Виховна година "ВСЯ ПРАВДА ПРО НАСВАЙ"

Про матеріал
Мета: формування у студентів почуття негативного ставлення до одурманюючих речовин; усвідомлення масштабів шкоди таких речовин, зокрема насвая.
Перегляд файлу

Бесіда-лекція

"ВСЯ ПРАВДА ПРО НАСВАЙ»

Мета: формування у студентів почуття негативного ставлення до одурманюючих речовин; усвідомлення масштабів шкоди таких речовин, зокрема насвая.

Що таке насвай

В даний час основним компонентом насвая є проста махорка або тютюн. Раніше використовувалося табакоподібна рослина "нас", яка і дала назву цій речовині. Крім тютюну, до складу насвая входить гашене вапно, зола різних рослин, суміш з верблюжого кизяка або курячого посліду, в деяких випадках - масло. Огиду викликає сам склад цього зілля, а вже необхідність брати його в рот... До речі, невелика деталь. Курячий послід при поливі їм городів завжди попередньо змішується з водою для того, щоб виключити пошкодження рослин, які можуть згоріти. Але ж до складу насвая курячий послід вноситься як є, без будь-яких розбавлень.

Більшість компонентів суміші покликані виконувати формотворчу функцію при гранулюванні пилоподібних відходів тютюнового виробництва. Вапно змінює реакцію середовища і сприяє всмоктуванню нікотину в кров через слизову оболонку ротової порожнини.

Цьому ж сприяє і курячий послід.

Відомі різні види насвая: Ташкентський, Ферганський, Андижанський та інші. Можуть використовуватися різні назви: насибай, нацвай, анасвай, асмай, атмай.

Зовнішній вигляд насвая описують по-різному. В одних випадках це зелені кульки, в інших сірувато-коричневий порошок. Раніше насвай виготовляли у вигляді дрібних горошків, а потім перейшли на палички, які утворюються після пропускання маси через м'ясорубку. У всьому ознаки переходу на більш масштабне виробництво.

Географія насвая

Вважається, що насвай є частиною традиційної культури середньоазіатських країн.  На ринках середньоазіатських країн насвай продається нарівні з тютюновими виробами і насінням. У Казахстані за 10 тенге (1 Долар США = 130 тенге), тобто менше, ніж за 10 американських центів можна купити пакетик, якого вистачає приблизно на 30 прийомів. У Киргизстані ціна пакетика становить 2 сом (1 долар = 41 сом), тобто теж близько 5 центів. Коли насвай довозять, наприклад, до України, то, за даними деяких джерел, той же пакетик коштує вже до 3 доларів США. У цьому збільшенні ціни, власне, і полягає основний інтерес організації мережі доставки.

У містах насвай продається разом зі спеціями практично на всіх ринках. Виставляється він на ринках як засіб, що позбавляє від нікотинової залежності.

Якщо пару років тому в україно або російськомовному інтернеті можна було знайти не більше п'яти згадок насвая, то тепер сторінок, повністю присвячених йому, десятки. Він фігурує в безлічі оповідань, що стосуються середньоазіатських країн. Але більш характерною рисою часу є форуми, на яких відвідувачі розповідають про свій досвід споживання насвая. Молоді люди через Інтернет діляться рецептами його виготовлення і враженнями від застосування.

Уживання

Насвай не курять. Насвай іноді називають жувальним тютюном, але його не жують. Насвай закладають під нижню, або верхню губу і тримають там в очікуванні ефекту. При закладанні його в рот намагаються не допустити потрапляння порошку на губи, які в такому випадку покриваються пухирями і виразками. Споживачі підкреслюють неприпустимість проковтування слини. Проковтнута слина або крупинки зілля можуть викликати нудоту, блювоту і пронос. Саме блювота описується як основний компонент впливу насвая, особливо у початківців.

Короткостроковий вплив

Споживачі описують наступні короткострокові наслідки споживання насвая: сильне місцеве печіння слизової ротової порожнини, тяжкість в голові, а пізніше і у всіх частинах тіла, апатія, різке слиновиділення, запаморочення, розслабленість м'язів.

Споживачі, обмінюються на деяких форумах своїми враженнями про споживання насвая. Деякі припускають, що вплив насвая може проявлятися в меншій мірі у тих, хто має досвід куріння тютюну, що є цілком зрозумілим, з точки зору толерантності, що розвивається щодо дії нікотину.

При тривалому споживанні перестають помічатися такі прояви, як печіння, неприємний запах і смак цього зілля. Але, ймовірно, саме тоді запах стає очевидним для всіх оточуючих. Досвідчені також попереджають новачків про те, що не можна поєднувати нас з алкоголем в силу непередбачуваності ефектів.

Довгострокові наслідки споживання насвая

  1. 80% випадків раку язику, губи та інших органів порожнини рота, а також гортані пов'язані зі споживанням насвая
  2. Оскільки насвай містить екскременти тварин, то, споживаючи його, надзвичайно легко заразитися різноманітними кишковими інфекціями та паразитарними захворюваннями, включаючи вірусний гепатит.
  3. Склад насвая сприяє швидкому руйнуванню зубів і виразці слизової рота
  4. Прийом насвая обов'язково призводить до виразки шлунка.
  5. Оскільки основною діючою речовиною насвая є тютюн, розвивається та ж нікотинова залежність.
  6. Насвай викликає сильну наркотичну залежність.
  7. Вживання насвая підлітками відбивається на їх психічному розвитку – знижується сприйняття і погіршується пам'ять, з'являється неврівноваженість і постійний стан розгубленості. Порушується психіка, а, отже, руйнується особистість.
  8. Вживання насвая дуже швидко переходить в звичку, стає нормою. Незабаром хочеться вже більш сильних відчуттів.

 

Які міфи можуть поширювати споживачі насвая

  1. Будь-який наркотик, будь то курячий послід або верблюжий кізяк, завжди споживають заради «неповторного життєвого досвіду». Саме цю ідею досвідчені споживачі вселяють новачкам, зазвичай недоговорюючи про свій досвід блювоти або проносу.
  2. Рекламою «дивовижних властивостей наркотиків», на жаль, нерідко займаються ЗМІ, так, наприклад, інститут репортажів про мир і війну повідомляє про бойовиків: «будучи мусульманами, вони не курять і не вживають спиртні напої, але у кожного з них з собою легкий наркотик «насвай» (конопля плюс курячий послід), і сильний наркотик «чарс» (різновид гашишу). Як і будь-яким іншим наркотикам, насваю приписуються будь-які бажані для споживача якості, часто протилежні.
  3. В основному причиною закладання насвая підлітки називають те, що після нього не хочеться курити. Деякі представляють його як засіб припинення куріння, інші – як заміну тютюну, коли не хочеться видавати себе запахом або димом. Нерідко насвай згадується як тютюн для спортсменів, які не хочуть бруднити легені смолою. Однак насвай є не замінником, а тим самим тютюном, який завдає шкоди організму. Якщо мета полягає саме в тому, щоб знайти засіб припинення куріння або замінник тютюну, і при цьому приймати його саме через рот, то для цього існують легальні і ліцензовані препарати з відомим ефектом – жувальна гумка, що містить нікотин, яка продається в аптеках без рецепта лікаря.

 

  1. "Прихід швидкий, можна розслабитися в перерві між парами або на перерві в школі», – очевидно, саме це вселяється підліткам, яким насвай пропонують прямо в школі.
  2. Посилаючись на ташкентських стоматологів, споживачі стверджують, що насвай дозволяє вберегти зуби від карієсу. З іншого боку, чесні споживачі пишуть про те, що з зубами можна попрощатися.
  3. Наркологи повідомляють, що деяким з їхніх пацієнтів родичі приносили насвай, говорили, що він допомагає боротися з наркозалежністю.

Як кинути вживати насвай

Кидайте цю гидоту негайно! Подумайте про своїх батьків, які вас дуже люблять і хочуть бачити щасливими. Подумайте про те, що в світі стільки всього цікавого, що ви просто можете не встигнути побачити або пропустити в наркотичному угарі – дивовижні подорожі, спортивні змагання, вечірки з друзями, прогулянки під місяцем з коханою дівчиною, створення сім'ї і народження ваших власних діток… 

Спочатку вам необхідно викинути всі кульки насвая, які є у вас в наявності, а потім зібрати всю свою волю і просто відмовитися від вживання зелених кульок. Так, в перший час організм буде вимагати дане зілля, так як звикання до нього дуже швидке. Можливо, у вас підвищиться апетит або дратівливість, також може виникнути безсоння, але необхідно строго слідувати правилу і не приймати ніяких видів нікотину. Найкраще на час відмови від насвая зайнятися фізичними вправами, якимось спортом, що дозволить швидше позбутися від шкідливої звички. 

Як правило, лікування від вживання насвая відбувається за 2 – 3 тижні, а подальше життя буде залежати тільки від вас. Підтримуючи здоровий спосіб життя, ви зможете отримувати набагато більше задоволення, ніж, вживаючи наркотики. 

Потрібно прийняти рішення, вольове рішення справжнього чоловіка! Не вірте тому, хто каже, що насвай – це модно. Насвай - це залежність, Ви вже не належите собі, ви належите цьому смердючому зіллю з курячих какашок.

Модно бути незалежним, сильним і успішним!                         

 

 

 

doc
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
1668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку