Виховна година до тижня «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

Про матеріал

«Створення правил здорового способу життя»

(Виховна година до тижня Дня здоров'я

«Зроби свій вибір на користь здоров'я»)

Мета уроку: орієнтація дітей на пріоритетність вічних загальнолюдських цінностей життя і здоров'я, мотивацію ведення здорового способу життя як необхідної умови саморозвитку, самовдосконалення та самозбереження у сучасному світі, запоруки успішної самореалізації кожної дитини у повсякденному та майбутньому дорослому житті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смолінське навчально-виховне об'єднання«Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів-гімназія-позашкільний навчальний заклад»«Створення правил здорового способу життя»(Виховна година до тижня «Зроби свій вибір на користь здоров’я»)Підготувала та провела класний керівник 11-Б класу Маджар В. Д.08.02.2018 р.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«У кого є здоров’я, у того є надія. У кого є надія, у того є все.» (Східна мудрість)

Номер слайду 4

Мета уроку: орієнтація дітей на пріоритетність вічних загальнолюдських цінностей життя і здоров'я, мотивацію ведення здорового способу життя як необхідної умови саморозвитку, самовдосконалення та самозбереження у сучасному світі, запоруки успішної самореалізації кожної дитини у повсякденному та майбутньому дорослому житті.- Ви - молоді, завзяті та кмітливі. Ви – сповненні сил та енергії. Ви маєте багато мрій, бажань, задумів і планів на майбутнє. Щодня ви пізнаєте життя, відкриваєте для себе світ, відкриваєте світу себе. Ви хочете все осягнути, все зрозуміти і щоб вас зрозуміли. Ви мрієте про успіх, кохання і щастя, бо ви – молоді. Усе життя для вас попереду. Уже сьогодні ви тримаєте у власних руках своє майбутнє. І лише ви самі відповідальні за нього. - Прикро, але ситуація зі станом здоров’я в Україні дедалі гіршає. Багато людей утрачають своє здоров’я задарма, не замислюючись про наслідки. Здоров’я не можна купити ні за які гроші, його можна сформувати шляхом одержання знань і постійною роботою над собою, а саме дотриманням правил здорового способу життя.- «Здоровий спосіб життя» - звучить настільки знайомо, що ми, в своїй переважній більшості, просто пропускаємо цю фразу повз нашої свідомості. Мозку навіть ні за що зачепитися в цьому буденному словосполученні.- Людина - істота вільна. Вона сама визначає для себе свій власний спосіб життя. І хочеться сподіватися, що все-таки розум візьме верх над суєтою та лінню, і вибір буде зроблено правильний. Задумайтесь, юні друзі. Наша зустріч сьогодні – можливість поміркувати, зробити для себе висновки.

Номер слайду 5

- А що таке здоров'я? Давайте пригадаємо?Здоров'я— динамічний стан організму, що забезпечує повно­цінну фізичну та психічну працездат­ність людини. "Здоров`я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад".

Номер слайду 6

Основні складові здорового способу життя-рівень культури суспільства й особи;-місце здоров’я серед потреб людини;-мотивації збереження і зміцнення здоров’я;-настанова на довге здорове життя;-навчання засобам збереження і зміцнення здоров’я.

Номер слайду 7

Розроблені індикатори здорового способу життя: 1)задоволеність своїми даними: 2) задоволеність соціальним оточенням: зовнішність; тіло; успішність або виконання службових обов`язків порівняно з іншими; своїм статусом у колективі (друзів, однодумців тощо); своїм статусом у сім`ї; своїм сприйняттям світу. сприйняття соціальних проблем; сім`я; сусіди; родичі; колеги; товариші у закладі освіти; рівень соціальної напруженості; політична ситуація; довіра до керівних органів; рівень безпеки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

3) задоволеність можливостями:рівень зарплатні; житло; предмети довготривалого користування; престижні речі; одяг; харчування; транспорт; освіта; робота; медичне обслуговування; культурні запити; спілкування; отримання інформації; сексуальні стосунки; громадська активність.

Номер слайду 10

Можливості реалізації здорового способу життя Вести, дотримуватись…Дбати, мотивація…Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, дотримуються правил безпеки навчання та праці, яким властива висока духовність, залишаються здоровими до глибокої старості. Справедливо зазначає видатний український хірург Микола Амосов: «У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє через лінощі й жадобу, а інколи — й від нерозумності». Збереження і відновлення здоров’я залежить від рівня культури. Це — не тільки сума знань, а й поведінка людини, сукупність її моральних засад. Чому слід дбати про здоров’я? Яка мотивація людини в цьому випадку? У кожного — своя мотивація бути здоровим: хтось хоче бути гарним, струнким; дехто зважає на те, що для досягнення успішної кар’єри в певній професії треба бути здоровою людиною; для когось здоров’я означає заощадження коштів на ліках, а для декого — це активне довголіття, радість повноцінного життя.

Номер слайду 11

Показники здорового способу життя. Рухова активність. Одним із найважливіших показників здорового способу життя є обсяг фізичних навантажень. Дослідження показали, що фізичні вправи позитивно впливають на серце, легені, кровоносні судини та м’язову систему і сприяють профілактиці розвитку серцево – судинних захворювань та багатьох форм раку. Намагайтесь займатися фізичними вправами принаймі три рази на тиждень протягом 20 – 30 хвилин у режимі оптимальної частоти серцевих скорочень під час тренування. Вправи повинні бути тривалими та енергійними.

Номер слайду 12

Харчування*Показовим чинником здорового способу життя є структура (якісний склад) продуктів харчування, що вживаються в повсякденному режимі.*Неправильний режим харчування та часте вживання смажених, гострих страв веде до розвитку захворювань травного тракту.*Харчування повинно забезпечувати функціонування, ріст, розвиток і відновлення організму людини. Воно повинно бути збалансованим, тобто включати всі основні види продуктів: хліб, крупи, молочні продукти, м'ясо, рибу, овочі та фрукти.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Відсутність шкідливих звичок ?Паління. Алкогольнаркотики. Питома вага шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю, наркотиків, інших хімічних речовин) у комплексі впливів, що визначають спосіб життя, надзвичайно суттєва. За офіційними даними наркоманія, токсикоманія та алкоголізм на сьогоднішній день значно "помолоділи", тобто вперше ці речовини у більшості випадків спробують у віці 14–18 років. Чинники, що руйнують здоров'я, діють не ізольовано, а разом, взаємозв'язано. Це значно підсилює їх шкідливий ефект.

Номер слайду 15

Безпечна сексуальна поведінка?Віл/снід. Статистика поширення в Україні в останні роки захворювань, що передаються статевим шляхом і ВІЛ/СНІДу, дані щодо погіршення репродуктивного здоров’я молоді потребують ретельного вивчення цих явищ у вітчизняному молодіжному середовищі. Основні аспекти проблеми: інформація про початок статевого життя, характеристики статевих контактів молоді, ступінь обізнаності щодо засобів запобігання статевим захворюванням і засобів контрацепції, сексуальну орієнтацію, ступінь задоволення статевим життям, обізнаність з проблеми ВІЛ/СНІДу, ставлення до груп ризику і хворих.

Номер слайду 16

Контроль за стресом?Необхідно виконувати декілька таких порад:займайтесь улюбленою справою, яка приносить вам радість;утримуйтесь від вживання напоїв або знеболюючих засобів, що містять кофеїн і знижують вашу здатність протистояти стресу;ставте перед собою мету, яку ви спроможні досягти. (Нереалістичні завдання посилюють стрес);візьміть за правило виконувати вправи на розслаблення. Робіть глибокий вдих через ніс і видих – через рот. Сконцентруйтесь на диханні протягом 10 хвилин.

Номер слайду 17

Створення гарного настрою

Номер слайду 18

Настанова на довге здорове життя -— важливий чинник здоров’я. Якщо людина думає тільки про хворобу, «входить» у неї, не мобілізує внутрішні резерви, їй складно, а то й неможливо досягти певного рівня здоров’я. . Настанова на довге здорове життя допомагає зміцнити здоров’я, а при потребі — перемогти хворобу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Звідки ми дізнаємось про здоровий спосіб життя?Цьому можна вчитися в школі, від батьків і друзів, читаючи книжки і газети, слухаючи радіо- і телепередачі. Але навчитися цьому людина може лише сама. Ось тут і виявляється позитивна щодо здоров’я культура людини, її мотивація, настанова на життя, Видатний український фізіолог академік Олександр Богомолець зазначав: «Уміння продовжувати життя — це, насамперед, уміння не скорочувати його». Отже, свідома мотивація на здоровий спосіб життя — це шлях до фізичної, емоційної гармонії, яка передбачає перегляд життєвих i цiннiсних прiоритетiв, що забезпечують протистояння негативним явищам життя.

Номер слайду 21

Ми за активний відпочинок!

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

11правил здоров’я1. Займайтеся фізичною культурою, хоча б  30 хвилин на добу2. Раціональне харчування. Вживайте більше їжу,  яка складається з клітковини ,та менше – їжу, яка складається з цукру та пшеничної муки. Не забувайте про овочі та фрукти. Готуйте їжу на рослинній олії, зменшіть вживання тваринного жиру.

Номер слайду 26

- ? +

Номер слайду 27

Номер слайду 28

3. Уникайте  надмірної ваги не вечеряйте після 6 години вечора. Вживайте їжу не менше 3 разів на день4. У  продовж дня пийте більше рідини -  це  позитивно впливає  на стан шкіри, дозволяє продовжити її молодість.

Номер слайду 29

5. Готуйте їжу недовго та при низькій температурі - це дозволить зберегти у ній якісні вітаміни.6. Дотримуйтеся режиму дня. Лягайте та вставайте  в один і той же час. Це найпростішапорада, для того щоб мати гарний, здоровий, відпочивший вигляд.

Номер слайду 30

7. Будьте психологічно урівноваженні. Не нервуйтеся, тому що нервові клітини не відновляються. Хоча є ймовірність їх відновлення, але дуже повільно. Так що знаходьте завжди тільки позитивні моменти.8. Загартовуйте свій організм. Найкраще допомагає контрастний душ – тепла та прохолодна вода. Це не тільки корисно, але й допомагає проснутися.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

9. І звичайно не курити, не зловживайте алкоголем та іншими  шкідливими звичками. Адже це основні фактори погіршення здоров’я.10. Частіше гуляйте у парках, на свіжому повітрі, подалі від автомобілів та іншихзабруднювачів  повітря.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

11. Творіть добро. Адже на добро відповідають добром. Воно обов’язково до Вас повернеться у вигляді гарного настрою та самопочуття. Якщо ви дотримуєтесь хоч половини правил, це додасть Вам здоров’я!!!

Номер слайду 36

Будуємо міст здоров’я

Номер слайду 37

. Результатом нашої роботи ми побудували „Міст здоров’я”, який веде„від народження – до довгого щасливого життя”Висновок: зробіть свій вибір на користь здоров’я та крокуйте по життю цим мостом, і ваше життя буде довгим і щасливим.

Номер слайду 38

Ми зробили свій вибір!

Номер слайду 39

pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
1094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку