Відкритий виховний захід "Невідома історія відомих іграшок"

Про матеріал
Даний сценарій було використано для проведення відкритого виховного заходу у 5 класі
Перегляд файлу

«Невідома історія відомих іграшок»

Мета:

Привернення уваги до іграшок як важливого засобу процесу навчання і виховання та відображення всіх складових культури – мистецтва, етнографії, матеріальної культури, духовних та моральних цінностей. Збагачувати знання дітей про різні види  іграшок, пояснити дітям, яку роль відігравала іграшка в житті людей та дітей у давнину, викликати у дітей бажання емоційно сприймати народну іграшку, розвивати чутливість до гармонії, кольору, форми іграшки. Виховувати інтерес до минулого та сьогодення.

 

Вчитель. Мабуть не існує  у світі людини, яка б у своєму житті не мала хоча б однієї іграшки. Адже іграшки та ігри є важливою складовою процесу пізнання світу та зростання. Малі діти використовують іграшки та граються, щоб розвиватися, рости, пізнавати причини та наслідки, досліджувати взаємовідносини і розвивати навички, що знадобляться їм у підлітковому віці. Підлітки використовують іграшки та граються щоб сформувати та зміцнити соціальні зв'язки, навчатися, запам'ятовувати та підсилювати уроки з дитинства, тренуватися, досліджувати відносини, практикувати навички і прикрашати місця свого проживання.
      Історія іграшки є невід’ємною частиною історії культури суспільства. Для кожної історичної епохи характерні свої іграшки. Отож, сьогодні ми хочемо запросити вас у іграшкове минуле.
       Зайчики, лисички, собачки, герої мультфільмів, ляльки і, звичайно ж, ведмедики — сьогодні ці іграшки можна знайти в кожному будинку. З ними весело гратися і спокійніше засинати. Та звідки ж узялися наші улюблені іграшки?

Про це нам розкаже один цікавий випадок…

Вихід іграшок, за партою сидить хлопчик, над ним мама і наказує йому робити уроки. Хлопчик відволікається на іграшки в кімнаті.

Мама. Максим, ти уроки робиш?
Максим. Так, мамо. (грається)
Мама. Максим, ти точно уроки робиш чи знову перегони з машинками влаштовуєш?
Максим. Ні, ні, я роблю, роблю.
Мама. Ага, ну звичайно, так прибрав іграшки і роби завдання з українознавства. Яка домашня робота?
Максим. Дослідити історію виникнення улюбленої іграшки.
Мама. Ну ось, тримай інтернет і працюй.
Максим. Та, що їх там досліджувати, 5-ти хвилинна справа.
(Перегортаються стрілки годинника, хлопчик засинає над уроками. Далі дія відбувається у сні)

Танець оживаючих іграшок

Іграшка 1. Цікаво, цікаво, я ніколи не задумувалась як я з’явилася. Останнє, що пам’ятаю це полиця в магазині, я в новесенькій коробочці, продавщиця передала мене на касі новим господарям  і ось я тут.
Іграшка 2. А виявляється у  кожного з нас є своя історія виникнення.
(Іграшки по черзі «Цікаво, так, так, цікаво…»)

Вчитель. Погляд з давнини

Учень 1. На думку археологів, вже в ІІІ тисячолітті до нашої ери іграшки з'явилися в Давньому Єгипті. Це були маленькі фігурки кішок, собак, тигрів, корів, зроблені з дерева. В цей же час використовували і складні техніки для виготовлення іграшок з рухомими частинами тіла. Велику кількість іграшок археологи знайшли під час розкопок  Помпеї. У Стародавній Греції і Римі були дуже популярними тряскальця і брязкальця. Матері були переконані, що подібні іграшки оберігають їхніх малюків від зла.

Учень2. Багато іграшок, що зображують мамонтів, тигрів, носорогів, були знайдені на території Сибіру. Вони вражають своєю деталізованістю і максимальним наближенням до реальності. Подібні знахідки були виявлені і на території України: іграшки були виготовлені з м'якого каменю і бивнів ще за 12 тисяч років до нашої ери.

Учень3. На території України найдавніші прототипи іграшки виявлені в с. Мезин Коропського району Чернігівської області. Це були фігурки пташок, вовка чи собаки, виготовлені з мамонтового бивня приблизно 25 тис. років тому. Мали вони обрядове значення.

Учень4. У IV—III тис. до н. е. трипільці виготовляли вже керамічні жіночі статуетки, різноманітні фігурки тварин (овець, коней, биків та ін.) та їх дитинчат, які символізували плодючість.

Учень5. Дитячі іграшки давніх слов'ян (дерев'яні коники, качечки) знайдено під час розкопок на Наддніпрянщині. Датовані вони приблизно X — початком XII ст. У дохристиянський період іграшки переважно зображали священних тварин, птахів, фантастичних істот, що свідчить про їх зв'язок з язичницьким культом, народною міфологією.

Учень6. У другій половині XVIII ст. внаслідок розвитку в Україні ярмаркової торгівлі розпочалося масове виробництво забавок на продаж. Жодний ярмарок не обходився без глиняних коників, баранчиків, півників, маленького посуду, ляльок — «пань», розписаних орнаментом, прикрашених кольоровою глиною і покритих прозорою поливою.

Учень 7. У Прикарпатті робили дивовижні іграшки із сиру у вигляді кіз, овець, оленів, коників. І навіть зараз є майстри, які пам'ятають ці традиції і неабияк дивують туристів таким небаченим матеріалом для фігурок.

Вчитель. А зараз детальніше поговоримо про ляльку.

Учень 1. У розкопках із найдавніших часів знаходимо ляльки, що ними бавилися діти наших предків. Були вони спершу певно дуже незугарні, вироблені з дерева, гілок,  поки не стали глиняні або кам’яні. І певно бавилися ними дівчатка, сповиваючи їх і заколихуючи, як їхні мами заколихували їх піснею до сну. Кажуть, що ляльки це виключно забава дівчат, це прояв вродженого кожній жінці материнського інстинкту. Ганчір'яна лялька, Стародавній Рим (4-3 ст. до н. е.)
Висота: 19 см. (Британський музей) 

Учень 2. Лялька - оберіг – не просто іграшка, забава,
В ній живе історія віків;
Символ людяності, мудрості, а ще – краса прадавня;
Оберіг душі людської з глибини років.
Хоч безликий образ – хрест оберігає,
Символ щастя, сонця і тепла,
Мудрість українського народу
Лялька-мотанка нащадкам зберегла.

 Здавна у кожній українській родині лялька-мотанка виконувала роль оберега, була символом жіночності та мудрості. За повір'ям, саме вона берегла сімейний затишок, добробут та захищала від злих сил. Лялька-мотанка не має обличчя. Замість нього зображено хрест – знак сонця, або ж просто залишено біле полотно, тому, що згідно з віруванням, лялька з певними вираженими рисами обличчя може прив’язувати до себе душу того, хто нею грається, що може спричинити небажані наслідки.

Учень 3.Українська лялька-мотанка повинна мати обов’язкові елементи одягу, у яких є певне значення. Спідниця символізує землю, сорочка - позначає три часи: минулий, теперішній та майбутній; обов'язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Головний убір - очіпок, стрічка чи хустка - символізує зв'язок із небом.

Учень 4. Але досить складні і художньо доброякісні ляльки-іграшки з'явилися досить пізно. Матеріалом для їх виготовлення служили фарфор, дерево або цінні метали, тому коштували вони досить дорого. Іноді частину ляльки для здешевлення робили  з тканини.

Учень 5.  Лялька неваляшка - це найулюбленіша і поширена іграшка дітей радянського періоду. Іграшка неваляшка була в кожній родині. Вона була першою іграшкою, з якою починала гратися маленька дитина. Яскравий колір, привітне обличчя, незвичайна форма - все приваблювало в неваляшці. Як раділи діти, коли лялька падала і тут же сама піднімалася, повертаючись в попереднє положення. Така іграшка допомагала розвивати координацію рухів у малюків. Часто неваляшки були музичними, що приносило більше радості дитині. Неваляшку ще називали "Ванька - встанька", адже іграшка самостійно приймає положення стоячи і часто мала вигляд казкового героя.

Учень 6. У той самий час на іншому континенті Рут Гендлер, стенографістка  американської компанії «Mattel», розробила ляльку на ім’я Барбара Міллісент Робертс, більше відома як – Барбі. Вперше Барбі з'явилася на ярмарку дитячих товарів у Нью-Йорку (1959). 
Учень 7. Перша Барбі коштувала всього $3,00; вона була одягнена у чорно-білий в смужку купальник (сукні для ляльки слід було купувати окремо), у неї були стягнуті в «кінський хвіст» світле волосся та чорні очі. Спершу покупці поставилися до новинки насторожено — на ті часи лялька виглядала досить зухвало, проте незабаром вона стала неймовірно популярною серед школярок. У продажу з'явилося безліч всіляких костюмів та аксесуарів для Барбі; в 1961 р. вона «обзавелася» бойфрендом Кеном. У 1981 році Барбі мала ось такий вигляд.

Вчитель. Якщо брати людський вік то ляльці-барбі зараз було б … (59 років). Для порівняння учні показують сучасних ляльок.

Учень 8. Слідами популярності Barbie крокують не менш цікаві і гарні ляльки, практично наступаючи знаменитої міс Робертс на п'яти. Після ідеальної модельної зовнішності Barbie в моду увійшли епатажні ляльки, що призводять своїм виглядом батьків в шок, а дітей - в захват. Ляльки Bratz, створені в 2001 році, були особливо улюблені дівчатками всього світу майже десятиліття. Спочатку серія складалася з чотирьох ляльок - Жасмин, Джейд, Хлої і Саші, але пізніше були додані і інші персонажі. Це ляльки, що зображують дівчаток-підлітків, що відрізняються непропорційно великими головами, худенькими тілами, мигдалеподібними очима і пухкими губками. Четверо подруг постійно змінюють, набувають нові наряди і яскраво фарбуються. С 2001 по 2012 рік було випущено 108 персонажів ляльок Bratz.

Учень 9. Ще одна серія пластикових красунь, що доводить батьків практично до непритомності - ляльки Monster High, створені за однойменним мультфільмом. Це зовсім не ті лялечки, якими грало старше покоління. Це діти знаменитих монстрів: Дракули, Франкенштейна, Горгони, з різними «жахливими» здібностями, які навчаються в школі для монстрів різним страшним наукам на кшталт кусології і зілляваріння. Незважаючи на заявлену назву, виглядають ляльки дуже милими, з правильними рисами обличчя і великими очима. Кожен персонаж має свою легенду, щоденник і вихованця. Кожну «монстрокуклу» відрізняє незвичайний колір шкіри і волосся, яскравий макіяж і похмурі, епатажні наряди і аксесуари.

Наступний вид  іграшок – це м’яка дитяча іграшка з штучного хутра, тканини і набивного матеріалу. Раніше для набивання використовували солому, тирсу, стружку, вату, волокна бавовни тощо.
Тепер використовуються сучасні матеріали: синтепон, синтетичні гранули тощо.  Найпопулярнішою м’якою іграшкою є ведмедик. Давайте разом дізнаємося  історію його появи.

Учень 1. Плюшевий ведмедик — м'яка іграшка, що має конкретний день народження. У США, Великій Британії та скандинавських країнах  День Плюшевого Ведмедика святкують 27 жовтня.  Ведмедик з'явився на світ завдяки президентові США та емігрантові з Росії.

Учень 2. У 1902 році президент США Теодор Рузвельт пощадив на полюванні американського чорного ведмедя, загнаного мисливської командою з собаками, напівзабитого та прив'язаного до дерева. Рузвельта запросили відстрелити здобич. Він відмовився зробити це сам, мотивуючи тим, що це «неспортивно», але розпорядився ведмедя пристрелити, щоб припинити його муки. Історія потрапила в газетні карикатури, але з часом була адаптована з кон'юнктурних міркувань, і ведмідь перетворився на маленького симпатичного ведмедика.

Учень 3. Одну з карикатур помітив Морріс Мітчом  — емігрант з Росії, власник крамниці іграшок у Нью-Йорку. Дружина Мітчома — Роуз виготовила першого іграшкового ведмедика, на кшталт того, що був на карикатурі. Ведмежа було виставлене у вітрині магазину поруч із карикатурою президента США і отримало ім'я Ведмежа Тедді (скорочено від Теодор). Мітчом був здивований, скільки людей звернулося до нього з проханням купити таку іграшку. Торговець звернувся до Рузвельта і попросив дати його ім'я цій іграшці і отримав згоду. У 1903 торговець з Росії заснував компанію Ideal Toy Company, яка зайнялася випуском ведмежат.

Учень 4.  Для американських ведмедиків (англ. Teddy Bear) існують чіткі критерії технології: використання шарнірних з'єднань, спеціальні матеріали, вишитий ніс, спеціальні очі для ведмедиків. Для ведмедиків періоду радянського союзу притаманні жорсткі матеріали,                       Пропонуємо вам самостійно порівняти м’які іграшки різних періодів.

Вчитель. Ці іграшки дуже популярні серед хлопчиків. За допомогою них можна відтворити події найвідоміших битв, і відчути себе справжнім генералом армії. Здогадалися про яку іграшку йде мова? Це – солдатики.

Іграшковий солдатик — мініатюрна фігурка, яка представляє собою воїна або мирного жителя, використовувана для гри в солдатики на підлозі або на столі. Термін застосовується для будь-яких іграшкових фігурок військових і цивільних з усіх епох, наприклад лицарів, ковбоїв, піратів та інші предмети, пов'язані з ними. Солдатики варіюються від простої іграшки до вельми реалістичних і деталізованих моделей. Звичайний розмір солдатиків — від 2,5 см до 6-7 см. Більші фігурки і ляльки можуть також бути одягнені у військову форму, але вони не вважаються солдатиками.

Учень 1. Найдавніші фігурки солдатів (близько 2000 року до н. е.) були знайдені в Стародавньому Єгипті, у могилі сина фараона Емсаха. Вони зображували легкоозброєного воїна нумідійської піхоти і солдата-єгиптянина в важких обладунках. Схожі солдатики існували в Стародавній Греції і Стародавньому Римі, де в розкопках вчені знаходили солдатиків, зроблених з каменю, дерева, бронзи. У національному музеї Англії зберігаються фігурки римських легіонерів, що датуються третім століттям нашої ери.

Учень 2. У середньовіччя солдатиків виготовляли для навчання лицарських дітей і юнаків мистецтву баталій: з їх допомогою почали моделювати на столі дії окремих бойових частин. Військова гра стала обов'язковим предметом при навчанні спадкоємців європейських престолів.

Вчитель. Як називається найвідоміший солдатик 19 століття?

Учень 3. Завдяки Гансу Крістіану Андерсену у хлопчиків з 1838 року з’являється додаткова іграшка - олов’яний солдатик, що став головним героєм одноіменної казки. Історія зображення солдатика з однією ногою є такою: жили колись двадцять п’ять олов’яних солдатиків — двадцять п’ять рідних братів, бо народилися вони від однієї старої олов'яної ложки. Рушниці в руці, обличчя прямо, а мундири червоні із сипім — дуже гарні!  Усі солдатики були подібні один до одного, лише двадцять п’ятий відрізнявся від своїх братів: у нього була тільки одна нога. Його виливали останнім, і олова на нього не вистачило.

Учень 4. Гра в солдатики була популяризована відомим письменником-фантастом Гербертом Уеллсом у 1913 р. в книзі Маленькі війни (англ.Little Wars). Він сподівався, що, награвшись у солдатиків, майбутні діти не будуть настільки охоче брати участь у справжніх війнах.

Вчитель. У часи Першої та Другої світової війни солдатики зображували собою зменшені копії справжніх солдат в армії. Сучасні ж іграшки набули більш фантастичного вигляду, у моду ввійшли супергерої  з різних мультфільмів та комп’ютерних ігор.

Учень 1. Конструктор — набір деталей, кріпильних елементів або деталей з кріпильними елементами, інструменту (при необхідності), призначених для багаторазового збирання різноманітних конструкцій.

Перший металевий конструктор ( Meccano ) був створений в 1901 році Френком Хорнбі з Ліверпуля ( Великобританія ) - англійським винахідником, бізнесменом і політиком, який не мав формального інженерної освіти. 

Учень 2. Спочатку ідея Френка Хорнбі зобразити інженерні конструкції в мініатюрі реалізувалася в дитячому наборі конструктора для хлопчиків. Називався він «механічним посібником для новачків», був металевим і складався з різних балок , куточків, перекриттів , коліщаток, скоб і інших деталей. У набір також входили гайки , болти , викрутка і гайковий ключ , але не існувало будь-яких конкретних схем - кожна дитина могла проявити фантазію і створити ціле місто з мостами, автомобілями, літаками і навіть літаючими тарілками. У 1926 році з'являються перші кольорові деталі - червоні і зелені. У 1970 році конструктор був доповнений електромотором. 

 

 

Учень 3. Найвідомішим конструктором сучасності звичайно ж є  LEGO (від дан. лег та дан. годт — «Захоплива гра») — це серія іграшок, що являє собою конструктор на основі кольорових блоків, коліс, фігурок людей, тварин, птахів та інших деталей за допомогою яких можна скласти будь-які речі. В 1934  компанія Олі Кірк Крістіенсена, який був столяром за професією і жив в данському селі, домоглася великого успіху, і їй було придумано назву «Lego», що в перекладі з данської означало «грати з задоволенням».

Учень 4. Спочатку датська компанія здійснювала реалізацію свого товару тільки в межах своєї країни, а починаючи з 1950, конструктор «Lego» вийшов на світовий ринок.

Набори LEGO випускає група компаній The Lego Group, головна база якої знаходиться в Данії. Також в Данії в місті Біллунн на півострові Ютландія знаходиться найбільший Леголенд у світі — місто, яке цілковито збудовано з конструктора LEGO.

Учень 5. До речі -  НАЙБІЛЬША В СВІТІ ІГРАШКА була саме З КОНСТРУКТОРА LEGO.

Фантастичний винищувач Lego Star Wars X-wing Starfighter, встановлений на Таймс-сквер у Нью-Йорку, складається з 5,3 млн фрагментів Lego. Вага літака становить 20,8 т. На створення такого гіганта було витрачено 17 тис. людино-годин. А масштаб виконаної роботи - 1:1.

Учень 6. Для порівняння Мікромініатюрист з Росії Анатолій Коненко зробив зі скла і золота найменшу у світі іграшку на ялинку. На яскраво-жовтій іграшці червоним кольором намальовані цифри наступаючого року - "2016".  Кульку прикрашають срібне кріплення і петелька з чистого золота. Розглянути іграшку, можна тільки під мікроскопом. Розмір скляної кульки всього в 1 мм.

 Вчитель. А зараз до вашої уваги ТОП-10 найдорожчих іграшок у світі:
10-е місце: Іграшковий потяг з Märklin. Ціна: $179 140 (Іграшковий поїзд, виготовлений компанією Märklin в 1906 році, був проданий на аукціоні "Christie's в Південному Кенсінгтоні за 179 140 доларів. Триметровий паровоз, з труби якого раніше йшов справжній дим, включає в себе вагон 1-го класу, вагон-ресторан з верандою і вагон для курців з багажним відділенням. Спочатку він призначався для прикраси вітрини магазину іграшок, щоб приваблювати покупців. Першим власником виготовленого і розфарбованого вручну поїзда стало одне з найбільш шанованих родин Америки, Гардінер, яка набула його ще перед Першою світовою війною.)


9-е місце: Оригінальний іграшка солдата г. я. Joe. Ціна: $200 000 (Оригінальний GI. Joe висотою 30 см і з вишитою вручну уніформою був першим примірником з лінії іграшкових солдатиків, випущеної в 1964 році відомою компанією Hasbro. Нова лінія іграшок представляла собою фігурки солдатів з вельми реалістичною зовнішністю, які могли рухати ногами і руками. і вже в 2003 році перша іграшка з лінії GI. Joe, яка свого часу коштувала всього 4 долара, була продана з аукціону за 200 тисяч доларів агенту з продажу коміксів Стівену Геппе.)

8-е місце: Порцелянова лялька від Albert Marquet. Ціна: $263 000 (Порцелянова лялька, створена всесвітньо відомим французьким кукольником Альбером Марке на початку XX століття, була продана на аукціоні Theriault's в Атланті в 2009 році за 263 тисячі доларів. Вперше вона була представлена широкій публіці в 1915 році на виставці ляльок у Парижі, складалася з сотень екземплярів унікальних фарфорових творінь Альбера Марке, велика частина яких була продана за лічені хвилини.)

7-е місце: Барбі від Stefano Canturi. Ціна: $302 500 (Найдорожча лялька Барбі у світі була створена в 2007 році відомим виробником іграшок, компанією Mattel, спільно з австралійським дизайнером Стефано Кантур. Одягнена в елегантне чорне плаття лялька носить ексклюзивне діамантове кольє від Кантур з унікальним рожевим діамантом, здобутим на всесвітньо відомій шахті Argyle в Австралії, а на правій руці Барбі виблискує діамантове кільце. Стефано Кантур також працював над макіяжем і зачіскою іграшкової ікони стилю. Відразу після офіційної презентації в Сіднеї ляльку відвезли в Нью-Йорк, де виставили на аукціоні Christie's. Організатори припускали, що вона піде з молотка за 600 тисяч доларів, але реальна сума виявилася набагато скромніше - 302 500 доларів. Всі виручені на торгах кошти були віддані до Фонду досліджень раку грудей.)

6-е місце: Казковий замок Colleen Moore's. Ціна: $500 000(Триметровий казковий ляльковий замок був зроблений на замовлення відомої американської актриси німого кіно Колін Мур (Colleen Moore) в 1930 році. Над створенням цього шедевра старанно працювали близько 700 майстрів – художники, ювеліри, різьбярі по дереву, склодуви. У казковому замку, який розбирається на 12 частин, є розкішна кімната принцеси, величезний зал і чарівний дворик з садом. Будиночок прикрашений безліччю крихітних скарбів: картинами і фресками, написаними Уолтом Діснеєм, люстрами, інкрустованими справжніми діамантами, перлами і смарагдами, мініатюрними Бібліями, стародавніми статуями і антикварними вазами. В 1949 році він був переданий чиказького Музею науки і промисловості, де він зберігається по сьогоднішній день. Останній раз вартість іграшкового замку оцінювали в 1947 році і, швидше за все, з тих пір вона значно зросла.)
5-е місце: Золота конячка-гойдалка від Ginza Tanaka. Ціна: $1,28 млн (Дорогоцінна конячка була створена ювелірним дизайнером Гінза Танака з 24-каратного золота як данина народженню японського принца Хісахіто з лінії Акисино. Іграшка, виготовлена з 30 кг. золота і стилізована під звичайну дерев'яну конячку-гойдалку, виявилася не дуже зручною в застосуванні: хлопчик не міг самостійно переносити її з одного місця на інше. Але виробник запевняв, що завдяки великій вазі конячка більш стійка і розгойдується набагато м'якше, ніж аналогічні дерев'яні іграшки. Такий незвичайний подарунок не викликав великого ентузіазму у імператорської сім'ї, так як юному принцу з ранніх років прищеплюють скромність і помірність.)
4-е місце: Кубик Рубіка “Masterpiece Cube”. Ціна: $1,5 млн (На честь 15-ї річниці появи кубика Рубіка на просторах США, в 1995 році, ювелір Фред Куельяр з компанії Diamond Cutters International виготовив повністю робочий кубик в натуральну величину, покритий 18-каратним золотом і інкрустований 185 каратами алмазів, аметистів, рубінів і смарагдів. Незабаром після виготовлення унікальний кубик Рубіка, прикрашений 1350 дорогоцінним камінням, був занесений в Книгу рекордів Гіннесса. Оцінюється ця дорогоцінна інтелектуальна іграшка в 1,5 млн доларів.)

3-е місце: Ведмедик Тедді від Steiff в Louis Vuitton. Ціна: $2,1 млн(Найдорожчий у світі ведмедик Тедді був створений в 2000 році німецькою компанією Steiff. У ведмедика наряд  був розроблений дизайнерами знаменитого бренду Louis Vuitton. Незабаром після випуску унікальний ведмедик був виставлений на благодійному аукціоні в Монако, де його придбав корейський підприємець Джесі Кім. Сьогодні дорога іграшка займає почесне місце в музеї плюшевих ведмедиків в місті Чеджу, Корея.)

2-е місце: Іграшковий Lamborghini Aventador LP 700-4. Ціна: $4,7 млн (Точна копія справжнього Lamborghini Aventador LP 700-4 була зроблена вручну конструктором Робертом Галпеном в 2011 році. Ця іграшкова модель автомобіля в масштабі 1:8 була оцінена в 4,7 млн. доларів, що в 12 разів перевищує вартість оригінального Lamborghini Aventador LP 700-4. Корпус мініатюрного суперкара виготовлений з сучасного карбонового матеріалу з золотими вкрапленнями. Колісні диски виконані з платини і золота, а його фари, кермо, колеса і сидіння прикрашені діамантами. На роботу пішло близько 500 годин, а вартість усіх витрачених матеріалів складає 2 млн. доларів.)

1-е місце: Механічна лялька “L'oiseleur” або "Птахолов". Ціна: $6,25 млн ("Птахолов" - так називається найдорожча іграшка в світі, зібрана з 2340 деталей полірованої сталі швейцарцем Крістіаном Байн. На її створення майстер витратив 15 тисяч годин. Елітна механічна лялька вагою 55 кг. і зростом 120 см. одягнена в багаті вишиті одягу епохи Відродження з шовку, атласу і оксамиту, а її обличчя, ноги і руки зроблені з порцеляни. Механічний юнак вміє грати на флейті, від звуків якої птиці, сидять на лівій руці, починають повертати головою. Коли флейта замовкає, птахи стають більш активними: співають і махають крилами. Під час гри на флейті “птахолов” ледве помітно кланяється своїм глядачам, а рухи рота і вік виглядають дуже навіть реалістично. Цікаво те, що ні електрики, ні магії тут немає – весь цей складний механізм заводиться одним легким рухом золотого ключа. Побачити розкішну механічну ляльку можна в майстерні її творця, Крістіана Байна, в Швейцарії, а щоб роздобути її в свою колекцію, доведеться заплатити 6,2 млн. доларів.)


 

Учень 1. Віртуальний вихованець вперше з'явився в Японії в 1996 році. Спочатку "Тамагочі" був грою для портативної консолі Game Boy. Однак це виявилося незручним, і компанія Bandai випустила недорогий портативний модуль, зовні схожий на яйце, на якому було три кнопки. Суть гри полягала у спостереженні за віртуальним вихованцем. Його потрібно було годувати, прибирати за ним і мити його у віртуальному душі. Вихованець ріс і міг навіть ходити на роботу. Але якщо господар не доглядав за ним, Тамагочі померав.

Учень 2. Однак Тамагочі стали активно підробляти в Китаї. Саме такі підробки з'явилися на українському ринку в кінці 90-х років. На підробках було більше ніж 3 кнопки, сама іграшка могла бути не тільки у формі яйця. Це не зупиняло українських дітей - чим більше кнопок, тим "крутіше" вважався Тамагочі. Вчителі в школах часто відбирали "вихованців", які пищали, просто на уроці. Компанія Bandai продовжує випускати Тамагочі досі. Тепер вони вміють підключатися до інтернету. Вартість нових Тамагочі - $ 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мої іграшки

Гарні у нас іграшки:

Ляльки, ведмедики і хлопавки,

З ними весело грати,

Але не треба забувати:

Іграшки - не люди,

Але всі розуміють

І дуже не люблять,

Коли їх ламають.

Нехай іграшки дружать з нами,

Ображати ми їх не будемо,

Пограємо і потім

Все на місце приберемо.

 

Цікаво – що іграшки роблять вночі,
Коли замовкає цвіркун на печі?
Мабуть, тихесенько в коло збираються
І досхочу собі весело граються:
Лялька вдягає барвистий наряд,
Дружно солдатики йдуть на парад,
Коники скачуть, гармати стріляють
І літаки по кімнаті літають…
Та лиш уранці я очі розплющу –
Не ворухнуться. Ото вже хитрющі!

Є діти, на світі щось дуже чудове

Вони разом з нами ще з колискових.

Ми граємось ними і раді завжди

Коли у дарунок приносять нові.

Бувають яскраві і навіть смішні

Бувають веселі, пухнасті, м’які

Великі, маленькі й усі чарівні

 

Лялька ось

Яка гарненька!

Сукню зшию їй хутенько

Я легесеньку, шовкову

А до того ж кольорову!

 

От сукенка вже й готова

Ця робота варта слова

Лялечко, мерщій вставай

Гарну сукню приміряй.

 

Є ляля у мене,

Похожа на мене,

Ну, просто як менша

Сестричка моя :

В обох нас косички,

В обох круглі лички,

І навіть всміхається ляля, як я.

Однакові очі в неї, і в мене;

Однакові плаття : зелене й зелене.

І в неї косинка, і в мене косинка,

І навіть зовуть нас:

Маринка й Маринка.

 

Хто цю іграшку не знає

Мабуть кращої немає

В неї все як у людини:

Ручки, ніжки, голова

Два великих синіх ока

Тільки жаль, що не жива.

 

  1. Вушко праве, вушко ліве,

Вушко сіре, вушко біле,

Чорний носик, чорні очі,

Хвостик білий ледь тріпоче,

Хто кумедне це звірятко?

То маленьке цуценятко.

З іграшками добре гратись,

Та не можна забувати

Що не треба їх ламати

На частини розбирати

Бити, рвати і топтати

По кімнаті розкидати.

 

Ведмежаток я взяла,

Посадила до стола,

Стала медом частувати:

- Пригощайтесь ведмежата!

А ведмедики сидять

І нічого не їдять:

Скуштувать медку охота –

Та відкрить не можуть рота.

 

 

docx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
1841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку