Виховна година " У добрі справи ти вклади прекрасні прояви душі"

Про матеріал
Виховна година на тему "У добрі справи ти вклади прекрасні прояви душі" ( Добрик крокує планетою). Надасть можливість вихованцям побачити негативні риси людського характеру , таки як нахабність, підлість, почуття помсти. Та усвідомити , що людська гідність, чесність, правдивість, доброта - є найкращими проявами прекрасної душі людини.
Перегляд файлу

 

 ВИХОВНА ГОДИНА НА ТЕМУ У ДОБРІ СПРАВИ ТИ ВКЛАДИ ПРЕКРАСНІ ПРОЯВИ ДУШІ (ДОБРИК КРОКУЄ ПЛАНЕТОЮ)

Мета: формувати в учнів непримиренне ставлення до негативних рис людського характеру: нахабності, підлості, почуття помсти; поглиблювати усвідомлення людської гідності, чесності, правдивості, доброти; виховувати у дітей людяність, гуманність у стосунках, доброзичливість, повагу до людей, великодушність, скромність та самопожертву; навчати оволодівати навичками взаємодопомоги, пробуджувати у дітей щирий інтерес до всього корисного, морального, бажання назавжди зберегти людську гідність.

Обладнання: презентація, зірочки, плакати, малюнки, казкові герої, прислів’я, листи з ситуаціями, сонце, промінчики, відеоматеріали

Форма проведення: психологічний практикум

Хід роботи

І. Вступна частина

1. Перевірка готовності до уроку

- Сідайте рівненько за свої парти, і приготуйтесь уважно слухати.

2. Введення казкових персонажів

- Діти, сьогодні до нас у гості завітали чарівні персонажі, які крокують нашою планетою і побували у багатьох куточках світу. Ось ви можете побачити у яких куточках світу вони побували, і нарешті прийшли саме до нас у клас – це Добрик і Добричка. Привітаємо їх бурхливими оплесками!!!

3. Повідомлення теми і мети

- Діти, сьогодні у нас буде дуже цікаве і незвичайне заняття. Ми з вами будемо співати, танцювати, грати. А знаєте чому? Тому що наше заняття називається «У добрі справи ти вклади прекрасні прояви душі». Ну що діти, ви готові працювати на занятті? Тоді починаймо!

ІІ. Основна частина

1. Розповідь про добрі справи. Оголошення назв помічників Добрика і Добрички

- Добро – це життя людини заради інших, щире бажання допомогти, любов до батьків, близьких, Батьківщини, здатність до самопожертви. Зло – бажання отримати від життя все можливе, не рахуючись ні з ким і ні з чим, замкненість і зосередженість на власних проблемах, інтересах, амбіціях.

- Добрик і Добричка вирішили розділити вас на 5 команд по 6 чоловік у кожній, і роздати вам отакі от логотипи ваших команд. Кожна команда неповторна та особлива, тому завжди поважайте одного одного та вислуховуйте.

- Добрик та Добричка будуть слідкувати за вашими відповідями і найактивніші в кінці заняття отримають зірочки.

- Оберіть , буль ласка, капітанів для своїх команд.

2. Робота в групах

- А тепер нехай кожен капітан витягне папірець на якому буде написана ситуація. Я зачитаю ситуацію для усіх у класі, але вирішення цієї ситуації мають вигадати лише учасники команди.

1. Старенька бабуся просить вас сходити в аптеку за ліками, а на вас чекають друзі…

 2. У клас весняним ранком залетіла бджілка. Вона не може вилетіти на волю…

 3. Мишко захворів і його довго немає у школі…

 4. Ви поспішаєте до школи, але назустріч іде старенька бабуся, яка несе важкі сумки…

 5. Мама попросила вас сходити за хлібом. При вході в магазин ви бачите маленьку дівчинку, яка голосно плаче…

3. Гра «Рецепти доброти»

- А тепер оберіть у кожній групі добрих лікарів, які будуть придумувати рецепти ліків від «людських хвороб».

- Тепер лікар виходить до дошки та витягає картку з однією з назв «людських хвороб».

- Повертається на своє місце, а ви усією командою маєте вигадати найцікавіший рецепт засобу, який допоможе позбавитися людям від цієї негативної якості

Кожна група витягує картку з однією з назв «людських хворіб» і зробить людей добрішими по відношенню один до одного. ( Байдужість, черствість, грубість, злість, жорстокість)

4. Гра «Поясни або передай іншому»

- А зараз у своїй команді ви маєте вибрати справжніх знавців українського народного фольклору, які будуть вміло пояснювати прислів’я та створювати свої власні припущення щодо тих чи інших прислів’їв.

- Обраний учень виходить до дошки та витягує листочок з прислів’ям, повертається до команди та намагається швидко подумати і пояснити це прислів’я, якщо ж він не може сам, то може передати свою роль іншому учаснику своєї команди.

Від добра добра. не шукають.

Хто людям добра бажає, той і собі має.

Без доброго діла немає доброго імені.

Роби добро скільки можеш — від цього не занеможеш.

За добро добром і платять.

5. Вивчення правил доброти

- Добрик та Добричка передають вам правила доброти, які ви маєте запам’ятати і кожен раз використовувати у своєму повсякденному житті.

- Давай всі хором прочитаємо їх.

1) Допомагай слабким, маленьким, хворим.

2) Не будь жадібним.

3) Прощай іншим помилки.

4) Ніколи не заздри.

5) Жалій інших, а не себе.

ІІІ. Заключна частина

1. Підведення підсумків

- Поспішайте, друзі, робити добро! Нехай ніколи не затьмарить вашу душу зла справа. Хай тепло ваших сердець зiгрiває всіх: і рідних, і друзів, і навіть незнайомих людей. І тоді настане час, коли ви зможете сказати: «Я роблю важливу справу — приношу людям радість!»

ІІІ. ПРОГУЛЯНКА НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ АБО ЕКСКУРСІЯ (СПОРТИВНІ ЗАНЯТТЯ НА МАЙДАНЧИКУ, РУХЛИВІ ІГРИ)

Гра «Колдунчики»

Один або кілька людей на обмеженій території бігають за іншими гравцями. "Зачаровані" залишаються на місці і кричать "Чай, чай, виручай". Їх можуть зняти чари інші гравці доторкнувшись рукою (або пролізаючи між ніг – Американські колдунчики). Гра триває до тих поки залишиться один - найспритніший.

Гра «В домівці»

Для цієї гри потрібні Жителі та Домівки. Домівки складаються з двох учасників піднімаючи руки до верху. А жителі в цей час бродять гуляють, коли ведучий говорить ніч, вибігає ЛОВЕЦь та ловить тих людей хто без хатки. Хто не встиг знайти хатку, то стає на місце ловця.

Гра «Кошки та мишки»
Гра «Крокодил»
Гра «Світлофор»
Гра «Лисиця»
Гра «Хованки»

Аппликации из пластилина на бумаге. Поделки для дошкольников.ВИГОТОВЛЕННЯ З ПЛАСТИЛІНУ «ПОРТРЕТ МОГО ДРУГА»

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку