23 липня о 18:00Вебінар: STEM-освіта без гендерних стереотипів – запорука успішного майбутнього школярів

Виховна година "Небезпечність отруєння грибами"

Про матеріал
Презентація виховної години для учнів "Небезпечність отруєння грибами". (Загальна ознака отруйності всіх грибів. Гриби - двійники)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Гриби - обширна група організмів, що налічує близько 100 тис. видів

Номер слайду 3

Групи грибів Умовно їстівні Неїстівні Їстівні Отруйні

Номер слайду 4

ВСІ МИ ХАРЧУЄМОСЯ ГРИБАМИ

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Отруєння Побутові Виробничі Речовинами, що є хімічною зброєю Отруєння - це порушення функцій організму, спрічинене потраплянням з навколішнього середовіща токсичніх речовін, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.

Номер слайду 7

На першому місці по отруєннях стоять в основному не такі отруйні гриби, як мухомор або бліда поганка, які всім відомі, а гриби-двійники, так звані "помилкові".

Номер слайду 8

Широко поширено і іншу його назву - осінній гриб. Опеньок справжній легко сплутати з отруйними помилковими опятамі. У їстівного опенька капелюшок вохряна, коричнево-жовта, у помилкових опят - яскраво-жовті, червонуваті або сіро-зелені. У справжнього пластинки ясно-бурі, нерідко покриті іржавими плямочками, у помилкових опят вони сірувато-зелені або димчасто-чорні. Помилкові опята Опеньок

Номер слайду 9

Головних дві відмінні ознаки: у помилкових лисичок кругла воронка капелюшка з рівними краями, а у настоящих зігнуті бахромчаті краї гофрованого капелюшка. колір гриба інший: яєчно-жовтий у їстівних, а яскравіший, червонувато-оранжевий, червоно-мідний у неїстівних. Помилкові лисички ростуть по сусідству з настоящими Печериць Помилкові лисички

Номер слайду 10

У білого гриба є неїстівний двійник - жовчний гриб, надзвичайно гіркий. Один такий гриб може зіпсувати все блюдо. Розрізнити їх можна за наступними ознаками : у білого гриба нижня поверхня капелюшка біла, жовта, рожева і брудно-рожева. у білого гриба м'якоть на зламі біла, у жовчного злегка рожева. Білий гриб Жовчний гриб

Номер слайду 11

Фахівці попереджають ще про одні гриби-двійники в наших лісах. Блідну поганку і мухомор деколи можна прийняти за шампіньйон або сироїжку До того ж токсини отруйних грибів стійки до дії температури: ні відварювання, ні висушування, ні ферменти шлунково-кишкового тракту людини на них не діють.

Номер слайду 12

Отруєння людей грибами Грибами строчками Блідною поганкою і блізькимі до неї видами грибів Мухоморами Опенькамі несправжніми, жовчним і чортовим грибом

Номер слайду 13

Загальна ознака отруйності всіх грибів: яскраво виражений червоний колір кроваво-червоні розлучення на ніжках трубчастий шар під капелюшком вмить виступаючий на зрізах рожевий сік рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.

Номер слайду 14

«Всякий гриб в руки берут, Да не всякий в кузовок кладут»

Номер слайду 15

Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, не куштуйте їх. Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся браті їх цілою ніжкою, щоб не допустити помілки, про яку згадано у попередньому пункті. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезлілих, зморщених, червівих, зіпсованих. Не їжте сирих грибів. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів. Правила збирання грибів:

Номер слайду 16

Профілактика отруєння грибами Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби. Добре знайте відміни їстівних і отруйніх грибів. Не збирайте ніяких грибів блізько від залізничних і автомобільних шляхів, атомніх і тепловіх електростанцій, великих промислових зон. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнуті захворювання ботулізмом. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність. Сушіть тільки певні віди грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий. Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Номер слайду 17

Ні в якому разі не довіряйте таким помілковим тлумаченням: отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печеріця; усі грібі в молодому віці їстівні; личинки комах, черв'яки не чіпають отруйниіх грибів. Личинки і слімаки поїдають як отруйні, так і їстівні грібі; опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні грібі; цибуля або часник стають бурими, якщо варіти їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годін; сушка, засолювання, марінування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;

Номер слайду 18

Ознаки отруєння грибами: Біль всередині Зміна зіниць Розлад шлунку Нудота Починається блювота Загальна слабкість Конвульсії, марення Втрата свідомості

Номер слайду 19

Перша допомога при отруєнні грибами: прикласти до живота і ніг грілки. щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб встановити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів. 

Номер слайду 20

ПЕРШ НІЖ ВЖИВАТИ ГРИБИ - ПОДУМАЙТЕ ЧИ ВАРТО РИЗИКУВАТИ СВОЇМ ЖИТТЯМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ.

ppt
Додано
18 лютого
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку