Виховна година для дівчаток "Секрети для дівчаток"

Про матеріал

Виховна година рекомендована для дівчаток 6-8 класу про жіночі секрети. Дана година спілкування передбачає співпрацю з лікарем-гінекологом. Метою заняття є ознайомлення дівчаток з особливостями змін , що відбуваються в їхньому організмі в період статевого дозрівання; сприяння розумінню змін в організмі в період статевого дозрівання; закріплення навиків здорового способу життя.

Перегляд файлу

«Секрет для дівчаток»

Мета заняття:

  •                              ознайомити дівчаток з особливостями змін , що відбуваються в їхньому організмі в період статевого дозрівання;
  •                              сприяти розумінню змін в організмі в період статевого дозрівання
  •                              закріпити навички здорового способу життя ( раціональне харчування, створення оптимального режиму праці та відпочинку, розвивати навики особистої гігієни, формувати вміння доглядати за своїм тілом)
  •                              вчити дотримуватися правил особистої та інтимної гігієни у період статевого дозрівання та «критичних днів», вчити правильно вибирати та користуватися прокладками.

Форма проведення заняття: бесіда з використанням інтерактивних методів навчання

Обладнання: презентація основних етапів заняття, засоби для проведення практичної роботи, скринька-запитань, відеоролик реклами прокладок Always, картки для учнів «Правила особистої гігієни під час менструації», таблиці, кросворд, анкета для попереднього опитування учениць, наочні зразки засобів гігієни (інтимні вологі серветки, антиперспіранти, дезодоранти, ватні серветки, інше)

Хід заняття

Сьогодні ти юна й прекрасна,
Чарує всіх врода твоя…

 

І. Вупне слово вчителя (хід заняття супроводжується презентацією до відповідного етапу заняття)

У житті кожної дівчинки є неповторна пора – це перехід від дитинства до дорослості. Це дуже цікавий та неповторний період у фізичному розвитку дівчинки. Відбуваються помітні зміни навіть у зовнішньому вигляді: збільшуються груди, на обличчі появляються червонуваті прищики, зовні дівчатка набувають жіночих форм, стають біль жіночними. Але такі зміни , які відбуваються в організмі дівчинки викликають у неї збентеженість, розгубленість і навіть переляк.

Напередодні нашого заняття дівчатка отримали анкети, у яких зазначили те, що їх найбільше бентежить та хвилює і про що вони хотіли б більше дізнатися із питань статевого дозрівання та особистої гігієни.

Я їх опрацювала і саме    тому  сьогодні  ми зібралися для того щоб поговорити про зміни , які відбуваються в період статевого дозрівання, про те як побудований жіночий організм, про гігієну та про те, як правильно підібрати засоби гігієни під час менструації.

Якщо у вас під час заняття виникатимуть запитання прошу надсилати їх до нашої скриньки-запитань, ми в кінці заняття дамо на них відповідь.

До того ж вкінці ми проведемо невеличку вікторину, тому раджу уважно слухати.

 

 

 

ІІ. Вироблення гормонів у жінок

(плакат 1) Під час статевого дозрівання гіпофіз, що знаходиться на нижній поверхні головного мозку, починає посилено виробляти ряд речовин,  які називаються гормонами. Вони в свою чергу стимулюють вироблення інших гормонів, що регулюють багато змін, які відбуваються з вами у тому числі впливають на менструацію та регулюють менструальний цикл.

 

ІІІ. Репродуктивна система жінки.

Вважається, що період статевого дозрівання завершується після повного розвитку репродуктивної (статевої) системи. Це означає, що організм готовий до народження дітей.

Давайте розглянемо на рисунку як працює жіноча статева система (плакат 2)

Яєчники, їх у жінки два, за розміром близько 3см. Починаючи з періоду статевого дозрівання, щомісячно організм дівчинки виробляє одну зрілу яйцеклітину.

Маточні труби –це 2 трубки, якими дозріла яйцеклітина потрапляє в матку.

Матка – це м’язовий орган, розмір якого трохи менший від вашого кулака. Під час вагітності у матці розвивається майбутня дитина, в цей період матка збільшується майже в 20 разів. Зсередини матка вистелене оболонкою, яка називається ендометрій. Під час менструації ендометрій відокремлюється і  разом із мертвою яйцеклітиною виводиться  з кров’ю із організму.

Шийка матки – це нижня заокруглена частина матки, вона відкривається невеличким отвором, розміром у сірникову головку.

Піхва – це м’язовий орган, який з’єднує зовнішні статеві органи із внутрішніми. Через нього менструальні виділення виходять назовні, а новонароджена дитина покидає тіло матері.

Внутрішня частина піхви вкрита слизовою оболонкою, яка являється джерелом вологи та виділень. Нормальні виділення прозорі та мають однорідну рідку або слизову консистенцію. Кількість виділень змінюється у різні періоди менструального циклу. Якщо природні виділення набули неприємного запаху, змінили колір, викликають свербіння, то слід звернутися до лікаря-гінеколога.

Для захисту від природніх виділень з піхви користуються щоденними прокладками, вони поглинають ці виділення, допомагають зберегти відчуття чистоти та свіжості упродовж дня у період між менструаціями. Існує багато видів щоденних прокладок (олвейс, діскріт) їх можна змінювати частіше ніж один раз у день.

 

ІV. Особиста гігієна

У період статевого дозрівання важливо навчитися правильно доглядати за своїм тілом. Значне потовиділення може призвести до появи неприємного запаху. Тому потрібно щодня приймати душ та користуватися дезодорантами та антиперспірантами, що допоможе зберегти відчуття чистоти та свіжості . Якщо волосся стало швидше забруднюватися, спробуйте мити його м’якшим шампунем. Щоб боротися із появою прищів потрібно вмивати обличчя хоча б двічі на день, та користуватися правильно підібраним, відповідно до типу обличчя кремом.

 

V. Здоровий спосіб життя та правильне харчування

Здоровий спосіб життя – це перш за все відповідальне ставлення до свого здоров’я, а в майбутньому до здоров’я своїх дітей.

Деякі учні отримали домашнє завдання підготувати повідомлення про правильне харчування дівчинки.

Повідомлення: щоб організм отримував потрібну йому енергію , дуже важливо правильно харчуватися. Потрібно споживати продукти з високим вмістом білка ( наприклад, рибу, м’ясо, яйця, бобові, молоко та молочні продукти) , жири (рослинна олія, вершкове масло, молоко та молочні продукти), а також велику кількість вітамінів та мінералів (свіжі овочі та фрукти).

Корисно також пити багато рідини та добре висипатися (8-10 годин на добу). Намагайтеся не їсти пізніше ніж за 2 години до сну.  А ще незабувайте про заняття спортом та фізичними вправами хоча б 20-30 хв два три рази на тиждень.

 

VІ. Передменструальний синдром.

Зміна рівня гормонів у крові може впливати на ваш настрій, особливо у період перед початком менструації: ви можете почуватися трохи втомленою, пригніченою, а потім знову енергійною. Це абсолютно нормально. Ці симптоми отримали назву перед менструальні синдроми. ПМС можуть мати фізичний характер (підвищена чутливість молочних залоз, здуття живота, головний біль, зміна апетиту, поява на обличчі вугрів, запори чи проноси та болі в животі) або психічний характер (пригніченість, втома, роздратування). У кожної жінки свої індивідуальні симптоми ПМС, але не хвилюйтеся вони припиняться із появою місячних.

Для того щоб приборкати  симптоми ПМС потрібно дотримуватися таких правил:

  • Вживати менше продуктів, що містять багато жирів,
  • Їсти побільше фруктів та овочів,
  • Споживати менше кави та солі
  • Вживати в їжу продукти, які містять багато білка (риба,яйця, м’ясо та боби)
  • Не відмовляти своєму організму у вуглеводах (крупи, макарони)
  • Займатися нескладними фізичними вправами
  • Займайтеся улюбленою справою – це також знімає напругу та розслабляє

Якщо ви дуже погано почуваєтеся у період ПМС, то зверніться за допомогою до лікаря.

 

 

 

VІІ.  Менструальний цикл та менструація.

Епітети, якими нагороджують місячні, можуть кого завгодно ввести в оману. Як тільки не називали критичні дні за старих часів: «тимчасове», «гості2. Та і нинішнім дівчаткамне бракує фантазії, наприклад «свята», «червоні дні календаря», «дєла» - ясно і не вимагає перекладу. Незрозуміло лише одне,чому ми не називаємо речі своїми іменами?

Про такі речі і про зміни у вашому організмі розповісти вам я запросила лікаря-гінеколога, яка окрім того зможе дати відповіді на ваші запитання в кінці заняття.

  • менструальний цикл,
  • менструація
  • овуляція                        
  • запліднення
  • вагітність та аборт

 

 

Отож підведемо підсумки нашої розмови. А для цього я підготувала кожній із вас перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

 

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

 

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

 

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

 

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій.(вчитель роздає картки із правилами кожній учениці)

 

VІІІ. Засоби гігієни під час менструації

Кожна дівчинка вибирає ті засоби гігієни, які їй подобаються, слід зазначити , що їх асортимент дуже великий. Кожна із вас багато часу проводить у школі, веде активний спосіб життя, займається спортом і в ці дні дуже важливо почувати себе комфортно. Більшість дівчаток віддають перевагу прокладкам. Прокладки – це засоби зовнішнього використання, вони прикріплюються до нижньої білизни. Прокладки бувають дуже різноманітні. Розглянемо які якості мають прокладки на прикладі прокладок Always Ultra.

(плакат 5)- Складові надійного захисту.

(плакат 6) – будова прокладки Always Ultra.

(плакат 7) – як читати упаковку на прикладі Always Ultra.

(плакат 8) – асортимент прокладок Always Ultra.

Яку б ви не обрали прокладку Always Ultra вона забезпечить вам надійний захист та впевненість у собі. Прокладки слід міняти регулярно,щоб підтримувати чистоту. Незабувайте мити руки як до зміни прокладки так і після.

Практична робота «Демонстрація з прокладками». Провести демонстрація допомагають дві учениці.

Висновки допомагають зробити і учні також. Отже:

  • Always Ultra краще тримає форму та менше мнеться
  • Always Ultra мають більш довгі крильця
  • В Always Ultra ще більше гелю і прокладка захищає ще більше там де це особливо потрібно ( в середині та по краях)

Нові крильця 4FIXнадійно кріпляться до білизни та забезпечують надійний захист.

 

А зараз з метою розповсюдження найкращих засобів гігієни Always Ultra подивимось рекламу (перегляд рекламного ролика)

 

XІ. Закріплення матеріалу виховного заняття

Для кращого запам’ятовування прослуханого сьогодні на занятті, я пропоную вам розгадати кросворд, який зображено на дошці.( учні розгадують кросворд, відгадують ключове слово). Ключове слово СЕКРЕТ. Мені хочеться вірити, що сьогоднішнє заняття відкрило для вас деякі сторони жіночого секрету. І я надіюсь що така відверта розмова сприятиме тому, що в майбутньому ви не станете соромитися розмовляти із однокласницями, мамою, лікарем про свої дівчачі секрети.

 

 

 

 

1

 

С

т

а

т

е

в

а

 

 

2

 

г

Е

л

ь

 

3

 

ц

и

К

л

 

 

4

 

к

Р

и

л

ь

ц

я

 

 

5

 

м

Е

н

с

т

р

у

а

ц

і

я

6

 

у

л

ь

Т

р

а

 

  1. Синонім до словосполучення репродуктивна система?
  2. Яка речовина знаходиться в середині прокладок always?
  3. Чотири фази має менструальний ….(продовжити думку)
  4. Що дозволяє прокладкам не зміщуватися і запобігає протіканню?
  5. Як називаються щомісячні виділення у жінок?
  6. Яку назву має тонка прокладка?

А тепер звернемося до нашої скриньки запитань. Ми разом із лікарем-гінекологом спробуємо дати відповіді на ваші запитання (звучать відповіді на запитання)

 

Запитання для підсумків заняття (якщо скринька виявиться порожньою)

  1. Скільки періодів у менструальному циклі?
  2. Що таке овуляція?
  3. Де під час вагітності розвивається майбутня дитина?
  4. Що таке ПМС?
  5. Що позначають краплинки на упаковках із прокладками?
  6. Чим відрізняються Always Ultra від звичайних прокладок? (учениці відповідають)

Я сподіваюся, що наше сьогоднішнє заняття дало вам можливість отримати багато цікавої та необхідної для вас інформації про себе та свій організм. Надіюся, що це не остання наша розмова про великий жіночий секрет.

(завершується показ слайдів на екрані, зміст останнього слайду: «Якщо у вас залишилися запитання?»)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій.

Перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій

Перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій

Перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій

Перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій

Перелік правил гігієни, яких необхідно дотримуватися під час менструації

 

Правило 1. Приймайте інтимний душ двічі на день. Якщо такої можливості немає скористайтеся вологими «інтимними» серветками, які можна придбати в аптеці.

Правило 2. під час критичних днів не рекомендується приймати дуже гарячу ванну або навпаки дуже холодну. Краще обмежитися теплим душем.

Правило 3. прокладки для критичних днів використовуйте з урахуванням крапельок на упаковці. Гінекологи радять в перші два дні використовувати прокладки з 4 і більше краплями, а в решту  - з 2.

Правило 4. Прокладки слід міняти кожні 4 години.

Правило 5. Тампони можна використовувати в перші два дні менструації.

Правило 6. Якщо дозволяє здоров’я то необмежуй себе заняттями спортом, легкі фізичні вправи навіть допоможуть покращити самопочуття.

Сподіваюся, що ці поради принесуть вам тільки користь, здоров’я та гарний настрій


Анкета

  1. Чи можете ви легко спілкуватися на тему «жіночих секретів»?

а) так               б) ні

  1. Обговорення якої проблеми заставляє вас ніяковіти?

а) фізичний розвиток дівчинки

б) менструація

в) засоби інтимної гігієни

3. Ви користуєтеся сучасними засобами інтимної гігієни? Якими?

 

  1. Яким прокладкам ви надаєте перевагу?

а) always

б) kotex

в) onleyou

5. Ви обізнані із процесом  статевого розвитку жінки?

а) так       б) ні

6. Чи часто ви розповідаєте про свої жіночі проблеми?

а) так        б)ні

7. з ким ви радитесь щодо вирішення проблем, які стосуються менструального циклу?

а) подругою            в) знайомими

б) мамою                г) лікарем

8. У вас є питання, які вас хвилюють стосовно засобів та правил гігієни?

а) так          б) ні

Анкета

  1. Чи можете ви легко спілкуватися на тему «жіночих секретів»?

а) так               б) ні

  1. Обговорення якої проблеми заставляє вас ніяковіти?

а) фізичний розвиток дівчинки

б) менструація

в) засоби інтимної гігієни

3. Ви користуєтеся сучасними засобами інтимної гігієни? Якими?

 

  1. Яким прокладкам ви надаєте перевагу?

а) always

б) kotex

в) onleyou

5. Ви обізнані із процесом  статевого розвитку жінки?

а) так       б) ні

6. Чи часто ви розповідаєте про свої жіночі проблеми?

а) так        б)ні

7. з ким ви радитесь щодо вирішення проблем, які стосуються менструального циклу?

а) подругою            в) знайомими

б) мамою                г) лікарем

8. У вас є питання, які вас хвилюють стосовно засобів та правил гігієни?

а) так          б) ні

 

 

Анкета

  1. Чи можете ви легко спілкуватися на тему «жіночих секретів»?

а) так               б) ні

  1. Обговорення якої проблеми заставляє вас ніяковіти?

а) фізичний розвиток дівчинки

б) менструація

в) засоби інтимної гігієни

3. Ви користуєтеся сучасними засобами інтимної гігієни? Якими?

 

  1. Яким прокладкам ви надаєте перевагу?

а) always

б) kotex

в) onleyou

5. Ви обізнані із процесом  статевого розвитку жінки?

а) так       б) ні

6. Чи часто ви розповідаєте про свої жіночі проблеми?

а) так        б)ні

7. з ким ви радитесь щодо вирішення проблем, які стосуються менструального циклу?

а) подругою            в) знайомими

б) мамою                г) лікарем

8. У вас є питання, які вас хвилюють стосовно засобів та правил гігієни?

а) так          б) ні

Анкета

  1. Чи можете ви легко спілкуватися на тему «жіночих секретів»?

а) так               б) ні

  1. Обговорення якої проблеми заставляє вас ніяковіти?

а) фізичний розвиток дівчинки

б) менструація

в) засоби інтимної гігієни

3. Ви користуєтеся сучасними засобами інтимної гігієни? Якими?

 

  1. Яким прокладкам ви надаєте перевагу?

а) always

б) kotex

в) onleyou

5. Ви обізнані із процесом  статевого розвитку жінки?

а) так       б) ні

6. Чи часто ви розповідаєте про свої жіночі проблеми?

а) так        б)ні

7. з ким ви радитесь щодо вирішення проблем, які стосуються менструального циклу?

а) подругою            в) знайомими

б) мамою                г) лікарем

8. У вас є питання, які вас хвилюють стосовно засобів та правил гігієни?

а) так          б) ні

Анкета

  1. Чи можете ви легко спілкуватися на тему «жіночих секретів»?

а) так               б) ні

  1. Обговорення якої проблеми заставляє вас ніяковіти?

а) фізичний розвиток дівчинки

б) менструація

в) засоби інтимної гігієни

3. Ви користуєтеся сучасними засобами інтимної гігієни? Якими?

 

4.Яким прокладкам ви надаєте перевагу?

а) always

б) kotex

в) onleyou

5. Ви обізнані із процесом  статевого розвитку жінки?

а) так       б) ні

6. Чи часто ви розповідаєте про свої жіночі проблеми?

а) так        б)ні

7. з ким ви радитесь щодо вирішення проблем, які стосуються менструального циклу?

а) подругою            в) знайомими

б) мамою                г) лікарем

8. У вас є питання, які вас хвилюють стосовно засобів та правил гігієни?

а) так          б) ні

Анкета

  1. Чи можете ви легко спілкуватися на тему «жіночих секретів»?

а) так               б) ні

  1. Обговорення якої проблеми заставляє вас ніяковіти?

а) фізичний розвиток дівчинки

б) менструація

в) засоби інтимної гігієни

3. Ви користуєтеся сучасними засобами інтимної гігієни? Якими?

 

4.Яким прокладкам ви надаєте перевагу?

а) always

б) kotex

в) onleyou

5. Ви обізнані із процесом  статевого розвитку жінки?

а) так       б) ні

6. Чи часто ви розповідаєте про свої жіночі проблеми?

а) так        б)ні

7. з ким ви радитесь щодо вирішення проблем, які стосуються менструального циклу?

а) подругою            в) знайомими

б) мамою                г) лікарем

8. У вас є питання, які вас хвилюють стосовно засобів та правил гігієни?

а) так          б) ні

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козєєва Тамара Володимирівна
    Дуже вдячна за послідовний і лаконічний виклад матеріалу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
24 серпня 2018
Переглядів
5233
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку