Виховна година "Суд над алкоголем"

Про матеріал
Данна розробка виховної години допоможе вихователю в ігровій формі виробити в підлітків стійку зневагу до вживання алкоголю, розкрити всі шляхи негативного впливу його на організм людини.
Перегляд файлу

Розробка виховної години

«Суд над алкоголем»

Мета. Розвивати почуття зневаги до вживання алкоголю, заохочувати до здорового способу життя через розкриття негативного впливу алкоголю на організм людини.

Унаочнення, Вирізки з газет, аудіозаписи, слайди і зразки алкогольних напоїв. Слова на дошці і відповідні карикатури:

«П'яниця подібний до пляшки віскі, лише горло та черево і ніякої голови».

«Ти ллєш вино і п'єш, як цар і повелитель. Чекай, ти ще зрозумієш, що ти його служитель».

Вступне слово класного керівника. Алкоголь... Це добро чи зло? Кожний в більшій чи меншій мірі знає про його споживання: п'ють знайомі, батьки, однолітки. Хто більше, хто менше. Алкогольні напої рекламують і тут же пишуть, що це шкодить здоров'ю. Спирт для медицини і спирт для парфумерії, спирт в побуті і в житті. То де ж правда? Ось давайте спробуємо сьогодні на виховній годині встановити істину. А поки що: горілчані вироби це злочинець, якого впіймали на місці злочину і відбувається суд.

орілчані вироби розкладені на окремому столі)

Секретар. Встати, суд іде! Суд відкритий. Крім свідків злочину в залі присутні лікарі, вчителі, очевидці. Слово бере суддя.

Суддя. Слухається Справа алкогольних напоїв, які підозрюються в скоєнні злочинів як поодиноко, так і групою, попередньо обдуманих або стихійних, найчастіше з важкими наслідками. Свідчення повинні бути тільки правдиві. Ось послухайте, про що нас інформують слідчі органи.

Слідчий. а) трагедія на водійській стоянці; б) п'ять трупів до дня народження. Таких прикладів можна привести дуже багато. А ось свідок з села К. нашої  області. Прошу надати слово. (Слідчий передає зібраний матеріал суду).

Свідок. В нашому селі стався злочин. Жінка пішла від чоловіка, бо він пиячив, бив її і дітей. Він же наполягав повернутись, погрожував. Одного вечора, перестрівши дружину, вбив її, кинув у яму. Після цього пиячив в ресторані. Лише через кілька днів тіло жінки знайшли, а ще пізніше доказали  вину чоловіка. Ось до чого призводить вживання алкоголю.

Захисник. Звичайно, це важкі злочини. Але чи ми винні? Історія ви­готовлення хмільних напоїв іде в давнину. В стародавній Індії алкогольні напої були складовою частиною релігійних церемоній. Найбільш поширеним було вино дар богів. Покровителем вважався бог Діоніс або Вакх. Тому і п'янства називали вакханаліями. Першовідкривачі спирту в XI ст. ліікар і монах-хімік настільки були вражені властивостями, що дали йому назву «алкоголь», що в переводі означає «ніжний», благородний. Алхіміки назвали спирт «аква віва» водою життя.

Із залу свідок (до судді) Можна питання?

Суддя. Дозволяю. 

Свідок. А чому ж ви тоді не доказуєте, що скоро прийшло розчарування «вода життя» зіграла з людиною злий жарт. Блаженство виявилось не справжнім, а спотвореним.

Прокурор. Так, і тоді алкоголь стали називати «аква моріс», тобто «вода смерті». Уже в працях Геродота, Плутарха, Гіпократа п'янство розцінювалося добровільним сходженням з розуму. В Китаї в 2286 р. до н.е. було видано едикт, який передбачив суворе покарання за надмірне споживання алкогольних напоїв. В єгиптян і римлян перед пируючими ставили на стіл череп людини аби нагадувати про цю отруту. Закони Риму не дозволяли людям вживати спиртні напої в день весілля. Такий закон був і на Русі. Пияцтво завжди засуджувалось різними віруваннями. Петровська горілка мала лише 14°.

Захисник. Щоб не говорив прокурор, свідки, алкогольні напої необхідні. Якщо взяти технологію приготування кондитерських виробів, то багато з них не обходиться без використання лікеро-горілчаних виробів. А медицина без спирту? А червоне виноградне вино навіть покращує обіг кровї.

Лікар-уролог. При вживанні алкоголю зміни відбуваються в печінці, яка ніби орган-мішень. Діагноз алкогольного руйнування печінки важко встановити, так як більшість намагається приховати зловживання алкоголем.

Хронічний алкоголізм займає одне з перших місць серед основних причин смертності. Смертність від церозу печінки серед п'ючих в 9 раз частіше, ніж в тих, хто не п'є. Попадаючи в шлунок, спирт обпалює слизову оболонку, що приводить до гастриту, виразки.
Лікар-кардіолог. Стакан пиве або гарна горілка спричиняють серцебиття до 100 і більше ударів в хвилину. Паузи для скорочення серцевої м'язи, які необхідні для відпочинку, зменшуються. Між тканинами появляється жир, серце стає в'яле, працює погано.
Серцебиття доходить до 180 ударів, не вистачає повітря, загальна слабкість, головна біль, головокружіння. Кожен 10-й інфаркт — після вживання алкоголю.

Лікар-гінеколог. Не добре вживати алкоголь до 30 років, молодим на весіллі. Чому? Виявляється, зв'язок великий. Ще Плутарх писав: «П'яниці народжуються від п'яниць» може і сильно сказано, але часто так і виходить Особливо це залежить від жінки. Вагітна жінка звечора випила і протверезіла до ранку, а плід її ще багато днів п'яний, тому що недозрілі ферменти не можуть нейтралізувати алкоголь. І маленький організм година за годиною
отруюється. Навіть те, що в період вагітності п'є чоловік, негативно впливає на організм дитини.

Адвокат. Пане суддя, можна питання?

Суддя. Прошу!

Адвокат. Ось тут лікарі розповідають про різні захворювання, які виникають при алкоголізмі. А хіба обов'язково стати алкоголіком? Нічого, якщо людина вип'є чарку-дві. Та й чи така вже вина тих, кого я захищаю, коли вони приносять такий прибуток державі? Інакше я не зміг би принести цей доказ, адже за це потрібно багато платити

(запис реклами горілки на екрані, реклами напоїв в газеті).

Прокурор. Я протестую проти реклами.

Суддя. Протест прийнято.

Прокурор. Отже, одна, дві чарки і ніякої шкоди. А чи знаєте ви, що в кожної людини свій організм. І кожна нова порція для однієї людини не страшно, а для іншоїце дорога до пияцтва, до алкоголізму. Як же ми можемо дізнатися наперед, який в мене організм? А ніяк! Краще не ризикувати. Та й прибутки, які приносить реалізація спиртного «вилазять боком». Пан адвокат перебив виступи спеціалістів.

Лікар-невролог. До мене в кабінет привезли хворого — 36 років. У лікарні він став на четвереньки, втягнув шию, оскаливши зуби, хрипло загавкав. В ньому щезло все людське. Що ж стається з мозком? Мій колега показав мозок одного пацієнта, який загинув від алкоголізму: мозок був майже зовсім без звивин, гладенький. Пустоти заповнені рідиною. Алкоголь вів до втрати розуму. Останньою особливістю хворого є алкогольний психоз - "біла гарячка".

Журналіст. Абуль Фараді [1226-12В6 р.) писав: «Алкоголь повідомляє кожному, хто п'є, 4 якості. Спочатку людина подібна до павлина (пижиться і хизується), потім набирає характеру мавпи (сміється і заграє); далі подібна до лева (горда, самовпевнена), а в кінці перетворюється в свиню, яка валяється в бруді».

Суддя. Викликається вчитель.

Вчитель. Дівчина, яку я знаю, має 16 років.В школу пішла вчасно, добре вчилася. Росла м'якою, привітною. Та в старших класах стала курити, пити. З цього часу поведінка змінилась: стала груба по відношенню до матері. Покинула школу, продовжувала випивати. Скоро стала жалітися на погане самопочуття, безсоння. По ночах бачила якісь силуети, страшні картини, по підлозі ніби бігали миші, пацюки, на деревах гойдалися мавпи. Часом нікого не розуміла. Зробила кілька надрізів на руках. Допомогло тільки довге лікування в психіатричній лікарні. Чому так швидко сталась біда з дівчиною? Я вимагаю накарати злочинців.             

Прокурор. З цього, що розказала свідок, очевидно, що вживати алкоголь підліткам недопустимо. Дитячий організм значно швидше руйнується алкоголем, ніж дорослий. Смертельна доза алкоголю в 4-5 раз менша, ніж для дорослого. Чому п'ють діти?

Психолог. Причини різні, але найчастіше винні дорослі. Можна виділити 3 групи дітей, які хворіють алкоголізмом:

1. Це діти з відсталим розумовим розвитком і легко піддаються впливу.

   2.Діти, які виховуються в умові пияцтва та конфліктів.

3. Діти без якихось відхилень, але неправильно виховані: дозволено все чи нічого.

Підлітки п'ють, щоб бути подібними до старших, щоб звільнитися від нудьги. Дослідження показують, 32% алкоголіків звикли до алкоголю у віці до 10 років, 64% —11-15 років, тобто 96%— в дитячому і юнацькому віці.

Адвокат. Отже, ви пропонуєте повністю відмовитись від алкоголю. А як же звичаї? Як дні народження, весілля, похорони, іменини, хрестини, зустрічі, проводи, свято? Вже ж проводилась в нас компанія по винищенню виноградників. І що вийшло? Де ви бачили життя без спиртного?             

Свідок. А ось в Алжирі зовсім інакший спосіб життя. Хто вперше попадає в цю країну, дивується, що всі торжества там без випивок. Дорослі весь вечір п'ють лимонад, соки, каву, причому свято проходить не менше веселіше, емоційніше, цікавіше, ніж з алкогольними напоями. В них немає наркологічних лікарень, жінок, які вживають алкоголь, дуже рідко сімейні конфлікти, так як і розводи, слабкі діти. До п'яного алжирця відносяться, як до того, що втратив розум. Алжирці люблять спорт, свою країну, хочуть бачити її вільною і процвітаючою.

Суддя. По справі злочинів алкоголю є багато свідчень, які зібрані в папки і з якими суд ознайомився. Ми вислухали свідчення за і проти, перед оголошенням вироку даємо слово звинуваченому.

Звинувачений. (аудіозапис) Сьогодні я зрозумів, що все моє життя приносило і приносить людям зло. Тому я погоджуюсь на все, що призначить мені суд і готовий спокутувати свою вину.

Секретар. Суд виходить для прийняття вироку. Встати, суд іде

Суддя. В одній книжці я прочитав-такі слова: «Дім велике слово. В нього ж є душа. Щаслива людина, в якої є свій добрий дім. А якщо душа пішла? Дім помирає. Він також смертний. І до болі гірко бачити такі дома. Тут близька колись людина стає чужою, замість привітних рук назустріч простягуються кулаки, замість добрих слів погрози. Таким стає всякий дім, в який разом з людьми поселяється алкоголь. За ним приходить зло, біда, нещастя».

Давайте зробимо так, щоб цього не було. Тільки тверезі люди, твереза нація може бути сильною, мудрою, мати свій дім.

Оголошується вирок.

Вважати алкоголь винним, а тому:

1 .Не споживати алкогольні напої дітям і особам до 21 року.

  1.              Не розпивати спиртні напої в місцях, де є діти.
  2.              Утримуватися від алкоголю жінкам, особливо вагітним.
  3.              Не зловживати спиртними напоями, особливо міцними. Суд закрито.

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Галстян Ольга
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку