Виготовлення панно-картини в африканському стилі

Про матеріал
Ознайомити з поняттям стиль, видами стилів , національними стилями в інтер'єрі, дати поняття про африканський стиль, вимогами та особливостями стилю; навчити виконувати панно-картину в африканському стилі; розвивати просторову уяву, аналітичні здібності, точність під час виконання практичної роботи; виховувати пошану до національного стилю, шанобливе ставлення до культури народів; сприяти національному, духовному розвитку.
Перегляд файлу

 

Тема: Виготовлення пано-картини в  африканському              стилі.

    Мета: ознайомити з поняттям стиль, видами стилів , національними стилями в інтерьері,  дати поняття про африканський стиль, вимогами та особливостями стилю; навчити виконувати пано-картину  в африканському стилі;  розвивати просторову уяву, аналітичні здібності, точність під час виконання практичної роботи; виховувати пошану до національного стилю, шанобливе ставлення до культури народів; сприяти національному, духовному розвитку.

  Обладнання та інструменти: мішковина , штапики, краски,  кісточки, тканина червоного або рожевого кольору,  товста нитка, бісер, клей пістолет, інструкційні картки. Хід заняття.

I.                    Організаційний момент.

Організація робочого місця, наявності матеріалів та обладнання.

II.                  Мотивація діяльності.

Картини для інтер’єру своїми руками — це та родзинка, яка зробить нудний дизайн більш живим і наділить його душею. З цього уроку ви дізнаєтеся, як зробити свій маленький шедевр з найменшими витратами грошей, часу і сил, навіть не володіючи талантом художника. Сьогодні мова піде про те, як зробити картини для інтер’єру своїми власними руками.

III.                Вивчення нового матеріалу .

Поняття стилю – це єдність будь-яких характерних рис, їх гармонійна сукупність. Будь-який стиль відрізняється тільки йому властивим почерком, певним духом, ідеєю.

Кожна епоха мала свої відмінні риси, що знайшли відображення в стилістиці архітектурних рішень і оформленні інтер’єру внутрішніх приміщень. До стилям різних епох відносять класицизм, бароко, конструктивізм та інші.

Крім того, виділяють жанрові особливості, характерні для певних народів, етнічних груп, що мають риси характерні для їх життєвого укладу. Так, наприклад, існують американський, японський, африканський, скандинавський і інші варіанти оформлення інтер’єру.

У наш час завдяки багатству конструктивних і обробних матеріалів кімнати можна оформити в будь-якому з існуючих стилів. Головне при цьому вибрати той варіант, який буде максимально відповідати внутрішньому самовідчуття тих, хто буде жити в цьому будинку.

З усіх існуючих напрямків в даний час найбільшим попитом користуються хай-тек, модерн і ар-деко. Давайте познайомимося з їх характерними рисами й подивимося, чим вони відрізняються один від одного.

 

Грецький стиль інтер'єру

image 

Один з найдавніших стилів інтер'єру, який характеризується світлими відтінками і відсутністю розкоші. Дізнатися його нескладно: мармур, керамічна плитка, світла штукатурка і колони — все це ознаки грецького стилю. Цей стиль підійде для приміщень з високими стелями і для людей з тягою до стародавнього мистецтва. Відмінно доповнить такий інтер'єр велика скульптура, що зображує людину в русі.

image 

Римський стиль інтер'єру

image 

Незважаючи на активне використання того ж білого кольору, сплутати римський і грецький стиль інтер'єру просто неможливо. Для римського стилю характерна розкіш (навіть надмірна), він повинен показувати велич господарів будинку (як свого часу показував велич Риму).

В обробці використовуються прямі і рівні лінії, характерні для грецького стилю, а ажурні завитки. Часто використовується кесонний стелю, розбитий на кілька частин. Колони і скульптури тут носять декоративний характер. Активно використовується шкіра і хутро тварин (не з практичної, а з декоративної сторони).

image 

Романський стиль інтер'єру

image 

Інтер'єри в цьому класичному стилі сподобаються тим, хто сумує про славні часи Середньовіччя, про прекрасних дам і благородних лицарів. Цей стиль складно назвати вишуканим, він позбавлений прикрас і націлений на підкреслення мощі оборонних укріплень. Для обробки стін використовують різні способи імітації кам'яної кладки, що відтворює цей ефект.

Інтер'єри в цьому стилі виходять досить похмурими, їх можна трохи розбавити за допомогою кольорових гобеленів або фресок. Також часто в подібних інтер'єрах можна зустріти теплі килими, розташовані на підлозі або стінах.

Зважаючи на своїй похмурості і грубості, цей стиль практично не використовується в інтер'єрах будинків в чистому вигляді, проте його елементи можна зустріти в оформленні коридорів, кухонь та спалень.

Готичний стиль інтер'єру

image 

З'явився на заході Середньовіччя готичний стиль можна назвати вінцем мистецтва того часу. Він строгий і легкий, витончений і дуже надійний. Змішані відчуття виникають, якщо пильно роздивлятися інтер'єри в готичному стилі. Добитися ідеального подібності з оригінальними інтер'єрами, роблячи ремонт у звичайній квартирі, вам не вдасться. Причина криється в дуже низьких стелях, для створення знаменитих склепінних стелі буде потрібно, щоб висота від підлоги була не менше 5 метрів. Замість цього стелі часто прикрашають ліпниною або ж залишають відкритою балкову конструкцію.

Особливий шик готичного стилю — різьба по дереву. Не тільки меблі, але і дерев'яні прорізи вікон і дверей прикрашені незвичайним різьбленням.

image 

Відмінна риса готичного стилю — вітражі. Вони пропускають світло і наповнюють інтер'єри яскравими фарбами. Також радимо вам використовувати тканини ручної роботи (гобелени, вишивку) і кілька елементів, які нагадають про лицарів (зброю або зброю). Ренесанс в інтер'єрі

image 

Цей класичний стиль наповнить ваш інтер'єр м'якістю і спокоєм, він поєднує в собі середньовічне витонченість і античні поняття про красу. Для стилю епохи Відродження характерне використання мармуру та каменю, а також настінного живопису.

Також часто використовуються склепінчасті стелі (якщо дозволяє висота) або красива ліпнина.

Меблі в подібних інтер'єрах обов'язково повинна бути красивою, навіть химерну, з оригінальними різьбленими візерунками.

Цей стиль пронизаний гармонією, властивої античності, всі предмети інтер'єру повинні утворювати єдиний ансамбль.

Бароко в інтер'єрі

image 

Цей стиль не просто так називають «палацовим», йому характерна помпезність, краса та багатство. В подібних інтер'єрах використовуються дорогі породи дерева, мармур, позолота. Архітектурне рішення також відображає складність стилю: криві лінії і витіюваті прикраси, різноманітні бордюри, ліпнина і фресковий розпис.

Активно використовується текстиль, але це обов'язково мають бути дорогі тканини: шовк, парча, оксамит, гобелен. Меблі в стилі бароко прикрашена не тільки різьбленням, але і красивою оббивкою з таких же матеріалів.

Створювати подібний інтер'єр потрібно з обережністю, щоб не перетворити свій будинок в накопичення дорогих меблів. Найкраще інтер'єри в стилі бароко виглядають у великих просторих приміщеннях. Особливої уваги заслуговують предмети декору: скульптури, картини і великі дзеркала.

Рококо в інтер'єрі

image 

Цей класичний стиль з'явився на початку 18 століття і став чудовим відображенням своєї епохи. Вишукані композиції і міфологічні візерунки, складні лінії і велика кількість ліпнини — це основні характеристики рококо. Найбільш популярні колірні поєднання: білий з рожевим, білий з блакитним і білий з зеленим кольором. Не забувайте про велику кількість золота (не тільки позолоти, але і самого кольору).

Стиль рококо вимогливий до деталей: численні подушки, статуетки та ширми — без таких аксесуарів вам не обійтися.

Такі інтер'єри можна створювати і в невеликих приміщеннях, але повністю копіювати всі елементи стилю не варто, оскільки ваша квартира буде нагадувати музей.

Класицизм в інтер'єрі

image 

Цей стиль — чергове повернення до античності. Йому притаманні чіткі лінії, геометрична стриманість, дотримання пропорцій. Спокійні світлі тони виступають тлом, на якому чудово виглядає меблі з темного дерева. Варто зауважити, що меблі також проста і витончена, як і весь інтер'єр. В цьому стилі немає місця завитушкам, але в оформленні меблів присутні м'які лінії, що додають інтер'єру благородство.

Цей стиль часто використовують для інтер'єрів віталень, але не менш популярний він у громадських приміщеннях.

Ампір в інтер'єрі

image 

Об'єднання гармонії античності і розкоші нового часу — ось основна думка класичного стилю інтер'єру — ампір. Строга симетрія тут поєднується з яскравими квітами і складними орнаментами.

Чудова масивні меблі з бронзовою обробкою підкреслює велич таких інтер'єрів. Меблі краще вибирати низьку, але її має бути багато. Особливий шик цього стилю, який сподобається жінкам — туалетні столики.

Найкраще цей стиль підійде для заміського будинку, надаючи інтер'єру відтінок «палацового».

image 

Модерн в інтер'єрі

image 

Цей стиль вже виходить за межі античності і навіть (частково) за рамки класики. Для нього характерні зігнуті лінії, асиметрія, перетікання одного предмета в інший.

Основний матеріал, що використовується в подібних інтер'єрах, — дерево. Саме тому вся обробка уподібнюється рослині, а в живій природі немає місця прямим лініям.

Колірна палітра також близька до природної: світло-зелені та сірі тони.

Подібний інтер'єр повинен виглядати цілісно, наче єдиний організм.

           Французький стиль в інтер'єрі

Французький інтер'єр сподобається шанувальникам вишуканого і витонченого шику. Для французького стилю характерний надлишок чарівних і вишуканих деталей, які створюють одночасно атмосферу розкоші і затишок. Чарівний паризький шарм передадуть витончені стільці з витончено вигнутими спинками з досить дорогої деревини, високі вікна, які оформлені важкою драпіровкою, зручні дивани з розкиданими подушками на них і ліпнина на стінах в стилі бароко. У колірному рішенні інтер'єру неодмінно має бути присутнє золото, яке виглядає на чорному фоні більш виразно. Придбайте обов'язково масивний годинник - це традиційний елемент вишуканого оформлення паризьких будинків. І, звичайно ж, повинен бути присутній хоча б один предмет з символікою Парижа, наприклад, фотошпалери з Ейфелевою вежею.

image 

Арабський стиль в інтер'єрі

Інтер'єр в арабському стилівідрізняється атмосферою розкоші і млості. Відповідний настрій створить надлишок текстилю: килими під ногами, важкі штори в декілька шарів на вікнах, строкаті подушки, драпірований балдахін над ліжком, шовкова постільна білизна, оксамитова оббивка меблів та стін. Потрібно підібрати натуральні дорогі тканини, досить насичені, багаті колірні відтінки, досить оригінальні деталі інтер'єру з яскраво вираженим «східним присмаком»: кольорові марокканські лампи, свічки з ароматами пахощів, аксесуари з традиційним арабським орнаментом, різьблені меблі.

image 

Англійський стиль в інтер'єрі

Інтер'єри будинків в англійському стилі досить комфортні й елегантні, вони вдосталь наповнені сімейними реліквіями і добротними меблями. В англійському стилі переважає глибокі відтінки бордового і коричневого, що перемежовуються з досить світлими тонами - кава з молоком і оливкового кольору, а також натуральна деревина. Особливими деталями інтер'єру в англійському стилі вважаються люстри з кришталю на високому стелі, гобелени, старовинна зброя, антикварні настінні годинники, масивний письмовий стіл, велика кількість сімейних фото, великий камін.

image 

Японський стиль в інтер'єрі

Для японських інтер'єрів характерні прагнення до гармонії і лаконічність. В інтер'єрі японського стилю є місце лише для найпростіших і необхідних речей, проте їх наповнюють світло і повітря. Поєднання світлих відтінків з темними, молочними або бежевими тонами, можливість перетворення внутрішнього простору за допомогою різноманітних ширм, предметів меблів тільки з природних матеріалів - ось такі прості ознаки традиційного японського інтер'єру. Можна з Японії привезти з собою піали, ширму, циновки - це допоможе створити колорит японського стилю.

image 

 

Африканський стиль в інтер'єрі

Африканська етніка - одна з найбільш самобутніх і оригінальних стилів. Для африканського стилю в інтер'єрі підійдуть лише предмети з природних матеріалів, бажано ручної роботи. Це можуть бути звірині шкури, плетені меблі з бамбука, грубі килимки з пряжі, посуд, статуетки та різноманітні екзотичні аксесуари. В африканській етниці повинні бути присутні кольори землі і сонця, наприклад, поєднання чорного з коричневим або жовтим. Геометричні візерунки чудово передають характер африканської етники. Можна привезти з Африки оригінальний посуд з дерева або барвисту ритуальну маску.

image 

 

 

Прикраса інтер`єру в африканському стилі розбурхує уяву, створює відчуття дотику до таємниці, до чогось особливого. Африканський стиль просочений самобутньою творчістю племен цього загадкового чорного континенту.

 Кольори Африки - яскраві, теплі, часом навіть жаркі, - нагадують африканські пустелі і савани. Головне в африканському етностилі - колір, насичений і теплий, що нагадує про жарких пустелях і саванах. Це все відтінки жовтого і коричневого, охра і жовтогарячий, колір топленого молока. Для контрасту можна додати трохи синього і бірюзи, але в помірних кількостях. З психологічної точки зору африканський колорит в інтер`єрі аж ніяк не покликаний створювати атмосферу спокою і розслаблення. Навпаки, він - саме втілення динаміки, експресії і б`є через край життєвої енергії. У плані колірної гами африканський стиль накладає, мабуть, єдине обмеження. не слід використовувати явно синтетичні, флуоресцентні тони.

Елементи декорування африканського інтер`єру вражають різноманітністю і самобутністю. Найважливіші елементи інтер`єру по-африканськи - численні предмети прикладного мистецтва: ритуальні шаманські маски, чорні глянсові статуетки різьблених ідолів з тика, керамічна та дерев`яний посуд, шкатулки химерної форми, етнічні музичні інструменти на кшталт тамтамів, обтягнутих шкурами диких тварин, наконечники копій, рами для дзеркал і фотографій, оброблені зрізами бамбука або пробкою, плетені абажури, ковані свічники, дерев`яні та кам`яні вази, прикрашені бамбуковими паличками, блюда з африканського каменю. Ніяких обмежень тут просто не існує, вибір тієї чи іншої тубільної дрібнички цілком і повністю залежить від смаку власника будинку.

 

IV.              Практична робота.

Виготовлення пано-картини в африканському стилі.

Взяти мішковину розміром 20х30 см. Витягнути по краям 2-3 нитки.

image 

За допомогою фарб нанести фоновий малюнок в жовто-червоних кольорах. Дати фарбі висохнути 2030 хв.

image

 

За допомогою чорної фарби намалювати силует  африканської дівчини.

image 

За допомогою чорної фарби намалювати дерево. Дати фарбі підсохнути.

image 

Готуємо тканину для спідниці.  Вирізаємо тканину червоного або рожевого кольору розміром 20х20 см. Загинаємо край тканини на 0,51см. запрасовуємо.

 

image 

 

 

 

Зверху тканину збираємо складками і приклеюємо за допомогою клеюпістолету.  Нижню частину спідниці розширюємо придаючи об’ємність спідниці і закріплюємо.

image 

Робимо прикраси нашій дівчині з бісеру.

 

image 

Тепер виготовляємо рамку  Для цього беремо  штапики  розміром 26см.  та 36см. і нитку зв’язуємо між собою хрестом.  

image

За допомогою голки з великим вушком і ниткою пришиваємо мішковину до рамки. 

image

 

 

V.                 Підсумок уроку.

Оцінка результату роботи.

pdf
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
15 жовтня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку