Виготовлення іграшок за технологією пап"є-маше

Про матеріал
Пап'є-маше являє собою масу, яка замішується з клею та паперу. Якщо перекладати дослівно, то вийде «жеваная папір». Спочатку склад знайшов своє застосування у Франції і став набирати популярність з 16 століття. В той час з нього створювалися ляльки і вони користувалися великим попитом. В Росію техніка прийшла вже в 19 столітті, коли правил Петро I. Пап'є-маше стали використовувати для різних речей, що зумовлено простотою виготовлення складу, а також його міцності після висихання. Якщо спочатку з маси створювалися в основному ляльки, то поступово це переросло в щось більше і стали створюватися різні сувеніри, маски, іграшки та багато інших речей. Особливо часто пап'є-маше застосовується для муляжів або театральної бутафорії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄК- мистецтво роботи з папером

Номер слайду 2

З французького ПАП’Є-МАШЕ перекладається як «жувальний папір». Власне вже в назві і розкритий сенс. Всі вироби формуються з паперових волокон з додаванням різних клеїв. Хоча назва техніки французькою, прийшла вона до нас зі стародавнього Китаю – батьківщини паперу.

Номер слайду 3

На розкопках археологи виявили зброю з багатошаровим лаковим покриттям, датовані III століттям до н.е. Ці оригінальні вироби були досить міцні, витримували ковзний ріжучий удар і були дуже легкі, що було перевагою в бою. Пізніше це мистецтво з’явилося в Японії і Персії, де таким чином робили різні вироби для свят, наприклад, маски. З середини 17 століття ця техніка стала дуже популярна в Європі. Для тих, хто тільки освоює вироби з пап’є-маше, важливо буде дізнатися три способи їх створення. Для початку буде необхідна основа для виробів. Її можна буде потім витягти з-під шарів паперу або залишити. Перший спосіб полягає в наступному: перший шар – мокрі паперові шматочки покриваються клеєм, на нього наносять ще один шар паперу і знову покривають клеєм. Таких шарів може бути більше сотні. Цей процес має назву – машірованіе. Клей можна вибрати спеціальний, його продають в магазинах рукоділля або зробити його самостійно з крохмалю, борошна і ПВА. Якщо за планом форму потрібно виймати, то попередньо її необхідно змастити жирним кремом або вазеліном. Другий спосіб – виріб створюють з паперової маси, змішаної з клеєм. Рецептів створення такої суміші існує кілька. Головним принципом залишається розм’якшення паперових шматочків у воді і змішування їх з клеєм. Отриману масу можна відлити в форму або нанести на основу. Формою-основою можуть бути дерев’яні, пластикові, скляні або пластикові вироби. Третій варіант створення виробів пап’є-маше схожий на виготовлення фанери. Шматки картону обробляють клеєм і спресовують. Після висихання вироби можуть покривати шпаклівкою, шліфувати, ґрунтувати і після остаточного висихання фарбувати, приклеювати різні елементи декору або розписувати.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Усім, усім добрий день! Геть з дороги, наша лінь! Хай не заважає працювати Гарним хлопцям та дівчатам.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ПАП’Є-МАШЕ

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Пап’є-маше (фр. papier-mаchе, букв. «жований папір») — паперова маса з клейкими речовинами й наповнювачами, з якої виготовляють іграшки, маски, театральну бутафорію тощо.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ВИГОТОВЛЕННЯ ПАП’Є-МАШЕ За першою технологією виріб виготовляють пошаровим наклеюванням маленьких шматочків мокрого паперу на заздалегідь приготовлену модель. У класичній техніці наносять від кількох до 100 шарів паперу. Зараз для цього часто використовують клей, а раніше застосовували крохмальний клейстер.

Номер слайду 27

ВИГОТОВЛЕННЯ ПАП’Є-МАШЕ За другим методом вироби формують з рідкої паперової маси. Папір, розрізаний на дрібні шматочки, заливають гарячою водою і на добу поміщають у тепле місце. Потім масу кип’ятять, віджимають, розпушують і висушують. Отриману паперову масу ретельно перемішують з крейдою. До паперово-крейдяної суміші, постійно помішуючи, додають клей до отримання пластичного сметано-образного тіста. Як клей використовують суміш крохмального клейстеру і столярного клею. Тісто виливають у приготовлену форму або наносять шаром на її поверхні та витримують до повного висихання.

Номер слайду 28

ВИГОТОВЛЕННЯ ПАП’Є-МАШЕ Також терміном пап’є-маше називають техніку виготовлення тонкостінних, але жорстких зліпків з невеликих уривків паперу, що в багато шарів приклеюють на певну форму. Частіше використовують газетний папір. Іноді до шарів паперу додають шари тканини/марлі, щоб виріб став міцнішим.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Правила безпеки під час роботи 1. На робочому місці дотримуйте чистоти і порядку. 2. Зберігайте ножиці у спеціально відведеному для цього місці. 3. Не працюйте притупленими ножицями. 4. Не тримайте ножиці лезами вгору. 5. Не користуйтеся ножицями під час ходьби класом. 6. Не заважайте товаришам, коли вони вирізають деталі ножицями. 7. Передавайте ножиці товаришам кільцями вперед. 8. Під час різання тримайте матеріал таким чином, щоб лезами ножиць не поранити руку. 9. Клеєм слід користуватися так, щоб він не потрапив до очей. Брудні від клею руки під час роботи витирайте ганчіркою. Після завершення роботи вимийте їх ретельно з милом і витріть рушничком.

Номер слайду 37

https://www.youtube.com/watch?v=dVXeMl_nHtk ВІДЕО МАЙСТЕР КЛАС « Яблуко на тарілочці»

ppt
Додано
22 січня 2022
Переглядів
2687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку