Виховна година :"Я люблю Україну!"( Перший урок)

Про матеріал

Автор: Алла Шевченко

Тема уроку: « Я ЛЮБЛЮ УКРАЇНУ! »

Мета уроку: формувати в учнів громадянські якості:патріотизм, людяність, розвивати прагнення бути свідомими громадянами України;спонукати до розуміння своєї значущості в країні;- виховувати етичну поведінку, почуття товариських стосунків, повагу до рідних, турботу про ближнього.

.

Перегляд файлу

Тема уроку:         «     Я ЛЮБЛЮ УКРАЇНУ!        »

 

Мета уроку:    формувати в учнів громадянські якості:патріотизм, людяність, розвивати у дітей прагнення бути свідомими громадянами України; спонукати дітей до розуміння своєї значущості в країні; - виховувати етичну поведінку, почуття товариських стосунків, повагу до рідних, турботу про ближнього.

Кінцевий результат: викликати у дітей бажання стати справжнім громадянином, виховувати почуття гордості за свою державу.

ХІД УРОКУ

 Якщо одна маленька людина

буде добре робити свою невеличку справу…

Всесвіт стане кращим

І Вступне слово учителя.  Як що поглянути  на карту світу, Україна, наша Батьківщина, розміщена у центрі Європи. Вона має свою землю, мову, культуру, історію, звичаї, традиції. Все як у отчому домі: історія розвитку сім»ї, звичаї, які передаються від дідів до наступного покоління;  родинні традиції, навіть своя  мова.

  • Вправа «Мікрофон» За що ви любите свою родину:маму, тата, бабусю…(Очікувані відповіді: За життя, за турботу, за любов…)У І ст. н.е. римський державний діяч, філософ на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона – твоя». 
    Дайте відповідь на запитання: Що для Вас Україна? ( «Для мене Україна – це ……» ).Я думаю, що у початковій школі у вас були б інші слова, більш простіші. Адже поняття Батьківщини  росте разом з вами, збагачується новим, усе глибшим змістом

 

ІІ Основна частина уроку.

1.Вправа «Діалог».  Нещодавно я прочитала звернення дітей однієї школи до всіх дітей України. 

  • Україна- наш спільний дім . Тож маємо дбати всі, щоб добробут і лад були у нім. Що мається на увазі?

Очікувані відповіді:  Усі ми повинні усвідомити: своє, рідне — не тільки хата й подвір'я, а й вулиця, село чи місто, де ти живеш, ліс і річка, степ і море. Якби кожен це пам'ятав, — чи були б засмічені лісосмуги, ниви і шляхи, отруєні водоймища, понівечені насадження, понищені святині?

  • Україна- Дім твій і  мій! Мир і злагоду підтримати в домі  кожен зумій!

Вчитель: На жаль, сьогодні Україна переживає складний  буремний час війни, але Україна з надією дивиться в завтрашній день.Вона чекає на вас, завтрашніх господарів життя. Ви потрібні їй мудрі, умілі, дбайливі і людяні. Тож попри всі щоденні турботи пам'ятайте про головне — вибудовуйте храм своєї душі, формуйте себе як Людину, яку сотворив Господь подібною собі.

 

2.Вправа «Дерево української незалежності» — В українській пісні Ніна Матвієнко співає: «З роду в рід кладе життя мости, без коріння саду не цвісти, без стремління човен не пливе, без коріння гине все живе». Гине без коріння дерево, без історії немає майбутнього і для держави.» . Наше коріння міцне і у 1991 році ми починали не з початку, а почали будувати нову державу на землі наших прадідів-дідів. 

Учні  формують «дерево  незалежності України»

  • Україна – суверенна, незалежна держава. 
    Згідно із Конституцією (ст.1.), Україна проголошена суверенною і незалежною, демократичною, соціальною та правовою державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

 

Україна – одна з найбільших європейських держав. Її площа 604 тис. кв. м.
На її території проживає понад 110 національностей.
Чисельність населення України становить  близько 50 млн. чоловік.

 

  • Україна – демократична держава .
    Зі Статті 5 Конституції України: Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування

 

  • Українські державні символи .
    Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. 

   Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. 
Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого – Тризуб (малий Державний Герб України). 
Державний Гімн України – національний гімн, слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційно «Музична редакція» державного гімну була прийнята Верховною радою України 15 січня 1992 року; слова гімну були затверджені «законом про Гімн України» 6 березня 2003 року. 
     

 

  • Державна мова України .
    Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

 

  • Україна – правова держава .
    В Україні визнається і діє принцип верховенства права. 
    Конституція України – основний закон держави Україна. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй – основний закон держави Україна Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято День Конституції України. 28 червня .Ще у 1924 р. у м. Женеві було прийнято Декларацію прав дитини. 1959 р. розроблена і втілена в життя нова Декларація прав дитини. А 1989 р. у Ною-Йорку всі прогресивні країни світу підписалися під Конвенцією прав дитини. У 1991 р. Україна приєдналася до Конвенції, а в 1993 р. в Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей. Згідно з Конвенцією, Україна у квітні 2001 р. прийняла Закон про охорону дитинства. 

Запитання: Що означає:Бути українцем?

 Очікувана відповідь:  Бути українцем- значить пишатися своєю Вітчизною. І нам є чим пишатися. Ми пишаємося красою української природи, древніми традиціями і мудрістю предків, найбагатшою культурною спадщиною. 

 

  • Національні надбання України 

** Найдавніша згадка про «руську» (тобто українську) мову на території сучасної України належить до 858 року.

***Уперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці XVIII ст. з виходом у 1798 році першого видання «Енеїди» І.Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови. 
*** Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?». 

*** Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька Колегія, заснована в 1576 р. у м. Острог князем Костянтином Острозьким. Другий вищий навчальний заклад — Києво-Могилянська академія, заснована у 1623 р. шляхом об'єднання Київської братської і Лаврської шкіл. Це були на той час єдині вищі школи у східнослов'янському світі. 
*** Найбільші сходи в Україні – Потьомкінські сходи в Одесі – одна з видатних кам'яних споруд 1-ої половини XIX ст. Це складна інженерна споруда висотою 24 м і довжиною 142 м має 142 кам'яних сходинки і 10 площадок. Ширина нагорі – 125 м, внизу – 21 м. В її спорудженні взяли участь архітектори Ф.К.Бофф, Г.І.Торрічеллі та ін. Матеріал – цегла, черепашник, камінь. 
*** Найзнаменитішими дітьми можна вважати трьох дочок Я. Мудрого, які стали королевами в різних країнах. Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І, а після його смерті управляла Францією як регентша до повноліття свого сина, короля Філіпа. Про це свідчить багатомовний напис на її пам'ятнику неподалік від Парижа: «Анна руська – королева французька». Друга дочка Я.Мудрого була одружена з норвезьким королем Геральдом Сміливим, а третя – з угорським королем Андрієм. 
 

Висновок: Бути українцем – значить беззавітно вірити в Україну, як вірили в неї генії і безстрашні захисники українського народу. Тільки почуття любові й глибокої гордості за Вітчизну разом з вірою у її величне майбутнє дає кожному українцеві, незалежно від того, молодий він чи сивий, чи живе він в Україні, чи в інших краях, право стверджувати: це моя країна, мій народ, моя Україна! 

 

 

Практична частина

ШОУ- « Я ЛЮБЛЮ УКРАЇНУ»!

 

Я люблю Україну,в світі єдину!

До тебе завжди повертаюся.

Я люблю Україну,найкращу,єдину!

Тобою,країно, пишаюся

 

Зміст: Шоу має  7 раундів, під  час яких учні дають відповіді на запитання,пов’язані з цікавими фактами з історії і культури України.

 

РОЗМИНКА

Завдання: Назвати слова ,які розпочинаються з букви (  для всіх учнів класу. З найактивніших формують команду)

 

ПЕРШИЙ РАУНД:    ТАК-НІ.(-5 балів)

Ведучий: зараз у нас буде  проста світська розмова. Від кожної команди запрошую по учаснику. Ми будемо з вами розмовляти. І вам,щоб відповісти на мої питання, можна використовувати слова: ТАК і НІ.

Наприклад. Чернігів – єдине місто в Україні, в якому встановлено пам’ятник молодому Шевченкові? - так

 

1.Чи вірно,що перший професійний театр було створено у Львові?-   Так.

2.Подругу Жуля Верна,яка переклала на українську мову 15 його творів звали Марко Вовчок?- Так

3.Кольорові прикраси, що українці вирізали з паперу, щоб прикрасити помешкання називають гірлянди ?- Ні, витинанки.

4.Першою зустрічає сонце Луганська область?-Так.

5.Російський поет, що написав наступні рядки: « Товаришу ,москаль, на Україну жартів не скаль» -це Есенін? – Ні,Маяковський

6.  В перекладі з тюркської «баба» означає –тато?- Так.

7.Граф Потоцький заснував місто, яке ще називають брамою до Карпатських гір- Львів? Ні, Івано Франківськ.

8.Чернівецький університет вважається найкрасивішим в Європі?-Так.

9.Леся Українка знала 10 мов? –Так..

 

ДРУГИЙ РАУНД.  ПЕРЕКЛАД  (10 балів)

 

Українська мова-наймелодійніша мова, але й найскладніша мова в сіті. Існують випадки, коли люди все життя прожили в Україні, а мову так і не вивчили. Я впевнена, що ви знаєте мову. А тим паче знають як перекласти з російської мови на українську деякі слова, вислови, словосполучення.

Наприклад: Подводить итоги – підбивати підсумки Бросаться в глаза- впадати в око.

 

1.Удачи- нехай щастить.

2.Супружеская измена –подружня зрада.

3.веревка- мотузка.

4.Жилая площадь- житлова площа.

5.Чувствительная кожа- чутлива шкіра.

6.Обручальное кольцо – обручка.

7.Чемодан – валіза.

8.Подростковий возраст- підлітковий вік.

9.Удачная повитка-вдала спроба.

10.Ботинок – черевик.

11.Бить в нерешительности – вагатися.

12.жарить – смажити.

13. постигла неудача- спіткала невдача.

14.Бабочка – метелик.

15.Жених и невеста- наречений і наречена.

16.Стрекоза- бабка.

17.Оказивать знаки внимания- виявляти увагу.

18.Исключение- виняток.

 

ТРЕТІЙ РАУНД .  ПРОДОВЖИТИ ПРИСЛІВЯ  (3 бали)

1.Випробовуй  золото вогнем, а друзів_______грішми.

2.Із курми спати лягай, із курми _____-вставай.

3.Куди хилить вітер, туди й гілля _______гнеться

4.Не ти час дорогий, що довгий, а тим що ___короткий

5.Не за те кобилу б’ють,що ряба, а за те, що везти ______не хоче.

6.Язик до Києва доведе, а в Києві _______заблудить.

 

ЧЕТВЕРТИЙ РАУНД . ЕРУДИТ (3 бали)

Учасник проти учасника. Якщо хтось помиляється,право відповіді переходить для суперника.

 1.Скільки рядків в державному гімні України ?   (4,6,8)-  6   рядків 

2.Назва якого українського міста походить від назви плазуна?— (Зміївгород, Ужгород)- Ужгород

3.Найбільше місто в Україні, яке не є обласним центром? (Кривий Ріг, Чернігів) - Кривий Ріг-близько 700тис.населення

4. Яка співачка в 1991 році, в перший рік проголошення незалежності України стала першою жінкою України? - Ніна Матвієнко.

5.Місто, в якому проводиться фестиваль борщу проводиться ? (Фастів,Херсон,Борщів ) —Борщів

6.В якому американському місті живе найбільша американська громада?- (Нью Йорк, Чикаго,Торонто)

7..Назва найбільшої купольної споруди –(Цирк, театр, церква)

8.. Хто з українських політиків отримав гонорар понад 16 мільйонів гривень за авторські права на свої книги ( Янукович, Ющенко,Яценюк)

9. *Найбільше перекладений літературний твір – якого письменника? –(Шевченка,Франка, Ярослава Мудрого)  «Заповіт» Т.Г.Шевченка. Його перекладали на 147 мов народів світу. 

П»ЯТИЙ РАУНД.

Найпопулярніші овочі нашої країни. Ви визначаєте, якими овочами засаджено поля.

Найпопулярніші-5,менш-4….

1.За даними посібника економії народного господарства найбільше,-це 30% полів в нашій державі засівають – капустою

2.На другому місці 18% засівають-  помідорами.

3.На третьому-17.5 %-огірки

4.На четвертому---8,7%-цибуля.

5.На п’ятому- 7%-  морква

 

 Для всього класу.

СЬОМИЙ РАУНД. БІЛЬШЕ ЧИ МЕНШЕ

Виграє той, чия відповідь наближена до вірної відповіді.

1.Скільки мільйонів примірників книг знаходилось в бібліотеках країни в 2010----326 млн.

2.Скільки глядацьких місць налічує стадіон «Донбас-Арена»-----51504 місця

3.Скільки кг картоплі  зїдав за місяць середньостаитсчний українець в 2010 році___7,6 кг

4.Скільки світових рекордів встановив за свою кар’єру Сергій Бубка _______ 35 рекордів

5.Скільки науковців налічувалося в Україні в 2010 році______89534 науковці-

6.Який є середній зріст українця чоловічої статі- 1метр 75 см

7.. Яким є середній зріст українки164 см

8..Максимальна кількість балів,яку можна було  набрати , виконавши всі тести з укр.. мови та літератури у 2012 році – 111 балів

 

ІУ.Підсумки уроку.

Наша Україна багата на ліси, пшеничні поля, чисту воду.
-  Якщо ви знаєте, що треба берегти природу, економити чисту воду, - подайте один одному руку.
-  Якщо ви вважаєте, що кожен повинен любити і піклуватись про нашу Батьківщину – Україну, - сплесніть у долоні.
-  Якщо ви вивчаєте рідну мову, дбаєте про її чистоту, бережете українську пісню, - сплетіть руки вгорі.
-  Якщо ви впевнені, що треба з повагою ставитись до Герба, Прапора і Гімну, - встаньте.

                                                   Учні  виконують Гімн України

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богуцька Людмила
    Чудова розробка першого уроку!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
2755
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку