Виховна година "Продукти харчування: наші друзі та вороги"

Про матеріал

В конспекті виховної години міститься бесіда про здорове харчування, корисну та шкідливу їжу. Подані різні форми та методи роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Перегляд файлу

Класна година 
Тема. Продукти харчування наші друзі і вороги 
Мета. Виховувати культуру харчування, пропаганда здорового способу життя серед учнів; ознайомити із поняттям «продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини від впливу на нього продуктів харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: презентація, відеоролики, таблички для глобального читання мовних одиниць, ілюстрації

Подивіться на малюнок і скажіть, яка буде тема нашої сьогоднішньої бесіди

Слайд «їжа» або ребус?

Так, ми будемо говорити сьогодні про їжу, а як ви думаєте, про яку саме їжу?

Так, тема нашої бесіди Продукти харчування наші друзі і вороги. Девізом нашого заняття буде вислів:
«Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато чого знати». (Авіцена.) 
                                                                         Хід заняття 

І. Вступне слово. 
У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки. 
   Міцне здоров’я багато в чому залежить від правильного харчування.

2. Розповідь вчителя про шкідливі та корисні продукти харчування 
Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.

Ми їмо для того, щоб жити. А жити - це значить одержувати енергію.

Харчування  має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі. 
Харчування має бути різноманітним. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.

 

Правильне харчування забезпечує нормальний фізичний розвиток дитини, попереджає виникнення таких відхилень, як відставання у віці, розвиток рахіту, недокрів’я, ожиріння, алергічні прояви, розлади травлення. Стан імунітету визначається не стільки кількісною стороною харчування, скільки його якістю і біологічною цінністю, крім того, раціональне повноцінне харчування підвищує стійкість дитячого організму до різких коливань температури і вологості повітря, впливу різних шкідливих екологічних факторів.

Харчування впливає і на розвиток центральної нервової системи, інтелекту. У такий час — час великих перевантажень, значного потоку інформації, прискорених темпів життя, можливостей виникнення стресових ситуацій — слід пам’ятати, що правильне харчування в дитячому віці багато в чому сприяє формуванню організму, здатної подолати труднощі життя.

 

Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти. По-перше, це фрукти. Вони багаті на вітаміни. Вітамін С допомагає справлятися із втомою та стресами, підвищує імунітет, допомагає бути активними і уважними. . Нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, перед екзаменом. 
Не забувайте часто пити. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини, та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном, мінералку. Вкрай не рекомендуються газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму. 
На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу. 
Увечері краще за все їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну. 

Їжте більше…  Гра «Сонечко». Учні виходять до дошки перевертають вислів і складають промені до сонця (жовтий папір)

  •                  
    свіжих і відварених на пару овочів 
  •                  
    коренеплодів, бобових 
  •                  
    свіжих фруктів у їх натуральному вигляді, вони багатіші на клітковину 
  •                  
    горіхів (волоський, мигдаль), насіння (гарбузу, льону) 
  •                  
    продуктів з мукою грубого помолу (не шліфований рис, крупи з цільних зерен) 
  •                  
    дика риба, замість риби з рибних господарств 


3. Відгадай загадку

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим ... (борщик).

 

Довго з тіста їх ліпили,

у окропі поварили.

Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали. (Вареники)

 

Що за хліб такий святковий на рушник вмостився новий?

(Коровай)

 

І поживне, і смачне,

біле, пінне, запашне.

Залюбки малята п’ють,

здоровенькими ростуть. (Молоко)

 

І пухкенька, і смачна.

Із пшениченьки вона.

Зі здобного тіста,

проситься, щоб з’їсти. (Пампушка)

 

До дітей на кожне свято

просять в гості завітати,

бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий? (Торт) 

 

Шкідливі продукти

Цукерки, шоколад, інші солодощі мають підвищений вміст цукру. Цукор в такій кількості пригнічує дитину, робить її в’ялою та лінивою. Від цього може з’являтись небажання навчатись.

Чіпси. В них багато жиру, який дає підвищене навантаження на систему травлення, в результаті чого дитина приходить додому неголодною і відмовляється від нормального обіду. Поки організм зайнятий перетравлюванням чіпсів, він витрачає багато енергії. Цю енергію він забирає в мозку, що призводить до пасивності на заняттях. !


4. Топ-10 
10 найшкідливіших продуктів харчування 
Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так. 
1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму. 
2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі. 
3. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити. 
4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами. 
5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними. 
6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань. 
7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця. 
8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки. 
9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто. 
10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій. 
5. Колективне складання правил харчування. Вибрати із запропонованих правильні правила харчування, робота біля дошки

А  зараз  разом  з  вами,  діти,   ми   попробуємо  скласти   правила харчування. (Учні називають варіанти правил, учитель на дошці, їх скориговуючи, записує).


харчуватися помірно, але різноманітно; 
вживати їжу, багату на білки; 
вибирати свіжі овочі та фрукти; 
помірно вживати м'ясо, молоко, сир, яйця; 
використовувати йодовану сіль; 
вживати їжу, багату на клітковину; 
віддавати перевагу хлібу грубого помолу, вживати горіхи, боби; 
солодощі вживати лише зрідка; 
харчуватися    з    урахуванням    вікових    потреб,    фізичного    та розумового навантаження. 
6. Вікторина «Що я знаю про їжу та харчування?» 
 

  •                   Їжа людини повинна містити всі ті речовини, які використовуються організмом на відновлення енергії, що витрачається ним, а також на його ріст і розвиток, якщо організм ще молодий. 

Питання: які це речовини? 
Відповідь: це білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. 
 

  •                   Прислів'я каже: «Худий обід, коли хліба немає». У старі часи у кожної хорошої господині

 не пропадало ні шматочка хліба. Для того, щоб хліб не пропадав, потрібно навчитися його правильно зберігати. Якщо він зачерствіє, не викидайте його. Із черствого хліба можна приготувати безліч поживних і смачних блюд 

Назвати: щонайбільше блюд із черствого хліба – житнього і пшеничного. 
Відповідь: грінки, бутерброди, гарячі закуски, супи, соуси, пудинги, десертні блюда, запіканки, пироги. 
 

  •                   Яка ваша улюблена страва? Якщо таке питання поставити представникам різних міст, то на нього можна  отримати найрізноманітніші відповіді. Давайте спробуємо назвати улюблені страви жителів таких міст: 


в Мінську – (картопляні галушки і смажена свинина),

в Україні (борщ), 

в Ризі – (молочний суп із перловою крупою,

у мешканців Єревану - (шашлик на рожні) 


7. Знайди помилку

Дітям роздаються картки, на яких вони вказують основні помилки у харчуванні. (Зачитують їх)

 


  


1 


Їм надмірно; 


  


2 


Неправильно добираю їжу; 


  


3 


Полюбляю занадто жирну їжу; 


  


4 


Їм забагато солодощів; 


  


5 


П'ю багато солодких напоїв; 


  


6 


Їм нерегулярно, дуже швидко і великими порціями; 


  


7 


Неправильно готую їжу; 


  


8 


Вживаю мало овочів і фруктів; 


  


9 


Полюбляю чіпси, сухарики.


VI. Підсумок заняття 
Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам'ятайте, що здоров'я — найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки. 
 

 

Комунальний заклад «Черкаський навчально – реабілітаційний центр « Країна добра Черкас

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему

«Відеолекторій « Про смачну та здорову їжу»»

 

 

 

Підготувала класний

                                                                                                      керівник 12 класу

                                                                                                 Тищенко С. М.

Описание: http://deltadentalazblog.com/wp-content/uploads/2013/06/nutrients-good-oral-health.jpg      Описание: http://rpp.nashaucheba.ru/pars_docs/refs/115/114351/img5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Черкаси, 2016

 

doc
Додано
1 жовтня 2018
Переглядів
14727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку