Відстояли Майдан - переможемо у війні!

Про матеріал
Мета заходу: Неперетворити пам’ять про Героїв на пасивне згадування, а спонукати до подальшого розвитку громадянського суспільства, творчості, осмислення та усвідомлення власної відповідальності за країну.
Перегляд файлу

                                                                                        Сценарій виховного заходу

                                                                           «Відстояли Майдан – переможемо у війні

Звучить Гімн України

Мета заходу – неперетворити пам’ять про героїв на пасивне згадування, а спонукати до подальшого розвитку громадянського суспільства, творчості, осмислення та усвідомлення власної відповідальності за країну.

Вед 1  День Героїв Небесної Сотні відзначають щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року.

Вед.2  20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість людей, якІ відстоювали демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали їх Героями Небесної Сотні.

Вед.1 Події того дня стали кульмінацією Революції Гідності. За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни заплачено дуже велику ціну – людські життя.

Вед 2. Революція Гідності – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Його було спричинено різкою зміною зовнішньополітичного курсу та вектора розвитку держави, а згодом антиконституційними діями влади. Центром подій стали столичний майдан Незалежності та навколишні вулиці: Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська.

Вед.1 Мирні акції почалися під євроінтеграційними гаслами, але згодом перетворилися на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму президента Віктора Януковича – проти корупції та порушень прав людини.   Загиблих під час протистоянь у грудні 2013-го – лютому 2014 року активістів назвали Небесною Сотнею. Згодом лави Небесної Сотні поповнили українські патріоти, учасники Революції Гідності, які загинули, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України навесні 2014 року.

Вед 2 Як це було і з чого все починалося переглянемо відео. (ВІДЕО 1)

Вед.1 Боротьба українців за свободу та європейське майбутнє отримала визнання багатьох країнах світу. Зокрема у 2015 році віцепрезидент США Джо Байден, коментуючи події на київському майдані Незалежності, сказав: "Серед вогню та льоду, снайперів на дахах Небесна Сотня заплатила найстрашнішу ціну патріотів… Їхня кров та мужність дають українському народові другий шанс на свободу"

Вед.2 Походження назви. Небесна Сотня – 107 загиблих учасників Революції Гідності, а також активісти Майдану, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на сході України.

Вед 1 Назва "Небесна Сотня" виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану – сотнями. Уперше вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності 21–22 лютого 2014 року. 21 лютого датовані вірші поетес Людмили Максимлюк і Тетяни Домашенко, в яких використано словосполучення "Небесна Сотня". Наступного дня про Героїв Небесної Сотні вже говорили зі сцени Майдану та писали на інтернет-ресурсах. .

Вед.2 До Героїв Небесної Сотні належать люди різних національностей, віросповідання, освіти, віку. Серед них громадяни України, Білорусі та Грузії. Наймолодшому з Героїв, Назарію Войтовичу, було 17 років, найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки. Зі 107 Героїв Небесної Сотні – три жінки: Антоніна Дворянець, Ольга Бура та Людмила Шеремет.

ВІДЕО (Пісня «Пливе кача по Тисині»)

Вед. 1 Всі ці люди загинули, відстоючи демократичні інтереси українського народу, свободу та європейські цінності. У другій половині дня на Майдані розпочалося прощання із загиблими 18–20 лютого. Після відспівування загиблих проводжали в останню путь вигуками "Герой!", "Герої не вмирають!" та піснею "Пливе кача по Тисині".

Вед.2 Ця пісня у виконанні «Піккардійської Терції» була запропонована як реквієм під час перших панахид на Майдані Незалежності за загиблими героями Революції гідності. Композиція прозвучала у січні 2014-го..  Через сильне смислове й емоційне навантаження цієї пісні її продовжили співати в пам'ять за загиблими, трохи з часом вона стала неофіційним гімном, який співали в пам'ять за загиблими активістами Євромайдану (Небесної сотні) та  і зараз виконується як реквієм за загиблими у наш час.

 Вед 1 : Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

Вед 2: Героям Майдану, героям АТО , нашим захисникам,  які загинули за світле майбутнє України, мирним жителям, які полягли в неоголошеній війні на Сході України присвячується хвилина мовчання. 

 

(Хвилина мовчання)

ВІРШ (О.Бицько «Поезія Євромайдану»)

Вед.1 Після Революції Гідності було розпочато розслідування вбивств 91 особи, понад 2000 тисячі цивільних осіб визнано потерпілими у кримінальних провадженнях. У справах Майдану проходять понад 10000 свідків, 193 підозрюваних – із них у розшуку перебувають 77 осіб.

Вед.2 Станом на початок 2022 року судові рішення щодо безпосередніх виконавців стрільби по протестувальниках відсутні. Європейський суд із прав людини, який  ухвалив п’ять рішень за позовами учасників протестів 2013-14 років у Києві, Харкові та Дніпрі, дійшов висновку, що в ескалації насильства на Майдані винні працівники органів внутрішніх справ. Судді Європейського суду з прав людини у Страсбурзі визнали, що Українська держава порушила права учасників Євромайдану: право на мирні зібрання,І на цьому все, верхівка яка віддівала накази на розстріл майдановців втекла. Ця справа ще не закрита.

(Відео відкриття «Дзвону Гідності» у Києві)

Вед 1 Ось фото дзвону у Київі за задумом, у Дзвін Гідності б'ють у день народження кожного з Небесної Сотні, а 20 лютого він лунає 107 разів – відповідно до кількості Героїв Небесної Сотні.

Вед.2 Однак боротьбу за Україну не було завершено. У лютому росія окупувала АР Крим та почала гібридну війну на сході України.

Вед 1 Перемога Майдану була неприйнятною для керівництва російської федерації. Росія окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей, почалися  сепаратистські рухи у східних регіонах України. Після подій у Києві список Героїв Небесної Сотні продовжував поповнюватися майданівцями, які загинули на Донбасі, адже з початком збройної агресії з боку Росії багато членів Самооборони Майдану вирушили на схід України,( згадаймо нашого Анатолія Чупилку) а дехто з активістів брав участь у заходах на підтримку територіальної цілісності держави.

Вед. 2 Зокрема, 13 березня 2014 року в Донецьку відбувся мітинг "За єдину Україну". Одним з охоронців маніфестантів був 22-річний громадський активіст із Донеччини, Дмитро Чернявський. Після завершення мітингу група озброєних проросійських бойовиків напала на учасників акції, захищаючи мирних протестувальників, Дмитро отримав ножове поранення у живіт, яке виявилося смертельним.

Вед 1 Потім почалися  бойові дії на сході України, яке мало назву АТО. Росія захоплює частину Донбасу  (ЛНР І ДНР)

Вед.2 Далі ідуть запеклі бої за Донецький аеропорт. Бойовики, скориставшись перемир'ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх. В ці дні, в результаті підриву терміналу, загинуло 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. Серед загиблих був наш Анатолій Чупилка

Вед. 1 Далі бої за Дебальцево  — місто з важливим залізничним вузлом, воно лежить на перехресті двох автошляхів міжнародного значення: що має напрям Харків  Бахмут — кордон РФ до Ростова-на-Дону, «дебальцевський котел», «дебальцевська дуга», «битва за Дебальцеве» — інтенсивні бойові дії.  Офіційні українські дані: 179 загиблих · 498+ поранених · 110 полонених 31 зниклий безвісти ·

 Вед. 1 Були важкі бої за Іловайськ.

Після восьми років. Війна не зламала Україну й не зламає, не зупинила життя в нашій державі й не зупинить. І точно не зробить нас заручниками того жахіття, яке окупанти принесли в нашу прекрасну мирну й міцну державу. Вісім років росія готувала зброю,  щоб  здійснити напад на нашу Землю і…..

 ВІДЕО (Гурт «Без обмежень» «24/02»)

Вед 2 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабну війну проти нас.

 Путін оголосив про воєнну операцію нібито з метою «демілітаризації та денацифікації України»; через кілька хвилин почалися ракетні удари по всій Україні, в тому числі поблизу Києва. Російські війська перетнули кордон України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, Сум, Чорнобиля, увійшовши з території Росії, Білорусі та тимчасово окупованого Росією Криму

Вед. 1 Українська армія і сили самооборони почали чинити спротив, через що вже в перші дні агресії російська армія зазнала значних втрат у живій силі і техніці.

Разом «Маріє,Господи, я стану на коліна

Постом я душу знову окроплю

Молю Тебе , молю за Україну,

Помилуй край , який я так люблю»

 

Звучить «Молитва за Україну»

 

Вед 1. Молімося щодня за Україну ! Любіть Україну і бережіть Україну, бережіть себе! Слава Україні! Слава Героям! Слава ЗСУ!!!.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
18 квітня 2023
Переглядів
534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку