Виховна година на тему: «КУРІННЯ ЧИ ЗДОРОВ’Я – ВИБИРАЙТЕ САМІ»

Про матеріал
Виховна година на тему: «КУРІННЯ ЧИ ЗДОРОВ’Я – ВИБИРАЙТЕ САМІ» має мету застерегти підлітків від небезпечного впливу тютюнової залежності, шкідливих наслідків тютюнопаління; стимулювати учнів до дотримання здорового способу життя, виробляти навички охорони власного здоров’я
Перегляд файлу

ДНЗ « Борщівський професійний ліцей»

Виховна година на тему: «КУРІННЯ ЧИ ЗДОРОВ’Я – ВИБИРАЙТЕ САМІ»

Результат пошуку зображень за запитом "плакати на антитютюнову рекламу"

Підготував:  Вихователь Вахула С.С.

 

Виховна  година на тему: «КУРІННЯ ЧИ ЗДОРОВ’Я – ВИБИРАЙТЕ САМІ»

 МЕТА:

Інформативно-виховна:

1.Надати  учням  достовірну  інформацію  про  тютюн  і  тютюнопаління,  

розвінчати  поширені  міфи  про  популярність  і  магічність  властивості  

тютюну.

2.Інформування молоді про негативний вплив тютюну на здоров"я не лише того, хто палить, але й оточуючих.

3.Інформування про ризик розвитку залежності від тютюну, набуття нових та ускладнення наявних захворювань.

Виховна:

1.Виховати негативне ставлення до куріння як антисуспільного явища, що приводить до деградації особистості.

2.Формування у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії.

3.Виховувати прагнення учнів до здорового способу життя.

 

Профілактична:

1.Спрямувати увагу на попередження куріння серед молоді, знизити рівень вживання тютюнових виробів, сприяти здоровому способу життя.

2.Попередження паління серед підлітків та учнівської молоді.

 

ОБЛАДНАННЯ :         Плакати  за темою, аркуші паперу А-3, А -4,скотч, олівці, фломастери, маркери, картки з завданням,ноутбук для перегляду навчального фільму.

 

 

 

 

 

ЩО ПІДГОТУВАТИ ЗАЗДАЛЕГІДЬ

 

  1. Підібрати прислів’я: «За здоровий спосіб життя»
  2. Плакати за темою

 

ОРІЄНТОВАНИЙ  ПЛАН 

 

Вступне слововихователя, стартові завдання –  10 хв.

Взаємонавчання                                                - 20 хв.

Інформаційне повідомлення                         -   7 хв.

Робота в групах                                              -   15 хв.

Підсумкове завдання                                       -   5 хв.

 

СТАРТОВІ ЗАВДАННЯ

  • Привітайте учнів, назвіть тему і завдання уроку, повторить правила гри.
  • Проведення анкетування « Ви палите?» (анонімно)
  • Опитування:- Чого ви очікуєте від заняття?
  • Вступне слово вчителя: «Що таке тютюн і про походження тютюнопаління»

Вступне слово вихователя.

 

Добрий день, дорогі друзі!  Виховний захід на тему “Куріння чи здоров’я – вибирайте самі” присвячена Всесвітньому дню некуріння, який припадає на 31 травня.

Людське життя та здоров’я – найбільші життєві цінності, вартість яких важко переоцінити.

Куріння тютюну на наш час стало однією з найбільш поширених шкідливих звичок. Більшість майбутніх курців втягуються в куріння в дитячому та юнацькому віці . Саме вони є тим резервом, який постійно поповнює ряди дорослих курців. Дані світової статистики свідчать, що численність курців продовжує збільшуватись переважно за рахунок жінок та дітей. На жаль, росте і виробництво тютюнових виробів.

Марна справа допитуватись у курця, чому він це робить. Він і сам не знає. Зате знають психологи і фізіологи. Так проявляється інстинкт наслідування. Саме він примушує дітей, підлітків і навіть дорослих людей вперше взятися за цигарку і підтримує цю звичку в тих, хто насправді не має нікотинової залежності. Легенда про заспокійливу й антистресову дію тютюну не витримує жодної критики. Зате справді заспокійливим є ритуал запалювання цигарки. Ці рефлекторні рухи тісно пов’язані у підсвідомості курця з паузою, моментом відпочинку, “перекуром”. І тому на сьогоднішній виховній годині ми спробуємо з’ясувати, навіщо люди курять та який вплив на організм має куріння тютюну.

 

 

За сотні років  до прибуття  європейців  американські  аборигени  вживали  тютюн.  Вони  палили   сигари  і  люльки,  жували  і  нюхали  його,  використовували  в  різних  обрядах. Однак  тютюну  і  сьогодні  іноді приписують  магічні  властивості:  начебто  сигарета  допомагає  заспокоїтись,  може  зробити  людину  дорослішою,   популярнішою, розумнішою. Давайте  поміркуємо:  чи  правда  це,  чи  варто  купувати  цигарки  та  ризикувати  своїм  здоров’ям?   Якими  бувають  рішення  у  нашому  житті?  

                                    

Вправа «Мозковий штурм»

1.Назвіть приклади  рішень, які можуть вплинути на життя, здоров’я, долю людей.                 

2. Які рішення  доводиться приймати  підліткам?

3.Які рішення можуть бути життєво важливими?

 

 

 

ВЗАЄМОНАВЧАННЯ.

 

1.Історики. «Історія виникнення тютюну»

12 жовтня 1492 року Колумб відкрив не тільки Америку, а й тютюн. Він дізнався , що почали палити ще до нашої ери у початку  1 століття в Азії. Африці,  древні слов’яни. Туземці скручували листя рослини і підпалювали, вдихаючи дим. Тютюн використовували, як декоративну рослину, пізніше склалось уявлення про його надзвичайні лікувальні властивості. Королева  Катерина  Медичі страждала від головного болю.  Французький посол у Португалії  Жан Ніко  підніс їй у подарунок  листя і насіння тютюну.  Коли королева нюхала його, вона почувала себе краще.  Посол здобув собі славу. З його ім’ям  пов’язана ботанічна назва тютюну(Nісоtіаna )  Але в Англії,  Туреччині  бачили, що тютюн – це  шкідлива речовина, яка  містить  отруту , приводить до наркоманії  і до багатьох хвороб .Його заборонили  вживати, за  неслухняність людей  били батогами,  рвали ніздрі, але цій  звичці не позбавились.   Петро 1 привіз тютюн до Росії  з Голландії. Це стало вигідним промислом і шкідливим пороком людей.

 

15 листопада – Міжнародний день не куріння (під егідою міжнародних громадських організацій та спілки боротьби проти раку). Народна мудрість каже: «Щоб не кидати курити – не починайте!». Медичні працівники, громадськість дуже стурбовані станом куріння серед дітей та молоді. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я понад 3 млн людей стають жертвами куріння. Щодня сотні людей помирають від раку легенів, коронарної хвороби серця або інсульту. І в багатьох випадках смерті є куріння. Кожна викурена сигарета коштує курцю 15 хвилин життя!

   

 

 

 

 2. Лікарі. «Наслідки паління людей»

Відомо, що тютюновий дим  містить  понад 4000 різних хімічних сполук , серед яких небезпечними є смоли, чадний газ,  нікотин і радіоактивний  полоній.   Після тютюнопаління  у людини погіршується показник крові, легені утруднюють  дихання,  виникає  кашель, погіршується пам’ять, підвищується тиск,  утруднюються робота серця, волосся втрачають блиск, і еластичність, шкіра передчасно старіє, з’являються  зморшки, нігті  починають  ламатися, очі  втрачають блиск, білки червоніють, у роті погіршуються відчуття,  зуби  жовтіють,  з’являється  неприємний  запах із  рота,   виникають хвороби зубів, ясень,  рак легенів,  гортані, рота,  печінки,  інсульти,  інфаркти .  

 

Основна причина паління-нікотинова  залежність.

Нікотин-це сильніша  отрута.  Смертельна  доза для людини -1мл.гр.  на 1 кг. маси тіла людини, тобто для підлітка    50-70мл.гр.  Смерть може настати,  якщо підліток випалить півпачки  сигарет. Дослідженнями  встановлено, що  під час  паління 20% шкідливих  речовин, які є  в  тютюновому  диму,  згорає, 25% - затримується у легенях,  5% - залишається у підпалку і 5%- забруднює  навколишнє  середовище.

 

Під час куріння відбувається і так звана суха перегонка: повітря, проходячи крізь шар тліючого тютюну, нагрівається до високої температури і виносить із нього різні речовини, які разом із димом надходять до легень. Із продуктів сухої перегонки тютюну найбільшого значення мають аміак, оксид вуглецю (ІІ) та канцерогенні вуглеводні (від латинського «cansery» – рак, які сприяють виникненню злоякісних пухлин). Є в тютюновому димі й радіоактивний полоній (його відкрили в 1898 році П’єр Кюрі і Марія Складовська) у вигляді ізотопу з атомним числом 210 і періодом розпаду понад 138 діб. За даними фармакологів, під час викурювання однієї пачки сигарет середньої міцності загальною масою тютюну 20 г, утворюється 0,012 г синильної кислоти, приблизно ж стільки сірководню, 0,22 г піридинових основ, о,18 г нікотину, 0,64 г (0,834 л) аміаку, о,92 (0,738 л) оксиду вуглецю(ІІ) і не менше, ніж 1 г концентрату з рідких і твердих продуктів горіння та сухої перегонки тютюну, яку називають тютюновим дьогтем . У тютюновому дьогті міститься близько сотні хімічних речовин, зокрема бензпірен, бензантрацен, радіоактивний ізотоп калію, миш’як та ряд ароматичних полі циклічних вуглеводнів – канцерогенів. Дехто з курців переконаний, що сигаретні фільтри очищуючи дим від часток, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Застосовувані вбирачі, поки що не досягають бажаної мети. Найчастіше вживані фільтри виготовлені із спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більше 20 речовин, що містяться  в димі.
 

Є ще один факт, що обумовлює звичку до куріння. Причина такої звички – у характері специфічної дії нікотину на організм людини. Суть його полягає в тому, що складові частини тютюнового диму всмоктуються у кров і розповсюджуються в організмі. Через 2 – 3 хвилини після вдихання диму нікотин проникає всередину клітин головного мозку і ненадовго підвищує їх активність. Короткочасне розширення судин мозку і рефлекторна дія аміаку на нервові закінчення дихальних шляхів, що відбувається з підвищеною активністю, суб’єктивно сприймається курцем як освіжаючий приплив сил або своєрідне відчуття заспокоєння. Однак через деякий час почуття припливу енергії та піднесеності зникає.

 

Правда про куріння З курінням як із алкоголем, ти зіштовхуєшся скрізь. І ти думаєш, то в чому ж проблема? Невже куріння таке шкідливе і погане? Що ж ти насправді знаєш про тютюн і куріння  Що таке сигарета і з чого складається тютюновий дим: Сигарета – це добре подрібнені листки тютюну, загорнені в тонкий цигарковий папір. У тютюновому димі однієї сигарети міститься понад 4 000 тисяч різних хімічних сполук, багато з яких шкідливі для здоров’я. Деякі з цих речовин отруйні. 43 з них належать до речовин, що викликають рак. До отруйних речовин у тютюні передусім належить:  НІКОТИН. Він міститься в листках тютюну. Потрапляючи в організм людини з тютюновим димом, нікотин діє як міцний швидко діючий наркотик, викликаючи сильну залежність від куріння. До речовин, що викликають рак, належить:  СМОЛА. Смола – це темна клейка речовина, що осідає в легенях. У тютюновому димі також міститься: * ЧАДНИЙ ГАЗ.  Ще у сигаретах міститься:  АЦЕТОН (ним звичайно змивають лак для нігтів).  АМОНІЙ (його застосовують для чищення одягу в хімчистці).  БЕНЗИН (зазвичай це пальне, яким заправляють автомобілі, може викликати рак).  КАДМІЙ (найчастіше міститься в батарейках, може спричинити руйнування печінки, нирок і клітин мозку).  ФОРМАЛЬДЕГІН ( використовується для бальзамування тіл покійників, може викликати рак). Що відбувається в організмі людини, коли вона курить Щойно людина закурює сигарету, нікотин через легені потрапляє у кров. І вже через 8 СЕКУНД починає впливати на головний мозок. Нікотин спочатку збуджує, а потім гальмує процеси у нервовій системі. Нікотин посилює серцебиття, звужує кровоносні судини і підвищує артеріальний тиск.

От ще цікаві дані: Професор Ш. Таннебергер підрахував, що в цей час на мільйон людей один смертний випадок від авіакатастрофи виникає раз в 50 років; від уживання алкоголю один з мільйона вмирає кожні 4 – 5 днів; від автокатастроф кожні 2 – 3 дні, а від куріння – кожні 23 години! «Хвороби курця» На першому місці знаходиться рак, далі – серцево-судинні й респіраторні захворювання, хвороби травної системи й дитяча смертність. За порушення в роботі серцево-судинної системи відповідальні нікотин і окис вуглецю. Звуження артерій збільшує ймовірність розвитку атеросклерозу й тромбозу в малій коронарній артерії. Ці ефекти приводять до різкого збільшення ймовірності смерті від інфаркту міокарда в курців. Куріння сприяє формуванню холестеринових бляшок, чим звужує просвіт коронарної артерії. Інше ускладнення – хвороба Бюргера, захворювання, пов’язане із запаленням і блокадою кровоносних судин найчастіше кінцівок і призводить до гангрени. Також у курців високий ризик порушення мозкового кровообігу – інсульту. Нікотин робить судини мозку твердими й вузькими, що сприяє утворенню тромбів. Які є причиною інсультів.  Респіраторні захворювання. Кашель, задишка курців свідчать про хронічний бронхіт або емфізему, що ставляться до хронічних обструктивних захворювань легенів. 30% онкологічних захворювань пов’язані з впливом канцерогенів тютюну (рак горла, ротової порожнини, гортані, трахеї, легенів, нирок, сечового міхура й ін.). Астма – захворювання, що протікає у формі приступів. Під час яких бронхіолі різко звужуються, що приводить до задухи.  Хронічний бронхіт – основною ознакою є постійний кашель із виділенням мокротиння. Для цього захворювання характерні запалення і набряк бронхіол, а також надлишкове утворення слизу. Розповсюджена причина бронхіту – куріння, часто пасивне.  Емфізема – захворювання, яке характеризується руйнуванням стінок альвеол у з утворенням одного великого пухирця. Легені втрачають еластичність, що супроводжується розвитком серцевої недостатності. Багато фахівців уважають, що розвиток емфіземи пов'язаний з курінням.  Рак. Уживання тютюну має відношення не тільки до раку легенів, а й до рака губи, ротової порожнини, горла, гортані, трахеї, стравоходу, підшлункової залози, шийки матки, сечового міхура, нирок. Це пов’язано з тим, що канцерогени, що утворюються під час куріння входять у кров і циркулюють організмом. Ризик виникнення злоякісної пухлини пропорційний кількості викурених сигарет і років куріння. Куріння й репродуктивне здоров’я Усі вищевказані захворювання провокує куріння у жінок – рак легенів, захворювання серця, інсульту, емфізема та ін. Але найнебезпечніша дія куріння (нікотину) впливає на репродуктивну функцію. Імовірність зачаття в такої жінки с в середньому на 25% нижча. Куріння під час вагітності в 10 раз збільшує ризик викиду (плід менше одержує ПРО2 і зазнає впливу інших токсичних речовин). Діти, народжені курцями, важать менше, у них вище смертність. Діти курців частіше хворіють респіраторними й кишковими захворюваннями. Такі діти виявляють невелику затримку у фізичному й інтелектуальному розвитку. Серед жінок, які курять, розповсюджений остеопороз – крихкість кісток. Менопауза наступає в них раніше, що пов’язане зі зниженням рівня естрогенів. Якщо майбутня мати закурить, або у її присутності хтось закурив сигарету, то серцебиття в дитини прискорюється. Шведські лікарі стверджують, що жінки, які курять під час вагітності, створюють для майбутньої дитини смертельну загрозу. Обстеження дітей у жінок віком від 15 до 44 років виявило: у тих хто курить, вище ризик загибелі плода й смертності немовлят, особливо в перші 10 тижнів їх життя. У зв’язку із цим, у деяких країнах застосовується юридична відповідальність батьків за майбутнє дитини. Так, у США в 16 штатах діють законодавчі акти, згідно з якими нанесення шкоди здоров’ю ще не народженій дитині є злочином. Пасивне куріння Дослідження показали, що небезпека від пасивного куріння надзвичайно велика. Курець вдихає дим, який профільтрований тютюном, що втримується в сигареті фільтром. У той час як некурець вдихає абсолютно не фільтрований дим, який містить в 50 разів більше канцерогенів, удвічі більше смол і нікотину, ніж дим, вдихуваний через сигарету. Лише 25% тютюнового диму надходить у легені курці, інші 75% отруюють повітря, наносячи шкоду навколишнім. Небезпечна для здоров’я концентрація нікотину в повітрі (0,5 мг/ метр кубічний) створюється дуже швидко, при викурюванні в закритих приміщеннях усього декількох сигарет, змушуючи їх перетворюватися в «пасивних курців». У цьому полягає особлива шкода куріння у будинку, на роботі, у громадських місцях. Професор Хітоні Касуча встановив, що некуряща дружина, чоловік якої багато курить вдома, пасивно викурює 10 сигарет за добу. Дівчата, які працюють у просоченої сигаретним димом атмосфері установив, «викурюють» до 20 сигарет в день. У зв’язку із цим у ряді держав видаються закони, що забороняють куріння в загальних приміщеннях, а на порушників накладають великі штрафи (Гонконг, Сінгапур). Пасивне куріння служить причиною більшого числа смертей щорічно, аніж загальна кількість смертей від усіх форм індустріального забруднення повітря (у США близько 5 000). Існують переконливі дані про збільшення числа випадків рака легенів некурців, що живуть поряд із курцями. У дітей, що виросли у будинку батьків, які курять, виявляють порушення в роботі серцево-судинної системи, частіше зустрічається астма. Діти курців удвічі частіше хворіють респіраторними захворюваннями. У США 42 штати прийняли закони, спрямовані проти куріння в громадських місцях. Частина роботодавців, переконаних у тому, що куріння пов’язане із занадто великою кількістю пропущених через хворобу днів і збільшенням витрат компанії на медичне страхування, відмовляються брати на роботу курців.  Результати досліджень учених багатьох країн світу показують, що:  частіше курять діти, у яких курять батьки, старші брати, сестри;  там, де курить один з батьків показники захворювання дітей коливаються між показниками в родинах, де курять батько й мати, і в родинах, які не курять;  якщо курять батько і мати, то бронхолегеневі захворювання в дітей виникають частіше, ніж у випадках, коли курять лише один з батьків;  у дітей батьків, які курять, у перший рік життя частіше виникають бронхіти й запалення легенів, ніж у дітей батьків, які не курять.

Презентація відеофільму: « Шкода куріння. Як насправді куріння вбиває?»

 

Куріння велике лихо. Доведено, що куріння тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей.
Кожні чотири хвилини , заявив Террі, у США помирає людина, смерть якої зумовлено курінням сигарет. Курець живе на 6 – 8 років менше, ніж його ровесник, який не курить. Причина одна: куріння – надзвичайне лихо і велика небезпека для здоров'я.

Нервова система
Куріння викликає безперервне збудження, що ослаблює гальмівний процес, а це веде до виснаження нервової системи. Англійське прислів’я каже: "Курець пускає ворога в свої уста, який викрадає його мозок”. У мене погіршилась пам'ять. Я став побити в 1,5 паза помилок більше, ніж до куріння. Тепер я трієчник, а в молодших класах вчився лише на "4” і "5”. Я став вразливий, нервовий, у мене знизилася працездатність. Конфліктую з вчителями, сперечаюсь з товаришами. Я зовсім змінився, порушився перебіг психічних процесів.
Опорно – рухова система
Мій господар став втомлюватись під час бігу або навіть від тривалої ходьби. З'явилися сильні болі в ногах. Облітеруючий ендортеріїт – ураження кровоносних судин нижніх кінцівок.

Травна система
Мій господар втратив апетит. Подивіться, як він схуд, як пожовк, які в нього погані зуби. Систематично пропускає уроки, бо їздить до стоматолога лікувати зуби. А йому лише 15 років. А все через те, що нікотин із слиною попадає в організм. Після кожної викуреної сигарети різко підвищується кислотність шлунку. Їжа вчасно не перетравлюється. Можлива загроза виразки дванадцятипалої кишки. Куріння притуплює почуття голоду, бо порушується дія ферментів, її розщеплення та всмоктування в тонких кишках. Він дуже погано їсть, через те так і відстав у розвитку від своїх ровесників.

Кровоносна система
Поки я не одержувало згубної отрути нікотину, я було здорове. Могло скорочуватись 100 тис. раз за добу і перекачувати 100тонн крові. Мій серцевий2 м'яз працював легко, ритмічно, не втомлюючись, забезпечуючи клітини організму достатньою кількістю кисню, піддержуючи тиск крові 130/70 мм рт. ст. але поганий зло псисько почав курити. І в останній час я відчуваю, що число серцевих скорочень під впливом куріння збільшилося на 30 – 40 ударів за 1 хв. Це відбилося на моєму серцевому м'язі, він став гірше працювати. І я за добу стало одержувати на 2-3 тонни крові менше. Я стало зношуватись, втомлюватись, старіти.

Слух
Тютюновий дим подразнює слизові оболонки ротової порожнини і носової, дихальних шляхів. Мій господар став вранці кашляти, на уроках фізкультури не може пробігти 3 круга. Через те, що знижуються захисні властивості слизових оболонок, він часто хворів на простудні захворювання. Подивіться у класний журнал, скільки він пропустив уроків, і ви відчуєте мою правоту.
Тютюновий дим, потрапляючи у внутрішнє вухо, викликає запалення Євстахієвої труби. Пошкоджуються слухові рецептори. З'явився біль у вусі. Я став трохи недочувати. А товариші глузують, що я став глухий.

Зір
Нікотин порушує білковий обмін і зменшує відкладання жиру. Значна частина амінокислот іде на покриття енергетичних затрат, а менша – на ріст і відновлення клітин. Знешкоджується нікотин у печінці, легенях, нирках. Протягом 10-15 годин після куріння нікотин і продукти його обміну виділяються через нирки з сечею і потом. З часом вникає цероз (зморщення) печінки. В 40% курців розладнується рухова функція жовчних шляхів, що призводить до застою жовчі. Ось що чекає мого господаря, а винен в усьому нікотин.
Нікотин пошкоджує органи чуття, знижується функція зорового нерва, порушилась гострота зору, здатність розпізнавати кольори.
Це приходить поступово: зникає сприймання зеленого, червоного, синього кольорів. А зовсім недавно я попросив свого господаря пересісти на передню парту поближче до дошки – я став недобачати написане на дошці, пошкодився зоровий нерв.
Смертельна доза нікотину для людини 50-75 мг. Викурюючи 20-25 сигарет на день, людина дістає смертельну дозу нікотину. Внаслідок куріння в організмі руйнується значна частина вітаміну С. Встановлено, що 1 викурена цигарка позбавляє організм 25 мл аскорбінової кислоти. Така кількість цієї кислоти є в одному апельсині. Отже людина, яка викурює 20 цигарок на день, повинна з’їсти 4 кг апельсинів.
Боротьба з курінням тютюну передбачає збереження здоров'я людини і забезпечення його довголіття. Будемо сподіватися, що в майбутньому всі люди усвідомлять шкідливість "тютюнового зілля” і відмовляться від його вживання в ім'я цієї благодійної мети.
 

Підведення підсумків

 

  1. Дослідники. «Основні  причини  тютюнопаління »

Учням пропонується дати відповіді на питання:

Чому люди палять?

Чому люди не палять?

 

                                                            Причини

  Чому люди палять?                                             Чому люди не палять?

 

- Модно                                                             - Щоб зберегти здоров’я

- Щоб виглядати дорослим                             - Щоб зупинити погіршення здоров’я

- Самоствердження за                                     - Знають про шкідливий вплив тютюну

    допомогою  цигарок                           

- За компанію                                                   - Прагнуть не мати шкідливих звичок        

- Щоб бути «як усі»                                         - Мають сильну волю, характер

- Наслідують «авторитета»                          - Це вже не модно!!!

- Бачать з дитинства як палять батьки

  і вважають це за норму

- Не впевнені в собі

 

 

                              ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

                                        Основна причина паління

Чому ж люди палять не зважаючи на шкоду для себе й оточуючих? Це тому, що через деякий час у них виникає нікотинова залежність. Нікотин, який міститься в тютюновому диму, пригнічує здатність організму виробляти необхідну йому нікотинову кислоту. Так організм починає залежати від паління.

Багато підлітків, які спробували палити, стають курцями. Підраховано, що 75% із тих,  хто кинув палити, протягом півроку починають знову. Навіть через кілька років після відмови від тютюну ця згубна звичка може відродитися.

У курця, який вирішив кинути палити, нерідко виникають тривога чи дратівливість, він потерпає від депресій, головного болю, безсоння. Дуже добре, якщо в перші кілька тижнів його морально підтримують друзі. Якщо ти знаєш когось, хто вирішив кинути палити, допоможи йому, скажи, що це один із його правильних виборів у житті.

 

 

РОБОТА В ГРУПАХ

 

Об’єднати учнів у  3 групи.

Завдання для груп.

1группа: створити антирекламу на пачці сигарет, яку ви пропонуєте державному виробництву.

2группа: з’ясувати основні причини тютюнопаління підлітків.

3группа: розробити рекомендації – поради «За здоровий спосіб життя» (для підлітків, які палять).

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ «За здоровий спосіб життя» (представлення роботи груп)

 

ПІДСУМКОВІ ЗАВДАННЯ  

  •   Оцінити ставлення учасників до заборони паління у громадських місцях. Для цього провести в класі умовну лінію. З одного кінця стануть ті, хто за таку заборону, аз іншого – ті, хто категорично проти ( гра «Мікрофон»).
  •   За бажанням учні називають свої причини не палити.

Підсумки заняття ( роблять учні)                 

  • Тютюновий  дим містить до 4000 різних хімічних сполук.
  • Найнебезпечнішими є нікотин, чадний газ і смоли
  • Паління призводить до порушення роботи серця та інших органів.
  • Паління може негативно позначитися на здоров’я людини вже через декілька років.
  • Курцям зі стажем  найбільше загрожує небезпека виникнення  ракових, серцево-судинних, легеневих і шлункових захворювань.
  • Головною причиною паління є нікотинова залежність.

 

 

 

Основні принципи боротьби з тютюнокурінням.

     Куріння – це звичка, від якої всім важко позбутися, незалежно від того, чи викурюєте ви 5 чи 100 сигарет у день. Ви повинні бути готовими до неминучих неприємних відчуттів, які можуть тривати від 48 до 72 годин з моменту, коли ви відмовилися від куріння. Це може бути слабкий озноб або жар, можливий кашель. Усе це відбувається тому, що організм вертається до норми, і відмова від куріння проходить успішно. Не бійтеся неприємних відчуттів, їх просто потрібно пережити.

 

Відповідальність за тютюнопаління

З грудня 2012 року вступив в силу Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заборона куріння – є вимушеною мірою державної політики щодо підвищення якості життя населення. 

Так Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме стаття 175-1 передбачає, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, –тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, –тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  Тобто в першому випадку курець, якого представники правоохоронних органів застали за палінням в забороненому місці повинні сплатити від 51 до 170 гривень.

 А в другому випадку- від 170 до 340 гривень. 

Аналізуючи законодавство встановлено, що у  Законі  України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту  етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та  тютюнових  виробів" (статтею 15-3) передбачено заборону щодо продажу  тютюнових виробів:

        особами, які не досягли 18 років;

        Продавець тютюнових  виробів зобов'язаний отримати   у покупця,  який  купує   тютюнові  вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують  вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

         У разі відмови покупця надати такий документ продаж  тютюнових виробів такій особі забороняється.

         

         За дані неправомірні дії передбачена адміністративна відповідальність - за продаж неповнолітнім тютюну до суб'єкта господарювання застосовується штраф у розмірі 6800 грн. 
         Окрім того, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності і також сплачує штраф від 500 до 1700 гри.

         Водночас у такого підприємця анулюється ліцензія на продаж   тютюнових виробів.

 

ВИСНОВКИ

 

     Отже, давайте підведемо підсумки:

Мати або не мати шкідливої звички - справа глибоко особиста. Ваше дозвілля - на що хочете, на те і витрачайте свій час та здоровя, але пам’ятайте - будь-які сигарети роблять шкідливий вплив на організм людини!!!   Паління і  учень – це взагалі речі несумісні.  Молоді роки — це роки формування  як фізичного, так і розумового розвитку . Організму потрібно багато сил, щоб справитися зі всіма навантаженнями.

Тому, якщо вам закортить гордо заявити про себе як про людину без шкідливих звичок, то зробіть свій вибір на користь ЗДОРОВОМУ СПОСОБУ ЖИТТЯ!!!!!

 

 

docx
Додано
14 червня 2023
Переглядів
1081
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку