Виховна година "Ми прагнемо миру"

Про матеріал
Розширювати знання учнів про важливість миру на землі; виховувати патріотизм, бажання жити та працювати у мирі, дружбі та злагоді.
Перегляд файлу

 Ми прагнемо МИРУ!

Хід заняття.

І. Оголошення теми, мети уроку.

Наша зустріч присвячена Міжнародному Дню Миру, який відзначають у світі 21 вересня. А ще наша зустріч присвячена тому, щоб учитися приймати один одного такими, які ми є, вчитися розуміти один одного й жити мирно. Мир на планеті –  надзвичайно актуальна тема в усі часи. І це не дивно. Адже будь-яка людина, що загляне всередину себе, у свою душу, у свій розум, підтвердить, що зберегти мир іноді нелегко навіть у собі, що вже казати про стосунки між людьми (навіть близькими), а тим більше між країнами.

Світ знає величезну кількість війн, кожна з них повинна була б служити нагадуванням для всіх про те, що найжорстокіша ціна за них – це життя людей і мирне небо над головою. Здавалося б, уроки долі треба запам’ятовувати, але, як свідчить історія, люди повторюють свої помилки знову і знову. За підрахунками істориків упродовж останніх 6 тисяч років мирними, тобто без воєн, були лише 292 роки.

-         Поясніть чому? (Відповіді учнів)

Вправа «Учимося креативно мислити»

Що б не сталося, які проблеми б не виникли, усе можна вирішити мирним шляхом. Слід пам’ятати, що завжди є вихід. Іноді він може бути зовсім несподіваним. Слід виробля­ти вміння шукати нестандартні рішення. Давайте і ми потренуємося,  спробувавши ді­брати закінчення до висловів відомих людей. Наприкінці нашої зустрічі, ми заслухаємо ваші відповіді і порівняємо з авторськими (На партах перед учнями лежать картки з початком речення, вони його  продовжують.)

  • Якщо бажаєш, щоб світ змінився, стань... (Махатма Ганді)

цією зміною

  • Не йдіть війною проти закону, прийміть закони проти…(Єврейське прислів’я).

війни

  • Визнання проблеми – половина успіху в її... (Зигмунд Фрейд)

розв'язанні

  • Війна в однаковій мірі обкладає даниною чоловіків і жінок, але з одних вона стягає кров, а з інших …(В.Теккерей)

сльози

  • Війна буде повторюватися до тих пір, поки питання про неї буде вирішуватися не тими, хто…(Анрі Барбюс)

помирає

 

Мир!  Це  слово  звучить по-різному на всіх континентах Землі. Але скрізь воно означає прості й одвічні істини.

-         Як ви думаєте, які?

Орієнтовні відповіді:

Мир – це життя, щастя, радість, чисте небо над головою.

Мир – це впевненість у завтрашньому дні, у своєму майбутньому.

Мир – це можливість спокійно вчитися, працювати, любити й поважати одне одного.

Мир – це свято усіх людей, свято всіх дітей. Без миру немає дитинства, немає майбутнього.

Аби розібратися в проблемах миру та війни, звернімося до словника.

За словником мир – це:

  1.               Відсутність незгоди, ворожнечі, сварок; згода;
  2.               Відсутність збройної боротьби між двома або кількома народами, державами;
  1.               Угода сторін, що воюють між собою, про припинення воєнних дій; мирний договір.
  2.               Спокій, тиша. 

Є ще одне цікаве пояснення походження слова «мир». Для цього звернемося до старослов'янської абетки, у якій кожна буква-слово містить смислове ядро. Подивімося, з яких букв-слів складено слово «мир», щоб краще зрозуміти його значення.

Отже,
М – мислите – дуже важлива буква-слово, що означає «думати», «міркувати», «мислити».
И – іже – буква, зміст якої можна виразити словами «якщо» і «коли». Також використовувалась у значенні сполучника «і».

Р – рци – це давньослов'янська буква, яку ми знаємо сьогодні як букву Р: «говори, прорікай, читай уголос».

   А враховуючи той факт, що стародавні слов'яни бачили послання в кожному слові, то й ми можемо скласти такі фрази: «Духовно мисліть і мовте», або «Думайте, коли говорите». Отже, мир починається в думках кожної людини.

Пояснення слова «війна».

  1. Організована збройна боротьба між державами, суспільними класами тощо.
  2. Стан ворожнечі між ким-небудь; суперечка, сварка з кимось.

Вікіпедія пояснює це слово більш поширено:

  1. Війна – комплекс заходів, спрямований на захоплення чужих природних, енергетичних і людських ресурсів.
  2. Війна – складне суспільно-політичне явище, пов'язане з розв'язанням суперечностей між державаминародами, національними й соціальними групами з переходом до вжитку засобів збройної боротьби, що відбувається у формі бойових дій між їхніми збройними силами

Війна – це страшне зло на Землі. Одного слова достатньо, щоб вона почалася й забрала мільйони життів із собою. Багато залежить від влади, від її витримки, терпіння й мудрості. Багато залежить і від нас. Наприклад, ви провчилися 10 років в одному класі, ви навчилися спілкуватися й дружити один з одним, навчилися приймати однокласників такими, які вони є. Давайте й цього року ми будемо жити мирно, за законами добра й справедливості. Це буде наш невеличкий  внесок у справу підтримання миру.

Для чого людина народжується на світ? Для життя і щастя. А значить, для миру. Адже саме мирне існування дає можливість нам і жити, і бути щасливими.

Сьогодні ми з вами зробимо постери Миру. Фото ваших постерів ми викладемо на сайт школи й у соціальні мережі, щоб усі знали, що діти України прагнуть миру. (Учні об’єднуються в групи й на ватманах малюють  постери).

- Яка, на вашу думку, мета проведення Дня Миру?

Чи всі живуть добре й щасливо? Для багатьох людей у сучасному світі спокійне життя – це лише казкова мрія. І щоб хоч на короткий час втілити її в життя й припинити кровопролиття, був заснований День Миру. Це спроба донести до людства думку про важливість миру в усьому світі.

- А хто з вас знає офіційну назву цього Дня? («День глобального припинення вогню й відмови від насильства») 

        За ініціативою Генеральної Асамблеї ООН цей день з 1982 року є Днем усесвітньої відмови від насильства й вогню. З тих пір свято, яке з 2002 року відзначається 21 вересня, залучило мільйони людей, охопивши багато країн і регіонів.

     Що ви знаєте про емблему миру?

Голуба з оливковою гілкою в дзьобі стали використовувати в ролі символу після того, як Пабло Пікассо 1949 року намалював картину «Голуб миру». За Біблією, Ной випустив голуба, щоб дізнатися, чи зійшла вода з землі. Птах повернувся з оливковою гілочкою в дзьобі. Це був знак приходу миру й оновлення життя. Кожен з вас сьогодні спробує виготовити символ миру, а потім розмістить його на нашому символічному дереві миру.( Діти виготовляють символ миру).

Народившись, кожна людина має право жити в мирі. Наша країна завжди цього прагнула. Та час від часу чорні хмари зла й ненависті нависали над нею. І тоді всі піднімалися на захист Батьківщини. Так було і під час ІІ Світової війни. З 10.09.1941 по 16.09.1943року наш Роменський край був під фашистською окупацією, 2 роки і 5 днів. На фронт пішло 20 тис. солдат, а повернулося. 6 вересня ми відзначали 75 річницю визволення Роменщини. І сьогодні я пропоную  подякувати тим, хто боронив рідну землю і повернувся, і згадати тих, хто віддав своє життя за наше мирне життя і майбутнє. Хай найкращі учні школи покладуть квіти  до пам'ятника загиблим солдатам. (Діти несуть квіти.)

Мирне небо над головою… Раніше, у часи мого дитинства, ця фраза була обов’язковою в привітаннях, разом із побажаннями щастя та здоров’я. Я тоді не до кінця розуміла цей вислів. Мирне небо здавалося настільки звичним, що його побажання були наче побажання повітря. І ось…

Сьогодні над Україною закружляли темні хмари лихоліття. Чорні сили хочуть розірвати на частини нашу державу, забрати в нас мирне щасливе життя. Наша держава не готувалася до війни. Ми мирні люди. Але десятки тисяч людей за покликом серця взяли зброю в руки й стали на захист рідної землі

Ще недавно ми з вами не знали дуже багатьох слів, пов’язаних із війною, тепер, майже кожну родину, так чи інакше, опалило полум’я військових дій. Ще недавно ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні – Героям слава», а тепер ці слова набули нового змісту. Наразі, вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумніву.

Ми пам’ятаємо наших героїв, які боряться проти несправедливості, стоять на смерть за мир у нашій державі. Низький їм уклін. Ми серцем і душею з тими, хто й у ці дні боронить нашу свободу України, пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя задля нашого щасливого майбутнього. І якщо ви мене підтримуєте, то пропоную вам стікери у вигляді зірочок прикріпити на дошку і ми побачимо святковий салют на честь героїв, які колись і сьогодні відстоювали та відстоюють мир на нашій рідній землі.

 

Пам'ятаючи про загиблих, ми маємо вчитися жити в мирі. Це нелегко, але необхідно. Нелегко визнати, що правий хтось інший, а не ти. Складно, але необхідно. Заради майбутнього.

Повернімося до висловів, які ви дописували на початку заняття. Зачитаємо ваші варіанти й послухаємо авторські. (Зачитуємо.)

Погодьтеся, деякі авторські продовження були зовсім несподіваними для вас, але не менш слушними. Трапляється, коли, здається, повна безвихідь, але є нестандартне рішення, необхідно лише його розгледіти. І коли ми цього навчимося, буде легше досягти миру.

Ви молоді жителі нашої планети. І від нас залежить майбутнє. Нехай усі ми навчимося розуміти й поважати один одного, нехай почнеться на Землі нова історія  ̶

історія Людства, яке не знає війни. Ми прагнемо миру!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ерматова Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
511
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку