Виховна година"Синичкин День" 4 клас

Про матеріал
Обговорення способу життя і раціону місцевих птахів - перелітних і зимуючих; - обговорення зимових проблем пернатих; загадками і вікториною пробудити у дітей інтерес до птахів, бажання піклуватися про них.
Перегляд файлу

            Виховна година»Синичкин День» 4 клас

                                Вчитель початкових класів: Бухтій Ксенія 

                                                                                    Миколаївна

Цілі заняття: екологічна просвіта школярів; виховання ціннісного ставлення до природи.

Завдання: - обговорення способу життя і раціону місцевих птахів - перелітних і зимуючих; - обговорення зимових проблем пернатих; загадками і вікториною пробудити у дітей інтерес до птахів, бажання піклуватися про них.

Вчитель.У народному календарі 12 листопада значиться як день пам'яті православного святого Зиновія Синичника. За народними прикметами, саме до цього часу синиці, передчуваючи швидкі холоди, перелітали з лісів ближче до людського житла і чекали допомоги від людей. А ще Зиновій Синичник вважався святом мисливців і рибалк. Як правило, з 12 листопада відкривався хутровий сезон і сезон зимової риболовлі. Синиця день - одне з екологічних свят, яке відзначається в нашій країні. Історія святкування дня Синиці Історія цього свята така. За старих часів цього дня на Русі відмічали День пам'яті святого Зиновія Синичника. Православна церква шанувала священномученика Зиновія, єпископа Егейского, і його сестру - мученицю Зиновію, що жили в III столітті в Каппадокії. Брат з сестрою, залишившись без батьків, роздали отриманий спадок бідним і присвятили життя Богові. Зиновій, який мав дар чудотворения, молитвою зціляв хворих. У колишні часи в нашій країні день пам'яті цих святих  вважався днем мисливців і рибалок, адже з того часу відкривався сезон полювання на хутрових звірів і зимової риболовлі. Щоб усю зиму полювання було вдалим, мисливець повинен був добути цього дня хоч би одного звіра - зайця, лисицю або вовка. Цей день також називали святом Синиці, а Зиновія Синичника вважали покровителем усіх лісових птахів : синиць, снігурів, сойок, щиглів, свиристелей та ін. В народі говорили: "Синиця невелика, а своє свято знає"; "Погодуй синицю взимку, згадає тебе навесні". На Русі з XVII століття царським указом було заборонено вбивати цих птахів, а за порушення заборони покладався великий штраф.

Презентація

Учень.А ще 12 листопада це день зустріч зимуючих птахів.

Учениця.Птахи! Їх можна побачити і почути скрізь: у парках, скверах, садах, лісах, полях, біля водойм, у містах і селах або просто на вулиці.

Учень. Птахи – це пісня і політ! Це голоси наших полів, лісів, гір та пустель. Їхні пісні звучать на Землі цілий рік. Їхні голоси чуємо вдень і вночі.

Учениця.Птахи – це діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть піднятися вище гір і хмар, перелетіти пустелю, море, океан.

Учень. Птахи – діти веселки. Їхнє пір’я переливається всіма кольорами веселки. Вони несуть радість людям.

Учениця. Птахи – частина природи, без них її краса була б неповною.

Учень. Птахи – вірні наші помічники, захисники садів, полів від шкідників та гризунів.

Учениця. Тому їх треба берегти і охороняти. Про них треба піклуватися і допомагати в скрутні хвилини.

Учень. Зима – найскладніший період у житті птахів. Не так холод, як голод дошкуляє тим, що залишилися зимувати разом з нами. Давайте допоможемо їм, підтримаємо їх!
Учениця.Для годування птахів зовсім не обов’язково робити годівницю, їжу можна розсипати на підвіконні. А сало повісити на дроті. Але нам треба захистити корм від вітру, дощу та снігу. А для цього потрібен дах, стінки та дно. Найпростіше рішення – використання пластмасових пляшок для води, треба тільки зробити більш – менш великий отвір і годівниця готова. Пляшку бажано брати велику – на п’ять – десять літрів.

Вчитель.Всі птахи мають здібності до навчання. Швидко переймають нові звички одне в одного й добре та надовго запам’ятовують їх. Найбільш допитливими є великі синиці, саме вони невтомно досліджують все нове, незнайоме, швидко пристосовуються до нових винаходів науково – технічного прогресу. Швидко навчаються одне в одного й дятли. Справа в тому, що маючи добру пам'ять. Велика синиця, яка минулого року вже навчилася добувати їжу у годівниці, через кілька днів почне відвідувати й вашу, нову для неї столову та навчить цьому молодих птахів. Тільки нажаль. Значна частина птахів має короткий вік, багато їх гине взимку, від хвороб, ворогів, тому більшість не доживає навіть до наступного року. І якщо ваша їдальня кілька днів ігнорується птахами, знайте, що поряд з вами живуть молоді особини і їм потрібен певний час, щоб звернути увагу на незначний предмет, та здогадатися, що там містяться смачні зерна. Приблизно два тижні потрібно для цього молодим птахам, так що не хвилюйтеся і чекайте, гості обов’язково з΄являться.

Розміщення годівниці.Розміщувати годівницю треба так, щоб птахи, які її відвідують, були в повній безпеці, тобто щоб коти й інші хижаки не мали змоги полювати на них біля годівниці, до того ж пернаті повинні мати гарний огляд з усіх боків. Все це необхідно враховувати тому, що у вдалому випадку до вашої годівниці будуть прилітати птахи, значна частина яких не буде сідати на столик, або залазити до пляшки – вони будуть збирати їжу поряд із годівницею та підбирати з землі, те,що губитимуть синиці.

Відвідувачі годівниць.Найбільш звичайні відвідувачі – синиця, а саме велика синиця. Вона має чорну шапочку,жовту грудку та білі щічки. Блакитна синиця – вона має блакитну шапочку, жовту грудку та блакитні крильця. Також годівницю можуть відвідувати – повзики, чечітки, зеленушки, щиглики та сміливі, галасливі горобці. Крім них, взимку нас відвідують зграї снігурів, омелюхів, дроздів – горобинників. Саме для них варто залишити на гілках вашого садка плоди винограду, глоду, горобини, калини, хоча б трохи горішків. Тому якщо ви не встигли повністю зібрати урожай плодів та ягід, не жалкуйте про це, ним із великим задоволенням поласують птахи.

Конкурс «Все про птахів»

Запитання.

1. Наука про птахів. (Орнітологія)

2. Що є лише у птахів? (Пір’я)

3. Як орієнтуються птахи при перельотах? (По сонцю і зірках)

4. Хто народжується двічі? (птах) Чому? (Спочатку з’являється яйце, а потім із нього вилуплюється птах)

5. Яку функцію виконує у птахів хвіст? (Гальмо і кермо)

6. Які особливості будови кісток птаха? (Вони легкі, наповнені повітрям)

7. Чому заборонено турбувати птахів, які сидять на гніздах? (Бо вони можуть їх залишити)

8. Який птах має найдовший язик? (Дятел)

9. Який птах може виводити пташенят взимку? (Шишкар)

Фізкультхвилинка

Синичка по двору літала,
Зернятка на землі шукала.
(Діти бігають, махають руками, імітуючи політ пташок.)
Присіла біля годівнички,
Поклювала зерен трішки.
(Діти присідають, показують пальцем, як пташки клюють зерна.)
Підкріпилась, відпочила,
Знову далі полетіла.
(Діти імітують політ пташок і повертаються на свої місця.)

Конкурс «Відгадай мене».

Кожен учасник має відгадати птаха, зашифрованого в тексті.(Відгадують по черзі )

1.Живуть на деревах. Мають міцний дзьоб, довгий язик і міцний хвіст, завдяки якому можна спертися на кору дерева. (Дятли)

2.Належать до хижих. Вони мають велику голову і дуже великі очі з розширеними зіницями. У них гачкоподібний дзьоб, гострі кігті на лапах. Ведуть нічний спосіб життя. Живляться гризунами, невеликими пташками, комахами.(Сови)

3.Ці птахи схожі на горобців, але вони обережніші і водночас допитливіші за горобців. Люблять їсти насіння соняшника і ласувати несолоним салом. Ми можемо упізнати їх серед інших птахів по жовтенькому «фартушку» (Синиці)

4.Прилітають до нас з Півночі. У них є чорна шапочка і червона грудка. Дзьоб товстий і короткий. Живляться ягодами, насінням, частково комахами. (Снігурі)

Вчитель. Скільки цікавої інформації сьогодні прозвучало! Скільки названо різних зимуючих птахів! Скільки гарних слів їм сказано, скільки виражено пошани! А зараз завітаємо до нашої «Пташиної їдальні».

«Пташина їдальня»

Вчитель. Чим і як найкраще годувати птахів?

Поради:

1) Насіння не потрібно смажити; перш, ніж його давати птахам, потрібно трохи почавити.

2) Хлібні крихти мають бути із білого хліба.

3) Сало не повинно бути солоним.

4) варена, смажена, печена картопля особливо з додаванням жиру.

5) залишки вареного рису, гречки, вівсянки, квасолі та інших круп і злаків.

6) подрібнені ядра будь – яких горіхів, тільки не солоні, ягоди горобини.

Перелік кормів:

Зерно, насіння соняшника, овес, просо, ягоди калини, горобини, насіння бур’янів, крихти хліба, шматочки несолоного сала, насіння кавуна, гарбуза.

Ведучий: Що стосується пташиного апетиту, то відомо, що:

• Птахи можуть розрізняти солоне, солодке, гірке.

• Кожна пара маленьких синичок може обслужити 40 плодових дерев.

• Сова з’їдає за місяць 85-130 мишей, а за літо – до 1000 полівок і мишей, зберігаючи 1 т хліба.

• Грак за день може знищити 400 шкідників.

• Три дятли за день поїдають 1000 короїдів – шкідників лісу.

• Синиця за добу з’їдає стільки комах, скільки важить сама.

• Якби людина мала такий апетит, як птахи, то вона б за добу з’їдала 40 хлібин.

Виготовлення синичок(поробки)

Вчитель.Виготовлення годівничок – це було домашнє завдання .
А тепер ми візьмемо наші годівнички, розвісимо їх у шкільному саду і наповнимо смачними пташиними стравами, щоб зима для них була легкою – не голодною. Смачного їм!

 

 

docx
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку