Виховна година на тему "За здоровий спосіб життя"

Про матеріал
Мета : ознайомлення учнів з основними поняттями здорового способу життя; розвивати вміння берегти здоров’я, слідкувати за собою, дотримуватись правил безпечної поведінки; виховання почуття відповідальності за власне здоров’я та розуміння важливості здорового способу життя.
Перегляд файлу

Виховна година

на тему:

«За здоровий спосіб життя.»

 

Мета : ознайомлення учнів з основними поняттями здорового способу життя; розвивати вміння берегти здоров’я, слідкувати за собою, дотримуватись правил безпечної поведінки; виховання почуття відповідальності за власне здоров’я та розуміння важливості здорового способу життя.

 

«Лише у сильному, здоровому тілі дух зберігає рівновагу, і характер розвивається у всій своїй могутності» (Герберт Спенсер)

 

       Дорогі діти!  Сьогодні виховна година буде присвячена такій важливій, значимій для всіх темі, як здоров'я, адже здоров'я – одна з основних умов щастя людини. Зберегти здоров'я на довгі роки допоможе дотримання правил здорового способу життя, і про них я хочу вам розповісти.  Під час сьогоднішньої бесіди ви дізнаєтеся про те, що благотворно і негативно впливає на здоров'я людини, а я відповім на ваші питання про правила ведення здорового способу життя.

       Більшість людей мало знають про своє тіло, особливості його будови і функції і  про здоров'я – головну цінність людини. Через це людина здійснює безліч помилок, деколи фатальних, яких легко можна уникнути, якщо знати себе. Людина володіє величезними можливостями для адаптації до зовнішнього середовища, в той же час вона дуже вразлива, схильна до чисельних небезпек і захворювань.Сучасна медицина нестримно розвивається, але її увага направлена в основному на лікування вже хворої людини до її максимально можливого одужання, а питання профілактики, тобто запобігання захворюванням – це завдання кожного з нас .

Притча про здоров'я (розповідають учні)

Посперечалися одного разу Здоров’я і Щастя про те, хто з них важливіше.

Щастя каже:

— Я важливіше!

 Чому?

 Без мене людям погано. Вони завжди шукають мене. Про мене всі тільки й говорять. Кожен хоче бути щасливим.

 Кожен також хоче бути здоровим.

 Про здоров’я мало хто говорить, а ось про щастя все підряд.

 Ти вважаєш, що здоров’я не потрібно людям?

 Щастя важливіше! Без нього людина не може. Дивись, он іде хлопчик. Давай у нього запитаємо, що для нього найголовніше – щастя чи здоров’я?

Вони звернулися до хлопчика.

 Хлопчик, що для тебе важливіше – щастя чи здоров’я?

 Звичайно ж, щастя! – Не замислюючись, відповів хлопчик.

 Ти щасливий? – О! Так, я щасливий!

 От бачиш! – Заплескало в долоні Щастя і підстрибнуло з радості. – Я ж кажу, що щастя головніше.

 А скажи, хлопчик, ти здоровий? – Задало наступне питання Здоров’я.

 Так, я здоровий!

 Щастить тобі! – Втрутилася в розмову жінка, яка проходила повз. – Мені б твоє здоров’я, тоді і я була б щаслива…

Кожному від народження дається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті, — це здоров'я. Але, хоч як не дивно, люди дуже легковажно можуть ставитися до здоров'я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя.

     Питання до класу :Як ви вважаєте які  шкідливі звички негативно позначаються на здоров'ї? 

Відповіді дітей ( Куріння, наркотики, алкоголь.) 

Питання класу: Яка поведінка відповідає  здоровому способу життя?
Відповіді дітей (Заняття спортом,  відсутність шкідливих звичок,  не перемерзати, правильно одягатися.)

        Таким чином, напрошується вивід: щоб мати хороше здоров'я, необхідно задуматися про свій спосіб життя. Негативно впливають чинники, обумовлені науково-технічним прогресом і міським способом життя, привели до стрімкого зменшення фізичної активності, і це друга причина погіршення здоров'я населення. Немає необхідності: підніматися по сходах – є ліфт; вставати з крісла, щоб перемкнути канали телевізора або зробити звук магнітофона тихіше, – є пульт;можна не працювати на городі для вирощування овочів – простіше сходити за ними в магазин; йти на річку, щоб прополоскати випрані речі, – є вимагають хоч якихось м'язових зусиль, адже підтримка організму і м'язів в тонусі вимагає обов'язкової рухової активності.

Інакше виникає ризик придбання різних захворювань опорно-рухового апарату і серця, виразки шлунку, ожиріння, порушення обміну речовин, а це вже передвісник цукрового діабету. Недолік руху приводить до послаблення дихання. В області живота і ногах застоюється кров. У організмі накопичуються продукти гниття, з'являються часті головні болі і в цілому старіння організму настає швидше. 

      1) Рецепт здоров'я – гартування.

Гартування – це система процедур, які підвищують опірність організму несприятливим діям зовнішнього середовища, сприяють виробленню умовно рефлекторних реакцій терморегуляції з метою її вдосконалення. Гартування – це свого роду тренування захисних сил організму, їх підготовка до своєчасної мобілізації.

       Питання класу: Як ви думаєте, що є основним засобом гартування?  (Вода.)

Звичайно, вода. З її допомогою можна здійснювати обтирання, обливання, купання, приймати контрастний душ. Ходіння в теплий час босоніж по траві – це теж вид гартування. У поєднанні з фізичними вправами ефективність гартуючих процедур підвищується. 

      2)Рецепт здоров'я – повноцінний сон.

Повноцінний сон – не лише необхідна умова здорового існування, але і показник здоров'я. "Ідеальним" сном слід вважати такий, при якому процес засипання протікає швидко, а його тривалість і глибина достатні для забезпечення хорошого самопочуття і бадьорості після пробудження.

Проте вчені б'ють тривогу – з кожним роком число людей, які ночами не можуть заснути, зростає! Тому я хочу дати вам декілька порад для того, щоб ви швидко засинали і добре відпочили за ніч.

  • Прийшовши додому після напруженого дня, з'їжте легку вечерю. Всім відомо, що ситна вечеря перешкодить сну, і ви будете крутитись всю ніч.
  • Після вечері повинно пройти не менш 3-х годин, перш ніж ви ляжете спати.
  • У жодному випадку не пийте тонізуючі напої (чай, кава, апельсиновий сік), оскільки вони діють збуджуюче на нервову систему, і сон як рукою зніме.
  • Після вечері займіться улюбленою справою, хоч би півгодини. Подивіться телевізор, почитайте книгу, послухайте музику і просто розслабтеся.
  • Лягати бажано не пізніше 22 години. 
  • Чим менше одягу – тим краще сон.
  • У спальні обов'язково має бути свіже повітря.

 

Питання до класу : Скажіть , а скільки в середньому триває ваш сон?

Як ви вважаєте ,цього достатньо для вашого організму?

 

     Отже, щоб бути здоровим необхідно:

  • Правильно, різноманітно  і збалансовано харчуватися.
  • Бути фізично і творчо активним. 
  • Відмовитися від куріння і вживання алкоголю.
  • Уміти справлятися із стресами. 
  • Дотримуватися правильного режиму дня.

 

 

1. А зараз давайте виконаємо вправу «Асоціації»

Учасники, сидячи із своїм сусідом, підбирають слово на літеру до слова Здоров'я (учасники працюють у парі, підходять до дошки і прикріплюють стікер)

2.Вправа «Асоціативний кущ»

Учні по черзі пишуть свою думку на дошці.

 

3.Вправа «Закінчи прислів'я»

Необхідно знайти та з’єднати частини прислів’я.

 

4. Вправа. Робота в групі

(учні на ватмані записують поради до теми тренінгу «Здоров'я – запорука успіху»)

1. Ваші поради щодо збереження здоров'я.

2 . Ваші поради як навчити дітей берегти здоров'я.

 

5. «П'ять добрих слів»

(учні отримують вирізані з паперу долоньки, пишуть одне добре слово і передають далі, вправа закінчується, коли на долоні буде 5 слів).

 

Після нашої розмови мені хотілося б, щоб кожен з вас розумів, що здоров'я – це найбільше багатство, яким володіє людина, і пам'ятав, що від вашого способу життя залежить в тому числі  здоров'я і благополуччя ваших близьких і майбутнього покоління. І пам’ятайте вислів  видатного філософа: «Добути і зберегти своє здоров’я  може тільки сама людина»

(М.М.Амосов)

Бережіть себе! Бажаю вам міцного здоров'я!

 

docx
Додано
30 грудня 2020
Переглядів
1249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку