Виховна година до Дня народження Шевченка (4 клас)

Про матеріал
Виховна година на тему "З днем народження Тарас Григорович Шевченко" для дітей 4 класу НУШ
Перегляд файлу

Година спілкування «З днем народження Т. Г. Шевченко»
для дітей 4 класу

Тема: “Тарас Григорович Шевченко”

 

Мета: Розширити знання учнів про життя і творчість Т.Г.Шевченка, розвивати здатність до взаємодії; формувати громадянську і загальнокультурну компетентності, бажання читати твори Т.Шевченка; виховувати любов до національної культури, прагнення бути справжніми українцями, почуття гордості за національного генія України  – Тараса Григоровича Шевченка.

 

Компетентності: соціальна, комунікативна, колективна

 

Форма проведення: Година спілкування

 

Обладнання: портрет Шевченка, пазли, картки з віршами, відео руханки, картки для малюнку співпраці

 

Структура виховного заняття:

І. Організаційна частина

  1. Налаштування дітей до роботи та привітання

-         Доброго дня дітки, сьогодні ми з вами зустрілися не просто так. Нещодавно був день народження відомого українського поета, прозаїка, художника і, взагалі, громадського діяча. Цікаво про кого саме?

-         Тоді слухайте уважно. Нещодавно ви на уроці читання знайомилися із поезією


Садок вишневий коло хати,
Хрущі над вишнями гудуть,
Плугатарі з плугами йдуть,
Співають ідучи дівчата,
А матері вечерять ждуть.
Сім’я вечеря коло хати,
Вечірня зіронька встає.
Дочка вечерять подає,
А мати хоче научати,
Так соловейко не дає.
Поклала мати коло хати
Маленьких діточок своїх;
Сама заснула коло їх.
Затихло все, тілько дівчата
Та соловейко не затих…


-         То ж, ви прослухали вірш, а тепер хто згадає його автора?

Демонстрація портрету:

-         Молодці, у вас дуже гарна пам’ять. І дійсно сьогодні ми будемо говорити, про Тараса Григоровича Шевченка. Його зображення ви бачите на дошці


ІІ. Основна частина

  1. Актуалізація опорних знань учнів

-         На уроках читання вам розповідали про Тараса Григоровича. А що саме ви пам’ятаєте звідти?

-         Молодці, ви й самі не мало про нього знаєте. Та я все ж таки розповім вам ще дещо про нього.

 

  1. Розповідь про Шевченка, як художника

-         Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Київської губернії в родині Григорія і Катерини Шевченків. Через два роки сім’я переїхала до сусіднього села –  Кирилівки. Пізніше поет називав своєю батьківщиною саме Кирилівку, оскільки там пройшло його дитинство. У 1822 році Тараса віддали «в науку». Він з дитинства захоплювався малюванням. Тарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Дослідники його творчості стверджують, що за життя він намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів, етюдів тощо, з яких дійшли до нас 850 робіт. За жанрами – це портрети, композиції на міфологічні, історичні та побутові теми, архітектурні пейзажі і краєвиди. Портрет - це зображення людини. Міфологічні композиції - це зображення вигаданих персонажів і подій, пов’язаних з ними. Історичні - показ тогочасних значущих для історії подій. Побутові - зображення повсякденного життя українців. Архітектурні пейзажі - зображення будівель. А пейзажі - це намальована природа.

 

  1. Пазли

Демонстрація розрізаних картин:

-         Зараз я вам дам 4 розрізаних картини Тараса Григоровича Шевченка, а ваше завдання буде разом їх скласти. На це у вас буде декілька хвилин. А наступним вашим завданням буде назвати жанр кожної картини із тих, що я перерахувала. (1- портрет, 2 - краєвид/пейзаж, 3 - історична композиція, 4 - архітектурна композиція)

 

-         Ви у мене великі молочинки, гарно справилися з пазлом і з визначенням жанру картин.

 

  1. Розповідь про Шевченка, як літературного діяча

-         Тарас Григорович був не лише художником, а й автором багатьох творів. Тарас Шевченко, за його свідченням, почав писати вірші у 1837 році. У 1838 р. віддав кілька своїх віршів Євгену Гребінці для публікації в українському журналі «Ластівка». Але перша збірка Шевченка – «Кобзар», що містила вісім творів, побачила світ 18 квітня 1840 року. Загалом вважається, що Шевченко написав 237 віршів та поем, із них – 235 поезій українською та 2 поеми російською мовами. Багато творів мають декілька варіантів. Загалом вважається, що Шевченко написав 237 віршів та поем, із них – 235 поезій українською та 2 поеми російською мовами. Багато творів мають декілька варіантів. Сучасники поета згадували, що Шевченко писав на всьому, що підпадало під руку, дарував і залишав автографи своїх віршів друзям та знайомим. Вважається, що й досі не всі твори поета відомі й надруковані.

 

  1. Складання віршів

Демонстрація карток для римування:

-         Бачите діти, більшість творів Тараса Григоровича - віршовані. Це ті, які мають риму. А тепер пропоную вам відчути себе у ролі авторів віршів. Я вам зараз роздам картки з початком двух строчок, а кінцівки ви маєте підібрати з малюнків. Наприклад, Рома їсть пухкий зефір, Наталка п’є густий кефір. У вас є декілька хвилин, хто готовий, підіймайте ручки.

-         Які ви в мене молочинки. Так добре і швидко впоралися із завданням.

 

  1. Руханка

Демонстрація відео:

-         Гадаю ми з вами засиділися, тож пропоную розім’ятися

https://www.facebook.com/watch/?v=496570901719690

-         За допомогою цієї вправи ми не лише порухалися, але й послухали вірш Шевченка “Тече вода з під явора”, покладений на музику.

 

  1. Розповідь про Шевченка і музику

-         Це не єдиний приклад того, що Шевченко і його твори пов’язані з музикою. Тарас Шевченко напрочуд гарно співав українські пісні, і його спів справляв на слухачів глибоке враження. Співав баритоном з високими теноровими нотами, голос звучав чуло, м’яко й сумовито. Перший, хто музично освоїв творчість Т. Шевченка, був народ. Люди читали «Кобзар» по-своєму: співали його, уклавши мелодії майже до 200 його віршів. Водночас над текстами Шевченка працювало немало й композиторів. На слова поезії «Думи мої, думи мої» писали музику композитори Олександр Рубець і Владислав Заремба, але найкращою стала народна мелодія. У 1875 році композитор і поет Петро Ніщинський написав музику до «Вечорниць» для драми Т. Шевченка «Назар Стодоля». Першу оперу на слова поета створив Микола Аркас (опера «Катерина»). У циклі «Музика до «Кобзаря» Миколи Лисенка понад 80 пісень, дуетів, тріо, поем та кантат.

 

  1. Плакат співпраці + Узагальнення

Демонстрація карток:

-         Діти, на останок, я хочу розповісти вам цікаві факти про вшанування Тараса Григоровича. Поки я буду розповідати ви виконаєте одне завдання. Ви зараз витягнете картку з частинкою малюнку і за допомогою кольорових олівців розмалюєте кожен свою карту у будь - який колір.

-         А поки ви малюєте, слухайте мене уважно. Пам'ять про Тараса Шевченка вшановують як в Україні, так і за її межами. У світі нараховується 1384 пам'ятників Шевченку – це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури.  Ім'ям поета названо населенні пункти, вулиці, площі, райони, парки, університети, інститути, бібліотеки, театри, космічні об'єкти, кораблі тощо. Видатні митці присвятили поету фільми, скульптури і картини. Випускаються банкноти, монети, поштові марки, значки із портретами Шевченка. Його образ можна бачити у різній символіці, плакатах, бігбордах тощо. Твори поета перекладені багатьма мовами народів світу, а його творчість мала великий вплив на розвиток культури різних країн у Європі та за її межами, в таких як США, Канаді, Індії, Китаї, Японії. Чимало творів Т. Г. Шевченка введено в програму з української літератури початкової та середньої школи. Ми маємо пишатися, що така людина - українець.

-         Які ви молодці, вже впоралися із завданням.

 

ІІІ. Заключна частина

  1. Підбиття підсумків та рефлексія:

-         А тепер, я вам дам аркуш з номерами, а на зворотному боці ваших карток є двосторонній скотч і також номер. Кожен по черзі прикріплює картку на аркуш і говорить, що йому найбільше запам’яталося з нашої виховної години.

-         І ось подивіться що у нас вийшло - портрет Шевченка. Ви в мене найкращі, ми з вами тільки що створили ще один об’єкт пошани Тарасу Григоровичу до списку, який я вам читала.

-         Наша зустріч підійшла до кінця. Ми з вами познайомилися і дізналися блище про життя, творчість та культурну спадщину Тараса Григоровича Шевченка, засвоїли матеріал за допомогою складання пазлів, доповнення віршів та малювання картини співпраці. Всім дякую за увагу, до побачення.

docx
Додано
17 квітня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку