виховна година на тему: "Живи і працюй в Україні"

Про матеріал
Мета та завдання: ознайомити та розширити знання здобувачів освіти про історію автомобіля, популяризувати робітничі професії «Водій автотранспортних засобів» та «Слюсар з ремонту транспортних засобів», розвивати технічне мислення, самостійність, цілеспрямованість, працьовитість; посилювати інтерес до поглибленого вивчення предметів професійно-теоретичної підготовки; залучення учнів до роботи в колективі; виховувати любов та повагу до обраної професії; розкрити перспективи обраної професії в Україні.
Перегляд файлу

ГОЛОВИНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ НЕРУДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВІДОКРЕМЛЕНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ВІДДІЛЕННЯ

М. РАДОМИШЛЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

НА ТЕМУ:

«ЖИВИ І ПРАЦЮЙ В уКРАЇНІ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПІДГОТУВАЛа:

класний керівник

Бернацька Інга Андріївна

 

 

 

 

 

 

 

 

РАДОМИШЛЬ – 2023

 

Мета та завдання: ознайомити та розширити знання здобувачів освіти про історію автомобіля, популяризувати  робітничі професії «Водій автотранспортних засобів» та «Слюсар з ремонту транспортних засобів», розвивати технічне мислення, самостійність, цілеспрямованість, працьовитість; посилювати  інтерес до поглибленого вивчення предметів професійно-теоретичної підготовки; залучення учнів до роботи в колективі; виховувати  любов та повагу до обраної професії; розкрити перспективи обраної професії в Україні.

Обладнання: проектор, ноутбук, додатковий матеріал, відеоролик.

Хід заходу

Епіграф:

Освіта – скарб,

Праця – ключ до нього

П’єр Буаст

(французький  філософ, XVIII сторіччя)

Праця кінчається,

але добре виконана робота не пропаде

Народна мудрість

 Ведучій 1. Понад сто років тому, а точніше в 1898 р., німець Карл Бенц запатентував перший автомобіль. Зараз важко уявити собі життя без автомобілів.

Перегляд відео «Одна історія. Карл Бенц – засновник однієї з найбільших автомобільних компаній» (https://www.youtube.com/watch?v=7RNixF0mFBQ )

         На сьогоднішній день автомобільний транспорт - одна з найважливіших галузей народного господарства України. У загальній транспортній системі нашої країни автотранспорту належить велика роль. Практично жодне промислове підприємство, будівництво, підприємство сільського господарства, зв'язку не може обійтися без послуг автомобільного транспорту.

Ведучій 2. Транспортна система країни виходить на все більш високий рівень. Сучасні транспортні шляхи стають ознакою модернізації життя, свідченням стабільного та динамічного розвитку держави. Віримо, що автодорожники та автомобілісти й надалі докладатимуть зусиль для покращення умов пасажирських та вантажних перевезень, впровадження нових послуг та маршрутів.

Ведучій 1. Важко уявити собі сучасне життя, господарську діяльність та побут кожної людини без автомобільного транспорту. У цій важливій сфері економіки трудиться численна армія професіоналів, праця яких багато в чому визначає функціонування всіх галузей господарства району, життєдіяльність населених пунктів.

         Автомобіліст – професія особлива, зі своєю романтикою, своїми традиціями, характером та укладом. Недарма в народі про неї складено скільки чудових пісень та історій.

ТРАНСПОРТ ДЛЯ НАРОДУ

           (  За мотивами П.П.Глазового)

  Кум на хитрість неабиякий мастак.

Щось придумує, кумекає сяк-так.

То склепає з парасольки макогон,

То із праски виганяє самогон.

То придумає з велосипеда стогомет,

Із трусів антену для мережі Інтернет.

На всі руки майстер винахідник він -  

Наш місцевий Едісон чи Кулібін...

 

Якось з кумом ми залишились одні.

Наші пари подалися на Канари в вихідні.

Нам обом у мерседесах місця не знайшлось,

Тож залишитися дома довелось.

Кум говорить, будить сонний інтерес:

-Я придумав свій, народний мерседес!

Лише ось кермо до "мерса" приладнаю,

То ж і ми з тобою на Канарах побуваєм...

 

Мерседес на диво в кума хоч куди -

Бо на ньому хочеш стій, а хоч сиди.

Можна навіть прилягти і покунять,

Коли буде швидкість більше звуку розвивать.

Не авто, а то справжнісінька торпеда,

Зроблена із трактора, сівалки і мопеда.

Скрізь на ньому ручки, штучки-дрючки,

Ще й колеса на ресорах від "кравчучки"...

 

Повсідалися ми з кумом у авто.

Наш двигун заводили, як правило, гуртом:

Пів села нас пхало до прогону,

Доки "мерс" не взяв потрібного розгону.

Запихтів, закашляв, загудів як муха.

Більше звуку не було - заклало вуха.

Кум же карту світу, типу глобус, розгортає

І Канари пальцескопом визначає.

Ось де, ба, Канари кляті заховались –

Тицьнув пальцем кум і… Ми зірвались.

Ми зірвались в кручу за селом.

Мерседес за мить – в металолом!

Купа диму, пилу і металу…

Не в Канари, а в канаву ми попали.

У синцях, у драних фраках сидимо,

На колеса від “кравчучки” плюємо.

 

Згадуєм часи для всіх пригожі -

Був колись народний "Запорожець".

Їздили на ньому куди хочеш:

Хочеш у Карпати, хочеш в Сочі.

Про Канари ніц! Ніхто не мріяв!

І дорогу доларом не сіяв.

Сунемо додому з кумом ми під ручку,

Тягнемо колеса від "кравчучки".

 

Коли бачимо - удома наші дами,

Заклопотані, сумні, як щоки у Обами...

Не пустили їх в Канари на таможні.

Стали митники до болі осторожні,

Кажуть, там міністри за кордоном блудять,

Що ж чекати від простого люду?

Врятуй Господи! Чуди, а чи блуди,

Не у всіх оплачені суди...

 Заспокоювать жінок узявся кум,

Він неначе по жіноцтву опікун.

А скоріше як Ейнштейн чи Менделєєв:

-Досить плакатись! Пора родить ідею!

Я тепер із пляшки "кока-кола"

Нам придумаю повітряну гондолу.

Повсідаємось у неї й попливем,

Від міністрів як найдалі дременем!

 А я думаю про добре, про своє,

Як це гарно, що мій кум у мене є!

Ведучій 2. Сьогодні в світі більше одного мільярда автомобілів. З кожним роком виробники створюють нові моделі машин, модернізують їх. Вже зовсім скоро ми відчуємо себе героями з фантастичного фільму про майбутнє й сидітимемо за кермом літаючого авто. А на сьогодні наші автомобілі приховують в собі фішки та цікаві факти про які ви навіть не здогадуєтеся.

Цікаві факти про автомобілі.

Факт 1.За один день виробляється близько 165 000 автомобілів. Не дивно, що кількість корків та їх протяжність на дорогах весь час збільшуються. То ж ідея з літаючим транспортом вже й не така погана. 95% часу свого життя автомобіль проводить на стоянці.

Факт 2. Новий автомобіль має специфічний запах. Його навіть так і прозвали «запах нового автомобіля». Лише уяви собі, він складається більше ніж з 50 летючих органічних сполук!

Факт 3. 30 000 автодеталей! Саме з зі стількох складається середньостатистичний автомобіль! Уявляєте, якби на іспиті для отримання прав треба було знати їх усі!

Факт 4. Думаєте у нас в Україні великі пробки? Так ось, жителі Лос-Анджелеса щорічно проводять в пробках 102 години, жителі Нью-Йорка – 91 годину, а на третьому місці – автолюбителі з Сан-Паулу: вони проживають в пробках 86 годин щорічно.

Факт 5. Перше автомобільне ДТП зафіксували 30 квітня 1896 року. Не поділили дорогу велосипедист Евелін Томас і автомобіль «Дьюрі» . Керував ним американець Генрі Уеллс. А ось перше ДТП із жертвами сталося через 3 місяця в Лондоні. Артур Едселл скоїв наїзд на 44-річну Бриджит Дисколл. Жінка померла, залишивши двох дітей сиротами.

 Факт 6. Слухаєте музику в авто? Уявляєте, коли в машині з’явилося перше радіо, деякі штати Америки хотіли його заборонити. Активісти вважали, що воно відволікає водія від дороги і може стати причиною ДТП.

Факт 7. Круїз-контроль винайшов Ральф Титор – сліпий інженер-механік. А трапилося це під час його поїздки з адвокатом в салоні авто. Служитель Феміди весь час відволікався на розмови, тому періодично гальмував і розганяв авто. Він не міг контролювати машину на одній швидкості. Саме тоді Титор задумався про винахід круїз-контролю.

Факт 8. 4586630 км – це найбільший у світі автопробіг. В 1941 році Генрі Форд створив автомобіль із соєвих бобів. Винахідник дізнався, що соя складається з великої кількісті білка. Це і наштовхнуло його на думку робити з нею пластмасу. Форд засія соєю більше 10 гектарів і найняв хіміків. І вже в 1937 році кожен автомобіль з заводу Форда, мав у своєму складі не менше кілограма пластмаси, виготовленої з сої.

Факт 9. В Нью-Йорці заборонено використовувати клаксон без причини. Тобто, якщо тобі здається, що машина попереду їде повільно – видихни й в жодному разі не сигналь. Це дозволено робити лише в крайніх випадках. Один з виробників авто винайшов триточковий пасок безпеки. І хоч дизайн патент винаходу належить саме цій компанії, він у безкоштовному доступі для використання іншими виробниками. Власники винаходу пояснюють – все задля безпеки водіїв. Адже завдяки цьому паску кожні 6 хвилин у світі рятується одне життя.

Ведучий 1. Щоб автомобіль виїхав на дорогу, його потрібно сконструювати, зібрати, налаштувати, відрегулювати і випробувати, а у процесі експлуатації - обслуговувати і ремонтувати. Все це - справа слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів. Чим складніший засіб пересування, тим вища кваліфікація слюсаря, і якими б не були досконалими інструменти, завжди буде потрібна людина з "розумними" руками. Тому потреба у спеціалістах з з ремонту колісних транспортних засобів буде постійною і, оволодівши цією професією, можна легко працевлаштуватися на різних автопідприємствах, фірмах авто-сервісу, автокомбінатах, автопарках, "шляхових допомогах", навіть відкрити свою справу.

Учень 1.

Слюсарі потрібні нам,

Як повітря, як бальзам.

Не звичайні слюсарі -

Для машини лікарі.

Щоб вона, як вихор мчалась,

Де потрібно зупинялась,

Щоб чітко гальма працювали,

ДАЇшники, щоб не спиняли,

Щоб працював двигун надійно,

Шуми щоб не були надмірні,

Потрібні дуже автослюсарі,

Потрібен слюсар-майстер неодмінно.

Ведучий 2. У роботі слюсаря з ремонту автомобілів беруть участь різні види відчуттів, які відображають властивості оточуючого середовища, за винятком смакових. Для виконання професійних обов'язків працівникові необхідні гострота і точність зорового, слухового і додаткового сприйняття, хороша координація рухів пальців і рук, стійка нервова система..
Ведучий 1. Вибираючи професію автослюсаря, необхідно співставити свої особисті якості з тими, які потребує професія.
Перша умова роботи в сфері технічного обслуговування і ремонту автомобілів - любов до техніки. Друга - терпіння і наполегливість. Слюсарю необхідне почуття відповідальності. Під час огляду автомашини автослюсар зобов'язаний помітити всі несправності і виявити їх причини, а в процесі обслуговування і ремонту - не пропустити жодної непідтягнутої гайки, незмащеної деталі, несправного механізму.
Ведучий 2. Професія автослюсаря розвиває ряд позитивних якостей людини, таких, як спостережливість, майстерність, акуратність, аналітичне і технічне мислення. Навчаючись в ПТНЗ, здобувачі освіти  з професії слюсар з ремонту автомобілі набувають фахових знань, умінь і навичок, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.
Ведучий 1. Під час проходження виробничої практики на автотранспортних підприємствах, приватних підприємствах автосервісу здобувачі освіти вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань та навичок. Крім того, під час практики роботодавці мають нагоду оцінити професійний рівень молодих фахівців і запропонувати їм по закінченні навчання робочі місця.
             На сьогодні професія слюсаря з ремонту автомобілів є однією з найбільш затребуваних в автосервісах. Щодня нам постійно доводиться стикатися з будь-яким видом автотранспорту - будь то особистий автомобіль або громадський транспорт, за усіма потрібен професійний і своєчасний догляд. Саме тому кваліфікований фахівець з ремонту і діагностики автомобіля сьогодні є досить затребуваним в нашій країні.
Ведучий 2. Постійне збільшення кількості автомобілів на дорогах, а також вдосконалення і ускладнення конструкції і механізмів потребують великої кількості обслуговуючого персоналу на станціях техобслуговування, на автотранспортних підприємствах. Таким чином, професія автослюсаря до сьогодні затребувана і не втрачає своєї популярності. Тому імовірність працевлаштування після навчання висока.

Ведучий 1. Області застосування професійних знань.

  • автобусні, таксомоторні парки;
  • автотранспортні підприємства;
  • транспортні цехи; автосервіси;
  • автомобільний спорт;
  • станції технічного обслуговування й інструментального контролю автомобілів;
  • майстерні по заміні, балансуванню і ремонту коліс;
  • автомобільні підрозділи Збройних сил і міліції.

Ведучий 2. Отже, по закінченню навчального закладу необхідно мати впевненість в працевлаштуванні. Мати можливість після отримання професії працювати як на великому підприємстві, так і у власному бізнесі.

Любі друзі! Найкраща професія в світі - це слюсар з ремонту автомобілів. Чому?

Аргумент № 1: працюють з залізом та ремонтують автомобілі переважно чоловіки.

Аргумент № 2: слюсар з ремонту автомобілів – це «лікар», без якого немає життя у найкращого друга людини – автомобіля. Таких спеціалістів цінують та поважають.

 Аргумент № 3: середня заробітна плата слюсаря з ремонту автомобілів в Україні становить близько 16 000 грн.

Аргумент № 4: слюсар з ремонту автомобілів – це робочий широкого профілю, який виконує операції з технічного обслуговування і ремонту автотранспортних засобів, контролює технічний стан автомобілів за допомогою діагностичного устаткування і приладів, керує автотранспортними засобами.

 Аргумент № 5: автомобільний парк України кожного року зростає на 25 – 30%, тож кількість станцій технічного обслуговування автомобілів збільшується, потрібні кваліфіковані спеціалісти. Зайнятість спеціалістів з професії слюсар з ремонту автомобілів 100% гарантована.

Заключне слово. Сьогодні Україна - могутня автомобільна країна з багатомільйонним парком різноманітних типів вантажних, легкових автомобілів,  автобусів та військової техніки . Для того, аби величезний парк автомобілів був справний та ефективно працював, потрібні працівники, котрі слідкують за станом автомобілів, усувають неполадки. Цим займаються автослюсарі. Потреба в них постійно збільшується. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів виконує ремонт та технічне обслуговування автотранспортних засобів, здійснює контроль над технічним станом автомобілів за допомогою діагностичного обладнання та приладів. На сьогоднішній день це одна з найбільш затребуваних робітничих професій. Набуті професійні знання автослюсар може реалізувати в інших професіях. Ризик втрати роботи майже нульовий. Обравши професію слюсаря з ремонту автомобілів, Ви завжди, при бажанні, матимете джерело покращення сімейного добробуту. Це – професія для справжніх чоловіків. Оволодівши нею, можна легко працевлаштуватися, навіть організувати приватну справу з ремонту автомобілів. Професія автослюсаря вважається престижною.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.  URL:https://www.youtube.com/watch?v=7RNixF0mFBQ  (дата звернення: 14.02.2023).

2. URL:https://ptu22lukiv.webnode.com.ua/slyusar-z-remontu-kolisnikh-transportnikh-zasobiv/ (дата звернення: 14.02.2023).

3. URL:https://2plus2.ua/novyny/cikavi-fakti-pro-avtomobil (дата звернення: 11.02.2023).

4. URL:http://mvpu.edukit.sumy.ua/abituriyentam/znajomstvo_z_profesiyami_transportnogo_napryamku/slyusar_z_remontu_kolisnih_transportnih_zasobiv/

 (дата звернення: 13.02.2023).

5. URL:https://osvita.loda.gov.ua/files/blog/398/Profesia_Slusar.pdf (дата звернення: 14.02.2023)

6. https://proftekhosvita.org.ua/static/files/rob_profes_c.pdf (дата звернення: 15.02.2023)

 

 

 

docx
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку