Виховна година "В гостях у Чорного моря"

Про матеріал
Систематизувати знання дітей про Чорне море; закріпити знання про мешканців Чорного моря, про цілющі властивості моря; познайомити з творами художників, композиторів, поетів про море; виховувати у дітей любов до моря і бажання зберегти його красу.
Перегляд файлу

Подільська міська рада

Липецький ліцей Подільської міської ради

Подільського району Одеської області

                                         

 

 

 

 

 

 

Екомоніторинг по-європейськи: як в Україні слідкують за ...

 

                                                               Підготувала

вчитель початкових класів

                                                                          Липецького ліцею

                                                                                   Тіора Ауріка Василівна

2023

«В гостях у Чорного моря»

Мета: систематизувати знання дітей про Чорне море; закріпити знання про мешканців Чорного моря, про цілющі властивості моря; познайомити з творами художників, композиторів, поетів про море; виховувати у дітей любов до моря і бажання зберегти його красу.

Матеріал: аудіозапис шуму моря : https://www.youtube.com/watch?v=oyZVBTDiok0  ;

Музичні твори:

https://www.youtube.com/watch?v=IjAODqYwiWY

https://www.youtube.com/watch?v=OPKZ3uwLGh0

https://www.youtube.com/watch?v=xu--__GJUjc

Репродукції картин про море

Вірші про море для дітей https://mamabook.com.ua/virshi-pro-more-dlya-ditey/

Хід заняття

  1. Слово вчителя.

Сьогодні нас чекає захоплююча подорож. Закрийте очі, прислухайтеся і дізнаєтеся, куди ми вирушаємо.(Звучить аудіозапис шуму моря).

– Ми вирушимо в подорож по Чорному морю. Для цієї подорожі нам не потрібен корабель, нам навіть не потрібно виходити з класу. Ми зробимо цю подорож в своїй уяві, згадаємо все, що нам вже відомо, дізнаємося щось нове.

Перша зупинка «В гостях у Чорного моря»

Вправа  “Капелюхи де Боно”

  1. Білий - збір інформаціїC:\Users\user\Desktop\море\images.png

- Що ви знаєте про Чорне море?

   Чорне море з усіх боків обмежене материком. Води Чорного моря сполучаються з Азовським морем через Керченську протоку. Це море відноситься до внутрішніх морів. Площа території Чорного моря складає 422 тисячі км2. Обсяг вод дорівнює 555 тисячам км3.Середня глибина Чорного моря становить близько 1315 м, максимальна глибина – 2210 м.

   В межах України в Чорне море впадають Дунай, Дністер, Південний Буг, Дніпро, які мають великий вплив на формування його водного балансу. Річки приносять прісну воду, але значна її частина випаровується з поверхні моря. Тому – Чорне море – солоне.

    Рослинний світ Чорного моря включає в себе 270 видів багатоклітинних зелених, бурих, червоних донних водоростей

    Тваринний світ Чорного моря досить різноманітний. Перш за все, це різні види промислових і непромислових риб – осетрові (найбільша з них – білуга), азовська камбала-глосс, кефаль, пеленгас, чорноморська камбала-калкан, барабулька-султанка, морський окунь, ставрида, скумбрія, оселедець,  хамса, кілька, тюлька, бичок, морський йорж, зеленуха і інші – всього близько 180 видів. Водяться тут також чорноморська акула – катран, три види дельфінів – афаліна, белобочка і азовка , зустрічається два види скатів, медузи, мідії, рапани, краби і інші мешканці морських глибин.

   Чорне море омиває береги декількох європейських держав: Росії, України, Румунії, Туреччини, Болгарії, Грузії, невизнаної Республіки Абхазія. Чорне море судоходне: тут є важливі морські транспортні шляхи, працюють великі вантажні та пасажирські порти Одеса, Варна, Іллічівськ, Керч, Поті та Батумі, Новоросійськ, Севастополь, Констанца, Стамбул, Трабзон, Бургас і інші.

    Чорне море також є курортною зоною. Відомі курорти на Чорному морі – це Варна, Куяльник та Коблево, також Сухумі, Батумі, Анапа, Сочі, Гагри. Особливо варто згадати кримські курорти: Судак, Феодосію, Ялту, Гурзуф, Коктебель, Євпаторію та інші невеликі курортні поселення.

Складання асоціативного куща.

 

Чорне море

 

  1. Червоний- відчуття, активні емоції людини. C:\Users\user\Desktop\море\images.png

    Море – улюблене місце відпочинку для всіх, і дорослих, і дітей

Безліч художників надихалися морем на написання картин. На Чорному морі жив один дуже відомий художник-мариніст. Як його ім’я? Іван Костянтинович Айвазовський. А що значить художник-мариніст? Художник, що зображає море. Перед вами кілька репродукцій з картин Айвазовського. Ви зможете трохи пізніше уважно їх розглянути.

   І море може звучати по-різному: ласкаво шепотіти, бурчати, гуркотіти. Композитори, послухавши голос моря, писали музику. Послухайте уривки з музичних творів: Антоніо Вівальді «Бурхливе море», Клод Дебюссі «Розмова вітру з морем», Микола Римський-Корсаков «Океан — море синє».

   Поети написали безліч віршів про море. Ось цю книгу з віршами про море ми з вами прочитаємо трохи пізніше, а поки поставимо її в куточок книги

 

  1. Жовтий- користь, вигода. C:\Users\user\Desktop\море\images.png

   Для більшості з нас літній відпочинок – це перш за все море. Люди приїжджають до нашого моря купатися в його теплій воді, грітися під сонцем, дихати корисним морським повітрям. Морська вода, сонце і повітря — хороші ліки.

 Море — дорога

– По морю, як по великій дорозі рухається транспорт. Назвіть, який морський транспорт ви знаєте? Корабель, човен, катамаран, яхта, водний мотоцикл.

Море — це будинок для водоростей, риб, молюсків, ссавців.

Море дає поживу птахам.

 І людину годує море. Яку  їжу людина бере з моря?

  1. Чорний- негативні сторони. C:\Users\user\Desktop\море\images.png

Температура води

Небезпечні хвилі

Небезпечні морські мешканці

"Пляжні" хвороби

Температура води
   Дуже важливою для здоров'я є температура води на пляжі. Вона не повинна бути ні занадто холодною, ні занадто теплою.
В дуже холодній воді купатися не можна.
   Купання при температурі води нижче 20 градусів корисно лише для здорових і загартованих людей - це своєрідне тренування для судин.
Переохолодження може викликати спазм судин або спровокувати судому. До речі, проти судоми є ефективний прийом: візьміться руками за гомілку зведеної ноги, з силою зігніть коліно, потім випрямте ногу. Повторіть такі рухи кілька разів.
    Інша  небезпека на пляжі - дуже тепла вода, вище 25-26 градусів. Справа в тому, що при такій температурі починають активно розмножуватися хвороботворні мікроорганізми. Тому, якщо ви опинились коло такої перегрітої води, старайтесь, щоб вода не потрапляла вам в рот при купанні. Відразу після купання обов'язково прийміть душ.
Небезпечні хвилі
   Навіть коли море штормить, багато людей сміливо лізуть у воду, стрибають у хвилях, гойдаються на надувних матрацах. Тим часом купатися в шторм небезпечно навіть досвідченим плавцям. А вже тим, що ледь тримаються на воді і тим більше дітям – входити в море при великих хвилях особливо небезпечно. Найнебезпечніше навіть не саме плавання, а момент виходу на берег. Оглушливі удари хвиль відносять назад, в море, збивають з ніг. Надувний матрац в шторм теж погана ідея. Вітер може віднести його далеко від берега, а хвиля - захлеснути.
   Дуже підступні підводні течії, які проходять поруч з берегом, - ріпи. Якщо Ви потрапили в такий перебіг, головне - не панікувати. Плисти потрібно не до берега, а паралельно до нього. Не забувайте, що про небезпечні течії попереджають червоні прапорці на пляжах.
Небезпечні морські мешканці
   Небезпечні можуть бути і деякі підводні жителі.

   Серед небезпечних риб Чорного моря — морський дракончик (найбільш небезпечна — отруйні колючки спинного плавника і зябрових кришок) , чорноморська і помітна скорпени , скат (морський кіт) з отруйними шипами на хвості. Представляє небезпеку у Чорному морі —велика медуза корнерот. Своєю отрутою, яку вона використовує для полювання на здобич, вона може досить сильно вжалити людину. Скат хвостокол серед чорноморських скатів вважається одним з найбільш небезпечних. Його хвіст для захисту наділений гострою колючкою, яка може виростати до 35 сантиметрів. Вкрай болючий укол може привести до неприємних наслідків.
"Пляжні" хвороби
    Гуляючи босоніж по пляжу, можна підхопити паразита, який має назву анкилостома. Його переносять кішки і собаки. Є й інші неприємні "пляжні" захворювання. Наприклад, любителі засмагати без підстилки або зариватися у вологий теплий пісок на людному пляжі ризикують отримати кишкові і сечостатеві інфекції.
    Не варто також загорати в мокрому купальнику .Обов'язково беріть з собою на пляж не менше двох купальників і після купання переодягайтесь в сухий.
Пам'ятайте, навіть невеликі ранки на шкірі необхідно відразу ж промити чистою водою, а потім обробити йодом, зеленкою або спиртом.

 

  1. Зелений- нові знання, ідеї, дослідження. C:\Users\user\Desktop\море\images.png

    Припустимо, що зникло  море. До чого це призведе? Ваша думка.

   Якби таке сталося, ми б отримали дві новини: хорошу і погану. Почнемо з хорошої: у нас з'явилося б дуже багато прісної води для пиття. А погана полягає в тому, що попит на неї суттєво би впав.

   Подібний катаклізм загрожував би зникненням майже 230 тис. видів морських мешканців, чиї організми еволюція привчила жити в солоній воді. Морська флора — ще одна жертва. Якби з океанів зникла сіль, це призвело б до загибелі водоростей, а це катастрофічний удар по людству.

   Змінився би клімат

  1. Синій- висновки. C:\Users\user\Desktop\море\images.png

    В природі все взаємопов'язане. Все важливо, все треба, все цікаво.

ІІ зупинка «Загадкова»

У Чорному морі дуже багато мешканців. Давайте відгадаємо загадки.

Все під водою вистачає клешнею.
Вправно збирає сміття,

морське дно очищає.
                                                                                 (Краб)

Ця птиця любить море,
Жити звикла на просторі.
В синє море пірне —
Рибку в дзьобі принесе.
                                                                                 (Чайка)

Купол, як парасолька прозорий, має.
Плисти, якщо треба, непогано вміє.
Рухається купол і плисти допомагає.
Щупальце, наче кропива, кусає.
                                                                                  (Медуза)

Як риба в оді махає сильним хвостом,
Але годує діточок своїх молоком.
Він з радістю в море корабель зустрічає.

Людей, які не вміють плавати, рятує!
                                                                                 (Дельфін)

ІІІ зупинка «Грайлива"

Дидактична гра «Життя у Чорному морі»

   Вчитель розміщує флеш-картки на столі по колу малюнком донизу,запитаннями зверху,  щоб учні не бачили зображення. Карток має бути стільки, скільки учнів в класі. Учні встають навколо флеш- карток. Лічилкою визначаємо, хто почне гру. Кожна картка містить 5 запитань про мешканців Чорного моря,  яке оцінюються 5,4,3,2,1 балами. Читає запитання, якщо одразу відповів правильно, отримує 5 балів та  перевертає картку . Якщо ні, читає друге запитання.Якщо відповів, отримує вже 4 бали, ні- читає третє і т. п. Виграє учасник, який отримав найбільше балів.

ІІІ зупинка «Підсумкова»

  А зараз пропоную всім намалювати все про що ми говорили.

Вправа «Мікрофон»

- Що нового ви сьогодні дізналися про море?

- Що цікавого було в подорожі?

- Які завдання у вас викликали труднощі, а які давалися легко?

Великий і дивовижний навколишній світ, в ньому багато загадок і таємниць, так давайте будемо берегти і охороняти його, щоб надалі робити відкриття

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

C:\Users\user\Desktop\море\изображение_viber_2023-10-30_17-57-07-362.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\море\изображение_viber_2023-10-30_17-57-07-011.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\море\изображение_viber_2023-10-30_17-57-07-154.jpg

 

       C:\Users\user\Desktop\изображение_viber_2023-10-25_12-29-35-228.jpg

 

 

C:\Users\user\Desktop\море\изображение_viber_2023-10-25_12-29-33-179.jpg

 

C:\Users\user\Desktop\море\изображение_viber_2023-10-25_12-28-09-976.jpg

 

Картини Івана Костянтиновича Айвазовського.

C:\Users\user\Desktop\море\kartina_161.jpg        C:\Users\user\Desktop\море\Без названия (4).jfif

C:\Users\user\Desktop\море\chernoe-more.png              C:\Users\user\Desktop\море\Без названия (5).jfif

    C:\Users\user\Desktop\море\images.jfif                            C:\Users\user\Desktop\море\Без названия (2).jfif

 C:\Users\user\Desktop\море\Без названия.jfif              C:\Users\user\Desktop\море\Без названия (3).jfif

 

 

 

 

docx
Додано
26 лютого
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку