Виховна година на тему: "Здоров'я та шкідливі звички"

Про матеріал
У своєму матеріалі я намагаюсь довести до свідомості учнів(студентів), що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров'я; формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків); виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я.
Перегляд файлу

Виховна година
на тему: "Здоров'я і шкідливі звички"

Мета: довести до свідомості студентів, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров'я; фор­мувати в студентів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків); виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я. 
Обладнання: чисті аркуші паперу, фломастери. 
Коментар:за результатами тестування викладач планує по­дальшу роботу за темою «Шкідливі звички». 
Хід заняття

Запитання до студентів. 
Що таке шкідливі звички? 
Які шкідливі звички ви знаєте? 
Тестування «Що я знаю про шкідливі звички» 
Позначити правильні варіанти відповідей. 
1. Шкідливі звички — це: 
а) мити руки з милом перед їдою; 
б) палити, вживати алкоголь та наркотики; 
в) вранці та ввечері чистити зуби; 
г) човгати ногами; смоктати пальці, гризти нігті. 
2. Що відбувається з підлітком, який вживає алкоголь? 
а) Вона швидше росте; 
б) у неї покращується пам'ять; 
в) вона погано вчиться; 
г) вона завдає неабиякої шкоди власному здоров'ю. 
3. Які наслідки може викликати паління? 
а) Захворювання на рак легенів; 
б) піднесення настрою; 
в) зниження гостроти зору, слуху; 
г) прискорення процесів дорослішання. 
4. До чого призводить вживання наркотиків? 
а) З'являється унікальна можливість відвідати вірту­альні світи; 
б) виникає фізіологічна і психологічна залежність від отрути; 
в) деградує мозок людини; 
г) людина стає більш розкутою і товариською. 
Правильні варіанти відповідей: 
1. б, г. 
2. в, г. 
3. а, в. 
4. б, в. 
За кожну правильну відповідь студент зараховує собі 1 бал. 
8 балів – студент має чіткі уявлення про наслідки шкід­ливих звичок. 
7-5 балів – загалом студент знає про шкідливий вплив алкоголю, тютюну та наркотиків на організм людини, але не має уявлення про конкретні наслідки вживання цих не­безпечних речовин. 
4-0 балів – студент потребує особливої уваги з боку пе­дагогів та батьків і додаткової роз'яснювальної роботи щодо наслідків шкідливих звичок. 
Слово викладача: 
Паління, вживання наркотиків і алкоголю назвали шкідливими звичками тому, що вони дуже небезпечні для здоров'я. Проте, є чимало інших шкідливих звичок, які також ідуть не на користь людині: наприклад, однією з найпоширеніших є звичка горбитись. Вона призводить до викривлення хребта, що погіршує роботу органів кровообі­гу, дихання, травлення. Узагалі здавна вважали, що корін­ня всіх хвороб криється у неправильній поставі. 
Та все ж найбільше зашкоджують здоров'ю людей палін­ня, вживання алкогольних напоїв та наркотиків. Принцип звикання організму до тютюну, спиртного й наркотиків той самий. Речовини, що входять до їхнього складу, включаються у ланцюжок обміну речовин людського організму. 
Людина опиняється у так званій нікотиновій (алкогольній, наркотичній) залежності і вже не може обходитися без ре­гулярного вживання цих отрут. Тому так складно позбути­ся подібних звичок, що найчастіше переходять у хворобу (алкоголізм і наркоманію). 
Не секрет, що чимало підлітків хоча б раз пробували курити. Здавалося б, що тут такого: багато дорослих ку­рять... Але варто батькам знайти у кишені сина чи доньки пачку цигарок, і серйозної розмови не уникнути, адже тато й мама розуміють, що паління — дуже шкідлива звичка, а підлітки не сприймають її всерйоз, і даремно. 
Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що, як ви знаєте, переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців-початківців наморочиться голо­ва. Після «набуття досвіду» неприємні відчуття слабшають і згодом зникають, але негативний вплив тютюнового диму залишається. Нікотин руйнує діяльність нервової системи, серця, легень, печінки, органів травлення, знижує гостро­ту зору та слуху. Тютюн – убивця вітамінів в організмі. 
Одна викурена цигарка нейтралізує в ньому двадцять п'ять міліграмів вітамінів (стільки їх міститься в одному апель­сині). За даними англійської королівської спілки лікарів, кожна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 15 хвилин життя. У середньому ж курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6 – 8 років. 
Бесіда 
1.Як ви вважаєте, зазвичай з якої причини підлітки по­чинають палити? 
2.Чи може паління призвести до наркоманії? Поясніть свою думку. 
3.Чому палити у підлітковому віці найбільш небезпечно? 
4.Чому дівчатам особливо небезпечно палити? 
5.Яке майбутнє чекає на суспільство, якщо молоде по­коління призвичаїться до цигарок? 
Слово викладача
Зовсім непитущі люди трапляються набагато рідше, ніж некурящі. Можливо, тому що паління не приносить явного задоволення, а от алкоголь допомагає розслабитись, відчути себе вільніше. Але коли людина починає пити, вона потро­ху п'яніє, утрачає над собою контроль і може «перебрати норму». Що таке «норма»? Простіше кажучи, це та кіль­кість алкоголю, від якої тобі ще добре. Але варто продов­жити пити і можна тяжко отруїтися. 
Відомо, що в алкогольну залежність потрапити легко, але навряд чи ви задумувались, наскільки невинно це по­чинається. Подумаєш, келих пива! Але згодом дозування будуть збільшуватися, потім пиво видасться недостатньо міцним... Найнебезпечнішими за все є слабоалкогольні на­пої з додаванням соку: на смак вони майже як лимонад, але набагато міцніші від пива. До речі, алкоголізм у підлітків розвивається в чотири рази швидше, ніж у дорослих. 
Бесіда 
1.Чи можна вважати такі напої, як «Джин-тонік», «Лонгер», «Ром-кола», легкими тонізуючими напоями? 
2.Як ви гадаєте, чи можна вважати рекламу слабко-алкогольних напоїв та пива небезпечною для життя су­спільства? 
3.З якого віку людина може розпочати вживання алко­голю? 
Слово викладача 
Уявіть собі: ви розмовляєте з другом або робите домаш­нє завдання. І раптом вам захотілося пити, та так сильно, що в очах темніє, усе тіло ломить і в голові наморочить­ся. Ви відчуваєте: якщо не вип'єте склянки води – просто помрете... 
Щось схоже, тільки в сотні разів сильніше, відчуває наркоман, позбавлений звичайної дози. Сучасна людина в середньому живе близько сімдесяти років, а наркоман, що почав «колотися», вживати «колеса» або курити «тра­вичку» ще у підлітковому віці, навряд чи доживе до три­дцяти років. 
Навіть невеликі, але регулярні дози наркотиків змушу­ють мозок сидіти на голодному пайку, позбавляючи його кисню. Людині стає важко зосереджуватися, погіршується пам'ять. Але найжахливіший стан, до якого Може приз­вести людину наркоманія, – приступи жорстокої ломоти у м'язах, судоми, страшні галюцинації. 
У наш час наркоманія – страшна загроза для молодого покоління. Що ж робити, щоб уберегтися від цієї біди? Як не потрапити в кут, із якого мало хто може знайти вихід? 
По-перше, не пробуйте наркотиків із цікавості або «за компанію». Більша частина їх викликає звикання вже з першої дози. 
По-друге, ніколи не піддавайтесь на підбивання на кшталт: «Несила спробувати? Хіба ти боягуз?». 
І завжди пам'ятайте про те, що будь-які наркотики коштують дорого і, роздаючи перші безкоштовні або дуже дешеві порції, їхні розповсюджувачі «чіпляють на гачок» нові жертви. 
Творче завдання «Моя відповідь така» 
Викладач роздає студентам аркуші паперу і пропонує напи­сати, як би вони відповіли у подібних ситуаціях: 
1. Друг (подруга) похвалився, що спробував викурити цигарку і йому сподобалось. Він пропонує спробувати і вам. 
2. Ви потрапили у компанію, де всі курять. «Спробуй, це круто! Ми вже дорослі!» — кажуть вам. 
3. До вас у гості прийшли друзі й принесли «Лонгер». «Ось купили дорогою. Буде веселіше розважатись»,— так по­яснили вони свій вчинок. 
Заключне слово викладача 
Багато підлітків починають курити, вживати алко­гольні напої саме тому, що із цигаркою або чаркою в руці видаються собі більш дорослими, стильними. Але чи за­мислювались ви, чому так багато дорослих людей роками борються із залежністю від алкоголю, тютюну і (тим паче наркотиків? Тому, що ці згубні звички із задоволення пере­творюються на страшні хвороби. То що ви оберете: здорове яскраве життя чи щоденну тяжку боротьбу за виживання? Яким ви бачите своє майбутнє? Добре подумайте над цим, беручи до рук цигарку чи пляшку пива. 

 

1

 

docx
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
2002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку