Виховна година з елементами тренінгу «Толерантність повинна стати ознакою нашого життя»

Про матеріал

Тема : Толерантність повинна стати ознакою нашого життя Мета: розкрити поняття «толерантність», використовуючи історичні факти, афоризми видатних людей, показати певні рівні толерантної поведінки людини; розвивати вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію; виховувати спостережливість, уважність до інших людей, здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість; виховувати почуття взаємодопомоги та дружнього приняття іншої людини; сприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок.

Перегляд файлу

Пов’язане зображення

 

Виховна година з елементами тренінгу

«Толерантність  повинна стати ознакою нашого життя»

 

 

Класний керівник 6-А класу

                        Кулікова Л.О.

 

 

2017 р.

 

Тема :  Толерантність  повинна стати ознакою нашого життя                                                            Мета: розкрити поняття «толерантність», використовуючи історичні факти, афоризми видатних людей, показати певні рівні толерантної поведінки людини; розвивати  вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію;  виховувати спостережливість, уважність до інших людей, здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість; виховувати почуття взаємодопомоги  та дружнього приняття іншої людини; сприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок.

Обладнання: картки, мультимедійна дошка, квітка - ромашка, кольорові олівці, відкидна дошка або ватман, маркери, тест.

Форма проведення: заняття з елементами тренінгу.

                                        «Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші.                                                        Ось чому і   дружба, і допомога, і спілкування  були б неможливими, якби не існувало між нами    взаємної терпимості»  

                                                       Г.Гвіччардіні – італійський історик, філософ-гуманіст

Хід заняття

І. Організація класу.

ІІ. Повідомлення теми та мети заняття.

  Тема сьогоднішнього нашого тренінгу − «Толерантність та нетерпимість». Що означає поняття «толерантність»? Чи завжди ми в житті толерантні до інших людей? Які якості має толерантна людина і як їх виховати в собі? На ці та багато інших запитань нам доведеться сьогодні відповісти.  

ІІІ. Основна частина заняття.

Результат пошуку зображень за запитом "толерантність картинка"- Слово толерантність я зобразила у вигляді сонця. Давайте, зобразимо ваші відповіді у вигляді промінчиків. (Учасники висловлюють свої думки). Толерантність-це…  

  • прощення
  • повага до прав інших людей
  • співробітництво, дух партнерства
  • сприйняття інших такими, якими вони є
  • повага до людської гідності
  • милосердя
  • співчуття
  • терпимість до думок, віросповідань, поведінки інших людей

 Набирає обертів третє тисячоліття. Прогрес невблаганно рухається вперед. Техніка прийшла на службу людині. Здавалося б, життя має стати спокійнішм. Але ми все частіше чуємо слова: біженець, жертва насильства ... У сьогоднішньому суспільстві відбувається активний ріст екстремізму, агресивності, розширення зон конфліктів. Ці соціальні явища особливо зачіпають молодь, якій в силу вікових особливостей властивий максималізм, прагнення до простих і швидких рішень складних соціальних проблем. Будь-яка людина робить у житті різні вчинки. В одних ситуаціях вона чинить правильно і проявляє свої хороші якості, але іноді буває і навпаки.

-Що означає слово толерантність? Як це слово визначається на різних мовах земної кулі? Толерантність - це повага, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження і способів прояву людської індивідуальності. Визначення слова толерантність різними мовами земної кулі звучить по-різному: в іспанській мові воно означає здатність визнавати відмінні від своїх власних ідеї або думки; у французькій мові - відношення, при якому допускається, що інші можуть думати чи діяти інакше, ніж ти сам; у англійській мові - готовність бути терпимим, поблажливим; у китайській мові - бути великодушним по відношенню до інших ; в арабській мові - прощення, поблажливість, м'якість, милосердя, співчуття, прихильність, терпіння, прихильність до інших; - здатність терпіти щось або когось (бути витриманим, витривалим, стійким, вміти миритися з існуванням чогось, когось). -Яке з визначень вам імпонує найбільше? (Відповіді). -Чому, на ваш погляд, в різних країнах визначення різні? (Відповіді). -А що ж об'єднує ці визначення? (Відповіді). -Чому так актуальна толерантність в даний час? (Відповіді).

Будь-яка людина робить у житті різні вчинки. В одних ситуаціях вона чинить правильно і проявляє свої хороші якості, але іноді буває і навпаки.

Сценка "Перед вами два шляхи. Обирайте ... "

 Молодий чоловік і його дівчина гуляли містом. На бордюрі сидів погано одягнений літній чоловік. Біля нього валялася сумка. Він тихенько стогнав, а в очах стояли сльози. - Почекай, я підійду до нього, - сказала дівчина. - Не здумай. Він брудний, ти підчепиш заразу, - відповів молодий чоловік, стиснувши її руку. - Відпусти. Бачиш у нього зламана нога. Дивись, дивись, у нього кров на штанині. - А нам-то що? Він сам винен. - Відпусти мою руку, ти робиш мені боляче. Йому потрібна допомога. - Кажу тобі: він сам у всьому винен. Працювати треба, а він жебракує, краде, пиячить. Навіщо йому допомагати? - Я все одно підійду. - Дівчина вирвала руку. - Я тебе не пущу. Ти - моя дівчина і не смій спілкуватися зі "всякими". Ходімо звідси, - він спробував відвести її. - Знаєш що, я ... Та як ти можеш? Йому ж боляче, ти розумієш? Ні, ти не розумієш! Дівчина відштовхнула хлопця і підійшла до чоловіка. Хлопець ще раз спробував утримати її. Вона рішуче відсмикнула руку. - Що з вами? - Запитала вона чоловіка. - Що з вашою ногою. - Я зламав її ... у мене кров. Я не знаю, що робити і де в цьому місті лікарня. Мені дуже боляче. - Зараз, зараз. Дозвольте, я подивлюся. Потерпіть. Треба викликати "швидку". - Спасибі, леді, дякую ... - Послухай, - звернулася дівчина до молодого чоловіка, який підійшов до них, - у тебе немає мобільного телефона? Хлопець промовчав. Дівчина допитливо подивилася на нього і раптом відчула відразу, яка відчувалась у його позі, погляді ... Вона піднялася і наблизилася до хлопця. - Іди звідси! Ніколи більше не дзвони мені і не приходь! Я більше знати тебе не хочу. - Невже ти через якогось бомжа, алкоголіка можеш так вчинити? Дурна! Ти пошкодуєш про це. Дівчина знизала плечима і знову опустилася на коліна. Хлопець пішов геть. - У вас відкритий перелом, - промовила вона. - Я піду викликати лікаря. Потерпіть, - вона швидко пішла до телефонного автомату. - Дівчино! - Окликнув її чоловік - Спасибі вам! - Дівчина обернулася і посміхнулася. - Ви обов'язково знайдете собі щастя.

 - Чому молодий чоловік відмовився допомогти? - Як би ви вчинили в цьому випадку? - Як зазвичай робите ви, якщо бачите, що людині потрібна допомога? - Як ми повинні чинити з людьми, які просять милостиню? Висновок. Зробивши добро, людина сама стає кращою, чистішою, світлішою. Якщо ми будемо уважні до будь-якої людини, з якою вступаємо у взаємодію, чи то випадковий перехожий або друг, - це і буде прояв доброти. -Ми бачимо, що є два шляхи розвитку особистості - толерантний і інтолерантний.

Толерантний шлях - це шлях людини, яка добре знає себе, комфортно почуває себе в навколишньому середовищі, розуміючи інших людей і готова завжди прийти на допомогу, людина з доброзичливим ставленням до інших культур, поглядів, традицій. Толерантна людина бачить світ у всьому його розмаїтті. - А тепер вам потрібно розподілити слова в II колонки, де в I - колонці - риси, притаманні толерантній особистості, у II - риси, притаманні інтолерантній особистості: Терпіння, почуття гумору, нерозуміння, повага думки інших, ігнорування, егоїзм, доброзичливість, вміння володіти собою, нетерпимість, вираз зневаги, дратівливість, уміння слухати співрозмовника, байдужість, цинізм, розуміння і прийняття, чуйність, допитливість, гуманізм, невмотивована агресивність.

Тест  «Чи толерантна я людина?»

(Вибери ту відповідь, яку ти вважаєш вірною)

1.  Для того, щоб не було війни.

а)  нічого не можливо зробити, тому що війни будуть завжди

б)  треба зрозуміти, з якої причини вони відбуваються

2.  В ліцеї розповідають про героїв, які проявили толерантність.

а)  тобі це не цікаво

б)  ти бажаєш більше дізнатись про них

3.  Ти протистоїш насильству.

а)   насильством

б)  приєднуєшся до інших людей, щоб сказати «Ні»

4.  Тебе зрадив товариш.

а)  ти йому помстишся

б)  ти будеш намагатися налагодити з ним відносини

5.  Коли говорять про дітей, що постраждали від війни.

а)  ти почув і забув

б)  співчуваєш і хотів би чимось допомогти

6.  Ти не згоден з кимсь.

а)  ти не даси йому договорити

б)  ти його дослухаєш

7.  На уроці ти вже відповідав

а)  ти хочеш відповідати ще

б)  ти даси змогу відповідати іншим

8.  Тобі пропонують листуватися з іноземцями

а)  тобі це не цікаво, ти не хочеш ділитися з ними своїми мріями, своїми думками

б)  тобі цікаво з ними листуватися, пізнавати про їх життя, їх мрії, ділитися своїми мріями

 

Якщо в тебе майже одні «б».

Ти проявляєш високу толерантність. Ти в майбутньому будеш громадянином мира, відповідальним, активним провідником миру у всьому світі. Розкажи друзям, як тобі це вдається.

Якщо в тебе від 3 до 7 «б».

Ти не дуже толерантний. Ти намагаєшся завжди нав’язати свої ідеї. Але ти допитливий, в тебе добра уява. Використовуй ці якості для боротьби з нетерпимістю.

Якщо в тебе менше ніж 3 «б».

Ти зовсім не толерантний. Якби ти був більшим оптимістом і тобі би подобалось вести дискусії, ти би став більш щасливим. Намагайся прикладати для цього більше зусиль.

 

Конкурс. «Цікаве  слово».

 Запрошуються команди, які обирають собі конверт з літерами. Літери розподіляються між членами команди, які за короткий час повинні вишикуватися так, щоб утворилося словоаприклад: дружба, товариш)

Конкурс. «Компліменти».

 Запрошуються представники від команд, протилежного полу і отримують завдання сказати один одному якомога більше компліментів.

Гра «Асоціативний ряд»

  • Давайте спробуємо на кожну літеру слова толерантність назвати рису характеру, притаманну толерантній людині.

Т – терплячий, товариський, тактовний.

 О – обережний, об'єктивний, оригінальний, особливий.

 Л – лояльний, лагідний, легкий у спілкуванні.

 Е – енергійний, елегантний, ефективний.

 Р – рівний, розсудливий, рівнозначний, рівноправний.

 А – активний, акуратний, авторитетний.

 Н – надійний, найдорожчий.

 Т – терплячий.

 Н – необхідний людям, ніжний, незалежний.

 І – інтелігентний, ідеальний, ідейний.

 С – співпереживаючий, співчуваючий, сприймаючий свободу думок і дій іншого, страждаючий.

 Т – тактовний, товариський.

 Ь.

IV. Підсумок заняття

  • Що нового дізналися на сьогоднішньому занятті?
  • Сформулюйте, що таке толерантність?
  • Яке значення має така риса характеру в житті людини? Чому необхідно бути толерантним?
  • Чи допоможуть вам отримані сьогодні знання вийти з неординарних, критичних ситуацій?

СПІВЧУТТЯ

ПРОБАЧЕННЯ

ПОВАГА

ГАРМОНІЯ

МИЛОСЕРДЯ

ДРУЖБА

РОЗУМІННЯ

МИР

 

 

 

docx
Додано
6 грудня 2018
Переглядів
941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку