Виховна година на морально - етичну тему «Ще один крок у доросле життя» (репродуктивне здоров`я дівчини, сучасні методи контрацепції в профілактиці непланової вагітності.)

Про матеріал

Мета:

- формувати в учнів свідоме ставлення до шлюбу, створення сім'ї, народження дітей;

- ознайомити учнів із сучасними засобами контрацепції.

Перегляд файлу

 

 

УКРАЇНА

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Департамент освіти і науки Дніпропетровської  облдержадміністрації

Професійно – технічне училище № 2   м. Дніпро

вул. Новоселівська, 27, м. Дніпро, 49083, тел. 747-41-45, факс (0562) 23-41-97

e-mail: ptu-2dp@ukr.net, http://ptu2.dp.ua, код ЄДРПОУ 02541349

 

Виховна година

на морально - етичну тему

«Ще один крок у доросле  життя»

(репродуктивне здоров`я дівчини, сучасні методи контрацепції в профілактиці непланової вагітності.)

 

                 Виконала:

                                                         Сінкевич Валентина Вільгельмівна, 

                                           класний керівник групи №1

                               ПТУ №2 м. Дніпро

 

 

 

 

м. Дніпро

2018 р.

 

 

Виховна година

 на морально - етичну тему

«Ще один крок у доросле  життя»

(репродуктивне здоров`я дівчини, сучасні методи контрацепції в профілактиці непланової вагітності.)

 

Мета:

 - формувати в учнів свідоме ставлення до шлюбу, створення сім'ї, народження дітей;

 - ознайомити учнів із сучасними засобами контрацепції. 

 

Обладнання: стенд, на якому фотоколаж весільних знімків; фото чоловіків, котрі в своїх дужих руках тримають малюка, зображення матері та дитини (картини видатних художників, ікони, вирізки з журналів).

 

Епіграф:

                     Щастя залежить від того :

       У кого народитися,

У кого вчитися

          Та з ким одружитися.

 

Хід виховної години:

 

      Добрий день, шановні учні! Нашу годину спілкування я назвала б: «Важливі зустрічі на шляху в доросле життя», бо сьогодні ми зробимо ще один крок у доросле життя.

      Вагітність і народження дитини - це дуже відповідальний етап у житті жінки. Лікарі намагаються прищепити думку, що вагітність повинна плануватися заздалегідь, аби підготувати організм до цього непростого періоду: як фізично, так і морально. Та чи можна все це зробити, якщо тобі 16-18 років?

       Ні для кого не буде таємницею, що завжди існувало таке явище, як рання вагітність. У стародавні часи вагітність дівчини-підлітка не викликала здивування, а навіть навпаки, вважалася нормою, оскільки люди вмирали раніше і, відповідно, одружувалися раніше. Якраз на підлітковий вік і приходилось активне статеве життя.

     Часи зараз інші і звичаї теж. І на сьогоднішній день тривалість життя зросла - як результат люди відкладають шлюб і створення сім'ї на потім. В порядку речей створювати сім'ю в тридцять років.

     Також вважається абсолютно нормальним, що жінка до тридцяти років влаштовує особисте життя, а після тридцяти  замислюється про дитину.  Нині на проблему ранньої вагітності дивляться з презирством, з осудом. І ті підлітки, які стають батьками, зустрічаються не тільки з несхваленнями і насмішками на свою адресу, а й з кардинальними змінами в житті. Адже поява дитини  це велика відповідальність. Але це ще не найстрашніше. Перші проблеми виникають тоді, коли вирішується подальше майбутнє молодої пари.  Бо плани щодо закінчення навчального закладу втрачають свою першорядність. Виникають нові цілі, які ніяк не пов'язані з тими, які були до вагітності (освіта, самореалізація). Іншими словами новоспеченим батькам не доводиться більше нічого робити, як відкласти всі свої плани на потім, тобто поставити їх у режим «очікування».

    Вагітність у ранньому віці – це дуже актуальна проблема, яка потребує особливої  уваги. Юним матерям доводиться вирішувати низку проблем: психологічного, фізичного, економічного плану. Дівчаткам, які хочуть бігати на дискотеки, ходити в кафе, вчитися і будувати плани на майбутнє треба боротися із величезними труднощами, їм необхідно приймати серйозні рішення. Такі матері частіше всього не усвідомлюють усієї відповідальності за дитину та її виховання. А вагітність, яка б мала стати найбільшою радістю та щастям, стає нестерпним тягарем. Проте вихід завжди є і навіть юна дівчинка може стати хорошою матір’ю.

     Сексуальні відношення, що виключають можливість психічних травм і шкідливих наслідків для здоров'я людини, можна з повним правом назвати безпечними. Іншими словами, безпечними статеві стосунки можуть бути тільки тоді, коли ризик небажаної вагітності та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, мінімальний і відсутня будь-яка форма насильства (фізичного або психічного). Безпека, якою б простою вона не здавалася на перший погляд, не може бути забезпечена сама по собі. Людина сама повинна вживати дії, щоб досягти цього. Ключ до безпечного сексу — чесність і відверте спілкування між партнерами,  їх взаємна відповідальність, здатність контролювати свої потреби з урахуванням інтересів і почуттів іншої людини, вміння співвідносити свої дії з можливими наслідками — все це називається відповідальністю в сексуальній поведінці. Якщо обидва партнери вирішують вступити у близькі відносини, то вони повинні будуть обговорити питання безпечного сексу, щоб не допустити зараження СНІДом та іншими інфекціями, а також вирішити, які контрацептиви застосовувати, якщо вони не хочуть мати дитину.

      Вступаючи в статевий контакт з конкретною людиною, його партнер по суті справи вступає в контакт з усіма, хто був з ним до нього. Навіть якщо є впевненість у своєму обранці, завжди є ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом.

      Сьогодні за допомогою ефективних заходів можна запобігти небажаній вагітності.  Це — гормональні контрацептиви, бар'єрні і хімічні засоби, ін'єкційні препарати, природні методи запобігання вагітності.

Гормональна контрацепція

         З метою гормональної контрацепції використовують такі засоби:

• комбіновані оральні контрацептиви;

• гестагенні оральні контрацептиви (міні-пілі);

• пролонговані ін'єкційні контрацептиви;

• імплантаційні контрацептиви.

        За даними ВООЗ, оральною гормональною контрацепцією користують­ся від 100 до 120 млн. жінок світу щорічно.

Існують однокомпонентні та комбіно­вані оральні контрацептиви. Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) — високоефективні засоби, які містять естрогенний та гестагенний компо­нент. У даний час синтезовано близько 500 різновидностей КОК, які від­різняються фазністю, дозуванням (марвелон, мерсилон, логіст та інші).

           Механізм дії всіх КОК однаковий і не залежить від фазності препара­ту, дозування і типу прогестагену, який входить до складу препарату:

• гальмування синтезу ФСГ і ЛГ гіпофізом та пригніченні овуляторного піку ЛГ;

• прогестагенний компонент робить її більш в'язкою і непрохідною для сперми;

• мозаїчні зміни в ендометрії роблять малоймовірною імплантацію зап­лідненої яйцеклітини ;

• КОК сприяють зменшенню менструальної кровотечі, менструального болю, знижують ризик розвитку деяких запальних захворювань органів малого таза.

          До недоліків можна віднести: незначна нудота, зміна маси тіла, психоемоційної сфери (біль голови, запаморочення, погіршення на­строю, лібідо). Слід пам'ятати, що ефективність КОК може знижува­тися при одночасному прийомі деяких медикаментів (проти судомні, протитуберкульозні);

          Перевагами методу є: висока ефективність, простота застосування, оборотність, наявність сприятливої дії на репродуктивну функцію й організм жінки в цілому.

         Регулярний і тривалий (не менше 2 років) прийом КОК значно знижує частоту злоякісних захворювань матки та її придатків, ви­никнення мастопатій.

Протипоказання:  вагітність, судинні порушен­ня, куріння  понад 35 років, захворювання печінки з порушенням функції, пухлини, наявність кровотеч , виражене ожиріння.

         Схеми вживання:  таблетки зазвичай вживають з 1-го дня менструального циклу із 7-денною перервою. При порушенні правил приймання таблеток знижується гарантія дії контрацептиву.

          Слід пам'ятати, що коли пропустити приймання таблетки менше ніж на 12 год., треба відразу ж прийняти пропущену таблетку. Якщо минуло понад 12 год., слід прийняти таблетку і вдаватись до додаткових методів контрацепції протягом 7 днів.

Гестагенні оральні контрацептиви.

        До складу цих таблеток не вхо­дять естрогени, а лише прогестини в кількості 1 мг або менше. Ефективність гестагенних оральних контрацептивів вища в жінок стар­шого віку. Як і в комбінованих контрацептивів, надзвичайно важливе зна­чення має дотримання режиму приймання препаратів.

       Ці препарати дають позитивний ефект при болючих і надмірних мен­струаціях, перед менструальному синдромі.

       Механізм дії:

• ановуляція за рахунок пригнічення вироблення лютеїнізуючого гормо­ну;

• зміна цервікального слизу, що перешкоджає проникненню спермато­зоїдів у матку;

• зміни в ендометрії, що не створюють оптимальних умов для імплан­тації зап­лідненої яйцеклітини ;

• зміна скоротливої діяльності маткових труб, що перешкоджає проце­сові запліднення;

• вплив на сперматозоїди та їх життєдіяльність.

        Показання: непереносимість естрогенів або наявність побічних ефек­тів, у жінок віком понад 35 років, які курять, період лактації, хворим з гіпер­тензією, цукровим діабетом.

        Протипоказання: вагітність, тяжкі захворювання серцево-судинної, порушення менструального циклу.

         Правила приймання: таблетки приймають з 1-го дня менструального циклу строго в один і той самий час у безперервному режимі.

        При запізненні з прийняттям таблетки більше ніж на 3 год. пропуску прийому чергової таблетки, необхідні додаткові запобіжні заходи.

Пролонговані контрацептиви для ін'єкцій.

        Розрізняють комбіновані ін'єкційні контрацептиви (КІК) і од­нокомпонентні. У цій групі препаратів найбільш поши­реним є депопровера.

        Механізм дії:

• запобігає овуляції за рахунок пригнічення секреції гонадотропних

гор­монів;

• викликає зміни в цервікальному слизі;

• викликає зміни в ендометрії, що перешкоджають імплантації яйцеклі­тини.

         Переваги пролонгованих контрацептивів: висока ефективність, від­сутність побічних ефектів, швидкий і тривалий контра­цептивний ефект, можливість вживання під час лактації.

         Під час вживання цього препарату спостерігаються позитивні впливи: зменшення втрати крові під час менструації, зменшення болючості менструації, а також профілактика раку яєчників.

         Водночас слід пам'ятати і про недоліки препарату — неможливість швидко припинити дію, затримка відновлення фертильності до 6-12 місяців, часті порушення менструального циклу.

         Протипоказаннями є вагітність, порушення менструального циклу, непереносимість препарату. Відносними протипоказаннями є захворювання печінки з порушенням її функції, цукровий діабет.

          Правила вживання: ін’єкцію роблять кожні 3 місяці. Першу ін'єкцію роблять у перші 5 днів менструального циклу або через 6 тижнів після поло­гів.

При появі кров'янистих виділень протягом 1-2 циклів можна додатко­во використовувати КОК.

          Побічні ефекти зустрічаються, як правило, в перші місяці кон­трацепції: незначне збільшення ваги, зниження лібідо, втома, дратівливість.

Внутрішньоматкова контрацепція (ВМК)

        Механізм дії ВМК: зменшує активність і життєздатність сперматозоїдів, зменшує термін життєздатності яйцеклітини, призводить до антиперистальтики маткових труб.

        Протипоказання до ВМК. Абсолютні: вагітність, онкологічна патоло­гія матки чи шийки матки, маткові кровотечі, інфекції статевого тракту. Відносні: позаматкова вагітність, наявність кількох сексуальних партнерів,  фіброміома матки.

Бар'єрні методи контрацепції

        До них належать: чоловічі презервативи, вагінальні діафрагми і ковпачки, сперміциди.

       Механізм дії бар'єрних контрацептивів: створюють механічні перепо­ни на шляху попадання сперми у вагіну (презерватив) та шийку матки (ков­пачок), інактивують сперму.

       Останніми роками з'явились нові види бар'єрних контрацептивів, які містять гормони.

        Сперміциди існують у різних формах — креми, желе, піно утворювальні таблетки, губки.

         Позитивним у використанні бар'єрних методів є те, що вони деякою мірою запобігають розповсюдженню статевих інфекцій. Презервативи, ви­готовлені з латексу, мають високу ефективність щодо запобігання інфіку­ванню ВІЛ і вірусом гепатиту В.

Термальний метод контрацепції

        В основі його лежить утримання від статевих актів за 3 дні до і 3-4 дні після передбачуваної овуляції. Для визначення овуляції користуються тес­том базальної температури та шкалою безплідності.

Хірургічна контрацепція

       У багатьох країнах світу в наш час це поширений метод контрацепції. При цьому виді ефективність контрацепції сягає 100%.

Жіночу стерилізацію проводять шляхом оклюзії маткових труб, а чоловічу — шляхом перев'язування сім’явивідного протоку. Недоліком цього методу є його необоротність.

Посткоїтальна контрацепція

      Використовується тоді, коли статевий акт був незахищений іншими методами контрацепції  (2-4 табл. не пізніше 72 годин після статевого акту двічі через 12 годин).

        Відповідальна сексуальна поведінка має стати невід'ємною частиною взаємин чоловіка і жінки. Якщо в сьогоднішній реальності традиційні заборони і негативне ставлення до сексу поза шлюбом все більше поступаються своїми позиціями, то на їх місце прийшло  значно важче для здійснення завдання — виховання персональної відповідальності за своє репродуктивне здоров'я, за здоров'я і долю близької людини.

        Дійсно, вагітність  це відповідальність обох партнерів. А рання вагітність  це особливо складно та відповідально.

        Як реагувати на непередбачувану вагітність у ранньому віці, тоді, коли відсутні розуміння та підтримка батьків, вчителів, друзів? Перша реакція дівчини схожа на реакцію за скоєний злочин, вживання наркотиків тощо.

        На нестійку, чутливу психіку підлітка спрямовується шквал звинувачень. Вагітність визначається як покарання за несанкціонований секс.

       Так у дівчини формують уявлення про те, що секс, вагітність, пологи є брудними і карними подіями, які приносять тільки біль і приниження.        

       Пам’ятайте, ваше здоров’я та ваше життя – лише у ваших руках!

        Будьте обережними!

 

Перегляд відеофільму «12 засобів контрацепції»

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
2434
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку