Виховна година "Радуйся, земле! Різдвяні звичаї та традиції різних країн світу.".

Про матеріал
Завдання виховної години - викликати інтерес до науки географії, до культури інших країн, ознайомити з традиціями святкування Різдва в різних країнах світу, формувати пізнавальні здібності, сприяти творчому розвитку особистості. Участь здобувачів освіти у підготовці позакласних заходів відкриває широкі можливості для формування практичних навичок роботи з різноманітними джерелами знань - картою, книгою, інтернетом. Спільна творча робота зближує учнів та викладача , сприяє формуванню рівноправних суб"єктів освітнього процесу.
Перегляд файлу

Радуйся, земле! Різдвяні звичаї та традиції різних країн світу..

.

Виховна година

 

                                                                   

 

 

                                                                     Розробила

                                                                   викладач географії та біології

                                                             Мринської філії ДПТНЗ

                                                            «Куликівський ПАЛ»

                                                             Ніжинського району

                                                             Чернігівської області

                                                              Жигун Ніна   

 

 

 Ой Ісусе любий, кращий, як ті квіти,

Пригорни до себе нині українські діти.

Щоби були добрі, щоби були щасні,

І розумні, і здорові, мов ті квіти красні.

Ти, Дитино Божа, на пахучім сіні,

Дай нам щастя й кращу долю рідній Україні!

З Новим роком та Різдвом Христовим! 

 

 Новий рік — одне з небагатьох свят, яке відзначали ще в Давньому Єгипті, Персії та Вавилоні (щоправда, його святкування тоді збігалося з початком відродження природи, тож відбувалося в березні).

    Це, мабуть, єдина подія, яку щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах. Але в кожного народу існують особливі традиції, пов’язані з цим святом.

Різдво – чудове релігійне свято, яке відзначають у багатьох країнах світу не тільки християни, але навіть невіруючі. Однак мало хто знає деталі всіх різдвяних обрядів. Ми вирішили виправити цю прогалину.

 

    Хто приносить подарунки маленьким італійцям? Навіщо в Китаї запалюють на Новий рік тисячі ліхтариків та чому жителі містечка Тальки (Чилі) ходять в новорічну ніч на кладовище?

    Відповіді на ці та інші питання ви отримаєте сьогодні на виховній годині.

 

    Як європейці святкують Новий рік?

Як відзначають Новий рік та Різдво в Англії?

kak-otmechayut-novyj-god-i

Два головні свята зими у Великій Британії: Новий рік та Різдво. При цьому Різдво є релігійним святом, його традиційно проводять у сімейному колі, а ось Новий рік – це вже світське свято з іншими заходами, що відрізняються від сімейних різдвяних.

Давайте дізнаємося, як святкують і що роблять у ці дати жителі Британії.

Як святкують Новий рік у Великій Британії?

Офіційно це свято у Великій Британії люди зустрічають 1 січня. Цього дня закрито більшість магазинів і компаній, навіть практично не працює громадський транспорт. Вся країна поринає у святкові заходи: влаштовуються вечірки, запускаються феєрверки, відбувається обмін подарунками. Напередодні Нового року, а саме, 31 грудня, не вважають у Англії святковим. У цей день усі працюють, як завжди.

Новий рік в Англії: традиції

Традиційно підготовка до свята починається за чотири тижні та називається Адвент. Цей час потрібен, щоб нагадати про справжнє значення Різдва. Християни дотримуються посту в їжі: відмовляються від вживання м’яса та молочних продуктів. Не менш важливий духовний піст, що виключає лихослів’я, розпусту та брехню.

Важливе значення для віруючих мають свічки Адвента, розташовані по колу у вічнозеленому вінку, що є символом вічності. Щонеділі запалюється певна свічка, що несе свій символ. Напередодні свята запалюють центральну свічку, яка називається «Свічка Ісуса». Її білий колір – уособлення чистоти. Свічка символізує Христа, який прийшов висвітлити наш світ.

Яскраво та феєрично проводять Новий рік в Англії. Традиції його відзначення вражаючі. Часто влаштовуються новорічні вечірки для великих дружних компаній у різних пабах та навіть на вулиці. Опівночі всі п’ють шампанське, обіймаються із побажаннями щасливого Нового року.

У більшості міст запускають феєрверки. Найбільш масштабний запуск завжди проводиться в Лондонському Сіті: величезна кількість людей приходить на берег річки Темзи, щоб насолодитися дванадцятихвилинним грандіозним світловим шоу, яке починається відразу після півночі.

unnamed

З 1987 року в Лондоні за традицією проводять щорічний Новорічний парад, який вважається наймасштабнішим у всьому світі. Спочатку його влаштували, щоб зібрати пожертвування для місцевої благодійності. Починається парад на Пікаділлі і рухається всіма великими вулицями, а також площами столиці. У мальовничій феєричній ході беруть участь танцюристи, музиканти, акробати та ін. Трансляція заходу ведеться по телебаченню.

Напередодні Нового року перед опівночі британці традиційно співають шотландську пісню Auld Lang Syne. У ній проголошується тост за стару дружбу та минулі дні. Виконуючи перший куплет і приспів, співаючі тримають один одного за руки, потім вони схрещують руки попереду, даючи праву, що стоїть зліва, а ліву, що стоїть праворуч.

Ще англійці часто пропонують так звані новорічні зароки (або New Year’s resolutions). Вони записують різні обіцянки: змінити роботу, заробити конкретну суму, схуднути, вивчити іноземну мову, зайнятися спортом тощо.

Що роблять на Різдво в Англії?

25 грудня у Великій Британії святкується католицьке Різдво. Як зустрічають це релігійне свято англійці? Зазвичай усі збираються у колі сім’ї, прикрашають будинок, ставлять ялинку, над каміном вішають панчохи, а над дверним отвором – омелу. На газонах біля будинків з’являються фігурки оленів і Санта Клауса, що світяться, на стінах і дахах горять гарні вогні.

Цікаво, що готують на Різдво в Англії. Одним із основних елементів свята є новорічна вечеря. У Британії вона складається з м’ясної страви та різних закусок: це і коржики, і сири, і канапе. Традиційні страви на Новий рік в Англії – це смажений гусак або індичка з гарніром із брюссельської капусти та картоплі, сосисок у беконі та журавлинного соусу, а також м’ясний пиріг, солодкий фруктовий пудинг. У святковий вечір англійці за звичаєм п’ють пунш, що складається з чаю з лимоном, спеціями, цукром та алкоголем

unnam

Існує традиція, пов’язана з подачею індички на Різдво. Той, хто витягне кістку у формі літери Y, щасливчик і він загадує бажання. Якщо це зробили два члени сім’ї одночасно, вони перетягують кістку, доки та не зламається. Виграє той, хто має більшість.

    В Англії до свята прикрашають будинки не лише ялинками, але й гілочками омели. Вважається, що ця рослина приносить у дім щастя та охороняє його мешканців від хвороб. Опівночі господар будинку відкриває задні двері для того, щоб випустити старий рік, а вхідні — для довгоочікуваного нового року. Цікаво, що саме в Англії започаткували традицію обміну різдвяними листівками.

Традиції святкування Нового року в різних країнах світу на learning.ua

      Ірландія

В Ірландії різдвяні свята розпочинаються 8-го грудня і тривають аж до 6 січня (Богоявлення).
 26 грудня в Ірландії відмічають День святого Стефана ― традиційне католицьке свято. Хлопчики перевдягаються трубочистами, вимащують обличчя сажею і ходять вулицями, співаючи гімни та збираючи гроші на доброчинність.
Також за старовинною традицією на день святого Стефана відбувається святкова хода на честь пташки кропивника. Молодь ходить від дому до дому, несучи на довгій жердині «святий кущ» та співаючи пісню про кропивника. Цю пташку прозвали «королевою пташок», тому що за легендою маленький кропивник сидів на голові в орла і вихвалявся, що літає вище за нього.
На Богоявлення (6 січня) святкують Жіноче Різдво. Традиційно у жінок вихідний, вони збираються з подругами та розважаються, а чоловіки виконують домашню роботу, прибирають та готують.

 


Під Новий рік всі ірландські будинки розкриються навстіж. По-перше, щоб біди, нещастя і злі духи могли покинути їх, а по-друге, щоб з новими гостями в будинок прийшло добро і благо: високий стрункий чоловік принесе удачу, а ось рижеволоса дівчина - небажаний гість у перші хвилини Нового року. Виганяють злих духів і за допомогою... хліба, що залишився зі святкування Різдва. Булками стукають по стінах і дверях, проганяючи нечисту силу.

         

Ірландці в цілому прикрашають свої оселі до свят так само, як і інші європейці, але цікаво, що будинки, прикрашені омелою і гостролістом, часто залишаються без ялинки. Вважається, що ялинок цілком достатньо в публічних місцях і там, де збирають дітей для новорічних вистав.

Напередодні Нового року двері всіх будинків відкриваються навстіж і будь-хто може увійти до них та приєднатися до святкування. Гостя обов’язково посадять на почесне місце й поставлять перед ним найкращі ласощі. А після домашнього застілля ірландці вирушають гуляти на вулицю, адже зустрічати прихід Нового року заведено біля ялинки на центральній площі міста.

 

В Ірландії люблять тости і старовинні вітання, ось деякі з них:

  • Нехай не здригнеться твоя рука, що дає добро!
  • Нехай Господь тримає тебе на своїй долоньці, але не стискає її в кулак!
  • Нехай найкращий день твого минулого стане найгіршим днем твого майбутнього!
  • За довге і веселе життя! За легку і швидку смерть! За красиву і віддану дівчину! Холодного пива ще кружечку!
  • Весело зустрінемося, весело розлучимося, я п 'ю за вас сердечно!
  • Різдво в Ісландії
  • За чотири тижні до Різдва в Рейк 'явік привозять величезну пишну ялинку з Норвегії (в дар і в знак дружби між двома народами). Її встановлення - державна подія. А в ісландських будинках ялинку встановлюють 23 грудня - в день ісландського святого Торлакура Торхаллсона.
  • Ставши християнами ще в 1000 році нашої ери, ісландці разом з тим не змінили культам вогню, достатку, відродження життя, а також своїм чарівним істотам - тролям, які тепер стали учасниками різдвяних урочистостей.
  • Різдво - домашнє свято, яке відзначається степеневим візитом до церкви, щедрою вечерею і довгою сном. Будинки і міста делікатно прикрашені ілюмінацією, музика краща духовна, в честі різдвяні піснеспіви.
  • Офіційний початок зустрічі Різдва - 6 години вечора. З цього моменту в храмах починається богослужіння. Месу транслюють по радіо, а телебачення на цей час перестає працювати.
  • На ранок дітям довго дозволяють бігати в піжамах. До вечора сім 'я сідає за стіл ще раз, як правило, господині подають копчену баранячу ногу хангікет, рисовий пудинг і залишки частувань зі святкового столу. У пудинг запікають горішок мигдалю - кому він дістанеться, той і буде особливим щасливчиком у наступаючому році.
  • У старі часи ісландці наряджали будь-яке дерево, що росло біля будинку, для прикрас підходили свічки, фрукти, буси з ягід. Сьогодні, природно, це і фабричні іграшки, і виготовлені своїми руками згорточки, схожі на маленькі подарунки. Вирізані з паперу сніжинки і зроблені разом з дітьми гірлянди також вітаються.
  • Персони, що замінюють Різдвяного Діда в Ісландії, - це істоти з давньоскандинавської міфології, тролі. Їх тринадцять, і їх називають Йоуласвейнами.
    Вважається, що Йоуласвейни не просто дарують подарунки, але також можуть впустити в будинок своїх нецивілізованих побратимів - звичайних тролів. Можуть прихопити з дому свічки або столові прилади, розкидати подарунки поробкою, облизати невимитий з вечора посуд, з 'їсти частування і заплести косички коням. Проте їх чекають і їх появі радіють.
    Ісландські Йоуласвейни мають будинок і сім 'ю. Їхня мати - страшна кішка-троль Грілла. Дружина Грілли, а значить, тата Йоуласвейнів звуть Леппалуді, і живуть вони всією сім 'єю в страшній печері, в яку часом затягують неслухняних і ледачих дітей. Більш того, у них є ще й домашня тварина - Йольський кіт, чорний і розміром з бика! Йольський кіт живить незрозумілу слабкість до нових речей з натуральної вовни. Якщо на людині в свята немає нової вовняної речі, Кіт запросто може його слопати. Людей у стареї недолюблює і Грілла.
  • Різдво в Словенії
  • Словенія ввібрала культурні традиції країн-сусідок із Західної Європи. Хоча в Словенії живуть в основному словенці і їх культура цілком самобутня, все ж у ній добре помітні і німецькі корені, і французьке ставлення до сирів і провину, і багато інших знайомих образів і ситуації.
  • Католицька Словенія, відсвяткувавши Різдво 25 грудня, не змінюючи святкового декору, 26 грудня відзначає День незалежності. Як і в інших країнах Європи, Новий рік у Словенії починають відзначати з вечора 31 грудня галасливими гуляннями і феєрверками. Однак він не викликає такого трепету і такої кулінарної уваги, як Різдво. Багато словенців припиняють застілля вже 2 січня, не чекаючи закінчення зимових святкувань - Хрещення (Епіфанії) 6 січня.
  •  
  • Якщо на Новий Рік Ти потрапиш до Італії, будь обережним!
  • Не ходи близько під стінами будинків! Адже в італійців є звичай опівночі викидати з вікон непотрібні речі або ж старі меблі.

 

 

       Іспанія

Більшість людей Іспанії на Різдво збираються на опівнічну месу. Після служби вони ідуть вулицями зі смолоскипами, грають на гітарах, б’ють в тамбурини та барабани, вигукуючи: «Сьогодні чудова ніч і вона не призначена для сну!»
Існує ритуал, характерний лише для Іспанії. Він називається Огуерас або  "ритуал багать". Це ігрища, на яких люди стрибають через багаття, що дає захист від усіх хвороб. Ще одна особлива іспанська традиція ― це різдвяні гойдалки. Молодь гойдається на них, співає пісень і розважається.
В Іспанії Різдвяні подарунки приносять Три Мудреці. Напередодні Богоявлення 5 січня діти виставляють своє взуття на ганок у ніч, а Три Муд

    У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодші діти співають гостям колядки біля ялинки, а ті в знак подяки вручають їм подарунки. Напередодні Нового року в Болгарії купують палички з дерену (кизилу) — обов’язковий атрибут свята. А вже 1 січня діти вітають рідних і близьких зі святом, легенько вдаряючи їх цими паличками. А ще в болгарських будинках з 12-м ударом годинника на мить гасне світло — для новорічних поцілунків. Тільки після них господиня розрізає пиріг із запеченими в ньому сюрпризами (монетки, горішки тощо). Така традиція пирогів-сюрпризів поширена ще в Румунії та Австралії.

  Найбільш відомою новорічною традицією Італії вважається звільнення помешкань від мотлоху. Так, італійці в новорічну ніч викидають з дому всі старі або непотрібні речі (інколи навіть з вікон своїх будинків). Вважається, що на місце старих речей прийдуть нові. З першим днем Нового року пов’язана ще одна італійська традиція — приносити в дім «нову воду» з джерела як символ нового щасливого життя А от дарувати подарунки в новорічну ніч в Італії не заведено. Їхній «Дід Мороз» — Баббо Натале — приходить до діток раніше, на Різдво (24 грудня). Але маленькі італійці з нетерпінням чекають ще одного свята — Хрещення (6 січня). В цю ніч Фея Бефана, зовні схожа на нашу Бабу Ягу, на чарівній мітлі облітає всі будинки, відкриває їх золотим ключиком і залишає подарунки слухняним діткам. А той, хто поводив себе нечемно, може знайти в своїй шкарпетці біля каміна дрібку попелу чи вуглинки.

Традиції святкування Нового року в різних країнах світу на learning.ua

    В Іспанії Новий рік святкують у колі друзів. Тут існує традиція — в новорічну ніч з’їсти 12 виноградин (по одній з кожним новим ударом курантів). Іспанці вірять, що виноград принесе їм удачу в кожному місяці наступного року. В місцевих магазинах навіть продаються баночки з очищеними від шкірки та насіння ягодами. Цій традиції вже більше ста років: вона була започаткована в 1908 році, коли місцеві фермери зібрали надвисокий урожай винограду.

В Іспанії Різдво проходить у веселій і невимушеній обстановці. У великих містах ряджені виходять на центральні вулиці і починають святкову ходу, яка чимось нагадує щорічний карнавал в Ріо-де-Жанейро. Багато чоловіків і жінок надягають на себе вбрання з яскравого пір'я, в яких вони йдуть, а іноді їдуть на розмальованому транспорті або пересувних платформах по вулицях. У цей день вулиці для машин закриті. Відразу після параду місцеві жителі йдуть до церкви. Потім всією сім'єю відправляються в улюблений ресторан або кафе. Вночі веселощі супроводжуються завзятими танцями і християнськими піснями, як правило, в обробці сучасних діджеїв.

 

   Фінляндія

У Фінляндії переконані, що Санта-Клаус чи Йолупуккі живе на півночі країни, у Лапландії. Люди з усього світу надсилають йому листи.

На Різдво усі намагаються бути вдома з сім’єю. У фінських тварин власне Різдво: фермери часто залишають на дереві пшеничний сніп для пташок,  розвішують торбинки з горішками та шматочками сала.

 

У Фінляндії підготовка до свята починається задовго до урочистої події. Приблизно за місяць до Різдва жителі Фінляндії створюють особливі добровільні групи, іменовані піккуйоллами. До складу таких груп входять виключно жінки, які створюють своїми руками на Різдво вбрання для дітей і дорослих, різдвяні іграшки та сувеніри. Ці вироби потім продаються на благодійних передсвяткових розпродажах і ярмарках. Ясна річ, що такі товари користуються великою популярністю у туристів. Адже завжди приємно придбати предмет, який зроблений вручну. Недарма кажуть, що таким речам передається тепло рук майстра.
Чоловіча половина жителів Фінляндії за традицією повинна відвідати лазню. А ввечері і чоловіки і жінки з дітьми, одягненими в сорочки з сірої бавовни, штани червоного кольору і довгу шапку, в обов'язковому порядку йдуть до церкви.

    Норвегія

Норвежці щорічно обирають найгарнішу ялинку і надсилають її до Великої Британії. Це знак подяки за допомогу, яку надала Велика Британія Норвегії під час Другої світової війни. У Лондоні її встановлюють на Трафалгарській площі, і сотні людей приходять побачити, як на ній запалюють вогні.
Традиційно ялинку в Норвегії прикрашають паперовими кошиками у формі серця. Говорять, що таку прикрасу вигадав відомий дитячий письменник Ганс Християн Андерсон.

      Швеція

Різдво у Швеції – найбільше і найдовше свято року. Святкування починається 13 грудня у день святої Люсії. Люсія, або Королева Світла, одягається в білий одяг, на голові у неї корона зі свічок. Вона будить своїх рідних піснею «Санта Лючія» і приносить їм сніданок.
У Стокгольмі проходять офіційні вибори Люсії,  яка очолить Різдвяний парад. Це свято також відзначають у Данії, Норвегії, Фінляндії, Боснії та Хорватії. А в Італії свята Люсія приносить дітям подарунки, а вони залишають їжу для неї та для віслюка, який їй допомагає.
Різдво теж є важливим святом для шведів. Спочатку сідають за святковий стіл. За швецькою традицією кожен член сім’ї занурює хліб у казанок з бульйоном. Це нагадування про тих, хто голодує, а також знак подяки за те, що родина має що їсти.  Після вечері усі збираються довкола ялинки і відкривають подарунки. У Швеції їх приносить Юльтомтен – гном, який живе у коморі і піклується про сім’ю та домашніх тварин.
Часом у будинку ставлять солом’яну козу, щоб вона охороняла різдвяне дерево. Соломою також прикрашають будинки як нагадування про те, що Ісус народився у яслах. Із соломи виготовляють навіть ялинкові прикраси.

 

 Кожен народ святкує одне і теж же свято по-різному. Давайте подивимося, як це відбувається в Грузії. Згідно зі звичаєм, напередодні свята всі жінки шиють своїми руками наряди. Членами такого різдвяного параду можуть стати всі бажаючі вчасно приготувати для себе костюми. У день святкування Різдва організовують похід, на чолі якого стоять люди, що співають релігійні гімни, проходять по центральній вулиці міст Грузії. Решта місцеві жителі вихваляють Бога і діляться з рядженими різними наїдками.

 У Греції городяни створюють для дітей своїми руками костюми, що відповідають тематиці свята, і розучують з ними гімни та колядки про народження Ісуса Христа. Ряджені діти ходять від одного будинку до іншого, вітаючи своїх родичів, знайомих і сусідів з Різдвом. У подяку господарі будинку обдаровують дітлахів солодкими частуваннями, ароматною здобою. Крім того, греки вважають, що в період різдвяних свят їх будинки відвідують злі ельфи, які творять зло і залишають після себе хаос в оселях. Тому жителі Греції спочатку залишають для невидимих ​​істот солодощі, а потім обкурюють всі кути житлового приміщення ладаном і кроплять свяченою водою.

 

 

    Новий рік у Греції збігається з Днем святого Василія, який і приносить дітям подарунки. У цей день греки, прийшовши з храму, дотримуються певних обрядів. Як правило, господар будинку освячує в храмі великий гранат і розбиває його на подвір’ї. Чим більше зерен посиплеться з плоду, тим щасливішим буде новий рік. А ще в новорічний вечір у Греції особливе значення надають і звичайному камінню, взятому на дорозі або біля струмка. Будь-який гість, що входить у будинок господарів, має кинути камінь зі словами: «Хай багатства цих господарів будуть такі ж важкі, як цей камінь».

У Бельгії в ніч перед Різдвом батьки кладуть дітям в заздалегідь підготовлені святкові шкарпетки подарунки. А вранці кожен з членів сім'ї, перед тим як приступити до різдвяної трапези, повинен з'їсти солодкий хлібець cougnolle, який зроблений у формі немовляти Ісуса Христа.

В Угорщині в переддень Різдва батьки відправляють дітей у гості, а самі приступають до прикрашання святкової ялинки саморобними іграшками. Згідно зі звичаєм, дітям не дозволяється спостерігати за процесом прикрашання різдвяної ялинки. Повернувшись додому, вони можуть споглядати вже вбрану ялинку і, звичайно, підготовлені батьками подарунки.

Своєрідно відзначають Різдво жителі Чехії. У ніч перед святом батьки прикрашають різдвяну ялинку і готують дітям подарунки, а рано вранці їх вручають. Пізніше один з членів сім'ї вирушає за покупками, де обов'язково купує живу рибу, як правило – це короп. Цікаво, що перед тим як короп буде запечений зі спеціями та фруктами, його спочатку опускають у ванну, так би мовити, поплавати перед смертю. На різдвяний стіл чеські господині найчастіше подають дрібне печиво, покрите цукром, салат з картоплі і, звичайно, запеченого з кмином коропа. Ну а після святкової вечері чехи за традицією люблять влаштовувати яблучні ворожіння. Для цього розрізають яблуко на дві рівні половинки і дивляться на його серцевину. Якщо чітко видна невелика зірка з яблучного насіння, це означає, що мешканці будинку в даному році будуть жити в повному достатку та світі. Якщо ж зірка виходить неповною або фігура зовсім не схожа на зірку, то нічого хорошого господарям будинку очікувати не варто.

Цікаві різдвяні традиції існують в Австрії. При прикрашанні святкової ялини місцеві жителі використовують не звичайні іграшки, а фігурний шоколад і марципани (вироби з тіста з начинкою з подрібненого мигдалевого горіха). При цьому двері будинків місцеві жителі ні в переддень Різдва, ні під час самого свята не закривають на замок. Це означає, що в будь-який момент до них може увійти будь-який бажаючий і покуштувати солодкі прикраси з чашкою ароматного чаю або какао.

 

У Бельгії в ніч перед Різдвом батьки кладуть дітям в заздалегідь підготовлені святкові шкарпетки подарунки. А вранці кожен з членів сім'ї, перед тим як приступити до різдвяної трапези, повинен з'їсти солодкий хлібець cougnolle, який зроблений у формі немовляти Ісуса Христа.

В Угорщині в переддень Різдва батьки відправляють дітей у гості, а самі приступають до прикрашання святкової ялинки саморобними іграшками. Згідно зі звичаєм, дітям не дозволяється спостерігати за процесом прикрашання різдвяної ялинки. Повернувшись додому, вони можуть споглядати вже вбрану ялинку і, звичайно, підготовлені батьками подарунки.

 

 

У Бельгії в ніч перед Різдвом батьки кладуть дітям в заздалегідь підготовлені святкові шкарпетки подарунки. А вранці кожен з членів сім'ї, перед тим як приступити до різдвяної трапези, повинен з'їсти солодкий хлібець cougnolle, який зроблений у формі немовляти Ісуса Христа.

В Угорщині в переддень Різдва батьки відправляють дітей у гості, а самі приступають до прикрашання святкової ялинки саморобними іграшками. Згідно зі звичаєм, дітям не дозволяється спостерігати за процесом прикрашання різдвяної ялинки. Повернувшись додому, вони можуть споглядати вже вбрану ялинку і, звичайно, підготовлені батьками подарунки.

Своєрідно відзначають Різдво жителі Чехії. У ніч перед святом батьки прикрашають різдвяну ялинку і готують дітям подарунки, а рано вранці їх вручають. Пізніше один з членів сім'ї вирушає за покупками, де обов'язково купує живу рибу, як правило – це короп. Цікаво, що перед тим як короп буде запечений зі спеціями та фруктами, його спочатку опускають у ванну, так би мовити, поплавати перед смертю. На різдвяний стіл чеські господині найчастіше подають дрібне печиво, покрите цукром, салат з картоплі і, звичайно, запеченого з кмином коропа. Ну а після святкової вечері чехи за традицією люблять влаштовувати яблучні ворожіння. Для цього розрізають яблуко на дві рівні половинки і дивляться на його серцевину. Якщо чітко видна невелика зірка з яблучного насіння, це означає, що мешканці будинку в даному році будуть жити в повному достатку та світі. Якщо ж зірка виходить неповною або фігура зовсім не схожа на зірку, то нічого хорошого господарям будинку очікувати не варто.

Цікаві різдвяні традиції існують в Австрії. При прикрашанні святкової ялини місцеві жителі використовують не звичайні іграшки, а фігурний шоколад і марципани (вироби з тіста з начинкою з подрібненого мигдалевого горіха). При цьому двері будинків місцеві жителі ні в переддень Різдва, ні під час самого свята не закривають на замок. Це означає, що в будь-який момент до них може увійти будь-який бажаючий і покуштувати солодкі прикраси з чашкою

 

 

У Німеччині кожна людина в ніч перед Різдвом повинна запалити у своєму вікні свічку. В ідеалі задовго до свята жителі купують особливий різдвяний вінок з чотирма свічками. Першу свічку слід запалити за місяць до Різдва, другу за три тижні, а третю і четверту, відповідно, за два тижні і тиждень до торжества. Згідно старовинним повір'ям, свічка є символом тепла, миру і сімейного благополуччя. Коли жителі запалюють в будинку свічку, вони бажають щастя не тільки своїм родичам і близьким, які проживають разом з ними, але і діляться цим щастям з сусідами і перехожими. Увечері з 24-го на 25 грудня починається нічна різдвяна служба. Їй передує дзвін дзвонів. Відвідати церкву в святвечір бажають багато. Сюди приходять місцеві жителі різних вікових категорій, включаючи маленьких дітей.
Відразу після святкової служби городяни повертаються додому і зустрічають Різдво зі своєю родиною. У цей день дбайливі господині накривають стіл і викладають на нього блюдо з печеною гускою або коропом. Перед початком трапези старший член сім'ї дзвонить в спеціальний різдвяний дзвіночок і запрошує домочадців до святкового столу. Після обіду жителі Німеччини традиційно йдуть у гості, щоб привітати з Різдвом Христовим сусідів і побажати їм щастя і здоров'я. При цьому вони дарують один одному зелену рослину, іменовану в народі "молочай". Це пов'язано з тим, що дана квітка дуже схожа на різдвяну зірку.

 

 

 

 

 

 


Австралія

В Австралії Різдво припадає на середину літніх шкільних канікул. Тож не дивно, що деякі люди зустрічають це свято у палатках, на велосипедах чи на пляжі.
Однією з унікальних австралійських традицій є «Колядування зі свічками» ― вуличні концерти, на яких люди зі свічками у руках співають святкових пісень. Зважаючи на літо, слова колядок про сніг та холодну зиму часто замінюють на більш «теплі».
Наближаючись до Австралії, Санта змінює оленів в упряжці на шість білих кенгуру. Ну і, звісно ж, перевдягається у літнє вбрання.

У Чорногорії та Сербії святкування Різдва починається з святвечора, або дня перед Різдвом. Кожен батько в святвечір, або, як його називають жителі Сербії, – Баднідан разом зі своїми дітьми чоловічої статі відправляється в ліс. Там вони знаходять молодий дуб, який старший член сім'ї повинен зрубати і принести додому. Після невеликої обробки дубові поліна горять в сімейному вогнищі рівно три дні. Полум'я цього різдвяного вогню має захистити мешканців будинку від нечистих духів і заздрісних сусідів, а також допомогти зберігати матеріальне благополуччя на цілий рік. У центрі міста, де немає печей і камінів, городяни купують готовий різдвяний букет, зроблений з пучка соломи і невеликих гілок дуба. Цей букет можна символічно спалити на вулиці або у дворі заміського будинку, дотримуючись усіх вимог пожежної безпеки.

 

 

    Як святкують Новий рік в країнах Азії?

    У Китаї дата святкування Нового року визначається на основі місячних фаз і зазвичай випадає на кінець січня — початок лютого. Під час святкової процесії, що проходить на вулицях в новорічну ніч, люди запалюють величезну кількість ліхтариків, аби освітити шлях в новий рік. Крім того, китайці вважають, що це свято оточене злими духами й нечистою силою, яких потрібно відлякувати петардами та феєрверками. Ввечері всі збираються в тісному сімейному колі на святкову вечерю, а вранці наступного дня батьки вручають дітям подарунки — червоні конверти з грошима.

Традиції святкування Нового року в різних країнах світу на learning.ua

    В Індії свято Нового року називається Дівалі, або Фестиваль Вогнів. Відзначають його наприкінці жовтня або початку листопада. У цей день на вулицях індійських міст всі будинки прикрашають яскравими квітами, вогнями, ліхтариками та запаленими свічками  знак перемоги світла над темрявою). До того ж, індуси мають різні традиції святкування залежно від місця проживання. Так, жителі Північної Індії в цей день прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових і білих відтінків. У Південній Індії заведено вранці дарувати дітям особливі подарунки: гостинці кладуть на спеціальну тацю, а потім підводять малюків до неї з закритими очима.

    У Японії Новий рік вважається найбільшим святом, тож його святкування триває декілька днів. У цей час японці прикрашають вхідні двері вінками з соснових і бамбукових гілок та соломою, щоб відігнати злих духів, а замість ялинки прикрашають вербові чи бамбукові гілки рисовими круглими коржиками. В першу новорічну ніч в буддистських храмах 108 разів дзвонять дзвони. Ця цифра є символічною й позначає 6 людських гріхів (жадібність, заздрість, легковажність, нерішучість, глупота, користолюбство) та їхні 18 відтінків. Вважається, що з кожним ударом дзвону людина звільняється від невдач і гріхів минулого року. Після останнього удару потрібно лягати спати, аби перед світанком вийти на вулицю й зустріти Новий рік з першими променями сонця. Саме вранці японці вітають один одного з настанням Нового року та обмінюються подарунками. А вечір проводять в колі сім’ї.

           Як святкують Новий рік жителі Латинської Америки?

    На Кубі в цей день прикрашають хвойне дерево араукарію або навіть просто пальму. Тут існує цікава традиція напередодні святкування наповнювати водою всі відра, глечики та тази в будинку. Опівночі цю воду виливають з вікон. Вважається, що таким чином люди захищають свій будинок від негараздів і нещасть. А ще куранти на Кубі б’ють лише 11 разів. Оскільки 12-й удар випадає якраз на Новий рік, годиннику дають можливість відпочити й зустріти свято разом з усіма.

    Новий рік в Чилі відзначають в колі сім’ї, сидячи вдома або в ресторані за святковою вечерею. Але є в Чилі містечко Талька, де святкують Новий рік по-особливому. Спочатку жителі містечка відправляються в церкву й вистоюють там новорічну месу, а потім вирушають на центральне міське кладовище до могил своїх родичів зі свічками та квітами. Вони вірять, що духи покійних благословлять їх на наступний рік і принесуть їм удачу.

    В Аргентині офісні працівники в останній робочий день старого року викидають з вікон старі календарі, непотрібні бланки й відомості, так що в середині дня центри міст вкриваються шаром паперу. Саме свято жителі Аргентини зустрічають, як і в нас, у колі сім’ї або з близькими друзями. А ось подарунками аргентинці обмінюються тільки на Різдво, традиції дарувати їх у новорічну ніч немає.

Традиції святкування Нового року в різних країнах світу на learning.ua

    Бразильський Новий рік — це незвичайне поєднання індійських та африканських ритуалів з європейським колоритом. Тут зустрічають свято біля океану, адже грудень-лютий — це літні місяці в Південній півкулі. В Ріо-де-Жанейро збираються шанувальники бразильських традицій на пляжі Копакабана, де можна танцювати, веселитися та подивитися грандіозний феєрверк. Згідно з традиціями предків, у Бразилії Новий рік — це, насамперед, можливість пом’якшити гнів духів. Для цього кожен бразилець приносить на пляж із собою свічки й білі квіти, тож узбережжя океану в цей день сяє тисячами вогнів, а жінки в довгих сукнях кидають пелюстки в його хвилі.

    Та, незважаючи на відмінні традиції святкування Нового року, жителі кожного куточка планети чекають на це особливе свято й привносять у його святкування національні особливості. В нашій країні Новий рік зустрічають у колі сім’ї, біля прикрашеної ялинки, загадуючи бажання під бій курантів. І кожен з нас хоча б на мить згадує, як це — бути дитиною та вірити в новорічні дива. Кубинці можуть привітати Тебе зі святом, обіллявши водою з вікна своєї квартири. У них це побажання чистоти, здоров’я і радості на новий рік

 

В Америці Різдво проходить не менш помпезно, ніж у Бразилії. Спочатку жителі США прикрашають свої будинки. При цьому хтось прикріплює гірлянди до даху, до дверей і обвиває ними весь будинок, встановлює садові статуї у вигляді маленького Ісуса, Його Матері Марії і розміщує всередині приміщення картинки на біблійну тематику. Хтось створює вручну невеликі свічники і встановлює їх з палаючими свічками на даху будинку, а також прикрашає оселю невеликими пучками із сіна, укладаючи їх під скатертину або на підлогу, в нагадування про те, де народився Месія. Деякі американці відразу після різдвяної вечері виходять на вулицю і запускають у небо салюти і феєрверки, супроводжуючи все це піснями і танцями. Жителі Аляски в святвечір виготовляють своїми руками на Різдво костюми і картонну зірку, прикрашену фольгою і кольоровим папером. А в Різдвяну ніч, одягнувши святкові наряди, відправляються до своїх сусідів. Вони співають різдвяні пісні і вітають господарів будинку з Різдвом.

 

 

        Мексика

Різдво у Мексиці вважається одним із найголовніших свят. Святкування починається з las Posadas - 16 грудня. Так називаються традиційні процесії на чолі з «Марією» та «Йосифом», котрі можна побачити на вулицях міст. Їх супроводжують дітлахи, одягнені в яскраві наряди. Діти стукають у двері будинків з проханням впустити «подружню пару». Поступово збільшуючись, натовп рухається до місцевої церкви, де відбувається святкова меса.
Традиційною різдвяною грою мексиканських дітей є розбивання піньяти. Це велика порожниста іграшка, виготовлена ​​з пап'є-маше або глини з орнаментом та прикрасами. Піньята наповнюються різними солодощами та сюрпризами для дітей (цукерки, хлопавки, іграшки, конфеті, горіхи і т. п.) Дітям зав’язують очі, і вони по черзі намагаються потрапити в піньяту палицею. Коли її нарешті розбивають, звідти висипається все начиння, а малеча наввипередки кидається збирати подарунки.
Як і в Іспанії, мексиканські діти отримують подарунки на Богоявлення або, як тут його називають, День Трьох Королів. Саме Королі (або Волхви) і приносять подарунки, але тільки тим, хто добре поводився.

 

      Жителі Мексики починають підготовку до різдвяних свят з першого грудня. Вони прикрашають свої будинки яскравими іграшками та гірляндами, а також підвішують до стелі у вітальні особливу іграшку, яка називається Піньята. Це порожнистий виріб, який до верху набивається солодощами, за звичаєм робиться з пап'є-маше і яскравого обгорткового паперу. За своєю формою може нагадувати зображення тварини або геометричну фігуру. У святвечір мексиканці прикрашають піньята яскравими стрічками і мотузочками. Згідно з традицією, на Різдво кожна дитина може спробувати свої сили і спеціальною палицею розбити цю святкову іграшку, щоб дістати весь її вміст. Причому зробити це вона повинна з зав'язаними очима. Дійство зазвичай супроводжується піснями і веселою музикою.

 

Можливо, Тобі сподобаються традиції якоїсь із них і Ти зможеш запровадити їх під час святкування у своїй родині.

Усі звикли, що Новий Рік – це сімейне свято і відзначати його треба вдома. А от жителі Бразилії з Тобою не погодяться. Адже вони рівно опівночі у цю святкову ніч збираються на узбережжі океану.

 

 

Бразилійці вшановують богиню моря, даруючи їй прикраси, коштовності, солодощі, сувеніри. Вони відправляють їх у відкритий океан на маленьких човниках і всім серцем вірять, що у новому році неодмінно будуть здоровими і щасливими.

 

Уявляєш? Святкувати Новий Рік не обов’язково першого січня! Адже у багатьох країнах святкування відбуваються і не в січні, і навіть не взимку. Як, наприклад, в Ірані, де Новий Рік відзначається 21 березня.

А ще наш непосидючий Пустунчик дізнався багато цікавого про новорічні традиції в Індії.

Уявляєш? Святкувати Новий Рік не обов’язково першого січня! Адже у багатьох країнах святкування відбуваються і не в січні, і навіть не взимку. Як, наприклад, в Ірані, де Новий Рік відзначається 21 березня.

А ще наш непосидючий Пустунчик дізнався багато цікавого про новорічні традиції в Індії.

Напевно, Тобі відомо, що це дуже велика країна. Так-от, дати святкування Нового Року в північній, південній, західній і центральній частинах країни різн

 

 

Як не дивно, але в Японії теж святкують Різдво. Ці християнські традиції були привезені в Країну Вранішнього Сонця на початку XVI століття відомим місіонером Френсісом Ксавьером. Сьогодні на території країни живуть близько 2% християн. Вони відвідують християнські церкви і дотримуються всіх релігійних звичаїв. Але більшість японців не дотримуються християнських правил і не вважають Різдво святом. Однак перед 25 грудня вони прикрашають свої будинки кольоровими ліхтариками, а дахи будівель яскравими гірляндами і вручають один одному подарунки.і! В останній це свято припадає на жовтень.

Індійці у цей день люблять прикрашати себе квітами, дорослі готують малечі солодкі подарунки, а на дахах будинків запалюють маленькі вогники.

 

В Україні святкування Різдва починається зі вечірньої служби в церкві. Потім, отримавши благословення, українці вирушають по своїх домівках. Там вони сідають за стіл і після приємних побажань один одному приступають до трапези. При цьому святковий стіл у буквальному сенсі ломиться від різноманітної їжі. Тут можна побачити легендарний салат олів'є, вінегрет, оселедець під шубою, салати з квашеної і свіжої капусти, холодець, смажену, солону і копчену рибу, а також ковбаси, сири і багато іншого. Закінчується святкування Різдва піснями і танцями.

А чи знаєте ви, що:

звичай прикрашати новорічну ялинку виник у Німеччині, а вже звідти поширився світом.
Італія є батьківщиною колядок та різдвяних вертепів.
На Філіппінах найдовший у світі сезон різдвяних свят. Він починається у вересні і закінчується у третю неділю січня.
Санта-Клаус отримав своє ім’я від голландського «колеги» Сінтерклааса (Святого Миколая).
Більшість світових штучних ялинок та новорічних прикрас виготовляються у Китаї, однак люди, котрі їх роблять, часто навіть уявлення не мають, для чого призначені всі ці вироби.
Замість Санта-Клауса в Ісландії подарунки дітям приносять  грайливі ельфи, які люблять попоїсти і пожартувати над людьми.
Шотландці вірять, що від того, хто першим переступить поріг будинку у Новому Році, залежить, як складуться долі його мешканців. Вважається, що особливу удачу приносить темноволосий незнайомець.
А в рідній Україні вже зовсім скоро від дому до дому з привітаннями та побажаннями, з вертепом і зорею підуть колядники, співаючи найдобріших на світі пісень:

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тризно Любов Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Жигун Нина
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
15 березня 2023
Переглядів
448
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку