"Відродження українських оберегів. Мак – символ пам’яті".

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із давнім символом українського народу – маком, з історією символу «Червоний мак пам’яті»; поглиблювати знання учнів у галузі декоративно-ужиткового мистецтва; виховувати шанобливе ставлення до звичаїв і традицій українського народу, культури Батьківщини, почуття патріотизму, усвідомлення своєї національної неповторності; розвивати почуття прекрасного, художній смак, образне мислення, творчі та комунікативні здібності; прищеплювати інтерес до наслідків власної праці. Обладнання: мультимедійна презентація «Мак – символ пам’яті у світі», виставка-показ виготовлених брошок, записи українських пісень, інструкційні картки. Інструменти та матеріали: червона атласна стрічка, чорний фетр (будь-яка чорна товста тканина, можна замінити бісером, ґудзиком, бусиною), ножиці, свічка; нитка з голкою (або клей).
Перегляд файлу

О.М. Кизименко, учитель української мови та літератури, С.В. Кодацька,

учитель трудового навчання ЗОШ № 142, м. Харків

 

Виховний захід

«Відродження українських оберегів. Мак – символ пам’яті».

Мета: ознайомити учнів із давнім символом українського народу –  маком, з історією символу «Червоний мак пам’яті»; поглиблювати знання учнів у галузі декоративно-ужиткового мистецтва; виховувати шанобливе ставлення до звичаїв і традицій українського народу, культури Батьківщини, почуття патріотизму, усвідомлення своєї національної неповторності; розвивати почуття прекрасного, художній смак, образне мислення, творчі та комунікативні здібності; прищеплювати інтерес до наслідків власної праці.

Обладнання: мультимедійна презентація «Мак символ пам’яті у світі», виставка-показ виготовлених брошок, записи українських пісень, інструкційні картки.

Інструменти та матеріали: червона атласна стрічка, чорний фетр (будь-яка чорна товста тканина, можна замінити бісером, ґудзиком, бусиною), ножиці, свічка; нитка з голкою (або клей).

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (на дошці записано тему й епіграф заходу)

Коли побачиш влітку в полі

Червону квітку – символ волі,

Згадай синів безстрашних України,

Що полягли на землях Батьківщини.

Вони себе не вберегли,

Але край рідний захистили.

У полі маки зацвіли

Там, де герої ці спочили.

Твоє життя безхмарне нині.

За це їм дякуй, пам’ятай:

Герої захистили Україну

Колись і зараз твій боронять край.

Марія Устинчук

Звучить пісня Н. Май «Маки червоні»

ІІ. ВСТУП

Учитель. Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України.  Спочатку червоний мак був символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

  1.               Перегляд мультимедійної презентації «Мак – символ пам’яті у світі».

2)  Виступ групи учнів-дослідників

1-ий учень. В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті. Ця квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке – як мак процвітає...». У відомій пісні «Ой, ти, Морозенку, славний козаче», мак згадується поруч зі смертю козака: «…Обступили Морозенка турецькії війська. По тім боці запорожці покопали шанці; Ой, впіймали Морозенка у неділю вранці. Ой, недаром ранесенько той мак розпускався, – Ой, уже наш Морозенко в неволю попався…» Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

2-ий учень. У наших предків було дві улюблені рослини – калина і мак. Українці пов’язували значення маку з молодістю і красою. Якщо квіти калини вишивали на сорочках для старших жінок, то маками прикрашали вишиванки незаміжніх дівчат. Мак також вважався символом роду, так як в його голівці поміщається сімсот, сімсот дві або сімсот три зернини. Саме завдяки ідеї родючості мак часто використовували як обрядовий атрибут у сімейних і календарних святах.

3-ій учень. Мак червоний означає красу, молодість та їхню скороминущість. Макові пелюстки швидко і легко обсипаються. Вінок із червоних маків – то вираз дівочої цноти і чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт. Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла – і проти відьми, і проти наврочення, і на виклик дощу, і на врожай… Найяскравіше таке значення символу виявляється у різдвяному обряді приготування ритуальної страви куті, де макові зернята символізують безконечну множинність зірок Всесвіту.

4-ий учень. Вінок із червоних маків символ дівочої чистоти, його порівнюють з білим світом:

Ой мій світку, білий світку, як маковий квітку,

Нащо тебе зав’язали в білую намітку.

У фольклорних пісенних текстах молода розсипає мак з рукава, коли їде до вінця; сіє-посіває чорний мак, щоб родив червоний. Макові квіти, як і калинові, символізують здоров’я, радість, дівочу красу і чистоту, а водночас сон і смерть. Квіти маку вплітали у косу, щоб голова не боліла і щоб волосся було пишним. Віддавна люди вірили, що мак захищає від усілякого зла. Освяченим маком на Маковія (14 серпня) осівали людей і худобу.

5-ий учень. З квітучим маком порівнюють і юнака-молодця. Незрілий мак дурманить голову, а тому став натяком на глупоту: «Їж, дурню, бо це з маком». Мак має чарівну силу, яка захищає від усякого зла. «Як мак незчисленний – так рої бджіл вкриватимуть усі дерева», – кажуть, коли подають страви з маком.

Вишивальниці особливо любили зображувати макові квіти на жіночих сорочках. Їх також часто поєднували з іншими популярними в Україні квітками – волошками. Червоні маки на білому або чорному полотні виглядають дуже яскраво, святково, жіночно, тому не дарма сьогодні дівчата прагнуть купити вишиванку з маками.

6-ий учень. З народної творчості мак у такому символічному значенні перейшов у художню літературу. В Івана Франка: «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Легенду про мак обробив і Михайло Стельмах у творі «У долині мак цвіте»: «…Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…» Одна із героїнь роману Олеся Гончара «Прапороносці» гине в долині червоних маків.

7-ий учень. Мак символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Він має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку   і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити. Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.

8-ий учень. Наші бабусі вважали, що обов’язково у хаті повинен бути мак видун, щоб видувати з хати злих духів. Святим маком посипають усі кутки і промовляють такі слова: «Маком хату посипаю, злу силу з хати виганяю». Святять його на свято Маковія (14 серпня). І обов’язково, як оберіг дому, маки вишивають на рушниках, серветках.

9-ий учень. У народі існують повіря про мак. Коли не було дощу, то люди збирались біля криниці, кидали туди маківки, щоб викликати дощ. А ще кидали мак і горох, щоб ішов дощ великими краплинами.

Народ склав багато загадок про мак. Давайте пригадаємо їх.

  • Під одним ковпаком 700 козаків.
  • Стоїть дуб, повен круп.
  • Чернець-молодець у землю пішов, червону шапочку знайшов і наверх вийшов.
  • Стоїть півень на току в червоному ковпаку.

Не злічити порівнянь, в яких опоетизована краса макового цвіту, що із дівочою вродою зіставляється: «Дівчина, як маківка», «Повна, як маківка», «Цвіте, як маківка», «Червоніє, як маків цвіт».

10-ий учень. Український народ має багатий фольклор. І, звичайно, було б дивним не почути сьогодні легенду про мак.

Легенда про мак

Було це давно-давно, коли ще на нашу землю нападали вороги. В одному місті жили дуже вродливі дівчата. Хороводи водили, пісень співали. Побачили це вороги і вирішили захопити їх у полон. Зрозуміли дівчата, що їм прийшов кінець і вирішили врятуватися, втекти з міста через підземний хід. Вийшли вони на широке зелене поле і кинулись тікати до лісу. Та побачили їх вороги і оточили з усіх сторін. І звернулася тоді  дівчина із проханням до матінки-землі:

– Матінко-земле, врятуй нас від неволі, від життя страшного у ворогів. Допоможи нам знищити їх!

І зглянулася земля-матінка на сльози дівчат-полонянок. Тільки доторкнеться до дівчини чужинець, як вона стає квіткою-маком, червоною, як жар і красивою, як самі дівчата. Так і не змогли вороги захопити в полон жодної дівчини. Потомилися вороги і вирішили спочити. Та тільки розсідлали коней і лягли на землю, як поснули непробудним сном. Це дівчата наслали на них сон-дрімоту.

Рано-вранці поверталися із походу українські воїни. І побачили вони червону, як жар, долину маків, а біля них сплячих ворогів. Кинулися вони на них, побороли всіх. А коли здолали останнього ворога, кожна квітка маку ожила і стала дівчиною. У руках дівчата тримали червоні квіти маку і подарували їх воїнам-визволителям.

Земля-матінка залишила на згадку про цей бій квіти маку. Вони щороку виростали на цій долині і радували око людям своєю красою. А коли хтось гинув у боротьбі з ворогами, то цвіт маку вплітали у вінок – він був символом печалі й туги.

11-ий учень. Мак – символ пам’яті у світі. Його появу пов’язують із віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона Мак Крея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір «На полях Фландрії», що починався словами: «На полях Фландрії розквітли маки між хрестами ряд за рядом». Друга – 1918 року написала вірша «Ми збережемо віру», в якому обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а в 1921-му вони стали емблемою Королівського Британського легіону. В Польщі червоні маки є символом перемоги 11-18 травня 1944 року Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії.

12-ий учень.

Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та 1945) та гасло «Ніколи знову».

ІV. ПРАКТИЧНА РОБОТА

  1.               Мотивація практичної діяльності

Для виготовлення червоного маку знадобляться наступні матеріали:

- червона атласна стрічка шириною 8 см. завдовжки 16-24 см. (на один мак), можна замінити на креп-сатин;

- чорний фетр (будь-яка чорна товста тканина, можна замінити бісером, ґудзиком, бусиною);

- ножиці;

- свічка;

- нитки з голкою (або клей).

  1.               Інструктаж з техніки безпеки (додаток № 1).

Учитель. Зараз ми розпочнемо майстер-клас виготовлення маку – символу памяті.

  1.               Виконання практичної роботи (додаток № 2 – інструкційна картка виготовлення).

Учитель контролює та допомагає учням.

V. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

  1.               Учитель. Пропоную вам виконати ще одне цікаве завдання під назвою «Рекламний ролик» (Учні повинні підготувати сценарій ролика, у якому було б розрекламовано їхній виріб).

Учитель аналізує виконані учнями роботи, звертаючи увагу на їхню оригінальність, демонструє кращі роботи.

  1.               Рефлексія
  •                 Дайте оцінку своїх виробів.
  •                 Що символізує мак, який ми сьогодні виготовили?

VІ. ПІДСУМКОВЕ СЛОВО ВИТЕЛІВ

8 травня ми відзначаємо День пам’яті про тих людей, які мужньо стояли перед натиском ворога багато років тому. Квітка червоного маку набула нового значення – це символ пам’яті, який вшановує всіх героїв, які віддали життя і готові віддати життя за краще майбутнє нашої держави. Видається доцільним популяризувати цю символіку та використовувати у подальшому під час вшанування пам’яті жертв тероризму та війни. Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона запорука неминучості нашої перемоги сьогодні. Хай червоний мак на грудях у кожного буде свідченням того, що ми ніколи не забудемо жертв війни.

І живуть у пам’яті народу

Його вірні дочки і сини,

Ті, що не вернулися з походів

Грізної, великої війни.

Їх життя, їх помисли високі,

Котрим не судилось розцвісти,

Закликають мир ясний і спокій,

Як зіницю ока, берегти.

В. Симоненко

Звучить пісня Н. Бучинської «Перемога, свята перемога!»

ЛІТЕРАТУРА

1. Антонович Є.А. Декоративно-прикладне мистецтво: Навч. посібник для пед. ін-тів. – Львів: Світ, 1992 . – 272 с.

2. Антонович Є.А. Художні техніки у школі. –  Київ: ІЗМН, 1997. – 86 с.

3. Булашов Г. Український народ у своїх легендах та віруваннях. – К.: Довіра, 1992. – 414 с.

4. Воропай О. Звичаї нашого народу: Етнографічний нарис. Харків: Фоліо, 2005. 508 с.

5. Дмитренко М.К., Дмитренко Г.К. Уроки з народознавства. – К.: Редакція газети «Народознавство», 1995. – 222 с.

6. Кравець О.М. Сімейний побут і звичаї українського народу: історико-етнографічний нарис. – К.: Наукова думка, 1966.  198 с.

7. Лозко Г.С. Українське народознавство. 3-є вид. X.: Видавництво «Див», 2005.  472 с.

8. Лукашенко Т. Українські обереги своїми руками. Харків: Віват, 2015. – 224 с.

9. Потапенко О.І., Кузьменко В.І. Шкільний словник з українознавства. К.: Український письменник, 1995. – 292 с.

10. Українське народознавство. Навчальний посібник / За ред.                               С.П. Павлюка,  Г.Й. Горинь, Р.Ф. Кирчіва. –  Київ: Знання, 2004. –  570 с.

11. https://uk.wikipedia.org/wiki/Мак_(символ_пам%27яті)

12. http://www.memory.gov.ua/page/mak-yak-simvol-dnya-pamyati-ta-primirennya

13. https://sodb.sumy.ua/News/news283.php

14. http://about-ukraine.com/mak-447/

15. https://tsn.ua/ukrayina/chervoniy-mak-zvidki-pohodit-simvol-i-yak-yogo-varto-nositi-1152171.html

16. https://tsn.ua/video/video-novini/istoriya-viniknennya-simvolu-dnya-pam-yati-ta-primirennya-chervonogo-maku.html

17. https://kourier.in.ua/423-chervoniy-mak-yak-simvol.html

Додаток № 1

Вимоги безпеки під час роботи:

- дотримуйтесь порядку і чистоти на робочому місці;

- будьте уважними, не відволікайтеся і не заважайте іншим;

- не розмахуйте рукою з інструментом, не кладіть його на край столу;

- світло на вашу роботу повинне падати з лівого боку;

- положення тіла при роботі повинне бути зручним, відстань до виконуваної роботи повинна бути 25-30 см.

Вимоги безпеки під час роботи з ножицями:

- кладіть ножиці праворуч від себе із замкнутими лезами, направленими від себе;

- стежте за тим, щоб ножиці не опинилися під виробом, оскільки, беручи виріб, їх можна упустити і поранити себе або працюючого поряд;

- передавайте ножиці колечками вперед, із замкнутими лезами;

- не підходьте під час роботи з ножицями до інших учнів.

Вимоги безпеки під час роботи з клеєм:

- не брати клей до рота;

- слідкувати, щоб не потрапив до очей;

- на виріб багато не наносити;

- користуватися пензликом для клею;

- залишки клею промокати серветкою.

Вимоги безпеки під час роботи з голкою:

- голки і шпильки тримати у спеціальних коробках, при шитті користуватися подушечкою для голок;

- забороняється брати голку до рота, заколювати голку у власний одяг, або залишати її у виробі;

- щоб не поколоти палець при проколюванні голкою тканини, користуватися наперстком;

- не використовуйте голку замість шпильки;

- передавати голку разом з ниткою, зав’язаною у вузлик;

- не беріть нитку довше, ніж 80-90 см.

Вимоги безпеки після закінчення роботи:

- приберіть робоче місце;

- інструменти і матеріали зберіть і складіть;

- сміття і відходи зберіть і складіть у спеціальний ящик.

Додаток № 2

Інструкційна картка виготовлення

  1. Нарізати 2-3 квадрати 8х8 см., вирізати з них кола. Зробити одне коло з діаметром 8 см., а решту трохи зменшити.
  2. Запалити свічку, піднести край кола до полум’я, обпалити десь 2-3 см. і розтягнути в різні сторони, роблячи його хвилястим.
  3. Після того, як хвилясті кола будуть готові, приміряти, скільки шарів потрібно. Вирізати невелике коло з чорно фетру – це середина. Можна зробити її і з бісеру.
  4. Починайте збирати! Для цього можна скористатися клеєм або нитками.
  5. Наприкінці треба пришити (приклеїти) шпильку (основу під шпильку).

http://www.ogo.ua/images/articles/1567/big/1430905858.jpg http://www.ogo.ua/images/articles/1567/big/1430905794.jpg

http://www.ogo.ua/images/articles/1567/big/1430905722.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меташоп Наталія Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 серпня 2019
Переглядів
3014
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку