Виховна година до Міжнародного дня ненасилля

Про матеріал
Ознайомити учнів із Міжнародним днем не насилля, його історією та традиціями; сформувати уявлення про проблему насилля й жорстокості, їх наслідків для дитини чи інших членів родини; вивчити права дітей, обговорити питання, як захиститися від будь-якого насильства; виховувати вміння попереджувати жорстоке поводження з людьми.
Перегляд файлу

Великоканівецький навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів» Чорнобаївської районної ради Черкаської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу діти проти насилля фото

 

 

Підготували та провели:

 О.М.Филь, соціальний педагог/

практичний психолог НВК;

 лекторська група учнів 10, 11 класів

 

2019-2020н.р.

Мета:ознайомити учнів із Міжнародним днем не насилля, його історією та традиціями; сформувати уявлення про проблему насилля й жорстокості, їх наслідків для дитини чи інших членів родини; вивчити права дітей, обговорити питання, як захиститися від будь-якого насильства; виховувати вміння попереджувати жорстоке поводження з людьми.
Обладнання: комп’ютер, відеоролики.


Хід заходу

І. Організаційна частина

Слово вчителя

  • Доброго ранку, шановні вчителі та учні! Сьогоднішнє засідання ІПК «Що?Де?Коли?» приурочене Міжнародному дню не насилля. І розпочати наше засідання я хочу з притчі.

 

Посеред шляху лежав пес, повзнього проходило безліч людей, і кожен з них, проходячи поводив себе по – різному. Одніобережно обходили боком, щоб не наступити на нього, іншіболячештовхали, щоб не заважав, а щеодні – охоче жбурляликаміння, абоголосно кричали на нього.

А неподаліксидівстарийжебрак. Дививсявін на це все та й запитав у пса: «Чомути тут лежиш?». На що пес йомувідповів: «Я шукаюсобідоброгохазяїна».

Якщоцю притчу перекластимовоюсьогодення, то можнасказати, що наше життя – той самий шлях посередякого  ми. На цьому шляху ми зустрічаємося з різними людьми, всі по -різному до нас ставляться. Вони не завждистримані, часто виникають у нас з ними сварки, і навіть, вдаються до насилля.

 

ІІ. Основна частина

Виступ лекторської групи.

З тих пір, коли людині прийшла в голову думка нехтувати життям і здоров’ям собі подібного, він старанно почав шукати будь-яку причину, щоб реалізувати її, поступово забуваючи про цінності життя як такого.

 

Мотивинасильстванастількирізноманітні й цинічні, щоінший раз дивуютьнавітьекспертів. Так, багатьох з нас воновжездавалося б і не дивує. Кругом рясніютьвсілякіповідомлення. На вулицях ми саміінодістаємосвідкамиподібнихявищ. Інодіберемо участь у них з різнихсторін ... Можевистачить?

Відео «Дідусь і мімоза»(1.51хв.)

2 жовтнявідзначаєтьсящорічне свято Міжнародний день ненасильства. Вонозовсіммолоде, але, незважаючи на це, про ньоговжезнають практично у всьомусвіті. Вонозакликає людей відмовитисявіднасильства у всьомусвіті. І в честь такого свята, як Міжнародний день ненасильства ми вирішилирозповістибільше про нього.

 

Такесвято, як ми вже говорили, зовсіммолоде. Міжнародний день ненасильстваз'явився в 2007 році. Тоді, 15 липня2007 року на черговійасамблеї ООН булопроголошенеце свято, і обранапостійна дата для нього – 2 жовтня. До речі, дата Міжнародного дня ненасильствабулазовсім не випадково. Саме 2 жовтня 1869 року в індійському місті Порбандар, що знаходитися в західному штаті Індії –Гуджарат, народився Махатма Ганді- борець проти насильства, жорстокості, протиправ'я простих індіанців.

 

Все йогожиття, починаючи з 24-ти років і до йогонасильницькоїсмертіувіці 78-ми років,булоприсвяченеборотьбі з насильством в будь-якихйого формах. Йомубагатовдалося, але й багаточогозалишилося не під силу. Рецепт, якийвінвикористовував у ційборотьбі не новий, але єдино по справжньомуефективний і дієвий - ненасильство.

 

Відео про Махатма Ганді(2.33хв.)

 

У резолюції ООН сказано, щоМіжнародний день ненасильства служить додатковим приводом для того, щоб «пропагуватиненасильство, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз'яснювальноїроботи». Тому не дивно, що у 2 жовтня, коли відзначаєтьсяце свято, проходить величезнакількістьінформативнихзаходів.

 

Відео «Жорстокість і насилля»(2.49хв.)

 

Коли сам акт, про створення такого свята, як Міжнародний день ненасильства вносили на розгляд в ООН, було сказано наступне: "широкий і різноманітний спектр творців документа є відображеннямпочуттяглибокоїповаги до МахатмиГанді, а такожнеминущогозначенняйогофілософськихпоглядів". Целишепідкреслює, наскількиМіжнародний день ненасильстваважливий у наш час.

 

Відео «Маніфест дітей проти насилля»(1.49хв.)

 

Звичайно, таке торжество супроводжуєтьсявеличезним списком різнихзаходів. З одного боку Міжнародний день ненасильства – цесвітле і веселе торжество, в яке можназустріти і концерти, фестивалі. А з іншого боку, проходить багатоофіційнихзустрічей, де говорять про проблеминасильства у всьомусвіті, і намагаютьсязнайтиякийсьвихід з цього.

 

Міжнародний день ненасильства - цеофіційневсесвітнє свято. Давайте відзначимойогоненасильством! Може бути хоча б у цей день відмовимосявідбезвиході і впертості, аджеце все одно ні до чогохорошого в кінцевомупідсумку не приведе. В цей день давайте забудемо про насильствояк про страшний сон! Нехай хоча б сьогоднійого не буде!

Зі святом ненасильства Вас! Удачі, життя і любові!

 

Відео «Подарунок для сестри»(Добро починається з тебе)(2.19хв.)

 

ІІІ. Заключна частина

Слово вчителя

Притча «Все залишає свій слід»

Жив-був один дуже запальний і нестриманий молодий чоловік. І ось одного разу його батько дав йому мішечок з цвяхами і сказав, щобкожен раз, коли він не стримаєсвогогніву, вбити один цвях в стовпогорожі. У перший день в стовпібулодекількадесятківцвяхів. Другого дня щебільше.Наступноготижнявіннавчивсястримуватисвійгнів, і з кожним днем число забитих в стовпцвяхів стало зменшуватися. Хлопецьзрозумів, щолегшеконтролюватисвійгнів, ніжзабиватицвяхи. Нарештіприйшов день, коли вінжодного разу не втратив контроль над своїмиемоціями. Вінрозповів про цесвоєму батьку і той сказав, щоцього разу кожен день, коли синовівдастьсястриматися, вінможевитягнутизістовпа по одному цвяху.

Йшов час, і прийшов день, коли вінмігповідомити батька про те, що в стовпі не залишилосяжодногоцвяха. Тодібатько взяв сина за руку, підвів до огорожі і сказав: «Тинепогановпорався, але тибачиш, скільки в стовпідірок? Вінвженіколи не буде таким як раніше. Коли говоришлюдиніщось зле, у ньогозалишаєтьсятакий шрам, як і цідірки. І неважливо, скількиразівпісляцьоготивибачишся – шрам залишиться».

docx
Додано
25 листопада 2019
Переглядів
2301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку