Виховна година "Наркоманія - крок у безодню"

Про матеріал
Мета: дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності; розглянути наркоманію в моральному, правовому і медичному аспектах; привести учнів до розуміння і переваг здорового способу життя; виховувати в них почуття за власне життя і дії, а також життя інших людей.
Перегляд файлу

Тема: Наркоманія - крок у безодню.

Мета: дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності; розглянути наркоманію в моральному, правовому і медичному аспектах; привести учнів до розуміння і переваг здорового способу життя; виховувати в них почуття за власне життя і дії, а також життя інших людей.

Обладнання для вчителя: комп’ютер, екран для демонстрації матеріалів, презентація в Power Point.

Обладнання для учнів: мобільні телефони.

Хід заняття.

І Організаційний момент.

  1. Мотиваційна бесіда.

Сьогодні великого значення набуває боротьба з наркоманією – потворним явищем, що наносить непоправної шкоди здоров’ю, призводить до деградації особистості, згубно впливає на виховання дітей, на їх майбутнє, наносить надзвичайну матеріальну і моральну шкоду суспільству. У нас час в багатьох країнах алкоголізм і наркоманія перетворилися в справжню епідемію, що забирає життя десятків тисяч життів, калічить мільйони доль. Причому останні десятиліття позначені не лише зростом наркоманії, а й значним її «помолодшанням». Все більше випадків наркоманії трапляється серед молоді і підлітків. Часто єдиною спонукою до вживання наркотиків для підлітка є бажання «спробувати». Зазвичай – після порад чи вмовляння когось зі знайомих. До цікавості домішується ще й бажання пристосуватись до правил «своєї групи», острах перед кепкуванням з боку «бувалих і досвідчених».

Яка асоціація у вас виникає, коли ви чуєте слово «наркотики»?

Висловіть свою думку одним словом чи словосполученням (створення хмаринки слів за допомогою сервісу для онлайн-опитування ( https://www.mentimeter.com/app).

Обговорення результатів.

ІІ Основна частина

В Україні, за оцінками фахівців, нараховується більше мільйона осіб, що вживають наркотичні речовини. При цьому 80% споживачів ін'єкційних наркотиків - носії ВІЛ/СНІД, близько 2 тис. щорічно помирають від передозування. Подібну статистику можна розглядати як загрозу національній безпеці.

Основними постачальниками наркотиків є країни Південно-Східної Азії і Латинської Америки, Афганістан, Таджикистан, Росія, Туреччина, Молдова, Румунія.

Поняття "наркотик" походить від грецького "narcoticos" - заколисливий. Воно застосовується до всіх отрут і речовин, що здатні викликати ейфорію, мають снодійну, заспокоюючу біль чи збудливу дію.

Найбільш часто уживаними у світі наркотиками (до 70-80%) є опіати. Це - героїн, морфій та ін. У небагатій Україні домінує вживання кустарно виготовленої наркотичної рідини, називаної ширкою. Залежність від опіатів настає швидко - після 2-3 прийомів. Опіати викликають стан веселощів, оживляють фантазії і створюють ілюзію легкості фізичної і розумової роботи. Однак уже через декілька місяців "контроль" над видіннями втрачається, приступи веселощів коротшають і для їх "приходу" вимагаються усе більш високі дози наркотику, а приємні переживання витісняються жахливими сценами і галюцинаціями.

Стан абстиненції (синдром скасування) виникає через 4-8 годин після прийому дози, супроводжується болісними відчуттями в м'язах, суглобах і внутрішніх органах, кривавим проносом, слизо- і слинотечею, порушенням серцевого ритму і дихання аж до судом і коми. Абстиненція, а не почуття веселощів, стає головним мотивом для нового прийому наркотику в наркомана зі стажем. Думки про нього стають нав'язливими настільки, що наркотик перетворюється в основу життєвих інтересів, все інше іде на задній план. Зі збільшенням психічної і фізичної залежності людина, як особистість, деградує, стає конфліктною і агресивною, байдужою до навколишнього світу, егоцентричною. Глибока депресія змінюється приступами нерозсудливості, травматизмом, порушеннями сну і кошмарами. Необхідність грошей на придбання дорогих наркотиків змушує їхніх споживачів красти і грабувати.

Опіати, як правило, застосовують в ін'єкційній формі, їх споживачі часто користуються одним шприцом, що приводить до поширення супутніх хвороб: СНІД, гепатит та ін. хвороби. Половина тих, хто "сів на голку" умирають протягом 3-4 років від хвороб чи передозування. Тільки в Києві від передозування щодня гинуть 2-4 молодих людей.

    Робота з відеоматеріалом.

Перегляньте відео, та визначте за яких умов підлітки починають вживати наркотики.

Обговорення.

Пригадайте ваш вільний час з своїми друзями. Напевно, кожен із вас може пригадати «безневинну» затію, яку ви здійснювали з друзями.

Скажіть, будь ласка, чи важко відмовити друзям у таких ситуаціях?

Чому підліткам важко відмовитися від цигарки, алкоголю чи наркотиків коли їх пропонують друзі?

Що важливіше: ваша репутація чи здоров’я?

Сьогодні існує широкий асортимент наркотичних речовин, які відрізняються за впливом чи ціною. Спільне у них лише одне – непоправний згубний вплив на здоров’я людини.

 Обговорення інформації про різновиди наркотиків.

Види наркотиків

 Робота в парах. Вплив наркотиків на організм людини.

Загальновідомий факт, що наркотики шкодять здоров’ю. Але як саме? Зараз ви опрацюєте в парах інформацію і продемонструєте її на загальному постері, «внесете зміни» в здоровий організм, які є результатом вживання наркотиків (учні опрацьовують інформацію, а на загальному постері за допомогою наклейок, стікерів та надписів позначають як впливають наркотики на людину).

 

 

Обговорення результатів.

Погляньте, скільки змін відбулося в організмі людини. Порівняйте постери до і після роботи. Який висновок ви можете зробити? Чи варте короткотривале задоволення таких змін?

  Прокоментуйте твердження. Чи згодні ви з даною інформацією? Чому? (для активізації діяльності можна використовувати програму «Колесо фортуни» https://choice-helper.com/wheelOfFortune/index )             

1.  Наркоманія - захворювання на все життя, яке набувається за власним бажанням і не піддається лікуванню.

2. Наркобізнес - один із самих прибуткових у світі.

3. Народження здорових дітей у наркомана неможливе.

4. Поділу на чоловічу і жіночу наркоманію не існує. Залежність може виникнути з першого уколу.

5. Щоб придбати кілька грамів героїну, наркоману потрібно 100 доларів щодня. Шлях добування грошей найчастіше кримінальний.

6. Наркотик - товар, який перший раз можуть запропонувати безкоштовно, щоб втягнути нову людину у своє коло.

7. Щоб мати постійного поставника товару, клієнт повинен привести до нього протягом місяця не менше двох новачків.

8. Перше знайомство з наркотиком відбувається, як правило, на молодіжних дискотеках.

9. Наркомани -- категорія людей, які прирікають себе на самознищення.

10. Дієвих державних методів боротьби з наркоманією немає. Примусове лікування не дає позитивних результатів.

11. Причини наркоманії: психологічні (надопіка у сім'ї, байдужість рідних, закомплексованість, душевна травма та ін.); соціальні (бідність, безробіття, погані умови життя та ін.); фізичні (спадковість, хвороба, під час якої кололи наркотик).

Робота з відеоматеріалом.

Дуже часто підлітки почитнають вживати наркотичні речовини від нудьги та надлишку зайвого часу. Пропоную вашій увазі один із соціальних роликів, після перегляду, якого прошу озвучити вашу думку та варіант профілактики наркоманії серед підлітків. (учні заповнюють колаж «Ми проти наркотиків» )

                                               ІІІ Заключна частина                  На завершення, хочу наголосити, що від наркоманії не зможуть вберегти ні батьки, ні вчителі, ні закон! Вибір робить кожен сам за себе. Перегляньте короткий відеоролик про важливість правильного вибору.

  • Бажаю Вам лише вірних рішень у житті!

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. https://uozter.gov.ua/ua/pages/275
  2. https://choice-helper.com/wheelOfFortune/index
  3. https://www.youtube.com/watch?v=1SrTXn6kvbM&ab_channel=%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2
  4. https://choice-helper.com/wheelOfFortune/index https://www.youtube.com/watch?v=S0Xo3GD8iiM&ab_channel=%D0%98%D0%A1%D0%A1%D0%90%D1%80%D1%82%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B0
  5. https://www.youtube.com/watch?v=eZX2KzSIv8U&ab_channel=%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Робота в парах. Вплив наркотиків на організм людини.

Вплив наркотичних речовин на серце

Механізм впливу різниться в залежності від типу речовини:

  • Опіати пригнічують роботу центру серцевого м’яза, знижують тиск і швидкість серцебиття, призводять до кисневого голодування. Найпопулярнійші серед них героїн і морфін.
  • Стимулятори підвищують швидкість биття серця, тиск і навантаження на серцевий м’яз. Також підвищується температура тіла і відбувається спазм судин. Поширені – екстазі, кокаїн та амфетамін.

Підсумок в обох випадках плачевний – інфаркти, аритмії, серцева недостатність і дистрофія серцевого м’яза.

Особливості впливу на дихальну систему

Дихальні шляхи страждають не тільки від речовин, які розкурюють. Наркотики, що вживаються іншими способами пригнічують центр мозку, що відповідає за кашель. Відсутність цієї функції не дає звільняти легені від частинок і захищати їх. Це провокує розмноження шкідливих бактерій і виникнення інфекційних захворювань.

Шкода травному тракту

Погіршення роботи шлунково-кишкового тракту відбувається через пригнічення регуляційних процесів, зменшення вироблення шлункового соку і порушення моторики. Наркотичні речовини знижують апетит, погіршують засвоюваність їжі, викликають запори і спазми. Проблеми зі шлунком ведуть до авітамінозу і отруєнь.                                                                                                                 Печінка перша стикається з впливом наркотиків, а згодом перестає справлятися зі своєю роботою. Токсини не переробляються і поширюються по організму, отруюючи продуктами розпаду наркотичних речовин.

 

Вплив на кістки

Наркотики синтетичного походження викликають гниття кісткових тканин і стають причиною розвитку остеомієліту, який руйнує кістки. Через підвищений впливу хвороби на щелепи у наркоманів лице стає асиметричним. Гній сочиться з свищів, а в роті видніється оголена кістка. Це супроводжується огидним запахом гниючої плоті. Також підвищується крихкість опорного апарату і зубів.

Зміни в нервовій системі людини

Кожне надходження наркотику супроводжується різким звуженням судин. За допомогою цього організм намагається захистити мозок від інтоксикації. Але в цей момент, крім отрути, в мозкові тканини не надходить кисень і необхідні корисні речовини. Підсумок – загибель нервових клітин і порушення процесів метаболізму.

Не можна на 100% визначити які наслідки викличе наркотична залежність у конкретної людини – все залежить від постраждалих відділів мозку.


Вплив наркотичних речовин на майбутнє потомство:

  • У жінок: Плід не захищений від впливу токсинів, що може спричинити незворотні зміни на генетичному рівні. Викликає мутації, каліцтво, пороки внутрішніх органів та інше.
  • У чоловіків: Постійний вплив токсинів на статеві клітини фатально знижує їх якість, відбувається зміна структури сперматозоїда, він стає млявим і нездатним запліднити яйцеклітину. Якщо зачаття відбулося ризик неповноцінності потомства дуже великий.

Вплив наркотиків на шкіру

Регулярне вживання наркотичних препаратів згубно відбивається на роботі всього організму. В результаті сильно змінюється зовнішність. Спостерігається швидка втрата ваги, руйнування зубів, виразки по всьому тілу.                                                                                                                                                                        Сильнодіючі препарати (героїн) провокує виникнення абсцесів. До всіх «принад» додається сильне свербіння по всьому тілу. Запалення слизової носа – не рідкість. Шкіра стає в’ялою, набуває сіруватого відтінку.                            Організм стрімко старіє, що явно відбивається на зовнішньому вигляді. Косметика не допоможе. Вона лише підкреслить зміни.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тимофєєва Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
3186
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку