Виховна година "Корисна їжа - запорука здорового життя"

Про матеріал
Пояснити учням необхідність вибору корисних для здоров’я продуктів і шкідливість переїдання; ознайомити з традиційними національними стравами. Навчити вибирати корисну для здоров’я їжу. Виховувати естетичні смаки.
Перегляд файлу

Тема: Корисна їжа – запорука міцного здоров’я

Мета: Пояснити учням необхідність вибору корисних для здоров’я продуктів і  шкідливість  переїдання; ознайомити з традиційними національними стравами.

Навчити вибирати корисну для здоров’я їжу. Виховувати естетичні смаки.

Демонстраційні матеріали: Презентація «Харчування та здоров’я», відеоролики про шкідливі продукти харчування.

Дидактичні матеріали:  Пам’ятка раціонального харчування; картки для роботи в групах

Хід виховної години

І. Організаційний момент.

1. Емоційне налаштування учнів.

 - Станьте, діти, всі рівненько,

Посміхніться всі гарненько,

Поверніться до гостей,

Ще раз скажем « Добрий день».

Привітали ви гостей, що в клас завітали,

Хочу чути, чого б ви  усім побажали?

        Всім присутнім ми зичим здоров’я й добра!

А тепер до роботи нам братись пора!

 ІІ. Оголошення теми заняття.

Прочитайте вислів, який належить давньогрецькому філософу Сократу

"Ми живемо не  для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити"

Прийом "Обговоримо разом"

- Як ви розумієте цей вислів?

(Від того, що людина їсть, скільки і коли залежить стан здоров'я)

 

Тема дуже важлива для кожного з нас.

А тому у мене прохання до вас:

На уроці -

Не просто слухати, а чути.

Не просто відповідати, а міркувати,

Дружно й плідно працювати.

 Очікування від уроку

А тепер я хочу, щоб ви поміркували і сказали – які ж ваші очікування від сьогоднішнього уроку?   ( Відповіді діти записують на стікерах і клеять на намальовану каструлю)

Народна мудрість застерігає: "Щоб не трапилось біди, обережним будь завжди!"- це і буде девізом нашого уроку. Зміст цієї мудрості давайте спробуємо розкрити у процесі роботи на уроці.

 

Бесіда з учнями. Відповіді на питання

Для чого потрібно їсти?

Чому не можна обійтися без їжі?

Що вона дає для життя?

Складіть речення й дізнайся про те, чим є для організму людини їжа.

тепла, росту, і здоров'я, енергії, людини, Їжа – джерело

(Їжа – джерело тепла, росту, енергії і здоров'я людини)

 

Розповідь учителя про шкідливі продукти харчування для організму людини. Харчування - неодмінна умова вашого життя. Потрапляючи в організм людини, їжа постачає необхідну енергію. Адже людина її постійно втрачає – і під час роботи, і навіть під час сну.

Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.

Усі продукти харчування поділяються на такі групи: молочні продукти; м’ясні і рибні продукти; борошно, крупи, макаронні вироби; яйця; жири; овочі, фрукти; цукор, мед, кондитерські вироби.

Можливо у когось із вас виникне запитання: «А навіщо споживати усі ці продукти? Чи не можна харчуватися, наприклад, лише м’ясом чи улюбленими кондитерськими виробами?».

Виявляється: «ні». Для того щоб людина могла рухатися, дихати, рости, виконувати певну роботу, до її організму має потрапити багато різних поживних речовин. Це – білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, вода. Жодну із них не можна виключити. Недостатня кількість хоча б одного із складових продуктів може призвести до серйозних захворювань. Так, наприклад, недостатня кількість білків в організмі спричиняє припинення його росту. Ось чому так важливо їсти в дитячому віці молоко, рибу, м'ясо. Не менш шкідливим є і надмірне споживання окремих продуктів.. наприклад, надлишок вуглеводів, яких так багато у цукерках, шоколаді, тістечках, - найчастіша причина порушення обміну речовин, ожиріння, цукрового діабету, алергії, карієсу зубів.
Крім постачання енергії, їжа забезпечує побудову і відновлення клітин організму. І, нарешті, із продуктів харчування утворюються речовини, які регулюють різні життєві процеси – дихання, травлення, кровообіг.
Дуже важливо, щоб кількість енергії, яка надходить до організму, дорівнювала кількості енергії , що витрачається ним. Недобір енергії спричиняє схуднення, виснаження організму; надлишок її сприяє ожирінню.
Тому запам’ятайте повноцінне харчування має включати найрізноманітніші продукти.
Дуже важливо додержувати режиму харчування. Це означає, що їжу треба споживати певну кількість разів на добу, у певні години. До того ж, має бути визначена кількість їжі і набір страв.
Для учнів лікарі рекомендують 4 –х разове харчування. Інтервал між споживаннями повинен бути не меншим ніж 3 годин і не більшим ніж 4 – 4,5 год.
Найбільшу кількість їжі споживають під час обіду (40%), а менше на сніданок (30%) і ще менше на вечерю (20%). Вечерю слід з’їдати не пізніше ніж за 2 години до сну, щоб не порушити спокійний сон і не спричинити відкладання жиру. Добовий об'єм їжі (разом з випитою рідиною) повинен бути в межах 2,5-3 л.
З яких же поживних речовин складається наш раціон?
Білки - основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції. Білки - не утворюються з інших речовин, тому є незамінною частиною їжі.
Білки тваринного походження містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Менш повноцінні білки рослинного походження - містяться в крупах, бобових, хлібі, овочах. Білки тваринного походження повинні складати 55% загальної кількості білка в раціоні, що становить в середньому для дорослої людини 86 г на добу.
Жири - мають найбільшу енергетичну цінність. Вони необхідні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів А, D, Е. У середньому людині на добу необхідно 102 г жирів. Добре засвоюються жири молочних продуктів, рослинні, риб’ячий , гірше свинячий, баранячий, яловичий жири.
Вуглеводи - значне джерело енергії, вони задовольняють 50- 60% добової потреби організму в енергії. Головними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти.
Вітаміни корисні для людини
Слово «вітамін» походить від латинського слова «віта» - життя.
Назва ця не випадкова. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє. Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дитячого організму. В організм вітаміни потрапляють разом з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.
Вітамін А. - сприяє росту, підтримує нормальний зір. Його багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб’ячому жирі ( 1-2 мг)
Вітаміни гр В. - дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Е в житньому хлібі, вівсянці і гречаній каші, у горосі, квасолі, жовтку яєць, м’ясі, печінці. Добова потреба - від 2 мг до 300 мг
Вітамін С-, запобігає простудим захворюванням, поліпшує кровообіг, сприяє росту. Багата на цей вітамін - капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, хрін, шипшина, часник, лимон, настій хвої, чорна смородина (75-100 мг). Коли людина викурює одну цигарку в день, то вона втрачає весь добовий запас віт. С.
Вітамін D. - зміцнює кістки. Знаходиться в молоці, печінці, риб’ячому жирі, житньому хлібі.
Мінеральні речовини
Кальцій - необхідний для побудови кісткової тканини. Джерелом легкозасвоюваного кальцію є молоко та молочні продукти. Добову потребу в кальції може задовольнити такий набір продуктів: 200г хліба, 100 г гречаної крупи, 100г сиру, 200г молока, 1 яйце, 200г овочів, 200г фруктів.
Калій - регулює кислотно-основну рівновагу крові, активізує роботу деяких ферментів, бере участь у процесах обміну речовин, у передачі нервових імпульсів. Калій нормалізує тиск крові. Багато калію містить картопля, бобові, яблука, виноград.
Залізо - кровотворний елемент, входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, деяких ферментів. За нестачі заліза спостерігається розвиток анемії. При цьому знижується стійкість організму, з’являється швидка стомлюваність, нудота, зменшується апетит, з’являється головний біль, серцебиття. Важливим джерелом заліза, яке добре засвоюється, є печінка, нирки, телятина, а також фрукти, ягоди, овочі.
Фтор - необхідний для розвитку зубів. Бере участь в утворенні кісткових тканин, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін. За недостатнього вмісту фтору у воді виникає карієс, за надмірного - флюороз. Добову потребу можуть задовольнити 100 г печінки, 100 г оселедців.
Йод - за недостатності йоду в організмі порушується функція щитовидної залози, вона збільшується в розмірах (зоб), тисне на трахею, судини. При цьому жінки страждають безпліддям, під час пологів підвищується ризик народження фізично і психологічно неповноцінної людини, збільшується дитяча смертність у зв’язку зі зменшенням опору організму інфекціям, у дітей спостерігається низький коефіцієнт розвитку.
Добова потреба йоду забезпечується споживанням морських продуктів (риба, краби, морська капуста), тваринних білків, вітамінів, мінеральних елементів. Добову потребу в йоді можуть забезпечити такі продукти: 1 куряче яйце, 100 г морської риби, 300г овочів, 500мл молока.
Фосфор - входить до складу білків, кісткової тканини. Виконує важливу роль в обміні речовин, функції нервової тканини, м’язів, печінки, нирок. Основна кількість фосфору надходить до організму з молоком і хлібом, рибою.
Шкідливі продукти
Отже, за допомогою харчування можна продовжувати молодість, покращити своє здоров'я, або ж наближати хвороби. Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Тому ми склали рейтинг шкідливих продуктів. При цьому ми зосередилися тільки на продуктах, які є однією з причин масових захворювань – серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових і цукрового діабету: саме на них найчастіше нездужають українці.
Кожному з продуктів за шкідливість надавалось певне місце: за перше – 5 балів, за друге – 4, третє – 3, четверте – 2, п'яте – 1. Підсумувавши їх, продукти харчування розташували у рейтингу.
Правда, в такому рейтингу є частка відносності: правда в тому, що все індивідуально, залежить від дози шкідливого продукту й вихідного рівня здоров'я.


Рейтинг шкідливих продуктів


1 МІСЦЕ – 12 БАЛІВ
Чіпси. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Сама технологія виготовлення чіпсів (гідрогенізація олії) призводить до утворення канцерогенних

 синтетичних жирів та інших канцерогенів (акриламіду, бензопірену).
Лимонад - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів.

 Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити. При надмірному вживанні порушує обмін речовин (через надлишок цукру), синтетичні барвники часто викликають

 алергії, а вуглекислий газ (бульбашки) – підвищення кислотності шлункового соку, що призводить до гастриту.


2 МІСЦЕ – 7 БАЛІВ
Фаст-фуд. Під цим поняттям насамперед маються на увазі біляші, хачапурі, картопля-фрі й

 т.п., які готують у киплячій олії, яку використовують багато разів. Через це в ній утворяться канцерогени.
Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна,

поживна, а головне – не вимагає часу для приготування. Але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого на залишивши з натурального борошна.


3 МІСЦЕ – 6 БАЛІВ
Дешеві ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.

Копченості. У копченому м'ясі й рибі часто накопичується бензопірен – один з

найсильніших канцерогенів.
Кетчупи й майонези. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього.

 А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця.
Сіль знижує тиск, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики

 не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.
Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій.


4 МІСЦЕ – 4 БАЛИ

Овочі й фрукти, забруднені промисловими викидами. В овочах і фруктах, вирощених із використанням нітратів, зібраних біля промислових підприємств, автодоріг і т. п., концентруються бензопірен та інші канцерогени.
Продукти з консервантами. Як правило, консерванти містять глютамат натрію – токсичну

 для організму речовина, що викликає головний біль, спазми судин, порушення обміну

речовин.


5 МІСЦЕ – 3 БАЛИ

Маргарини (спреди). Шкідливі з тієї ж причини, що й чіпси: містять канцерогенні

трансгенні жири.
Кондитерські вироби з великим вмістом жиру і цукру. Регулярне вживання таких

солодощів – один з найкоротших шляхів до порушення обміну речовин (це спричинює

надлишок жиру й цукру).
Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну

емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних

 кількостях, завдають удару по всьому організму.
Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках,

 які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Злакові. На

білий хліб та інші злакові в людей часто виявляється харчова алергія.


6 МІСЦЕ – 2 БАЛИ

Кофеїнові стимулятори. До них належать кава та енергетичні напої. Безпечна доза кави –

2-3 чашки на день, енергетичні напої можна безпечно пити взагалі не щодня. Перевищення призводить до виснаження нервової системи.
Молоко. Продукт, на який люди часто погано переносять.


7 МІСЦЕ – 1 БАЛ
Домашня консервація. Нерідко готується з порушенням технології, через що стає причиною смертельних отруєнь, наприклад, отруєння ботулотоксином.
Морозиво. Часто містить синтетичні згущувачі й ароматизатори, які можуть уповільнювати обмін речовин.

 

ПРАВИЛА ПОВНОЦІННОГО ХАРЧУВАННЯ

        Правильно вибирай їжу на сніданок, обід, підвечірок, вечерю.

        Їж через 4 години в один і той самий час.

        Ніколи не запивай гарячу їжу холодним соком, молоком чи водою.

        Відкушуй маленькі шматочки.

        Добре пережовуй їжу.

        Вечеряй за півтори – дві години до сну.

 Гра « Так чи Ні»

Зіграти хочеться мені

У гру із вами «Так чи Ні».

Коли питання задаю,

Готуй же відповідь свою!

Відгадай коли мастак – «Ні чи Так»

 

        Картоплю, моркву та буряк – треба їсти? Ні чи так?   (Так)

        Другокласник Микола купує мівіну. Дає її Лізі, Максиму, мені. Що ж брати її чи сказати всім ні?  (Ні)

        На рибалку ми ходили, багато риби наловили: коропці, окунці і один судак. Будем їсти? Ні чи Так?  (Так)

        Корівка каже: « Му. Молока кому?» Я мерщій біжу і корівці Так чи Ні кажу?  (Так)

        Подивіться на Миколу. Він купує пепсі колу. Напої ці і не міцні, але ми дружно кажем - Так чи Ні? (Ні)

        На городі біля тину гризе заєць капустину. Капусту їсти й я мастак, а тому кажу я  - Ні чи Так? (Так)

 

 Підведення підсумків заняття.

 -  Діти, справдились ваші очікування?

 -  Яку їжу ви будете вживати?

 -  А зараз я пропоную відмітити  «+» на клейких листочках ваші погані звички, звичайно, хто їх має:

        Їм на уроках

        Розмовляю під час їжі

        Запиваю гарячу їжу холодною водою

        Їм поспішаючи

        Вечеряю перед самим сном

- Хто хоче позбутися поганих звичок прошу вкинути їх до мішечка, нехай  техпрацівниці викинуть їх разом з сміттям.

- Діти, ми про їжу говорили,                                                                                                                               А чи все ви зрозуміли?

Дружно всі тепер вставайте

Та ідіть відпочивайте.

 

 

docx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку