Виховна година на тему: «Чужого горя не буває»

Про матеріал

Виховна година

Тема: «Чужого горя не буває»

Мета: продовжувати роботу над згуртуванням учнівського колективу, вчити «творити» добро через добрі справи, оволодівати мистецтвом спілкування та навичками взаємодопомоги; розвивати уявлення про такі поняття моралі, як доброта, чуйність, уважність, доброзичливість, співчуття; допомагати учням усвідомити, що добро, радість потрібно кожній людині; пробуджувати у дітей щирий інтерес до всього морального, корисного; виховувати прагнення творити добро, цінувати його, прагнення співчуття до ближніх, бажання робити (хоч ненадовго) їх щасливими.

Перегляд файлу

Виховна година

Тема: «Чужого горя не буває»

 

Мета: продовжувати роботу над згуртуванням  учнівського колективу, вчити «творити» добро через добрі справи, оволодівати  мистецтвом спілкування та навичками взаємодопомоги; розвивати уявлення про такі поняття моралі, як доброта, чуйність, уважність, доброзичливість, співчуття; допомагати учням усвідомити, що добро, радість потрібно кожній людині; пробуджувати у дітей щирий інтерес  до всього морального, корисного; виховувати прагнення творити добро, цінувати його, прагнення співчуття до ближніх, бажання робити (хоч ненадовго)  їх щасливими.

 

Хід заняття

 

   На дошці малюнок замку Доброти

Вч.:- Вітаю всіх присутніх у нашому класі та запрошую вас до нашої маленької  країни Доброти! А розпочати я хочу з загадки: «Що то за штука, що день і ніч стука?»

-Багато хто з вас подумав, що це-годинник, але з часом він може зламатися, а поставте свої пальчики на зап’ястя так, як ви вимірюєте тиск і ви відчуєте як стукає серце…. Воно чуйне, бо відчуває ваші клопоти, переживання, турботи, і коли ви хвилюєтесь воно стукає частіше, а в стані спокою- повільніше. Ви реагуєте по різному  на складні ситуації, і зовні можна цього не помітити, але ваше серце все відчуває…

Послухайте казку.

Жила-була на землі дівчина, яку звали Любов. Невесело було їй жити на світі без подружки. Ось вона і звернулася до сивого, старого чарівника, який прожив вже більше 100 років:

-Допоможіть мені, дідусю, вибрати подружку, щоб я могла дружити з нею все своє життя.

Подумав чарівник і сказав:

 -Приходь до мене завтра вранці, коли заспівають перші пташки і роса ще не зійде.

 Вранці, коли яскраве сонечко освітило землю, прийшла любов  на призначене місце і побачила: стоять п’ять прекрасних дівчат.

 -Ось вибирай, - сказав чарівник.- Одну звати Радість, іншу – Вдача, третю – Краса, четверту – Печаль, п’яту – Доброта.

 -Всі вони прекрасні, - сказала Любов. – Не знаю, кого і вибрати…

-Твоя правда,-відповів чарівник, - вони усі хороші, і ти в житті ще зустрінешся з ними, а можливо, і дружитимеш, але вибери одну з них. Вона і буде тобі подругою на все життя.   Підійшла Любов до дівчат поближче і подивилася  в очі кожній. Вона задумалася, а потім підійшла до дівчини Доброти і простягла їй руку…

А кого вибрали б ви? Чому, на вашу думку, Любов зупинила свій вибір саме на Доброті? Що ж означають слова «добро» та «доброта», «милосердя»?.

Добро- це усе позитивне в житті людини, що відповідає їх інтересам, бажанням, мріям, благо, позитив; протилежне – лихо, зло.

Доброта- чутливе ставлення до людей, привітність, ласка, прихильність.

Милосердя- добре, співчутливе ставлення до когось.

 Наші предки відображали добро у міфах і казках, а ви переглядаючи мультфільми про сучасного Лунтіка теж полюбили гімн  Доброти, який зараз і виконаємо (діти виконують гімн Доброти)

Вч.: Сьогодні ми з вами потрапили у країну Доброти. Жителі  цієї країни: Щирість, Співчуття, Людяність, Щедрість, Повага, Милосердя, Чуйність, Доброзичливість.

Кажуть, що весь світ стоїть добром людського серця. Злі, недобрі почуття- пригнічують та нівечать наші душі. А доброта творить, відроджує, лікує.

-А що таке доброта? З чим можна порівняти  доброту?  (Із  сонечком, бо від доброти, як від сонечка, стає тепліше).

-Є таке прислів’я: «Доброта, що сонце».

Ось наше сонечко, а чого не вистачає? (так промінчиків)

Дидактична гра «Чим я зігріваю людей?»

На промінчиках кожен з вас напише хороше слово наприклад: 

Валерія-дотепністю;

Віка-розумінням;

Ілля-турботою;

Вероніка-ніжністю;

Влад-добротою

Кірілл- надією

Маша-повагою

Софія-людяністю

Коля-мудрістю

 

Слухайте ще одну казку.

Серед поля стоїть маленька хатинка. Її побудували, щоб у негоду люди могли сховатися і пересидіти у теплі.

Одного разу серед літнього дня захмарило, і пішов дощ. А в лісі було в цей час троє хлопців. Вони сховалися в хатинці і дивилися, як з неба ллє дощ, як з відра. Коли бачать: до хатини біжить ще один хлопчик. Незнайомий. Мабуть, з іншого села. Одежа на ньому мокра, як хлющ. Він тремтить від холоду.

І ось один із тих хлопчиків, що сиділи в сухому одязі, сказав: «Як страшно опинитись у зливу серед поля! Мені шкода тебе!»

А третій не сказав ні слова. Він мовчки зняв із себе сорочку і подав її змокрілому хлопчику! Той скинув мокру сорочку та одягнув суху.

Отож який висновок можна зробити із цієї казки? Шо гарні не красиві слова, а красиві вчинки!

А що говорить народна мудрість про добі слова і красиві вчинки?  

  • Від доброго слова лід розмерзає  
  • Добро перемагає зло  
  • Людина без добра, що соловейко без пісні.  
  • Роби добро, воно дорожче від золота.  
  • Той, хто робить добро іншому, - робить добро самому собі.  
  • Шляхом зла не ходять до добра.
  •  Добро та розум- краса людини.
  •  За добро добром платять.
  •  Світ не без добрих людей.

Це ще далеко не всі прислів’я про добрі вчинки та добрі слова. Адже й добрі слова -  це те, з чого починається ввічливість та вихованість, що є складовою частиною доброти.

 Запам’ятайте такі слова «Людина живе лише один раз, і так хочеться залишити добрий слід на згадку про себе. І щоб не сталося у житті у кожного з вас, завжди пам’ятайте, що ви живите на планеті Земля і носите ім’я Людина. А людина починається з добра. І творити добро- значить бути щасливим».

Я бажаю стати вам справжніми творцями своєї долі, людьми, які вміють оцінювати свої і чужі погляди. Отже, я бажаю собі і вам всім щастя. А зараз один за одним  бажаєм собі та один одному добра. Фраза «Я бажаю собі і всім вам…».

 

doc
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
2790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку