Виготовлення "Дряпанки"

Про матеріал
«Дряпанка» - такі великодні яйця виготовляють шляхом видряпування (зчісувапння фарби) візерунку на пофарбованій поверхні яйця голкою або металевим стержнем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення «дряпанки»Іванопільський ліцей Костянтинівської міської ради. Вчитель: Колпакова О. П.

Номер слайду 2

Інструменти та пристосування для виготовлення писанки. Яйце. Барвники для фарбування яєць можна виготовити з природних матеріалів або ж використовувати харчові барвники, які також є безпечними. Інструменти для нанесення візерунку (видряпування) можна використовувати різні. Наприклад, шило, вістря товстої голки або циркуль, канцелярський ніж. Головне щоб інструмент було зручно тримати в руці, адже роботу потрібно виконувати майже «ювелірну».

Номер слайду 3

Підготовка робочого місця. Важливо пам’ятати, що робота виконується з використанням гострих та ріжучих інструментів, різноманітними барвниками, що може призвести до небажаних наслідків. Щоб цього уникнутипотрібно бути обережним та пам’ятати про правила безпечної праці. Перед початком виконання трудових операцій необхідно одягнути фартух та рукавички, щоб уникнути забруднення фарбамита воском. Робоче місце бажано застелити скатертиною, папером або плівкою, подбати про те щоб на робочому місці не було нічогозайвого. Пригадаємо правила безпечної роботи!1. Обов’язково повинна панувати спокійна, доброзичливаатмосфера!2. Яйце має гладеньку поверхню і може легко вислизнути з рук,тому працювати потрібно акуратно і бажано в гумовихрукавичках.3. Не хитатись на стільці з гострими інструментами,використовувати їх лише за призначенням.4. Працювати під наглядом дорослого.

Номер слайду 4

Відбір та підготовка яєць1. Найголовніше, щоб на яйці не було тріщин.2. Бажано обирати яйця зі світлим або білим кольором поверхні для більш яскравого, чіткого та контрастного вигляду малюнків.3. Яйце перед початком роботи обмити у воді, злегка натерти сіллю та обмити теплою водою.4. Висушити чистим рушником або серветкою. Технологія фарбування яєць. Перед початком фарбування яйце слід опустити на декілька секунд в оцет. Після виймання з оцту обережно перекласти у фарбу.

Номер слайду 5

Послідовність виготовлення «дряпанки»1. Відбір та підготовка яйця за основними правилами.2. Далі яйце потрібно пофарбувати в один колір. Для дряпанок найкраще використовувати фарбування в коричневі кольори за допомогою цибулевого лушпиння.3. Нанесення візерунка. Починати потрібно з простих візерунків, таких як сонце, квіти чи краплини дощу. Спочатку малюнки наносять на яйце за допомогою простого олівця, з промальовуванням контурних та основних ліній, а також розмічають розташування орнаментальнихсимволів на писанці.4. Наступний крок – вишкрібання візерунка за попередньо нанесеним олівцем контуром. У процесі створення писанки митець повинен завжди пам’ятати про символічність писанок і зважати на те, що кожен колір та знак, відтворений на поверхні яйця, символізує собою щось особливе.

Номер слайду 6

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
12 березня 2023
Переглядів
590
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку