Виховна година "Між нами подругами"

Про матеріал
У процесі виховання "Покоління Z" важливо акцентувати увагу на почуттях справжньої дружби, колективізму. Формування позитивного іміджу стосунків між старшокласниками спонукає до розвитку критичного ставлення до себе і своїх особистих якостей, терпимості й коректності у спілкуванні з друзями. У підготовці старшокласників до соціалізації важливо формувати вміння соціального вибору. Тому у запропонованому матеріалі йдеться про вибір соціальних супутників.
Перегляд файлу

Тема. Між нами подругами

 

Мета. Виховувати почуття справжньої дружби, колективізму. Формувати позитивний імідж стосунків між старшокласниками. Сприяти розвитку критичного ставлення до себе і своїх особистих якостей, терпимості й коректності в спілкуванні з друзями. Розвивати вміння працювати групами, вільно висловлювати власні думки, вміти відстоювати свою точку зору.

 

Обладнання. Сюжетні малюнки, таблиця  «Правила дружби», плакати, мультики про дружбу https://youtu.be/aM7RCN0lIBs, https://youtu.be/h7mxGwdycZ4, відеоролик https://youtu.be/5UWygd-JZHI , поняття «подруга, псевдоподруга, приятелька, знайома».

 

Дівчата об’єднані в групи «Подруга», «Приятелька», «Знайома», «Інформаційний калейдоскоп»

 

Інформаційний калейдоскоп

Перегляд анімованого мультфільму https://youtu.be/aM7RCN0lIBs

 

Бесіда про дружбу і товаришування

- Як ви думаєте, для чого потрібні друзі?

- Чи можуть виникнути дружні стосунки, якщо у двох людей немає спільних інтересів?

- Які спільні інтереси можуть бути у друзів?

- Чи може бути дружба між людьми, які не допомагають одне одному?

- В чому ви, учні, можете допомагати своїм друзям?

- Чи можна стверджувати, що імідж стосунків залежить від іміджу людини?

 

Таким чином, дружба-це близькі стосунки між людьми на основі спільних інтересів, поглядів, взаємодопомоги.

Людина не може жити без друзів, тому правильний вибір друга – це досить важливе життєве питання. Ще у XII столітті Шота Руставелі у своїй поемі «Витязь у тигровій шкуры» стверджував: «Хто собі друзів не шукає, самому собі він ворог!». Достатньо важко собі уявити людину, яка не прагнула б знайти собі вірного друга. А тому дружні стосунки не виникають одразу, а формуються з часом і залежать від світоглядних та морально-етичних уподобань людини.

 

Вправа «Мої друзі»

- Візьміть папірці, обведіть свою руку. На долоні напишіть своє імя, а на пальчиках - імена своїх подруг.

(Дівчата виконують завдання)

- Ви писали імена подруг і подумки були поруч з ними.

- До кого ви ставитеся по-дружньому? Чому?

- Яка різниця між подругою, приятелькою, знайомою?

- На вашу думку, скільки у дівчини може бути подруг і скільки приятельок?

 

Відповіді учнів

 

Інформаційний калейдоскоп

Є кілька цікавих фактів про дружбу між жінками. Вона може переростати в химерні форми. Чи існує справжня дружба? Яку вигоду можна отримати від спілкування з подругами? Неможливо всіх знайомих жінок зарахувати до подруг: людське спілкування йде на декількох рівнях. Є подруги, приятельки, псевдоподруги, знайомі.

Хто така подруга

З подругою можна не крутити, вона знає все. З нею не треба грати. Подруга завжди підтримає, позичить грошей, наставить на істинний шлях. У таких відносинах є тільки плюси, але, на жаль, такої дружби між представницями прекрасної статі не буває – це цікавий факт про дружбу.

Псевдоподруга

Здається, дівчата залучені в життя один одного, часто спілкуються, але все одно не виникає відчуття, що вона і є справжня подруга. Доводиться весь час грати якусь роль, а її не радують успіхи своєї подруги. Така дружба відразу закінчується, коли подруги роз’їжджаються в різні сторони. Спілкування може бути зумовлена зовнішніми причинами (з-за дітей, чоловіка). Дружні контакти з такими подругами не варто активно налагоджувати.

Приятелька

Цікавий факт про дружбу між приятельками – одна з них постійно намагається сісти на шию. Між приятельками панує образливість, занудство, вимогливість, відносини поверхневі. Такі панянки спілкуються нерегулярно. Іноді приятельські стосунки можуть стати дружніми. Але нічого не вийде, якщо одна з дівчат чинить опір, а інша наполягає.

Знайома

Під подругою нерідко розуміється ціла «хмара» знайомих, яким можна зателефонувати і «перекинутися» слівцем. Плюс мати знайомих: є можливість вибрати собі гарну подругу. Нерідко жінки утворюють дружній союз, об’єднуючись проти когось: колеги, однокласниці, суперниці.

 

 

 Творче завдання  в групах «Давайте жити дружно»

 

Дослідіть якості, що допомагають бути гарними подругами. Лідери груп презентують результати пошуку: « Щоб бути гарною подругою необхідно…»

 

                    Щоб бути гарною подругою необхідно…

1

2

3

4

5

6

 

Творче завдання «Давайте жити дружно»

 

Дослідіть якості, що допомагають бути гарними приятелями. Лідери груп презентують результати пошуку: « Щоб бути гарною приятелькою необхідно…»

 

                    Щоб бути гарною приятелькою необхідно…

1

2

3

4

5

6

 

Творче завдання «Давайте жити дружно»

 

Дослідіть якості, що допомагають бути гарними знайомими. Лідери груп презентують результати пошуку: « Щоб бути гарною знайомою необхідно…»

 

                    Щоб бути гарною знайомою необхідно…

1

2

3

4

5

6

 

Учні висловлюють свої думки щодо спільних та відмінних рис у стосунках  подруга – приятелька – знайома, підтверджуючи афоризмами та статусами в соц. мережах.

 

 

Що таке друг? Обраний нами родич.
К. Гельвецій

 

Дружба - найнеобхідніше для життя, оскільки ніхто не побажає собі життя без друзів, навіть якщо б він мав решту всіх благ.

 Арістотель

 

У світі немає нічого кращого і приємнішого за дружбу; виключити з життя дружбу - всеодно, що позбавити світ сонячного світла.

Цицерон

 

У дружби багато крил, а закон у неї один — вірність. 
А.С. Макаренко
 

Багато хто говорить, що жіночої дружби не існує? Та брехня все це... Краща подруга - це дзеркальне відображення моєї душі. (інтернет-вислів)

 

Дружити - не значить знати когось дуже довго... Це означає прийняти у своє життя того, хто ніколи з неї не зникне.( інтернет-вислів)

 

Інформаційний калейдоскоп

Перегляд мультфільму https://youtu.be/h7mxGwdycZ4

 

 Вправа «Імідж подруги»

- Якою би ви хотіли бачити свою  подружку? Серед особистісних якостей виберіть потрібні. Поясніть вислів «Скажи, хто твій друг і я скажу,- хто ти».

 

розумна комунікативна

привітна                                                                                   лінива

заздрісна                                                                                  справедлива

вірна                                                                                         агресивна

щедра                                   подруга                                  надійна                   

хитра                                                                                        байдужа

чуйна                                                                                        пихата

жадібна                                                                                    відверта

спокійна                                                                                   глузлива

весела                                                                                       толерантна

 

Обговорення учнями вислову та морально-етичного іміджу подруги.

 

 

Інформаційний калейдоскоп

 

Усіх подруг психологи віднесли до п’яти типів. В ідеалі кожної з нас потрібні всі п’ять типажів.

Перший тип – “стара” подруга, ви сиділи з нею за однією партою в садочку або відчайдушно тусувалися в школі, у вас купа спільних знайомих і приємних спогадів. Вона для вас як сестра, адже ви так багато зазнали разом.

Другий тип – нова подруга, з нею ви познайомилися і інституті, в або у фітнес-центрі, її завдання привнести у ваше життя нові емоції. Психологи не радять дівчатам зациклюватися на вже наявних знайомих, рекомендують постійно розширювати коло своїх друзів.

Третій тип – подруга-жилетка. Ви звертаєтеся до неї тоді, коли на душі зовсім погано і здається, що все пропало. Подруга-жилетка готова вас вислухати, пошкодувати й навіть дати пораду. Вона просто необхідна, щоб відновити життєву рівновагу, поділитися своїми проблемами, підняти настрій після важкого дня.

Четвертий тип – подруга-тусовщиця. Легка на підйом, завжди готова супроводжувати вас в кіно, театр, на вечірку. З подругою-тусовщицею рідко виникає душевна близькість.

П’ятий тип – подруга по інтересам. Ви ходите в літературний гурток чи в школу верхової їзди. Може, ви познайомилися на якихось курсах. У будь-якому випадку вас пов’язують спільні інтереси. Ви зустрічаєтеся досить часто, можете годинами розмовляти, проте, відсутність спільних знайомих заважає вам зблизитися по-справжньому.

Щоб відчувати себе щасливішими, на думку психологів, потрібно обзавестися всіма цими подругами.

Обговорення моральних ситуацій в групах

 

  1. Ви помітили, що подруга дуже «здала» в навчанні, стала різкою у спілкуванні. З’ясувалося, що вільний час вона проводить з сумнівною компанією. На вашу спробу їй допомогти, вона пояснює, що її все влаштовує.  

- Що ви скажете про цю дівчину?

- Як би ви вчинили, щоб врятувати її від необдуманих вчинків?

- Чи залишить справжній друг таку ситуацію, підтримуючи уподобання дівчини?

 

  1. У холодний зимовий день Наталка й Оленка йшли зі школи додому. Наталка була тепло одягнена. На ній була тепла шубка і рукавички. Її ранець зручно лежав на спині. А Оленка в школі забула рукавички, тому сумку  вона несла в голій руці.

- Рука в мене замерзла страшенно! - поскаржилась Оленка подружці.

Наталка відповіла:

-А в мене ні.

Так вони йшли до самого дому.

 

 - Що можна сказати про Наталку?

 - Як необхідно було їй зробити?

 

  1.  Подруги йшли додому після уроків. Тетяна зупинилась, дістала з кишені цигарки та запальничку. Запалила, всмоктуючи в себе дим. Марина зморщила носа, їй не до вподоби тютюновий дим. Вона вперше побачила, що її подруга палить. Дівчата продовжували йти далі і розмовляли, ніби нічого не трапилось.

 

  - Чи можна дівчат назвати подругами?

  - А ваш друг приходить вам на допомогу?

  - А ви йому?

 

  1. Ваша подруга – відмінниця у класі. Виборола призове місце у важливому інтелектуальному конкурсі. Ви стали помічати, що вона почала віддалятися від вас, ваше спілкування звелося до привітань та прощань. Хоча з іншими дівчатами, успішність яких у навчанні краща за вашу, ваша подруга почала спілкуватися більше та емоційніше.

 

  • Чи варто з’ясовувати причини?
  • Чи стане цей випадок мотивацією покращити ваше навчання?

 

 

Підсумки

 Щоб не помилитися у виборі друга, треба приймати до уваги, що справжні друзі повинні бути пов’язані духовно, повинні мати почуття взаємної довіри і симпатії, почуття повної самовіддачі. Тільки справжня дружба може створити атмосферу, яка буде згубною для жорстокості, егоїзму і байдужості.
 

                             Поради для створення позитивного іміджу стосунків

 

  1. Проявляй толерантність до всіх оточуючих.

 

  1. Будь критичною, чесною та об’єктивною до поведінки своєї подруги.

 

  1. Цінуй дружню довіру.

 

  1. Не залишай подругу в біді.

 

  1. В дружбі більше віддають, ніж беруть.

 

  1. Знайшовши надійну подругу , ти помножуєш свої сили.

 

  1. Компроміс- помічник у вирішенні конфлікту.

 

  1. Пам’ятай про принцип бумерангу: як ти, так і до тебе.

 

 

 Інформаційний калейдоскоп

Перегляд відеоролику https://youtu.be/5UWygd-JZHI

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тодорова Ольга Олександрівна
    Розробка сподобалася, тематика актуальна.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Лысенко Оксана
Додано
23 грудня 2019
Переглядів
1229
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку