Виховна година "День перемоги"

Про матеріал

Презентація до вихової години "День Перемоги" створена на основі хронологічних подій на 5-7 клас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна у другій світовій війні Виховний захід для 5-А класу Підготувала Кондратенко Н.М. 2019р

Номер слайду 2

Маки пам’яті Мак є міжнародним символом пам’яті жертв військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. Ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті з’явилася під впливом вірша військового лікаря й поета, учасника І світової війни Джона Мак-Крея «У полях Фландрії». Вірш, починався рядками: «В полях фламандських квітне мак Поміж хрестів – скорботний знак По нас…» (Переклад Оксани Самари)

Номер слайду 3

Початок війни Війна для України розпочалася 1 вересня 1939 р.: 120 тис. українців зі зброєю в руках зустріли нацистів у лавах Війська Польського. Львів та інші західноукраїнські міста вже у перший день війни зазнали бомбардувань. 17 вересня 1939 р. Червона Армія без оголошення війни перетнула польський кордон та рушила на захід. Радянський Союз вступив у Другу світову війну на боці нацистської Німеччини. Радянські війська допомогли Вермахту зламати польський опір під Перемишлем та Брестом. 22 вересня капітулював Львів, обложений спочатку Вермахтом, а зі згодом і Червоною Армією. В той самий день у Бресті пройшов спільний німецько-радянський парад.

Номер слайду 4

Учасники Другої світової війни Всього у Другій світовій війні брало участь 62 з 73 існуючих на той момент незалежних держав. 12 держав не взяли участь у Другій світовій війні, проте більшість з них симпатизували будь-якій стороні.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Карта території 1939 року

Номер слайду 7

ФАЛЬШИВЕ ЗОЛОТО ВЕРЕСНЯ: 1939–1941 рр. Пакт Укладений 23 серпня 1939 р. Договір про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом (Пакт Молотова-Ріббентропа) уможливив початок війни. Згідно із таємним додатком до Пакту, Східна Європа мала бути поділена між двома диктаторами. Влада СРСР 50 років заперечувала існування таємного протоколу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

СПЕКОТНЕ ЛІТО 1941 На світанку 22 червня 1941 р. німецькі війська перетнули кордон СРСР. У ході прикордонних боїв у районі Дубна, Луцька та Бродів радянські війська були розбиті. Червона Армія, фактично втративши командування, почала відступ до Дніпра.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

«Випалена земля» Відступ Червоної Армії супроводжувався застосовуванням тактики «випаленої землі». Про її необхідність оголосив Сталін у своєму виступі 3 липня 1941 р. Численні урядові та партійні постанови наказували знищувати все, що не вдалося евакуювати у східні райони СРСР: устаткування заводів, техніку, збіжжя тощо. Одним із жахливих злочинів сталінського режиму став підрив військами НКВД греблі Дніпрогесу у серпні 1941 р. Це спричинило загибель десятків тисяч червоноармійців та мирних мешканців, які перебували поблизу.

Номер слайду 14

Гребля Дніпрогесу, зруйнована підрозділами НКВД у серпні 1941 р.

Номер слайду 15

Військова катастрофа. Бойові дії на території України у 1941 р. перетворилися для радянських військ на катастрофу. У серпні – жовтні 1941 р. Червона Армія в Україні була фактично знищена. Кількість загиблих радянських вояків досі точно невідома. У величезні оточення («котли») неподалік Умані, Києва, Мелітополя потрапили близько 1 млн. червоноармійців.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Бабин Яр

Номер слайду 18

Голокост За роки окупації Україна втратила понад 5 млн. цивільних громадян, з яких 1,5 млн. складали євреї. Масові страти почалися вже з перших днів німецько-радянської війни. Нацистські айнзацкоманди майже повністю винищили єврейські громади Львова, Дрогобича, Луцька, Рівного, Житомира, Харкова

Номер слайду 19

«Уманська яма»: радянські військовополонені у нацистському таборі штатлаг №349, м. Умань, серпень 1941 р.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВИГНАННЯ НАЦИСТІВ З УКРАЇНИ ТА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЄВРОПИ У 1943 р. війська Антигітлерівської коаліції після перемог під Сталінградом та Аль-Аламейном починають звільнення територій, окупованих нацистами. З другої половини 1943 р. і до кінця 1944 р. Україна знову стає головним театром бойових дій Східного фронту. У 1944 р. на території України було сконцентровано більшість стрілецьких, танкових та механізованих з’єднань Червоної Армії.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

ppt
Додано
27 січня 2021
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку