Виховна година для учнів 2 класу на тему "Бережи зуби змалку"

Про матеріал
Виховна година, метою якої є надання учням відомостей про догляд за зубами. Матеріал підійде для учнів 1-2 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бережи зуби змалку!

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

кальцій,фтор,фосформіцні зуби

Номер слайду 5

СМАКОТА1. Не можна їсти солодощів багато!2. Після солодкого потрібно почистити зуби або прополоскати рот.3. Ніколи не їж солодощів перед сном!

Номер слайду 6

Щоб зуби були завжди здоровими, виконуй такі правила:Їж якнайбільше сирих овочів і фруктів, нежирного м’яса, сиру, молока. Не захоплюйся солодощами з цукром, особливо тими, що застрягають у зубах та прилипають до них. На їж водночас холодну та гарячу їжу, наприклад, морозиво з чаєм. Не розгризай зубами горіхи, кістки, олівці та інші тверді предмети. Ними ти можеш пошкодити зубну емаль і навіть зламати зуб. Ходи і сиди прямо. Неправильна постава може зашкодити твоїм зубам. Щонайменше, двічі на рік відвідуй зубного лікаря. Звертайся до нього при перших ознаках хвороби зубів чи ясен. Щодня чисть зуби після сніданку та ввечері . Ретельно полощи рот після інших прийомів їжі.

Номер слайду 7

Перегляд файлу

Корнєва С.В.,

вчитель початкових класів

Червоноярського НВК І-ІІІ ступенів

 

Виховна година  «Бережи зуби змалку!»

 

Мета. Надати учням відомості, необхідні для зміцнення здоров’я зубів; ознайомити з правилами харчування, необхідними для збереження здорових зубів; навчити дотримуватися правил гігієни – правилами догляду за ротовою порожниною; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я.

 

Обладнання. Класна дошка оформлена на тему «Здорові зуби усім любі!» (картинки за темою,  плакат «Правила догляду за зубами»); комп’ютерна презентація PowerPoint «Бережи зуби змалку!».

Хід заняття

 

Вчитель. Дорогі мої діти! Ми з вами зібралися на виховну годину.  Про що ми поговоримо? Відгадайте загадку.

В невеличкому хлівці живуть два ряди баранців. І всі вони біленькі. (Зуби)

Ви зрозуміли, про що буде наша розмова?

 

Слайд 1. (тема заняття «Бережи зуби змалку!»)

Діти, прочитайте тему нашого  заняття. Як ви вважаєте, є необхідність у нас поспілкуватися на цю тему? Чи у всіх у вас здорові зуби? У кого із вас боліли зуби? У кого є запломбовані зуби?  А хочете дізнатися, що треба робити, щоб зуби були здоровими?

 

Слайд 2. (зображення тварин: бджола, білка, собака, мишка, бобер, змія, лебідь, муха, метелик, ховрах)

Вчитель. Діти, у кого з цих тварин немає зубів? А які з цих тварин кусаються не зубами? Діти, кого з цих тварин називають гризунами? А знаєте чому? У гризунів дуже міцні зуби і вони можуть гризти дуже тверді речі: кору дерев, кореневища, гілки, горіхи. Не всі тварини мають зуби, але більшість із них не можуть без них вижити. Адже за допомогою зубів вони здобувають собі їжу. А як же людина? І я, і ви, і всі інші можуть їсти м’якеньку їжу, яку навіть не обов’язково жувати. Тоді навіщо нам зуби?

 

Слайд 3.  (продукти харчування: морозиво, молоко, ковбаса, торт, хліб, яблуко, горіхи, морква, огірок, капуста, кока-кола, піца)

Вчитель. Діти, назвіть продукти, які можна не жувати. А для яких дуже міцні зуби не потрібні? Чи всі вони корисні для вашого здоров’я? Чи може людина харчуватися тільки цими продуктами? А тепер назвіть корисні продукти, які потребують здорових і міцних зубів.  От бачите, як багато таких продуктів. Без м’яса, яке потрібно ретельно пережовувати, фруктів, овочів та горіхів, які не можна з’їсти, якщо ти беззубий, людина дуже швидко стане кволою та хворою.

Хто має здорові зуби – щасливчик. Для того, щоб зуби були міцні і здорові,

в організм мають надходити регулярно  корисні  хімічні елементи – фосфор, кальцій та фтор. Звучить хвилююче, та не турбуйтесь. Це не значить, що треба бігти у магазин, щоб знайти продукти з такими назвами.

 

Слайд 4. (продукти харчування: риба, кефір, сир, молоко, йогурт, різні види горіхів)

Вчитель. Чудовими постачальниками кальцію в наш організм є насіння та горіхи, а також молочні продукти – ряжанка, кефір, молоко, йогурт, сир. Якщо ми будемо їсти рибу, в наш організм будуть потрапляти фтор і фосфор. Також на фтор багатий чай. Зрозуміло, що допомагає нашим зубам бути здоровими?

Та все ж існує їжа, яка погано впливає на стан зубів.  Здогадалися, що це?

 

Слайд 5. (зображення різних солодощів, правила їхнього вживання)

Виявляється, найшкідливіший продукт для зубів, тай для всього нашого організму є цукор. Відмовитися від цукру повністю важко і, мабуть, неможливо. Він міститься у багатьох овочах та фруктах. А ми ж говоримо, що яблука, груші, сливи, виноград, персики корисні, хоч і солодкі.  І це дійсно так. В них міститься природні прості види цукру– фруктоза, сахароза, глюкоза. А ось із цукерками, тістечками, тортиками потрібно бути обережними.

Підніміть руки, хто не любить цукерки. Всі ми їх полюбляємо.

Як же нам поводитися із солодощами? Давайте прочитаємо правила і запам’ятаємо їх.

 

- Не можна їсти солодощів багато!

- Після того, як ти їв солодке, не забудь почистити зуби або прополоскати рот.

- Ніколи не їж солодощів перед сном.

 

Слайд 7.

Вчитель. Щоб зуби були завжди здоровими, виконуйте такі прості правила.

Діти розглядають картинки, зачитають правила коментують.

 

- Їж якнайбільше сирих фруктів та овочів, молочних продуктів та нежирного м’яса.

- Не захоплюйся солодощами з цукром. Особливо небезпечні ті, які застрягають у зубах та прилипають до них.

- Не їж одночасно гарячу та холодну  їжу, наприклад, морозиво з чаєм.

- Не розгризай горіхи, не гризи олівці та інші тверді предмети. Ти можеш пошкодити зубну емаль або навіть зламати собі зуб.

- Сиди і ходи прямо. Неправильна постава може зашкодити зубам.

- Двічі на рік потрібно відвідувати стоматолога. При перших ознаках хвороби зубів чи ясен звертайся до зубного лікаря.

- Чисть зуби щодня пісня сніданку та ввечері. Після прийомів їжі ретельно полощи рот.

 

Вчитель. Діти, які з цих правил ви знали, а які були для вас новиною? Яких  правил ви дотримуєтесь? Чи будете дотримуватися всіх цих правил? Чи складно це буде робити?

А зараз одне із правил розглянемо більш детально. Кожен день ми повинні вранці і ввечері чистити зуби. А чи вмієте ви робити це правильно? Давайте дізнаємось, хто із нас правильно чистить зуби.

 

Слайд 8. (правила чищення зубів з картинками)

- Для догляду за зубами знадобиться зубна щітка з м’якою щетиною, зубна паста й вода. Зубну щітку слід міняти  кожні 3 місяці.

(Розглядаємо картинки, коментуємо)

 

Вчитель. Діти, у мене до вас є запитання. Чи вважаєте ви наше заняття корисним для себе? Чи дізналися ви щось нове? Що саме? Будете піклуватися про свої зубки?

Бажаю вам, що ви були завжди здоровими. А лікар-стоматолог говорив би вам на прийомі такі слова: «У вас все в порядку. Ваші зуби здорові!»

zip
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
1706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку