Виховна година "Я люблю свою Україну."

Про матеріал

Виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю; формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу, повагу до символів України; спонукати учнів до усвідомлення ними необхідності бути корисними своїй державі.


Перегляд файлу

Я люблю свою Україну

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю; формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу, повагу до символів України; спонукати учнів до усвідомлення ними необхідності бути корисними своїй державі.
Обладнання.  Презентація. Зображення верби, калини, гілочка калини, український вишитий рушник, зображення державних символів України)

Хід уроку
І. Організаційний момент
- Вітаю всіх моїх першокласників. Сьогодні ви стали справжніми учнями. Я надіюсь, що ви будете гарно навчатись і нести з гордістю звання «школяр України».
ІІ. Акуалізація опорних знань
– Складання «павутинки» до слова Україна.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
1. Бесіда
Сьогодні ми вирушаємо в цікаву і незвичайну подорож , в якій ми познайомимось з народними і державними символами України та скарбами нашого народу.
- Що таке скарб? (відповіді учнів)
Але скарби, про які ми будемо говорити, незвичайні. Їх люди відчувають серцем і душею. У ході подорожі ми будемо збирати скарби , на які багата наша Україна.
2. Перша зупинка «Без верби і калини – нема України» (Слайд1)
- Як ви думаєте, чому так говорять?
В Україні був звичай – висаджувати вербу на городі та біля ставків. Вона оберігає джерельця від замулювання. З верби робили ясла для худоби, плели кошики. Гілкою верби вітають зі святом Вербної неділі. Ось скільки цікавого пов'язано із вербою – символом України.
Відгадайте загадку
У вінку зеленолистім,
У червоному намисті,
Видивляється у воду
На свою хорошу вроду.
(Калина)

Улюбленою рослиною українців є калина. (Слайд2)
Здавна говорили: «Посади калину – будеш мати щасливу долю». На що схожа калина?
У вас на партах є ягідки калини. Розламайте їх і розгляньте, на що схожа кісточка калини? (На сердечко)
Про калину складено багато легенд. Послухайте одну з них.
Наскочили татари, захопили у полон дівчат і погнали у неволю. Була серед них і Марина - найкраща дівчина. Якось втекла вона від охорони вночі.
Тікала, тікала, напевно б утекла, та зачепилася своїм червоним намистом.
Розірвалася нитка і там, де впали намистинки, проклюнулися навесні
тоненькі пагінці, що стали потім розлогими кущами калини. Навесні буяють білизною, наче наречені, а восени палахкотять цвітом любові до рідної землі. Гірка калина, як доля у неволі, і гарна, як рідна земля-матінка - найкраща!!!
Робота в парах.
- Склади прислів'я із його частин. (Слайд3)
Любиш Україну – посади калину.
Дівчинка у вінку – мов калина у цвіту.
Компот з калини – здоров'я для родини.
3. Друга зупинка «І на тім рушникові...»(Слайд 4)
Важливе місце в житті українського народу займає рушник. Не було жодної хати без вишитого рушника. Ним прикрашали стіни, накривали хліб, витирали руки. Без рушника не святкували ні дні народження дитини, ні весілля. Коли син вирушав у дорогу, мати дарувала йому рушник, як оберіг від лиха.А дочок матері навчали вишивати рушники ще змалечку. Рушник цінується в народі.
- Розгляньте український вишитий рушник.
- Подивіться як палахкотять багатством кольорів рушники у нашій світлиці.
- Діти, які ви бачите кольори на рушниках?
- Нитками яких кольорів переважно вишиті рушники?
- Що вишито на рушниках?
Так, це надзвичайно дивні узори. Вони походять ще з давніх часів. Наші предки на рушниках зазвичай вишивали рослини: калину, троянду, ромашку, волошку, мак, барвінок, колоски пшениці. А доповнювали рослинні орнаменти зображення птахів.
4. Рухлива гра «Голка та нитка»
Діти стають в шеренгу та кладуть руки на плечі сусіда попереду. Ведучий – “голка”, він вибирає напрям руху, вільно пересувається по кімнаті. Інші діти біжать за ним, намагаючись не розірвати ланцюжок. Якщо “нитка” рветься, “голкою” стає інший гравець. Під час руху діти промовляють слова:
Сюди-туди, голка,
Сюди-туди нитка,
Ось тут буде листя,
Ось тут буде квітка.
5.Третя зупинка «Національні символи України» (Слайд5)
- Послухайте легенду.
Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя.
Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому матір подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями.
Корона зігрівала людей, вела вперед, показувала шлях до кращого життя. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім’я Тризуб. 
Середньому сину мати дала в дорогу блакитно жовтий одяг. Сміливий та сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними (героїчними вчинками). Люди запам’ятали його і прозвали Прапором. 
А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала  його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім’я Гімн. Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку – Україну. Вони стали державними символами України.
- Герб, Прапор і Гімн – три основні національні символи України.
- Розгляньте зображення Герба України. На що він схожий?
Число „три” завжди вважалося казковим, чарівним. У народних казках йдеться про трьох богатирів, три бажання, які виконують чарівники, три дороги, що лягають перед казковими героями. Отже, у тризубі відображено триєдність життя. Це Батько-Мати-Дитя. Вони символізують собою Силу-Мудрість-Любов.
- Розгляньте зображення Прапора України. Якої він форми? Які кольори ви бачите на українському прапорі?
- Пригадайте, що означають ці кольори?
- Жовтий колір – це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі, це колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б хліб. Це символ достатку українського народу.
- Блакитний, синій колір – це колір ясного, чистого, мирного неба. Це колір води, без якої не дозрів би хліб. І ще – це колір миру.
- Що таке Гімн?
- Як називається Гімн України?
- Гімн – це найголовніша пісня держави. З гімну починають урочисті збори, свята, надзвичайні масові події, гімном їх і закінчують. Це хвалебна пісня своїй Батьківщині в якій народ висловлює побажання бути вільним, щасливим, жити в достатку.
ІV. Заключна частина
1.  Практичне завдання.
- Оберіть серед усіх зображень державні символи України і розфарбуйте відповідними кольорами.
V. Підсумок уроку
- Про що ми говорили на уроці?
- Що найбільше запам'яталось?
- Що розкажете батькам про наш урок?
- Наша подорож добігає кінця.
На згадку про нашу мандрівку вам будуть ось ці паперові сердечка. Любіть
свою державу, оберігайте її. Вона у нас, як матінка, єдина.
 

 

docx
Додано
1 червня 2018
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку