Виховна година на тему: "Цікавий світ професій" для 4 класу

Про матеріал
Конспект виховна година на тему: "Цікавий світ професій" призначений для дітей 4 класу, в якому містяться цікаві загадки, вправи, ігри та цікава інформація
Перегляд файлу

Клас: 4-В

Тема: Цікавий світ професій

Мета: розширити знання учнів про професії, виховувати повагу до людей різних професій, шанобливе ставлення до праці, розвивати почуття відповідальності . Формувати в учнів потребу планувати своє життя. Викликати почуття поваги до трудівників та прагнення сумлінно працювати; сприяти розвитку трудової активності і працьовитості школярів, віру у свої сили, та бажання здобувати знання.

Обладнання: ножиці, крейда, скоч, роздруковані слова які учні можуть не знати, роздруковані прислів’я, назви типів професій, флешка з відео

І. Організація класу

Доброго дня та хорошого настрою вам, любі четвертокласники!!!

А почати наш урок я пропоную із загадок:

  • В літню пору, в час осінній,

навесні — в гарячий час

косять, жнуть вони і сіють,

орють лан у котрий раз. (Хлібороби)

  • Гроші витрачає вміло:

  він вкладає їх у діло.

Лік грошам він добре знає,

    їх на вітер не пускає (Бізнесмен)       

  • Хто продає нам таблетки й мікстури від різних хвороб і від температури? (Фармацевт.)

       ІІ.     Повідомлення теми та мети виховної години.

Як ви вже зрозуміли, сьогодні ми з вами поговоримо про професії

А зараз погляньте один на одного. Хто ви є?(школярі, українці, діти)

-         А яка є ваша професія? (школяр)

Що таке професія? (Професія - це певний вид трудової діяльності, який потребує спеціальних теоретичних знань та практичних навичок.)

-         Отже, ви освоюєте професію школяра. Які ваші обов’язки?(вчитися, не пропускати уроки).

  Із раннього дитинства відколи ви себе пам’ятаєте, вам доводилось спостерігати, як працюють ваші батьки, дідусі й бабусі. Щоденно ходять на роботу , пораються по господарству, забезпечують родину, усьому дають лад, піклуються про ближніх – і так увесь вік. Адже кожна людина, якщо вона не хвора, повинна працювати – це знають навіть малята! Колись давно, все було простіше – діти вчились у батьків, допомагали їм, а потім продовжували їхню справу. Тепер у наш час, все стало набагато складніше, але й набагато цікавіше – ви можете обрати собі будь-яку професія, до якої душа лежить, а далі тільки від ваших старань залежить, як ви будете навчатись і якими ви будете спеціалістами.

   Діти, а чи замислювались ви коли-небудь над тим, скільки людей працюють, щоб ви були нагодовані, одягнуті, взуті, щоб у ваших сумках були книжки і зошити, щоб ви могли сидіти біля радіо чи телевізора і слухати музику? Якщо б ви задумались порахувати всіх цих людей, то мабуть, до вечора не порахували б.

ІІІ. Основна частина

1. Яка професія найважливіша?

-         Діти, а які професії є у вашій школі? (вчитель, медсестра, охоронець, прибиральниця).

Діти, сьогодні коли спішила до вас на виховну я почула цікаву суперечку компанії дітей. Діти сперечались яка професія найважливіша і найпотрібніша???

-         Звичайно, лікар, сказав один. Я увесь минулий рік хворів та хворів, ангіна та ангіна, а лікар вирізав мені мигдалики. І от я тепер завжди здоровий.

-         Ні, сказав інший, найпотрібніший – учитель. Він нас навчає і читати, і писати.

-         А от і не вчитель. Найважливіші пожежники! – гарячкував третій. У нас якось ледь будинок не згорів. Мешканці бігають, метушаться, нічого не можуть зробити. А приїхали пожежники – враз вогонь погасили!

Хто кричить: «Найважливіші льотчики», хто розхвалює листонош. З усіх боків чути: «продавець!», «комбайнер!», «водолаз!». Словом, сперечалися, аж захрипли, але так нічого не вирішили.

-         А як ви вважаєте, яка професія найважливіша?

-         Діти пам’ятайте, неважливих професій не буває, всі професії якоюсь мірою важливі.

  Ось  уявіть собі, щоб було, якби зникли лікарі, електрики, вчителі, будівельники, щоб тоді сталося з нами, з нашим світом???

Отже, діти всяка робота важлива і потрібна, тому треба вчитися робити все. І з повагою ставитись до інших , цінувати їхню працю.

2. Ознайомлення з типами професій.

    Будь-яка професія, залежно від того, з чим має справу працівник,  може бути віднесена до одного з 5 типів  . Давайте пригадаємо їх.

1. «Людина - природа». Представникам цієї групи слід вибирати професію серед спеціальностей, які мають справу з рослинами і тваринами (екологи, агрономи, зоотехніки, ветеринарні лікарі).

2. «Людина - техніка». Цим дітям краще пов'язати свою професію з машинами та приладами (інженери, слюсарі, механіки, водії тощо).

3. «Людина - людина». Тим, хто потрапив до цієї групи, бажано займатися роботою, пов'язаною зі спілкуванням (вчителі, соцпрацівники, психологи, продавці, консультанти).

4. «Людина - знакова система». Найкраще у представників цієї групи виходить робота з цифрами (економісти, бухгалтери, фінансисти, статисти).

5. «Людина - художній образ». У цій групі - творчі люди (артисти, журналісти, письменники, художники).

А тепер перевіримо чи уважно ви мене слухали:

Я буду говорити вам різні професії, а ви мені до якої групи потрібно віднести цю професію. І так почнемо:

Адвокат , актор, біолог , ветеринар, водій, вчитель , дипломат , економіст,  інженер , композитор , співак, льотчик, лікар, мовознавець , програміст, фермер , лісник,  хімік , художник , бухгалтер, еколог, психолог, слюсар, журналіст, машиніст.

Молодці діти, ви чудово впорались із завданням

3. Гра Професія на букву

Ми поділимось на три команди( по рядах),  я буду говорити  букви, а ви мені професії, які починаються на ці букви. Переможе та команда , яка скаже найбільше професій та яка буде правильно піднімати руку. Отже, почнемо:

 М -  машиніст, міліціонер, менеджер, маркетолог, масажист, медичний працівник

К - консультант, космонавт, косметолог, клоун, кардіолог, карикатурист, композитор, кур’єр, кінолог, кондитер, коваль

А – аніматор, адміністратор, агроном, архітектор, адвокат, астроном, актор, авіадиспетчер

С – секретар, сценарист, соціальний працівник, суддя, слідчий, стоматолог, стиліст, соціолог.

Ви чудово попрацювали, молодці!!! Але найкраще справилась команда під номером….

4. На проспекті Історії.

Як ви вже знаєте, сьогодні існує багато різноманітних професій, але мало знає хто був першим спеціалістом у різних видах професіях, тому поклали ручки на парту, сіли всі рівненько і уважно слухаємо.

 Хто був першим лікарем?

З давніх-давен були серед людей такі, які вміли лікувати різні недуги, допомагали іншим. 2477 років тому, за переказами, у Греції народилася людина на ім'я Гіппократ. Він дуже багато зробив для розвитку медицини. Недаремно Гіппократа називають «батьком медицини». Головне, що він зробив, — відокремив медицину від чаклунства і забобонів. Його заповіддю були слова: «Не зашкодь!». Ця людина розпізнала і описала багато захворювань. Гіппократ вважається першим лікарем.

Про перших пожежників

У давні часи не було постійних пожежників. Якщо загорявся будинок, із вогнем боролися всі. Люди шикувалися в лінію й утворювали живий ланцюг від палаючого будинку до річки або колодязя. Вони передавали відра з водою з рук у руки, поки вода не доходила до тих, хто заливав полум'я.

Перша добровільна пожежна команда з'явилася в Лондоні у 1666 році, після того як пожежа знищила 13 000 будівель. Ці добровольці давали обіцянку кинути все й ринутися на боротьбу з пожежею, де б вона не виникла.

Саме англійці вигадали ручні насоси, щоб качати воду шлангами для боротьби з вогнем.

Про перших художників

Першими художниками на Землі були печерні люди. На стінах печер у південній Франції та в Іспанії знайдено кольорові малюнки тварин, які були виконані в період між 30 000 і 20 000 роками до нашої ери. Багато із цих малюнків навдивовижу добре збереглися, тому що ці печери були невідомі багато віків.

Про давніх перукарів

У давні часи перукарі не тільки робили людям зачіски, а й були хірургами. Вони лікували рани, пус­кали кров, деякі з них виривали зуби.

Про перших балетних танцюристів

Першими балетними танцюристами були королівські й титуловані особи, і танцювали вони на балах, а професійних танцюристів у ті давні часи не було.

Про перших циркових артистів

Перші згадки про далеких попередників циркових артистів ми зустрічаємо в давньоєгипетських папірусах. Так, приміром, там розповідається про фокусника і дресирувальника Джеді, який розважав фараона Хеопса.

Про перших банкірів

Уже в Давньому Вавилоні, коли ще не були винайдені монети, існували люди, які позичали людям гроші, здійснювали різні операції з грошима для інших людей. їх можна назвати першими банкірами, хоч усі вважали їх лихварями. Іноді цими справами відали священики у храмах.

У Давній Греції також були лихварі, а в Давньому Римі вже існували великі банки.

5. Українські приказки про професії.

 Здавна наш український народ складав приказки та прислів’я про працю.

  • Можливо, хтось з вас знає прислівя про професії?

А тепер подивіться на дошку, на ній  зображено прислівя про професії, які потрібно зєднати

  • Який майстер……….така і робота
  • Під лежачий камінь…..….вода не тече
  • Праця годує,…..…. а лінь марнує
  • Поясніть тлумачення цих приказок

Так тримати діти, молодці!!!

6. Казка Сухомлинського "Ремісник і різець"

А тепер послухайте казку В. Сухомлинського Ремісник і різець. Після чого дасте відповідь на запитання, чого вчить нас ця казка? Тому слухайте уважно!!

Майстер працював Різцем по дереву — вирізував Троянду. Різець маленький, сталевий, блискучий. У руках Майстра він був слухняним і вправним.

Не закінчивши роботу, Майстер кудись пішов, і Різець залишився на столі. В майстерню зазирнув Ремісник. Бачить лежить блискучий ножик. А поряд — незакінчена Троянда. Взяв Ремісник Різець і хоче вирізати пелюстки Троянди. Але нічого в нього не виходить. Крише Різець Троянду, псує роботу Майстра.

Здивувалась Троянда,

— Різцю, чого ти раптом так погано почав працювати?

Різець відповідає:

— Я просто шматочок криці. Я стаю Різцем, коли мене бере в руки Майстер. А коли торкається Ремісник — я не Різець, а просто ножик.

-         Що вчить нас ця казка?

-         Так, діти, кожна людина є майстром своєї праці і тому має працювати за своєю професією, адже вчитель не може бути лікарем, лікар не може бути актором, так і у нашій казці ремісник не зміг стати майстром, щоб заволодіти різцем.

Кожна людина, незалежно від віку замислюється над своїм майбутнім, будує плани на перспективу, на майбутній час, щоб стати майстром у своїй справі

Ви стаєте дорослішими, і перед вами постає питання – «Ким бути?».

Можливо, хтось уже знає ким хоче стати?

Також мені хотілося б розповісти детальніше про одну важливу професію- це вчитель. Адже, саме вчитель дає знання, які так необхідні кожній людині. На перший погляд професія вчителя здається нам легкою, але я на власному досвіді переконалась, що це зовсім не так, тому що вчитель день у день наполегливо працює: перевіряє допізна зошити, щохвилини дає настанови, допомагає у вирішенні проблем, дає все нові і нові знання. Вчитель- це не просто людина, яка навчає. Це ще й друг, порадник, вихователь, взірець для наслідування. Саме таким є ваш вчитель – Лілія Яківна, яка день удень збагачую вас знаннями, дає все нові і нові поради, допомагає коли виникають труднощі. Тому кожен з вас повинен не тільки уважно слухати на уроках, виконувати вказівки та старанно працювати, але й шанувати, цінувати і брати за взірець для наслідування Лілію Яківну!!!

7. Бесіда про професії батьків.

Крім вчителя кожен з вас повинен цінувати, шанувати також і своїх батьків.

Напевно кожен з вас знає:

 Де і ким працюють ваші батьки?

 Хто з вас був на роботі у своїх батьків?

 Хто б хотів обрати професію своїх батьків? Чому? Що для цього потрібно?

Маму з татом поважай, дома їм допомагай.

Підмітай та посуд мий, якщо бачиш, що брудний.

Свої речі поскладай, відпочити мамі дай.

І до праці та порядку вже з дитинства ти звикай

Для тих, хто ще не визначився із своєю професію , чекає дуже важлива справа. Розподіл професій  на погані й хороші, цікаві й нецікаві, легкі й важкі – помилковий. Важливо те, як ви будете ставитись до своєї роботи. Але яку б професію ви не обрали , ким би не стали, пам'ятайте, головне – залишатися людиною у будь-якій життєвій ситуації.

8.Розповідь про актуальні, цікаві професії

Щоб полегшити вам роботу із вибором професії, хочу розповісти вам цікаву, корисну та актуальну інформацію про професії:

Осі  професії 8 професій, які стають потрібніми вже сьогодні , а на найближче майбутнє їм пророкують особливий попит.(майже всі пов’язані з новітніми технологіями)

  • 1.Персональний бренд-менеджер

Він працюватиме над створенням іміджу своїх клієнтів, зокрема через соцмережі. Щоб стати фахівцем у такій справі, потрібні знання у сфері PR-менеджменту, реклами, журналістики.

  • 2.Проектувальник роботів

Попит на роботів із кожним роком збільшується, а отже, знадобляться професіонали, які вмітимуть їх створювати. Зокрема потрібними будуть робототехніки, які працюватимуть у побутовому напрямку (наприклад, над створенням робота-прибиральника, робота-садівника тощо).

  • 3.Дизайнер віртуальних світів

Найближчим часом зросте кількість охочих подорожувати віртуальними світами. Тож знадобиться дизайнер віртуальної реальності, який матиме здібності художника і програміста. До речі, здобути відповідні знання можна в Дніпровському національному університеті ім. О. Гончара.

Проектувальник розумних будинків

Знання та вміння у сфері програмування допоможуть стати фахівцем, який розроблятиме системи управління домогосподарством без участі людини.

  • 5. IT-генетик

Прогнозують, що ця професія буде доволі популярною в найближче десятиріччя. IT-генетики складатимуть індивідуальні плани лікування та запобігатимуть хворобам на ранній стадії. Здобути потрібні знання можна не лише закордоном, а й в Україні, як ось у Дніпропетровській медичній академії (Україна).

  • 6.Учитель

Учителі створюватимуть індивідуальні навчальні програми, враховуючи потреби учнів для досягнення життєвого успіху.

  • 7.Шкільний дієтолог

Він навчатиме дітей правильному споживанню їжі та відповідатиме за те, щоб учні харчувалися відповідно до їхніх фізіологічних потреб.

  • 8. Інженер 3D-друку

Популярність 3D-друку набиратиме обертів. А отже, цінними будуть фахівці у цій сфері. Робота може бути як технічною, так і більш творчою. До прикладу, можна стати дизайнером одягу та прикрас, котрі друкують на 3D-принтері.

    А ось 7 професій, які вже не є актуальними  в наш час:

Листоноша, водій, касир, перекладач, турагент, літературний редактор, журналіст

Також я підготувала для вас 6 професій, які найцікавіші та найдивніші у світі:

  • Мисливець за мурахами

Сьогодні дуже популярні мурашині ферми, створені в штучних умовах. Їх роблять для того, щоб в домашній обстановці спостерігати за життям мурах. Збирати особин серед диких мурах довіряють спеціально навченому ловцю. Він обов'язково повинен досконально знати особливості цих комах, вміти ловити їх дбайливо і безпечно.

  • Продавець мрій

Мрієте стати на одну ніч великим актором? Керувати літаком? Одна з чиказьких компаній займається втіленням в життя будь-яких фантазій і бажань своїх клієнтів. Все що треба - це прийти до їхнього офісу, розповісти, про що ви мрієте і заплатити суму, яку назвуть фахівці. Однак пам'ятайте, що мінімальна вартість втілення мрії становить 150 тисяч доларів.

  • Спостерігач за фарбою

Ця робота здається однією з найбільш нудних у світі і можливо так воно і є. 34-річний доктор Томас Кервен, протягом свого робочого дня ретельно спостерігає за тим, як сохне фарба, стежить як змінюється її колір і текстура. Доктор повинен дати гарантію, що фарба є довговічною і не облупиться в найближчі терміни.

  • Продавець сліз

В азіатських країнах люди звикли стримувати себе, тому похорон обслуговують спеціальні голосільниці. Ціни на послуги такого персоналу виглядають приблизно так: плач - 1 монета; плач з підвиванням - 3 монети; надривний плач з підвиванням і падінням на коліна - 7 монет; ридання з биттям себе в груди, розриванням одягу і катанням по землі - 20 монет. Перед початком роботи необхідно здати тест на знання традицій, уміння драматично ридати і моментально заспокоюватися.

  • Трамбувальник в метро

У години пік в в метро Японії накопичується велика кількість людей, пасажиропотік істотно зростає, не всі бажаючі можуть поїхати. На допомогу людям які не зуміли втиснутися в переповнений вагон приходять трамбувальники. Це міцні чоловіки, чиє завдання швидко «утрамбувати» людей в вагон поїзда, і дати команду машиністу їхати. Найчастіше це студенти, які офіційно перебувають в штаті і пишаються своєю роботою.

  • Професія Соня

Поспати на роботі - мрія кожного. А іноді за свій денний сон можна навіть отримати гроші. Йдеться про учасників наукових досліджень процесу сну. Інший спосіб заробити своїм сном є у нью-йоркському музеї сучасного мистецтва. Там є навіть штатні посади для жінок, які випивають снодійне і сплять як виставкові експонати.

Сподіваюсь, що ця інформація було для вас корисною та цікавою. А тепер скажіть

  • Яка професія вам найбільше запам’яталась та чому?
  • Можливо, хтось вибрав собі певну професію із розповіді?

Тому, діти учіться старанно, наполегливо, завзято! Тільки на «12»! На радість мамам і татам. Тільки тоді ви зможете стати тим, ким мрієте!

ІV. Заключна частина

І на завершення хочу сказати, що своє майбутнє ми обираємо задовго до останнього шкільного дзвоника. Обирати професію потрібно свідомо, з урахуванням реальних можливостей, особистих та суспільних інтересів. Кожна професія, якщо тільки ставитися до неї з любов’ю і знанням справи, приховує в собі невичерпні можливості. Я сподіваюся, що сьогоднішнє наше спілкування буде для вас корисним.

Допобачення!!!

Менеджер – це людина, що професійно займається управлінською діяльністю, що повсякденно керує функціями фірми з метою збереження її основних пропорцій.

Маркетолог - це спеціаліст з вивчення смаків покупців і просування товару. Досліджує, яка продукція буде користуватися великим попитом і чому, оцінює ринок конкретних товарів і послуг.

Інженерє технічним, який конструює або вдосконалює апарати та обладнання

ІТ- генетик Специалист, который занимается программированием генома под заданные параметры.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Perlei Natali
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Куліш Софія
Додано
28 жовтня 2019
Переглядів
7505
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку