Виховна година до дня народження Т.Г. Шевченка "його ми звемо Кобзарем"

Про матеріал
Виховна година до Дня народження Шевченка. Ознайомлення з біографією Шевченка та його життєвим шляхом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Його ми звемо Кобзарем»Виконала САРГСЯН М. В.

Номер слайду 2

Україна у долі своїй має такий день – 9 березня. З минулого віку і до наших часу, і далі - в майбутнє, у нові віки. День який явив світові Шевченка – великого сина великого народу.

Номер слайду 3

10 березня 2023 року виповнюється 162 роки від дня смерті Тараса Григоровича Шевченка – поета, художника, мислителя, палкого патріота України.

Номер слайду 4

ДИТИНСТВО ТА ЮНІСТЬ  Т. ШЕВЧЕНКА

Номер слайду 5

Т. Г. Шевченко народився 9 березня 1814 р. в селі Моринцях, Звенигородського повіту, Київської губернії, в сім'ї селянина-кріпака. Рано втративши матір, а потім і батька, він з дитинства зазнав багато горя, відчув на собі весь тягар кріпацтва.

Номер слайду 6

Деякий час Шевченко був у навчанні в дяка-вчителя на становищі школяра - "попихача". Уже в ті роки в нього виявляється великий потяг до малювання. Після невдалих спроб знайти собі в сусідніх селах учителя малювання, Шевченко повертається до свого села й стає наймитом у попа.

Номер слайду 7

Коли Шевченкові йшов 15 рік, його взяли за слугу-козачка до молодого пана Енгельгардта. Разом з паном Шевченко їде до Києва, а потім живе у Вільно і в 1831 р. приїжджає до Петербурга. На 18-му році життя Шевченка законтрактовано до цехового майстра живопису Ширяєва.

Номер слайду 8

22 квітня 1838 року Шевченка викуплено в пана Енгельгардта за 2500 крб. асигнаціями. Молодий художник стає вільним слухачем Академії мистецтв, одним з улюблених учнів і товаришів К. Брюллова.

Номер слайду 9

ЗОВНІШНІСТЬУ молодості Шевченко вдягався дуже модно. Про зачіску не вельми дбав. Голив вуса, але залишав негусті бакенбарди. Був середнього зросту, але міцної тілесної будови. Широкі плечі, широка талія й легка сутулість надавали його поставі того особливого характеру, що росіяни називають "угловатостью"; у руках його не було гнучкості, граційності.

Номер слайду 10

Ось як згадують про Шевченка сучасники: "Своєю простотою, сердечністю, однією своєю появою мимоволі прив’язував до себе всіх: від малого до великого…"

Номер слайду 11

Шевченко був у дружніх стосунках з усією українською елітою – Кулішем і Гулаком – Артемовським, Гребінкою і Марко Вовчок, Квіткою Основ’яненком і Максимовичем.

Номер слайду 12

Про своє фізичне здоров’я Шевченко дбав мало. А воно було дуже надірваним ще в часи заслання. Окрім того, був рідкісним працелюбом. Уже наприкінці вересня 1860 року стало помітно, що поет вельми хворий. Однак він про це нікому не говорив і весь віддавався праці. Лише 23 листопада поскаржився лікарю на біль у грудях.

Номер слайду 13

У неділю 10 березня о п’ятій ранку, зійшовши по сходах до майстерні, він охнув і впав. Так перестало битися серце Тараса Шевченка.

Номер слайду 14

Як умру, то поховайте. Мене на могиліСеред степу широкого. На Вкраїні милій,Щоб лани широкополі,І Дніпро, і кручіБуло видно, було чути,Як реве ревучий. Заповіт

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Пам'ятники Шевченку

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Літературна вікторина. Село, в якому народився Тарас Шевченко. Прізвище пана, кріпаками якого були Шевченки.Ім’я старшої сестри Тараса.

Номер слайду 19

4. Як називається збірка поезій Т. Шевченка?5. Коли Тарас був викуплений з неволі?6. У якому році помер Шевченко? І де його було поховано?7 . Скільки років провів Тарас Григорович на засланні?8. Як називається такий вірш: Ти мусиш нам співця назвати,Адже умів лиш він один. Рабів німих так захищати. А хто так оспівав, як він,Садок вишневий коло хати?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дякую за увагу !

pptx
Додано
7 березня 2023
Переглядів
2411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку