Виховна година "День Захисника України"

Про матеріал

Козацьке свято. Кожна людина повинна знати культуру свого народу, його історію. Адже без минулого не існує сучасного та не буде майбутнього

Перегляд файлу

Козацьке свято

Ведуча Розселив Господь людей по всьому світу  і кожному народу дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів. Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю  сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

  Ведуча .  Кожна людина повинна знати культуру  свого народу, його історію. Адже без минулого не існує сучасного та не буде майбутнього. Святкування Дня українського козацтва збігається  з Днем захисника УКРАЇНИ,  які   святкуються  14 жовтня. На цю ж дату припадає  одне з найбільших  народних свят – свято Покрови.

Ведуча .І це не випадково,адже козацтво України вважало своєю покровителькою і заступницею  Пресвяту Богородицю.  Священною для кожного козака  була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів.

Ведуча  Для  нас, українців, ці свята – національне   та християнське символізують зв'язок поколінь, безсмертність героїчних традицій нашого народу.   

Ведучий Отже,  у минулому  українського народу було унікальне  явище – Запорізька Січ .  Там  жили мужні  лицарі . І звали їх – козаки. «Козак» означає «вільний», «хоробрий, волелюбна людина». Вони мужньо боронили рідну землю від татарсько – турецької агресії і польсько – литовських феодалів.  В козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. 

Ведучий. По світу розносилася слава про військову доблесть та високу освіченість українських козаків та  їх ватажків, отаманів, гетьманів. Запорізька Січ стала центром  визвольної боротьби проти ворогів.

Ведуча    На Січі панував дух рівності , братства. У козаки йшли за покликом серця. З незапам’ятних часів в Україні козаки славились силою , спритністю, мали гостре несхибне око, розумні голови.

 Ведуча Козак -  не той, хто одягнений у вишиванку й  шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу.

Ведучий.  Січовики не лише відзначалися хоробрістю  й презирством до смерті, вони відзначалися високою  бойовою  майстерністю. Козаки мали міцне здоров’я, були витривалими,легко переносили голод і холод,спеку  і спрагу,на війні були невтомними, відважними, мужніми, сміливими, понад усе цінували життя, але не шкодували його в боротьбі за віру і правду української землі.      

  Ведучий Козаки неперевершено володіли різною зброєю:   самопалами, рушницями, пістолями, шаблями, списами, луками й стрілами, добре стріляли з гармат, були гарними вершниками, а також володіли військово – морським мистецтвом, де значне місце посідала тактика здобування морських фортець.   Морські походи здійснювались  на човнах, які звалися чайками  і байдаками.

 Ведуча  Запорожці – славні воїни, захисники рідної землі. Роками вони служили у війську, ходили в походи, зрідка навідувались додому. Тому їм потрібне було кмітливе, сміливе, відважне поповнення.

Ведуча     От і вигадували вони різні іспити  для новачків. У народі існує багато легенд про випробування прийому в козаче товариство.  Але всі вони свідчать, щоб стати справжнім козаком слід було пройти дуже нелегку школу навчання та скласти суворі  іспити, які витримували не всі, тож не всі  й ставали козаками.

Ведуча  Новачок, незалежно від віку, приймався  спочатку в «молодики»

Хто бажав стати козаком училися  майстерно володіти шаблею, їздити на коні,влучно стріляти. А також розвивали  в собі силу та спритність. 

Ведуча    Козак мав бути не тільки неперевершеним воїном, а й знати основи наук та медицину. Кепський той козак, який не вмів грати на народних інструментах , співати чи танцювати

Ведуча    На Січі були козаки різного віку, національностей ,  але обов’язково православної віри ,ті,  що  знали козацьку мову , додержувались  порядку  і  звичаїв  запорозького  братства.

 Ведуча    А закони на Січі були досить  суворими.  Так,  у походах пиячити було категорично заборонено. Порушення цього правила прирівнювалось до зради і могло каратись смертю.

  Ведуча      За крадіжку чи вбивство одного з побратимів, козака  могли поховати живцем , або бити кийками, що часто закінчувалось смертю.  Так, можна сказати, що це занадто  жорстоко, зате дисципліна була відмінна.

 Ведуча   Але  козаки уміли товаришувати та  міцно  дружити. Вони знаходили побратимів на Січі, за яких усе ладні були віддати.  Навіть існував  особливий ритуал, під час якого воїни обмінювались власними натільними хрестами. Це означало вірність один одному до смерті.

Ведучий   У мирний час козаки були дуже зайняті. Займалися різними ремеслами, обробляли землю, торгували, добували та готували їжу, адже на Січі жінок не було. Козак повинен був тримати свій одяг, оселю, зброю  в порядку та доглядати за вірним другом – конем.

  Ведучий      Але  козаки вміли і  майстерно розважатися. Вони  гучно відзначали свої перемоги,  любили влучне слово, дотепні жарти, вигадки й розваги, грали на музичних інструментах, співали пісень, танцювали та влаштовували показові бої на втіху собі та іншим. Головний танець козаків – це, як відомо ,  гопак, який спершу був бойовим, адже його елементи  застосовувались в боях з ворогом.

 Ведучий     Отже, завжди пам’ятаймо слова із Статуту Українського козацтва: «Український козак – душа правдива, справедлива і незрадлива. Український козак – це лицар України, морально чиста, високодуховна людина, яка вміє панувати собою, володіє своїми емоціями, розумом, волею…» Хай непереможний козацький дух допоможе вам гартувати тіло й долати життєві труднощі. Будьте гідними нащадками козацької слави!

На все добре!

 

 

 

docx
До підручника
Історія України 9 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
5077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку