Виховна бесіда: “Пам’ять героям - нетлінна і вічна ”

Про матеріал
знайомство з героїчними сторінками історії нашої країни ; формування в учнів почуття патріотизму , любові до свого народу , його героїчного минулого ;
Перегляд файлу

Пам’ять героям - нетлінна і вічна 

Мета : знайомство з героїчними сторінками історії нашої країни ; формування в учнів

почуття патріотизму , любові до свого народу , його героїчного минулого ;  виховання громадських почуттів , любові до рідної країни ; формувати в учнів  полікультурну та інформаційну компетентність .

                                Хід заняття

Вихователь: 75 років минуло з тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат на українських землях, прийшов мир, настала тиша, за яку заплачено ціною життя мільйонів українців. Але ми пам’ятаємо кожного героя того часу. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війни.Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами.

Звучить Гімн України

Учень

Ніхто не забутий;

На попіл ніхто не згорів:

Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть.

І доки є пам'ять в людей і живуть матері,

Допоки й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

 

Учень

їх прийняла війна, лишивши списки

загиблих у праведнім бою,

застигли в тузі обеліски,

в гранітнім каміннім строю.

 

Учень

Пам'ятайте, друзі, цих людей довіку,

Тих, хто повернувся і поліг в боях.

І вклонімось всі ми низько до землі їм,

Квітами устелим їх тернистий шлях.

Вихователь: Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і День Пам’яті та примирення. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги. Його наближували, як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами війни, кому пощастило пройти через чорнило битв і дожити до світлого Дня. Все менше їх залишається в життєвому строю. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи, голод і холод, хвороби і рани. їхні груди вкриті медалями, на скронях - сивина. Але вони пам'ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати.

 

Учень

У бій за наші ниви,

За ясний сміх дитячий,

За юний спів щасливий,

За славний труд гарячий.

Вперед, полки суворі,

Під прапором свободи,

За наші ясні зорі,

За наші тихі води.

 

Вихователь: Мільйони людей забрала війна. Це важко усвідомити. Смерть однієї людини - це трагедія. А коли мільйони... Загиблим не болить. У живих продовжують кровоточити рани: у ветеранів, які втратили своїх друзів-однополчан, рідних і близьких, душі, які простріляні похоронками, у рано посивілих дітей війни, які не побачили своїх батьків і пережили пекло окупації.

 

    Пам'ять – це мідна дошка, вкрита буквами, які час непомітно згладжує, якщо іноді їх не поновляти різцем. Після війни люди довго не могли звикнути до тиші. А потім навчилися цінувати її. Помовчімо хвилину і ми. Подякуймо думкою і серцем тим, хто ціною власного життя приніс нам мир на землю України

 

Хвилина мовчання (Запалення свічки)

 

Учень

Священна пам’ять в спадок нам дана,

Вона вогонь незгасний запалила,

Там, де солдатська вирита могила,

Де громом прокотилася війна.

Не владний час війни зітерти слід,

І вдячна пам’ять вічно буде жити,

Як кров бійця, живі палають квіти

На тлі печальних мармурових плит.

 

Вихователь: Серед різноманітних історичних джерел війни, окремою групою стоять фронтові листи. Їх можна назвати найбільш людяними документами, які розкривають безліч різноманітних питань, але здебільшого висвітлюють духовний стан людини в важких умовах війни. Солдатські трикутники зі штампом польової пошти і сьогодні хвилюють спогадами про суворий час, викликають глибокі і світлі почуття.

      Фронтові листи… В них відбились солдатські долі, подвиги на полях бою, велика ненависть до ворога, прагнення до Перемоги і, звичайно, любов.

Любов до Батьківщини, до своїх друзів, до своєї родини.

 

 

    Сьогодні існує багато фільмів, серіалів в яких професійні актори відображають ті часи кровопролитної війни.  Чи знаете ви назви фільмів про війну?

Вікторина «Кращий знавець фільмів про війну»

(Назвати якомога більше назв фільмів про війну)

 

Вихователь: Пісні повоєнних років. Пісня це наша історія, наша гордість і слава. Під час війни пісні відіграли величезну роль. Вони допомагали воїнам зібрати сили і виграти останній бій, вони нагадували про рідних і близьких, заради яких потрібно було вижити.

Звучить пісня «День Победы»гімн Перемозі.

   Звернімо увагу на малюнки, які ви бачете на екрані, спробуємо скласти асоціативні кущі до слів: «мир», «війна».

  • Яка пташка є символом миру? (Голуб)
  • А чому цю пташку називають «Голубом миру»?

     З давніх-давен люди вважають голуба з гілочкою оливи втіленням миру та спокою, ознакою втихомирення розбурханих стихій. А в наш час цей образ став символом боротьби всіх людей світу за мир і дружбу між народами.

 

Учень.

До тебе, людино, звертаюсь:

Залиш на хвилинку щоденні турботи.

З собою побудь у глибокій скорботі,

Згадай чоловіка, товариша, брата,

Дружину, сестру чи посивілу матір.

 

Вихователь: Ми пам'ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації. Пам'ятаємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими.

Україна. соціальний ролик до Дня Перемоги

Вихователь:  Україна зазнала великих втрат серед цивільного населення. Протягом Другої світової загинули близько 4 млн українських військових, більше 5 млн – жертви серед мирного населення. Мільйони людей залишилися без домівок, десятки тисяч дітей втратили батьків. Важко знайти родину в Україні, яка б не оплакувала  рідних, полеглих на полях кривавих боїв.

      А скільки матерів, сестер, коханих чекали і не дочекалися своїх синів, братів, чоловіків. У народі надаремно кажуть, що час не владний над материнським горем. І скільки б не минуло років і десятиліть від того недільного ранку, коли пролунало страшне слово "війна", вони ніколи не принесуть спокою матерям, діти яких віддали найдорожче – життя.

пісня «Балада про мальви»   у виконанні С.Ротару (сл.Б. Гури, муз. В. Івасюка)

 

Учень.

Весна іде квітчасто, гордо, юно,

Як втілення найчарівніших снів.

О весно красна, ти ще не забула

В історії своїх жахливих днів?!

Учень

Із року в рік часопис віддаляє

Своїх нащадків далі від  Другої світової війни.

Та травень знов і знову нагадає,

Як із життя ішли його сини.

 

Вихователь:  Як бачите, пам’ять живе і в книжках, і в піснях, і в листах… Ви, діти, наймолодші сини і дочки нашої Батьківщини. Майбутнє України у ваших руках.

Від вас залежить, яким воно буде. Людське безсмертя з роду і до роду.

І тільки той, у кого серце чуле,

Хто знає, береже минуле,

Хто вміє шанувать сучасне,

Лиш той майбутнє

Вивершить прекрасне.

Всім, хто поліг у боях, вічна пам’ять! Низький уклін визволителям, які принесли нам таку довгоочікувану весну.

 

Відео ролик «Бачення з небес»

 

Вихователь: Жива пам’ять про такі події є застереженням для будь-якої країни, наочним аргументом на користь збереження незалежності, громадянського миру, єдності та злагоди у суспільстві.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Класному керівникові, 2 клас, Виховна робота
НУШ
Інкл
Додано
21 травня 2020
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку