Виховна година "Сто доріг-одна твоя" (профорієнтація)

Про матеріал

Групи професій: Людина-природа, людина-техніка, людина-людина, людина-знакові системи,людина-художній образ. Тест "Профпридатний".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна година. Сто доріг – одна твоя

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Розпочати нашу розмову я хочу словами філософа Сенеки: «Якщо людина не знає, до якої пристані вона прямує , для неї жоден вітер не буде попутним». Залежно від того, з ким (чим) працює людина, професії діляться на п’ять груп: Людина – природа, людина – техніка, людина – знакові системи, людина – людина, людина – художній образ.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ветеринар, городник, еколог, ботаніко – географ, пекар, ландшафтний дизайнер,геоморфолог, фітодизайнер, технік - топограф

Номер слайду 7

Льотчик

Номер слайду 8

Водій, слюсар, маляр, скляр, каменяр, електрик,матрос, складальник мікросхем, підривник, моторист

Номер слайду 9

«Людина - знакові системи»Листоноша. Секретар. Фармацевт. Хімік. Бібліотекар. Юрист

Номер слайду 10

«Людина - людина» ВчителіЛікарі ПродавціЖурналісти. Психолог. Кухар. Міліціонер. Юрист. Перукар

Номер слайду 11

«Людина - художній образ» диригентакторхудожник

Номер слайду 12

Вокаліст, фотограф, ювелір,кравець, гончар,артист, реставратор

Номер слайду 13

Тест «Профпридатний»тепер давайте проведемо тестуванняі дізнаємося, до якого типу професіїви схильні, а який вид вам протипока-заний. відповідайте на наступні питання.1. Новорічна ніч для тебе - кращий час, щоб: а) виспатися; 10б) подивитися телевізор разом з сім'єю; в) опинитися в колі друзів.

Номер слайду 14

2. З трьох подарунків ти вважав за краще б: а) вудку, набір для вишивання; б) ковзани або лижі; в) турпутівку або квиток на цікаве уявлення. 3. Відправлятися в подорож краще всього: а) поодинці; б) з сім'єю або друзями; в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів.

Номер слайду 15

4. Якби ти опинився наодинці на острові або в лісі, то: а) відчув би повну свободу; б) зайнявся б пошуком виходу або якою-небудь справою; в) відчув би тугу, не неприкаяну, страх. 5. У свій вільний час ти любиш: а) читати, відвідувати бібліотеку, шахову секцію, зоопарк, ліс, ловити рибу, мріяти; б) малювати, читати, займатися спортом, музикою, шиттям або в'яже, ходити в походи, розмовляти по телефону, дивитися телевізор; в) займатися спортом, танцями, грати в ансамблі, співати в хорі, брати участь в спектаклях і концертах, подорожувати з друзями, ходити з компанією в кіно.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вибір професії базується на трьох «китах»: ХОЧУ!МОЖУ!ТРЕБА!Які професії зараз найпопулярніші? Як ви вважаєте, чому вони стали престижними?Ви всі хочете, щоб професії , які ви оберете, приносили вам гарний прибуток. Але чим займаються представники цих професій, наприклад економіст? 

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

За старих часів аристократи намагалися вразити своїх сусідів вишуканим частуванням. Кухарів виписували з-за кордону, навіть переманювали, підсилали до сусідів шпигунів, щоб заволодіти рецептом вишуканої страви. Самі ж кухарі ревно охороняли свої фірмові рецепти. У наш час справжній майстер зі звичайних продуктів може приготувати різноманітні смачні страви. Досвідчений кухар, дивлячись на рецепт, здатний уявити зовнішній вигляд і смак страви. Кухар повинен знати, як правильно зберігати, обробляти продукти, уміти прикрасити виготовлене. Тільки вдосконалюючи свою майстерність, можна «дорости» до шеф-кухаря, фірмові блюда якого стануть візитною картою солідного ресторану або кафе.

Номер слайду 22

Ця професія виникла дуже давно. Люди завжди піклувалися про своє житло. Навіть первісна людина шукала печеру, де можна було б сховатися від негоди. Поступово знання людини розширювалися, удосконалювалися її вміння. З'явилися спеціалісти, які вміли краще за інших визначати, де, з яких матеріалів і як будувати. Дбали, щоб будівлі були довговічні й красиві. Поступово люди навчилися створювати матеріал для будівництва. Одним із найдавніших будівельних матеріалів є добре усім відома цегла. Цегла й нині — найпоширеніший будівельний матеріал. Вона не боїться вогню, вологи, вітру. Чим цікава професіябудівельника?

Номер слайду 23

Співає пісеньку й співа. Верстат у токарів!Які в тій пісеньці слова?У ній немає слів. Та в ній звучить — хай знає всяк Подяка токарям: Без них, шановні, аж ніяк. Не обійтися нам!Бо навіть вдома, де живеш, Приглянься до речей: Ти працю токаря знайдеш Хоча б в замку дверей. Здається, просто річ така, Як гайка чи гвинти, — Без них не зробиш літака І поїзду не йти... Деталі точать токарі, В цеху стоять у ряд. І кожному о цій порі Співа його верстат!Професія токаря

Номер слайду 24

Є правило кравецьке просте: Сім раз відмір, а раз відріж!І, щоб костюм пошить по зросту,Потрібно мірку знять раніш... Твій одяг вийде мов картинка: Все по тобі — рукав і спинка. Тож на примірці — так годиться -Стій рівно і не смій крутиться!Професія кравця

Номер слайду 25

Чим займається Водій? Професія водія є однією з найпоширеніших в країні. Водій є практично в кожній організації і компанії. Залежно від специфіки посади, водії виконують різні функції: водії-експедитори, водії-кур'єри, водії-охоронці, таксисти, перевізники і багато що інше. Специфіка професії водія: Для водія немає вікових обмежень, головне - хороший зір (який перевіряється при планових медоглядах), наявність прав потрібної категорії і знання правил дорожнього руху. Професія водія

Номер слайду 26

Честь і слава хліборобам, Що живуть в моїм селі!Хлібороби хліб нам роблять,Знайте й ви про це, усі. В пору літню, в час осінній,Навесні — в гарячий час. Косять, жнуть вони і сіють,Лан орють — у котрий раз!Хлібороб на своїм поліНам вирощує врожай. А їсте ви паляницю,Калачі смачні їсте —Не забудьте уклониться. Хліборобові за те!Професія хлібороба

Номер слайду 27

Відгадування загадок. Робить зачіски й перуки,Підстриже і пофарбує,Гарний настрій подарує.Інструмен бере у руки-Линуть чисті,ніжні звуки. Люди кажуть: "Це талант!"Добре грає . Одяг в мене дуже гарний, Бо пошив його… Хто одежу шиє всім:І дорослим, і малим,Дружить з голкою й тканиною,Строчить швейною машиною. Там де він,чудові пахощі,На дітей чекають ласощі: Шоколадки і цукерки із начинками,Тістечка із кремом і родзинками

Номер слайду 28

Він для кожної людини. Ліки має й вітаміни,Прочита рецепт уважно,Що і як робить підкаже. Хто людей з біди рятуєІ хвороби всі лікує-Призначає процедуриІ таблетки і мікстури?У театрі грає ролі: Нині- вчителя у школі,Завтра буде інша роль-То бідняк він, то король.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Професій безліч є цікавих. Але свою обрати як,Щоб добре діло й добра слава?І ми міркуємо ось так. Я хочу бути космонавтом,У космос кораблі водити. А я - учителем, щоб научати. Маленьких діток в світі жити.

Номер слайду 31

Артистом точно буду я,Про це мріє вся сім'я. Почесно сіяти, орати,І трактори ремонтувати. А я скажу вам, друзі, чесно: Всі в нас професії - почесні!

Номер слайду 32

Номер слайду 33

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ. КЛАСНИЙ КЕРІВНИК9 КЛАСУБУРДЕЙНА О. В.

pptx
Додав(-ла)
Бурдейна Олена
Додано
29 жовтня 2020
Переглядів
904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку