Виховна година 9-10 класи «Молодь та смачна отрута»

Про матеріал

Мета виховногої години – розширити і поглибити уявлення про шкоду вживання енергетичних напоїв; домогтися, щоби знання про необхідність тверезого стилю життя набули особистісного сенсу; направити спільні зусилля на виявлення та попередження залежності підлітків від енергетичних напоїв, розвивати вміння робити вільний вибір за умови повної обізнаності.

Перегляд файлу

 ВИХОВНА  ГОДИНА 

МОЛОДЬ  ТА «СМАЧНА ОТРУТА»

Найстрашніший гріх по відношенню до наших близьких

Не в ненависті до них, а в байдужості – у цьому суть нелюдяності.

Д.Б.Шоу (1897)

Мета: розширити і поглибити уявлення про шкоду вживання енергетичних напоїв; домогтися, щоби знання про необхідність тверезого стилю життя набули особистісного сенсу; направити спільні зусилля на виявлення та попередження залежності підлітків від енергетичних напоїв, розвивати вміння робити вільний вибір за умови повної обізнаності, реалізувати міжпредметні зв,язки біології  з курсами хімії, анатомії, етики, психології, історії, основ держави і права, безпеки життєдіяльності, медичних знань.

Хід заходу

Учитель. Більшість людей приходить у цей світ здоровими, подальший же стан здоров,я залежить від багатьох чинників і обставин (діаграма). Деякі з них ми не здатні контролювати (стан довкілля, спадковість тощо). Однак доведено, що здоров,я насамперед залежить від поведінки людини, тобто її способу життя. Якщо ми нічого не робимо для свого здоров,я, переживаємо багато стресів, маємо шкідливі звички (слайд 3), нераціонально харчуємося – рівень здоров,я знижується.

Населення нашої планети живе в напруженому ритмі. Насичене подіями життя не можливе без стресів і переживань. Організм людини ж дуже витривалий, аж поки стресове навантаження не перевищить певну межу. І тоді деякі люди починають підтримувати свій організм допінговими речовинами, створюючи ілюзію відпочинку та відновлення балансу життєвих сил. Результат досягається за рахунок вивільнення енергії, яку наш організм зберігав на «чорний день».

Останнім часом усе більшої популярності серед молоді набувають енергетичні напої. Перш за все давайте  згадаємо, що таке енергетичні напої взагалі. У сучасному житті, і багато в чому завдяки вмілій рекламі, енергетичні напої сприймаються багатьма людьми як частина повсякденного харчування. Запаси енергії не є нескінченними, а дійсність життя і побуту така, що людина дуже швидко слабшає, видихається, і часто не може продовжувати роботу. От і намагаються люди себе стимулювати, розкривати можливості організму, в тому числі і за допомогою енергетичних напоїв, благо вони сьогодні більш ніж доступні, а реклама вселяє, що пити їх - це стильно і круто. Приховані можливості нашого організму дійсно можуть розкритися, якщо це необхідно - наприклад, у  стані стресу.

Дія енергетичних напоїв може викликати викид потужної порції адреналіну, усі органи і системи в цей час працюють з такою швидкістю, що в звичайному стані ми собі цього навіть уявити не можемо. Перенести такий стан може не кожна людина, і далеко не всі переносять подібне без наслідків. А тепер уявіть, що наш організм почав працювати в такому чи схожому режимі щодня. Чи довго ми проживемо? Виробники напою обіцяють нам силу і енергію, а насправді все зводиться до постійної  стимуляції  центральної  нервової  системи. Енергії в цих напоях немає, і вони просто виснажують енергетичні ресурси організму, вимушеного весь час перебувати в стані стресу. Коли їх дія закінчується, втома, як правило, навалюється  на людину  з  подвійною силою.

Тому для з’ясування  такого важливого питання як  вплив  енергетичних напоїв на  організм  підлітків  ми  проведемо  конференцію  молодих  вчених, які  розкажуть нам , що насправді  являє  собою «енергетик». До  зали запрошуються  біолог ……., соціолог - ……, дослідник - …, медик - …, психолог -…, історик - …, хімік - ….А зараз з  доповідями   будуть виступати гості нашої конференції. Перше слово для виступу надається  соціологу, який провів дослідження в нашому  навчальному закладі  у  9 – 11 класах щодо проблеми вживання  слабоалкогольних напоїв.

 

Соціолог. Готуючись до цієї конференції, мною було проведено анкетування. Його мета – виявити ставлення учнів до вживання алкогольних напоїв. На питання «Моє ставлення до вживання алкоголю» вони відповіли (слайд 4):

  • «ніщо й ніхто не змусить мене спробувати алкоголь»- 16%;
  • «думаю, я спробую хоча б один – два рази» - 8%;
  • «я вже спробував(ла), але зараз не вживаю» - 67%;
  • «я час від часу вживаю алкоголь» - 5%;
  • «я часто вживаю й буду надалі це робити» - 4%;

Зі шкідливим впливом алкоголю на організм людини, бюджет родини й виховання дітей  згодні майже всі учні.

            На питання «Про що ви думаєте, коли бачите п’яну людину?» учні відповіли так (слайд 5):

  • 29% - ім. шкода цю людину, або п’яна людина є загрозою для суспільства;
  • 21% - з огидою ставляться до п’яниць, їм їх не шкода;
  • 37% - їм байдуже;
  • 0% - підтримують такий стан людини і вважають, що він є закономірним, адже в людини може бути горе, особисті проблеми, свята;
  • 13% - ні про що не думають.

      Остання відповідь насторожує.

Отже, попереднє анкетування визначило ставлення до порушених питань: більшість учнів ніби знають що таке алкоголізм, скільки лиха він завдає сьогодні людині, державі, суспільству, але в той же час вважають, що вживання в малих дозах спиртного або слабоалкогольних напоїв (пива, енергетиків) є нешкідливим для організму. А що таке слабкий алкоголізм? Як би там не було, але до складу енергетиків входить етиловий спирт.

Мета нашого заходу – розповісти про шкоду вживання саме слабоалкогольних напоїв (енергетиків, пива).

(Учні читають вірш про етиловий спирт

АЛКОГОЛЬ

У житті кожної людини

Недоліків багато є:

Той палить цигарки щоднини,

А той горілку й пиво п’є.

 

Та пам’ятати має кожен,

Що алкоголь – великий яд,

Людина захворіти може,

І вороття нема назад.

 

Тому, перш ніж алкоголь вживати,

Подумайте все до пуття –

Чи хочете здоров’я мати,

Чи дороге для вас життя?

 

Біолог. Слабоалкогольні напої – це, у першу чергу, етиловий спирт. Досить добре відомо, що на організм людини етиловий спирт діє наркотично і є токсичним для людини. Варто нагадати сьогодні слова класика російської медицини, видатного російського гігієніста Ф.Ерісмана : «Алкоголь належить до засобів, що мають сильну наркотичну дію, в цьому відношенні він наближається до хлороформу». Слабоалкогольні напої – це далеко не питна вода, а їх довготривале або систематичне вживання веде не лише до зміни гомеостазу й захворювання організму, а й є серйозною небезпекою для самого генетичного апарату людини. (Слайд 6)

 

Дослідник. Медична наука цілком обґрунтовано відносить алкоголь до отрут, які згубно діють на все живе. Зверніть увагу на те, як згубно діє спирт на білки й вуглеводи.(демонстрація дослідів, у яких виявляється дія спирту на яєчний білок і шматок хліба: яєчний білок у воді розчиняється, а в спирті – згортається, шматок хліба у воді м’якшає  і плаває на поверхні , а в спирті – твердне й тоне.)  

Отже, спирт ослаблює  й руйнує  живі клітини. Саме на цій здатності спирту ґрунтується його застосування в медицині як дезінфікуючого  засобу. Він токсичний для всіх, але витривалість до нього не в усіх людей однакова.

 

Медик. Анатомо – фізіологічні особливості підліткового організму, що розвивається, функціональна незавершеність органів і тканин роблять його особливо чутливим до алкоголю.

Чутливість до токсичної дії алкоголю в людини тим вища, чим вона молодша. Так, для дітей смертельною є доза близько 3г.алкоголю на 1кг маси тіла, для підлітків – 4 – 5 г/кг (у віці 12 – 13 років це приблизно 0,25 – 0,5 л горілки) (слайд 7). Наркологи вважають, що такі напої випускаються в розрахунку на молодих людей і підлітків - не дарма ж вони позиціонуються, як молодіжні. До того ж вони дешеві, з оригінальним смаком, і викликають тимчасовий приплив бадьорості, а міліція не реагує на їхні розпивання в громадських місцях. Щоденне вживання таких напоїв викликає занепокоєння, адже вони викликають неминучу швидку адаптацію до дії стимуляторів. Щоб досягти бажаного ефекту, молода людина мусить вживати щоразу більшу дозу, а вживаючи – втрачає здоровья, ризикує своїм життям. Не вір тим, хто говорить, що пиво і слабоалкогольні напої не страшні для здоров’я.

 

Психолог. Слобоалкогольні напої є першою сходинкою до вживання інших наркотичних речовин, адже порушений психологічний захисний механізм організму. Стан змінної свідомості під вливом пива або лонгера стає відомим, а потім і привабливим для підлітка. Це може стати початком «експериментів зі зміни свідомості», особливо в результаті взаємодії з іншими психотропними речовинами (цигарками, наркотичними речовинами, ліками).

Зазначимо, що організм підлітка перебуває у стані розвитку, постійно змінюється, що робить залежність від стимулюючих речовин загрозливою. Стимулятори, які входять до складу енергетиків впливають занадто сильно на організм і вповільнюють тонкий біохімічний баланс мозку. Вони діють недовго, створюючи відчуття піднесення, однак ця легкість неминуче призводить до ще нижчого спаду та глибокої депресії. Тривале вживання стимуляторів спричиняє швидку залежність і викликає неймовірну кількість хвороб. Уживання  енергетиків споріднено дії алкоголю. Вони збуджують нервову систему, підвищують тиск, сприяють підвищенню зношуваності серцево – судинної  системи, викликають звикання та залежність.

 

Історик. З’явившись сотні років тому на східному ринку, наприкінці минулого століття енергетичні напої зовоювали більше 120 країн світу. За ці 20років рівень продажу цих напоїв зростав щорічно майже на 50%. В Україну енергетик у бляшанці потрапив 2002року. Тепер різні компанії  пропонують  українським споживачам понад  десяток  видів підбадьорюючих напоїв різних виробників: Red bull, Burn, Adrenaline Rush, Shark, Flying Horse, Jaguar тощо. Зразком вітчизняного напою такого рівня є «енергетик» «Нон – стоп» виробництва компанії «Алкотрейд».

Енергетичними напоями називають газовані ( як алкогольні, так і безалкогольні) коктейлі, що містять у своєму складі, крім обов’язкового кофеїну, різні добавки (таурин, женьшень, гуараму). Прийнято розрізняти два види таких напоїв: одні містять більше кофеїну, інші – більше вуглеводів і вітамінів.

Асортимент слабоалкогольних напоїв надзвичайно широкий: «Джин – тонік», «Джин  Ананас», «Джин Лимон», «Джин Апельсин» та інші. Минулого року з’явилося дві новинки : «Текіла» (напій виготовлений на основі текіли з ароматами піхти й лайму) і «Мохітос» (виготовлений на основі білого рому в поєднанні з ароматами свіжого лимону та м’яти), класичні напої – «Ром – кола» та «Бренді – кола, а також коктейльно – фруктові ( «Бінго», «Карамболь», «Шоколад») і барно – коктейльні («Тайський», «Самбука», «Лимончелло»).

Вживання цих напоїв небезпечне, оскільки формує в підлітків поведінку, подібну до поведінки алкоголіка.

Ви собі можете уявити, що колись ваша дитина – першокласник буде приходити додому в стані сп’яніння?

  цю  мить  доповідь була прервана, й у залі зявилися діти)

1-й учень: Меня зовут опьянение. Ч сильнее всех на свете. Ноги у меня длинные, хотя и хилые, желудок у меня ненасытный. Голову я держу високо и думаю, что нет на свете существ, равного мне по уму. Язык у меня необузданный, глаза – бестыжие. Если кто – то подружится со мной и примет меня за своего, прежде всего я сделаю из него развратника…Вложу ему в сердце великую скорбь. Вместе с опьяенинием появится у него головная боль, глаза перестанут различать свет, ум не будет способен сделать  ничего  хорошего.

2-й учень: Меня зовут опьянение. Если со мной познакомится  торговец, я  сделаю его бедным и жалким. Он будет ходить в разорваной одежде, в рваных башмаках, начнет занимать у добрых людей деньги, но они не только перестанут ему давать деньги в долг, но и будут гнать со двора, видя его спившимся, совершенно разоренным, бедным.

3-й учень: Меня зовут опьянение. Если слуга познакомится со мной , я сделаю так, что хозяин его возненавидит. Все станут его избегать, а он подорвав свое здоровье, умрет раньше времени.

4-й учень: Меня зовут опьянение. Если со мной подружится ремесленник, то, каким бы хорошим и внимательним он ни был, я отниму у него разум, погублю его молодость и сделаю его горьким пьяницей, хуже всех. Я подарю ему самые несчастные дни в его жизни: он перестанет заниматься своим ремеслом, потому что всегда будет хотеть выпить, и больше ничего хорошего он не увидит в жизни.

5-й учень: Меня зовут опьянение. Если со мной сблизится женщина, то, какой бы разумной она ни была, если начнет пить, я сделаю из нее глупую и не  красивую. Лучше бы она вообще не рождалась на свет.

6-й учень:

  • Кто непрестанно стонет? – (все вместе «Пьяница»)
  • Кто развратник? - (все вместе «Пьяница»)
  • Кто это с покрасневшими глазами? - (все вместе «Пьяница»)
  • Кто этот оборванец? - (все вместе «Пьяница»)
  • Кто внезапно умирает? - (все вместе «Пьяница»)
  • Кто валяется в грязи? - (все вместе «Пьяница»)

           Прозвучали  слова против употребления алкоголя и других наркотических веществ. Эту традицию мы должны поддерживать и развивать сейчас.

            1-й учень: «Алкоголь бросает людей в обьятия ужаса, нищеты, бесчестья»(А.Франс)

2-й учень: «Этому  социальному яду должна быть обьявлена беспощадная  война, пока  он не будет  изгнан в химические лаборатории и  в  аптеки, где  должно  быть  его место, рядом  з морфием, опиумом, кокаином, гашишем  и всеми другими разновидностями ядов различных названий» (А. Форель).

3-й учень: «Не пийте вина, не отруюйте своє серце табаком, і ви будете  жити так довго, як жив Тацит» (И.П.Павлов).

4-й учень: «Народ гибнет от пьянства …чахнет народная сила, зарастает источник будущих благ, беднеют  умы  и  развитие…» (Ф.М. Достоєвський).

 

Хімік. З наукової  точки зору, дія слабоалкогольних напоїв обумовлена компонентами,  які вони містять. Сильну дію чинить спирт, що міститься у енергетиках. На етикетці надруковане число, що показує скільки об’ємних відсотків етилового спирту міститься в пиві (наприклад 5,0% оборотів). Об’ємний відсоток алкоголю трохи більший, ніж ваговий. Виходить, що  це 4,35% вагового алкоголю. Іншими словами, у  півлітровій пляшці слабоалкогольного напою (пива) міститься 20мл. Чистого спирту. Таким чином, пляшка пива міцністю 5% оборотів еквівалентна  приблизно 60мл горілки. Якщо пиво міцне ( 8%об.), пляшка еквівалентна 100мл горілки, а дві пляшки міцного пива – це вже стакан горілки. Між тим, багато хто з сучасних 16 – 17 річних підлітків випивають більше 3л пива за день, що еквівалентно приблизно 400мл горілки за день.

Більшість дослідників свідчать про негативний вплив слабоалкогольних напоїв на організм, вважаючи його клітинною отрутою. Необхідно відзначити, що пиво містить у своєму складі важкі (токсичні) метали, такі як кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк. Серед токсичних металів кадмій посідає особливе місце, тому що має особливі біологічні властивості й механізми вражаючої дії. Установлено, що великі дози кадмію за непомірного вживання пива можуть викликати в організмі явища гострого отруєння, а постійне надходження невеликих доз – хронічне  отруєння. Солі кадмію впливають на всмоктування й обмін ряду необхідних мікроелементів (Cu, Fe, Zn), пригнічує вироблення гормонів, умовні рефлекси, мають мутагенну дію, впливають на сперматогенез, уражають нирки й серце, знижує продукцію ряду чоловічих статевих гормонів, інсуліну.

Тонізуюча дія енергетичних напоїв зумовлена витяжками рослин. Майже всі енерготоніки містять у собі екстракт гуарани та женьшеню. Високий вміст кофеїну призводить до негативних наслідків – порушення серцевого ритму, нервозність, надмірна збудливість, судороги, подовження часу кровотечі. Окрім того, трапляються негативні взаємодії цього препарату з деякими продуктами харчування, наприклад грейпфрутовим соком. Ось чому енерготонік з грейпфрутовим смаком удвічі шкідливіший. Що стосується женьшеню, то він здатен підвищувати тиск, викликати запаморочення, вагінальні кровотечі. Енерготоніки  наповнюють  організм вітамінами. Але  дуже часто енерготоніки містять  підвищену дозу вітамінів, що може призвести до частого серцебиття та тремтіння в руках і ногах.

Енергетичні напої не можна змішувати з алкоголем, оскільки кофеїн підвищує тиск, а алкоголь ще більше підсилює його дію. Результат – вірогідність гіпертонічного кризу. Кофеїн і алкоголь викликають протилежні ефекти – збудження й гальмування. Більше того, поєднання алкоголю й енерготоніків стимулює подальше їх вживання.

 

Біолог. Навіть невеликі дози слабоалкогольних напоїв впливають на потомство як чоловіків, так і жінок, які виробляють під впливом алкоголю неповноцінні статеві клітини, наслідком чого є викидні, народження неповноцінних або мертвих дітей. Діти, які народилися з алкогольним синдромом  плода, але без грубих каліцтв, відстають у фізичному й психічному розвитку. Вкрай небезпечним є вживання алкоголю матір’ю, яка годує немовля молоком, тому що дитина таким чином отримує алкоголь, росте слабкою, безпорадною, підвладною інфекціям і нервово – психічним розладам.

          Слабоалкогольний напій? І для чого він придуманий людиною? Це щоб, у першу чергу, людина постійно була під невеличким градусом. Ніби й не алкоголь, ніби й не вода. Але для організму людини це страшна отрута, бо в організмі в гомеопатичному плані відбувається постійне порушення водної стабільності. У першу чергу, ці зміни стають відчутні для  мозку, статевих клітин, кровоносної та лімфатичної системи.

 

Учитель. А як складеться наше життя – залежить тільки від нас. Кожен робить свій вибір сам. Який же вибір зробимо ми? Навчимо наших дітей чогось духовного, високоморального? Чи передамо їм лише звичку, періодично одурманюючись, «веселитися», а в ранці зливати частину свого мозку в унітаз?

Зі сторінок нечесних журналів, телеканалів нас запевняють, що треба брати від життя все! Адже в цьому житті треба спробувати все.

Насправді в цьому житті треба спробувати аж ніяк не все, а лише одне : спробувати бути тією людиною, яку створив Господь. Не рослиною, не скотиною, не фішкою в чужих руках, а Людиною, гідною цього звання.

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку