Виховна година "Українська пісня - зброя під час війни"

Про матеріал

Сприяє розвитку у підростаючого покоління здібностей сприймати прекрасні скарби, створені художнім генієм українського народу, прилучати до світу краси; виховувати любов і повагу до України відчуття прекрасного, формувати вміння аналізувати явища культури, правильний естетичний смак.

Перегляд файлу

Опорний заклад освіти

«Попівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів»

Попівської сільської ради

C:\Users\User\Desktop\depositphotos_1479152-stock-illustration-rosecorner-crossstitch.jpg 

 

 

 

Виховна година

 

«УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ –

    ЗБРОЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ»

 

 

 

 

 

 

ПІДГОТУВАЛИ

                                             Руслана Кривенко

                                           заступник з НВР,

Вікторія Лисаченко ,

                                               педагог-організатор

 

 

 

 

 

2022

 

Виховна година

«УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ – ЗБРОЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ»

Мета. Сприяти розвитку у підростаючого покоління здібностей сприймати прекрасні скарби, створені художнім генієм українського народу, прилучати до світу краси; виховувати любов і повагу до України відчуття прекрасного, формувати вміння аналізувати явища культури, правильний естетичний смак.

Обладнання. Святково прибраний клас у стилі української світлиці з витворами народного мистецтва, презентація, Інтернет.

Хід заходу

Вчитель

Коли пісні мойого краю

Звучать у рідних голосах —
Мені здається, що збираю

Цілющі трави я в лугах.

В піснях і труд, і даль походу,

І жаль, і усміх, і любов.

І гнів великого народу,

І за народ пролита кров.

В піснях дівоча світла туга

І вільний помах косаря.

В них юність виникає друга.

Висока світиться зоря.

 

Вчитель. Вже майже дев’ять місяців триває повномасштабна російсько-українська війна. Наш народ пережив перші жахливі дні, які були одними з найважчих у цьому двобої. Українці зуміли не лише згуртуватися проти агресора, а й не забувають про підтримку наших захисників усіма можливими засобами. Одним із них є пісня. Деякі напівзабуті пісні зараз, на фоні воєнних подій, набувають нової популярності, багато й нових пісень створено у ці нелегкі часи.

Можливо, хтось помилково вважає, що війна – не час для пісень. Але, насправді, часто саме пісні вели у бій, допомагали впоратися з емоціями в найскрутніші часи та піднімали бойовий дух. А українці – одна із найспівочіших націй у світі, тож не дивно, що наші виконавці та музиканти не лише пішли боронити країну зі зброєю в руках, а й отримали новий поштовх              для              творчості.
Біль, лють, страх за майбутнє, ненависть до ворогів і любов до своєї країни та рідних – усе це відчуває кожен українець. І доволі часто внутрішні переживання виливаються у творчість. Для когось пісня – це спроба катарсису, для декого - спроба пережити жах війни. А дехто за допомогою пісні намагається підняти бойовий дух українців.

 

1-й учень. Українська народна пісня — яке ж це диво! Невіддільна від життя, як квіти біля чепурної хати, як зорі на небі.

Задушевна, милозвучна, проста, як усе геніальне, вона полонить серце слухачів. Через усі поневіряння проносить вона свої чари, свою нев’янучу молодість.

Вчитель. Діти, а що для вас значить українська пісня?

Так, справді, українська пісня — це наше життя, наша наснага, завдяки їй ми маємо можливість виховувати підростаюче покоління на добрих українських традиціях.

2-й учень. Виряджаючи в дорогу сина, мати давала йому вишитий рушник, як згадку про рідну домівку, про своїх батьків. І цей рушник, як часточка рідної Батьківщини, допомагав переносити труднощі в чужій стороні.

(Звучить  «Пісня  про рушник»  муз. Майбороди, сл. Малишка),

https://www.youtube.com/watch?v=4iav4SZnR0U

Вчитель. Українська народна пісенність — дорогоцінне надбання нашого народу, нев’януча окраса його духовної культури. Народні пісні володіють чудовою здатністю полонити людські серця, підносити настрій, тамувати біль, множити силу у боротьбі. Пройнята любов’ю до рідної землі, пісня величала не тільки людину, а й природу рідного краю, його красу і багатство.

1-й учень. Багато хто з виконавців у своїй творчості використовував військову тематику усі вісім років - відколи в Україні розпочалася війна. Та за останні 9 місяців відкритого протистояння і боротьби з російським окупантом, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у музичному мистецтві стався справжній сплеск патріотичного духу.

2-й учень. До вашої уваги пісня «Заспіваймо пісню під калиною» у виконанні учениці 9 класу Опорного закладу освіти «Попівський ЗЗСО І-ІІІ ст.» Анастасії Солохи. Анастасія є учасницею марафону, який пройшов цього літа по селах Попівської громади на підтримку ЗСУ.

(Пісня А. Солохи)

Вчитель. А зараз до вашої уваги вікторина «Українська пісня – зброя під час війни».

(Презентація – вікторина додається, бажано, щоб був Інтернет)

Вчитель. Наша зустріч підходить до свого завершення. Бережіть українську пісню. А я пропоную  заспівати всім разом пісню, яка полонила весь світ своєю милозвучністю «Ой у лузі червона калина».

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 січня 2023
Переглядів
1150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку