Виховна година для учнів 9 класу "Мій дім - моя фортеця"

Про матеріал
Запропонований матеріал допоможе класному керівникові показати цінність родини, як фортеці для кожної дитини, сприяти формуванню культури спілкування в сіи’ї, відповідального ставлення членів родини один до одного, виховувати взаємоповагу хлопців до дівчаток і навпаки як основа міцної майбутньої родини, моральні якості учнів, сприяти розвитку емоційності почуттів, співпереживання, відчувати співвідношення себе і суспільства.
Перегляд файлу

План-конспект виховної години для учнів 9 класу

«Мій дім – моя фортеця»

Цілі: показати цінність родини, як фортеці для кожної дитини, сприяти формуванню культури спілкування в сіи’ї, відповідального ставлення членів родини один до одного, виховувати взаємоповагу хлопців до дівчаток і навпаки як основа міцної майбутньої родини, моральні якості учнів, сприяти розвитку емоційності почуттів, співпереживання, відчувати співвідношення себе і суспільства.

Обладнання:  сімейні альбоми, маски «холостяків» і «сім’янина», плакат з зображенням веселки, хмарки з написами причин розвалу сімей, аркуші у вигляді фортеці для кожного учня, фломастери.

Гасло: Щаслива родина – міцна країна!

Хід заняття

(Звучить пісня «Родина» В.Крищенка та О.Злотника)

Учитель:

Здавалося, фортеця – незламна, але й вони, такі міцні і надійні руйнуються до основи, розлітаються на дрібненькі тріски під впливом природних і життєвих буревіїв. Ці буревії – серйозне випробування для фортеці.

Людське суспільство – це теж у певному розумінні фортеця, що складається з численних родин, які в свою чергу повинні протистояти буревіям людських відношень. Соціологічні дослідження показують, що шлюб перестає займати головне місце в особистому та суспільному житті людей.

Саме сьогодні ми піднімемо цю важливу теми, адже дуже скоро кожен з вас опиниться на порозі самостійного життя і буде будувати своє родинне гніздо. Чому багато сімей розпадаються? Може тому, що більшість людей навіть не замислюються над тим, що перед вступом до шлюбу, як і під час створення сімейної домівки, слід навчитися її будувати.

Кожен із нас мріє про щасливу родину. Які, на вашу думку, ознаки щасливої родини? (Учні пропонують свої думки, вчитель записує їх на веселці - повага, взаємодопомога, надійність, дружба, довіра, любов, відповідальність, діти).

Хто може розповісти про свою щасливу родину? (Учні розповідають, показують світлини сімейного альбому).

Учитель:

Але не в кожній  родині яскраво світить сонечко і виграє своїми барвами веселка. Що, на вашу думку, означає неблагополучна родина? (Учні розповідають, приводять приклади. P.S.- ні в якому разі не приводити приклади неблагополучних родин учнів класу)

Які ж обставини спричиняють розвали сімей? (Учні пропонують свої роздуми, учитель формує хмарки  з ознаками – невірність, пияцтво, сварки, егоїзм, жадність, ревнощі, нерозуміння, труднощі, неслухняні діти, бідність).

Чи є серед вас ті, хто не хотів би створити сім’ю і залишитися одинокими холостяками чи дівами?

(Проводиться психологічна гра. Виходять два учні, одягають маску холостяка чи діви  і сім’янина. Кожен з пари має довести свою правоту на вибір свого майбутнього життєвого шляху).

Що ж відбувається в сучасному суспільстві? Чому міцних сімей все менше? (вислуховують думки дітей).

 В сучасному суспільстві змінилися життєві цінності:

  •          Укладення шлюбу стало вважатися якимсь старомодним;
  •          Ослабли закони, які регулюють питання розлучення.це призвело до того, що розлучення не вважається таким позором, як вважалося раніше;
  •          Егоїзм кожного в шлюбі, коли забули клятву вірності в горі і в радості;
  •          Змінилася роль чоловіка, як годувальника родини, й жінки, як хранительки домашнього вогнища;
  •          Труднощі, що виникають у перші роки сумісного життя, нестача грошей, відсутність житла, маленькі діти, які вимагають постійної уваги;
  •          Стало модним заводити дітей без шлюбу;
  •          В суспільстві легалізуються одностатеві шлюби.

За статистикою в останні п’ять років кількість розлучень збільшилася у 6 разів, причому більшість з них припадають на перші 5 років сімейного життя. Але основна причина не в суспільстві, а у нас самих. Для багатьох обов’язок – це ярмо. А життя потребує неймовірних зусиль і, навіть, жертв. На сьогодні головне для людей став власний комфорт, особисті потреби, вони не бажають поступатися своїми інтересами заради інших. А як же почуття? Як кохання?

Завдання для учнів: Нехай кожен із вас обдумає «Що потрібно робити мені, як сину чи донці, чоловіку чи дружині, батькам своїх дітей, щоб сім’я була щасливою?»

(Учні на аркушах у вигляді фортеці будують з цеглинок свою фортецю – своє уявлення про щасливу родину. Чим більше цеглинок у фортеці, тим міцніша буде ваша фортеця – родина).

Можливо, корисно для всіх нас послухати одного з психологів, а зокрема С.Ф.Спичака, який допоможе нам зрозуміти основні заповіді сімейного життя.

1. Сім’я починається з «МИ», будьте більш вимогливими до себе;

2. Не демонструйте своїх переваг, поводьтеся у парі простіше;

3. Не дорікайте. Критикуючи не принижуйте і не ображайте;

4. Зробили добре діло, не чекайте обов’язкової похвали, продовжуйте робити добро. Твоя половинка це оцінить.

5. Будьте більш терпимі, не спішіть виливати свій гнів, подумайте, зумійте зрозуміти і пробачити  один одному;

6. Не давайте порад, якщо вас не просять;

7. Якщо виникає сварка, робіть першим крок назустріч, не поглиблюйте конфлікт;

8. Шукайте в подружжі краще, говоріть і підтримуйте гарні починання;

9. Смійтеся разом з людиною, а не над людиною;

10. Не вірить той, хто сам обманює;

11. Вирішуйте разом з людиною, а не за людину;

12. Не звинувачуйте, ви – не прокурор.

Звичайно, людину ніхто не навчає жити в подружжі, ми не одержуємо ніякої інструкції щодо поводження чоловіка чи дружини. Але варто прислухатися до порад , якщо ми хочемо жити в любові і злагоді і зробити щасливими не тільки самих себе, а і всіх оточуючих. Перед створенням сім’ї варто гарно пізнати звичаї і поведінку своїх партнерів, адже кожен з нас виховується в своїх сім’ях з певними традиціями, стилем поведінки, а діти часто повторюють своїх батьків. Філософи виділяють декілька типів сімей.

Тип 1 – «гніздовий шлюб» - у молоді роки легкість відносин, усе для дітей, мирна, спокійна обстановка, кожен займається своєю справою і має свої обов’язки;

Тип 2 – «романтичний союз» - ніжні, палкі почуття, що надихають на подвиги, підкорення вершин, але труднощі часто руйнують такий шлюб;

Тип 3 – «шлюб соратників»  - властивий   для людей уже сформованих, одержимих своєю справою;

Тип 4 – «шлюб духовний» - це шлюб зрілих людей, які не надто стурбовані побутом, дітьми, вимагає високодуховного ставлення подружжя одне до одного.

Кожна людина повинна знати, що їй дорожче: діти, палке кохання, достаток, робота чи духовна близькість. Але головне – осмислити, що ні від одного шлюбу не слід чекати відразу всього. Кожна людина є будівником своєї фортеці і не повинна чекати манни небесної.

Завершальна частина

Ви – майбутнє нашої держави, основою якої є міцна, дружна родина. Хочу, щоб ви йшли в життя, знаючи, що багато чого залежить саме від вас самих. То ж будьте справжніми і гідними людьми  та сім’янинами. Закінчити нашу розмову хочу словами В.О.Сухомлинського:

«Батьківщина – твій дім, твоя колиска. У рідному домі не завжди все гаразд. Є в нас своє лихо і горе. Думай і роби все, щоб перемогли добро і справедливість…

Батько – найрідніша і найдорожча людина для дітей, в образі якої втілюється людська відповідальність за кожний крок, учинок, за весь життєвий шлях своєї дитини… Бути гідним батьком – твоя особиста честь.

Будьте добрими дітьми своїх батьків. Три нещастя є в людини: смерть, старість і погані діти. Старість невідворотна, смерть – невблаганна, перд цими нещастями ніхто не може зачинити двері свого дому. А від поганих дітей дім можна зберегти, як від вогню.

Дідусеві й бабусі – почесне місце в домі. Бережи й шануй пам’ять про померлих. У кого немає в душі минулого, у того не може бути й майбутнього.

Гідність – це мудра влада тримати себе в руках. Благородство твоєї душі – наскільки ти зумів визначити, що гідне й що не гідне.

Будь справжньою людиною. Віддавай сили своєї душі в ім’я того, щоб у кожної людини, з якою ти зустрічаєшся в житті, залишилося щось хороше від тебе, від твоєї душі».

Будьте щасливими! І нехай ваш майбутній родинний дім буде справжньою фортецею, яка зможе витримати всі життєві випробування!

docx
Додано
4 серпня
Переглядів
129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку