Виховна година «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь...»

Про матеріал

Мета заходу – ознайомлення з новими гранями безсмертної творчості Тараса Шевченка, виховання любови до рідного слова, культури, почуття патріотизму і гордости за рідну землю.

Перегляд файлу

Виховна година

 «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь...»

 

 

    Мета заходу – ознайомлення з новими гранями безсмертної творчості Тараса Шевченка, виховання любови до рідного слова, культури, почуття патріотизму і гордости за рідну землю.

Хід проведення заходу

 

 

   «Він був сином мужика – і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові світлі й вільні шляхи професорам і книжним ученим», - писав інший український геній І.Франко.

Сьогодні ми з вами зібралися, щоб вшанувати пам’ять  великого українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка.

 

      9 березня 1814 року в селі Моринцях народився хлопчик Тарас у сім’ї кріпаків Шевченків. Батьки його – Григорій Іванович – був  з роду  вільних козаків. Тобто прадід його був Вільним козаком. Жив і працював для себе і своєї сім’ї. Григорій Іванович був людиною письменною, грамотною. Мати -  Катерина Бойко була  з бідного кріпацького роду. Вона була Доброю, ніжною, роботящою жінкою. . Помираючи, батько говорив Тарасові: «З мого хазяйства тобі нічого не треба – ти не будеш звичайною людиною: з тебе вийде або щось гарне, або великий ледар, для тебе моя спадщина або нічого не буде варта, або нічим не допоможе.»

 

    Коли Тарас був юнаком забрав його пан, як свого слугу, аж у Пертербург. У 9 років Тарас залишився без матері, зазнав тяжких знущань лихої мачухи. Коли хлопчику було 11, помер батько.

Тарас виріс обдарованою дитиною. Доля його нагородила талантами.

Малював, бувши малим, і Шевченко: хати, церкви, дерева. Малював, наймитуючи в дяка, терпів знущання бо жага до малярства була сильнішою за всі кривди. Там, у рідній стороні, народжувався другий талант – талант художника.

     Зустріч в Петербурзі з земляком-художником Сошенком круто змінило долю Шевченка.       Він познайомився також з байкарем Гребінкою, художниками Брюловим, Венеціановим, з  поетом Жуковським. Вони побачили великі здібності молодого художника і викупили його з неволі. Брюлов вирішує написати картину «Портрет Жуковського» і продати її. За портрет було виручено 2500 карбованців. Так 22 квітня 1838 року був викуплений з кріпацтва Т. Шевченко.

            Художня спадщина Тараса величезна-збереглося 835 творів, картин, портретів, гравюр на різні теми, написані протягом різних періодів життя великого Кобзаря. Ще понад 270 художніх творів вважаються, на жаль, втраченими.

Картини Шевченка знаходяться не тільки в музеях України, а й у музеях Росії(Москва, Санкт-Петербург), Казахстану, Польщі, США. Його художні полотна часто порівнюють з творами А.Дюррера, Рембрандта, О. Кипренського , з японською гравюрою. Т.Г.Шевченко був одним із найвідоміших майстрів 19 століття, до його художньої спадщини звертаємося і сьогодні.  

 

      Освіта митця  всього 2 класи. Здобував він її у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури.  Мова йде про «Кобзар», який було перевидано понад 8 мільйонів разів. У Черкасах навіть створено цілий музей, присвячений цій віршованій збірці.

 

 У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав Буквар. Книга вийшла накладом у 10 тис. примірників і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

Про кохання в житті Тараса Шевченка розповідають багато. Зокрема те, що протягом декількох десятків років його не полишало бажання одружитися та мати сім´ю. Останнім захопленням і претенденткою на роль дружини митця була 20-річна Ликера Полусмак. На той час поету виповнилось 46. Шлюб не склався.

 

 

 Царю та його оточенню не подобались такі вірші. За бунтарські вірші 33 річного Тараса забрали в солдати і вислали на острів Мангишлак. Там він провів 10  страшних років. І хоча йому забороняли писати і малювати, але він, ховаючись, продовжував складати вірші і писати малюнки.  Та малює й пише він таємно там. Гнівно його вірші страх несли панам.

Коли Шевченко був на засланні в далеких степах Казахстану, він дуже тужив за Україною.

 

 Служба в солдатах сильно підірвала здоров’я великого Кобзаря. 9 березня 1861 року Т. Шевченку виповнилось 47 років. Надійшло багато вітальних телеграм. Привітати поета, який лежав тяжко хворий, прийшли друзі. У неділю 10 березня 1861 року о п’ятій ранку, зійшовши по сходах до майстерні, Шевченко охнув і впав. Так перестало битися серце Тараса Шевченка.

Поховали його спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі, у вівторок на масляну. Народу було дуже багато. Домовину поета несли студенти. 22 травня 1861 тіло Шевченка було перевезено в Київ, а потім - в Канів і поховано на Чернечій горі. Так заповідав Тарас у своєму поетичному заповіті.

Народ виконав заповіт Шевченка. Поховали його в Каневі  на Чернечій горі,  що тепер зветься Тарасовою. Не заростають стежки до могили великого Кобзаря, все життя і творчість якого є зразком того, як справжній митець повинен своїм талантом служити народу.

Боялись пани та вороги Шевченка живого, а ще більше боялись мертвого. Бо Тарасова могила збирала тисячі народу, а народ – страшна сила.

Минуло 200 років з дня народження славного сина України, але люди пам’ятають Шевченка, читають його вірші, співають пісні і цим висловлюють свою шану Великому Кобзареві.

Поезію нашого майстра слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них японська, корейська, арабська.

 Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською. 

Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні  164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого  137 кілометрів.

У світі встановлено аж 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні  1256. Інші монументи нашого поета прикрашають міста в Бразилії, Китаї, Америці.

 

 

Давайте перевіримо, упорядкуємо та розширимо свої знання про життєвий шлях Тараса Шевченка.

 

 

 

Літературна вікторина

1. Село, в якому народився Тарас Шевченко. (Моринці)

 2. Село, в якому минуло дитинство Тараса Шевченка. (Кирилівка)

 3. Що в перекладі з грецької мови означає ім’я Тарас? (Бунтівник)

 4. Прізвище пана, кріпаками якого були Шевченки. (Енгельгардт)

5. Імена батьків Тараса ( Григорій та Катерина) 

6. Чий портрет був намальований для викуплення Шевченка з кріпацтва? (Василя Жуковського)

 7. Хто намалював того портрета? ( Карл Брюллов)

 8. Як називається збірка поезій Т. Шевченка? («Кобзар»)

 9. Який навчальний заклад закінчив Шевченко? (Петербурзьку академію мистецтв)

 10. Скільки років провів Тарас Григорович на засланні? (10 років: з 1847 по 1857)

 11. Яку книгу для маленьких дітей уклав і видав власним коштом Шевченко? («Буквар»)

 12. У якому році помер Шевченко? І де його було поховано? (10 березня 1861 року, Петербург, Смоленське кладовище)

 13. Хто сказав про Шевченка: «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа…? (І.Франко)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План

проведення заходів

присвячений 207-річниці від дня народження Т.Г.Шевченка

 

 

№ п/п

Дата

Назва заходу

Відповідальний

1

09.03

Проведення класних годин на тему «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь...»

Класні керівники

2

09.03

Перегляд відео «Таємниці генія Шевченка»

Жаботинська С.М.

3

Протягом тижня

Виставка «Вічний, як народ»

Бібліотекар

4

09.03

Віртуальна екскурсії у Літературномеморіальний будинокмузей Т.Г. Шевченка

Жаботинська С.М

5

09.03

Крилаті вислови Кобзаря

Бібліотекар

6

10.03

Покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка

Трофименко Я.В.

7

10.03

Музична імпреза «Наша дума, наша пісня не вмре не загине»

Жаботинська С.М.

8

11.03

Виставка плакатів «Шевченківський березень»

Трофименко Я.В.

9

11.03

Перегляд документального фільму «Геній Шевченко»

Жаботинська С.М.

10

12.03

Інтелектуальна гра «Шевченкознавці»

Трофименко Я.В.

11

12.03

Онлайн батл між учнями ліцею

Жаботинська С.М.

 

docx
Додано
7 вересня 2021
Переглядів
404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку