Виховна година з елементами тренінгу «Від серця до серця хай йде доброта»

Про матеріал

Допомогти усвідомити учням, що добро потрібне кожній людині. Вчити нести добро іншим через добрі справи. Сприяти вихованню в них активної життєвої позиції, людяності, чесності, милосердя, доброти.

Перегляд файлу

             «Від серця до серця хай йде доброта»

 

                               Виховна година з елементами тренінгу

 Мета: допомогти усвідомити учням, що добро потрібне кожній людині. Вчити     нести добро іншим через добрі справи. Сприяти вихованню в них активної життєвої позиції, людяності, чесності, милосердя, доброти

   На дошці вислови:

Людина народжується не для того, щоб загинути безвісною, нікому невідомою пилинкою. Людина народжується для того, щоб залишити по собі слід вічний.

В.О.Сухомлинський

Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим серцем стати на коліна.

В.Гете

Раз добром нагріте серце — вік не прохолоне.

Т. Шевченко

Не будь переможений злом, але перемагай зло добром.

Апостол Павло

 

 Учитель (говорить під супровід спокійної музики)

 

Врятує світ краса —

 

Завжди так говорили.

 

Тепер врятує світ лиш доброта,

 

Бо однієї вже краси занадто мало.

 

Бо стільки всюди зла —

 

Людина вже не та!

 

Тож, люди, на землі

 

Спішіть добро творити,

 

Щоб нам не згинути у морі зла!

 

Щоб кожен міг серед краси прожити

 

У царстві справедливості й добра!

Олександра Довженка: «Життя коротке, поспішайте творити добро!»

Нехай девізом вашого життя стануть ці слова.

 

(виступ учениць з віршами)

На дошці висить портрет маляти.

Учитель. Перед вами портрет маляти. Уявіть собі, що ви не просто хлопці й дівчата, а всемогутні чарівники, яким дана сила зробити цю дитину прекрасною. У вас є можливість обдарувати її найкращими якостями. Якими рисами ви її наділили б?

 

Висловлювання учнів.

 

Учитель. Отже, у вас вийшов чудовий портрет гарної людини. Якби насправді можна було так легко виховувати людей!

 

Питання для обговорення

 

1.           Як, на вашу думку, можна виховати добру, чуйну, милосердну людину?

 

2.           Як ви розумієте вислів «Доброта врятує світ»?

 

3.           Чи можна збільшити кількість доброти?

 

Відповіді дітей.

Учитель. Прийом "Велике людське серце".

 Добрих, приємних слів дуже багато. А які з них ви хотіли б почути зараз або яке з них вам найбільше подобається?

 

Напишіть це слово на маленькому сердечку і прикріпіть на велике серце — серце нашого класу.

У кожного на парті лежить маленьке сердечко; учень пише слово на ньому читає й прикріплює на серце, що розміщене на дошці.

Висновок. Кажуть, тільки людське серце вміє так любити, співчувати, творити добро, огортати теплом та ніжністю, відчувати чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді... Таке маленьке, але завдяки таким благородним рисам, ми кажемо: "Велике людське серце".

І так хочеться, щоб у наш швидкий технічний час наші серця не перетворились у прості механізми, а горіли любов'ю, ніжністю, теплом.

 

  Розгляд проблемної ситуації

 Учитель: Поряд із радістю і щастям у житті йдуть хвороба, сум, скорбота,                  смерть. Який колір символізує радісні хвилини в житті людини? А сумні?

            Прослухайте ситуацію, запропонуйте вихід з неї.

       «На вузькій кладці через річку розминутися ніяк. З одного берега по кладці йде чоловік у білій сорочці. Йде і весело співає. З протилежного берега на кладці йде чоловік у чорній сорочці. Йде, схиливши голову, - сумний, невеселий. Зійшлися на середині річки. Чоловік у чорній сорочці каже:

Я дуже поспішаю, дай мені дорогу, повернись на берег, а потім перейди річку.

Куди ж ти поспішаєш? – запитав чоловік у білій сорочці.

- У мене вдома велике горе. Син помер.

- Я теж поспішаю, - сказав чоловік у білій сорочці.

- Куди ж ти поспішаєш?

- У мене вдома велика радість. Син народився.

Довго стояли мовчки на кладці обидва чоловіки дивилися в очі один одному.

(Звучить відповіді дітей проте, як вчинити чоловікам у цій ситуації. Тільки після цього вчитель зачитує кінцівку).

Потім чоловік у білій сорочці тихо і сумно сказав:

- Тобі треба бути вдома швидше.

Сказавши це, чоловік у білій сорочці повернувся назад і пішов на берег, туди куди треба йти чоловіку в чорній сорочці. (В. Сухомлинський)»

Учитель: Кожна людина повинна вміти розділити людську радість і біль. Бо як говорить народна мудрість: «Чужого горя не буває».

Вчитель. Готуючись до цієї виховної години, я провела опитування: «Якою людиною тобі хочеться стати?» Відповіді були різні: сильною, хороброю, мужньою, розумною, бататою, але чомусь мало хто не сказав доброю.

Чому доброта не ставиться в один ряд з такими доблестями, як мужність, хоробрість. Чому діти соромляться своєї доброти? Адже без доброти немає справжньої доброти серця, яку одна людина віддає іншій, неможлива душевна краса».

Абсолютно однакових людей не буває. Так само, як і немає людей цілком гарних. або цілком поганих. У різних ситуаціях одна і та сама людина веде себе неоднаково.

Люди різняться багатьма властивостями, рисами характеру, у кожного індивідуальна школа позитивних якостей.

Але у кожному випадку людина хоче, щоб її любили, поважали, хоче мати авторитет. Погодьтеся, одного бажання мало. Необхідна велика праця людини над собою, ця праця називається самовихованням.

Молодим людям здається дуже часто, що їх поведінка природна, тоді як насправді, вони просто невиховані і грубі.

Слово вчителя. Справді, щось «надламалось у світі», «якісь зірвані мости», бо черствіють наші душі, ми залишаємось байдужими до чужого болю, забуваємо, що старість обов'язково прийде до кожного з нас.

читає статистичні данні. В Україні мешкає близько 2-х мільйонів самотніх людей. Майже 2 тисячі із них не здатні подбати про себе. 15 тисяч самотніх живуть у будинках - інтернатах. Усіх цих людей поєднує одне - немічність. Понад мільйон наших земляків живе нині у злиднях. Близько тридцяти тисяч із них не мають гідного житла. 70 тисяч громадян нашої держави змушені існувати на мізерну пенсію. Ці сумні цифри лякають. Проте вони - правда життя, яку ми маємо знати і намагатися змінити на краще.

 

Поетична хвилина – повчання виступ читців

 

Учитель.  Прийом «Загадка»

 Людмила Альошина у книжці «Про ввічливість, про такт, про делікатність» пропонує нам цікаву загадку. Спробуйте правильно її відгадати.

 

«Якщо ви здорові — ви маєте незліченне багатство! Щоб зберегти його, скористайтеся порадою: регулярно вживайте ліки, які я перевірила на собі. Прекрасно допомагають. Їх не можна купити й не можна виготовити. Ці ліки не продаються в аптеці. Не ростуть серед трав і квітів. Вони невловимі й невидимі для очей. Але мають чарівну силу — створюють чудовий настрій, вселяють бадьорість, оптимізм. Роблять людину привабливою, приємною, симпатичною. В особистих стосунках вони творять дива, знімають образи, недомовки, усувають безлад». Що це за ліки?

 

Відповіді дітей.

Учитель. Ліки ці — слова. Так, слова — це ліки, що йдуть від серця. Нехай у ваших серцях народжуються добрі, гарні і світлі слова!

     Спробуйте, діти, застосувати ці ліки у своєму житті: зі своїми близькими, друзями, оточуючими.

     У медицині існує думка, що грубе, жорстоке й образливе слово є тією іржею, що роз’їдає нервову систему людини. Лікарі стверджують, що перелом кістки — анітрохи не серйозніша недуга, ніж травмована нервова система.

 Учитель.  Мабуть, важко уявити, що люди можуть страждати не лише від хвороб або бідності. Душевний біль може спричинити і холодна байдужість оточуючих, і непривітність. І як образливе слово може поранити душу, так і привітне слово може зцілити її.

Поетична хвилина   виступ читців

           «Тепле полум'я свічі"»

       Зараз я запалю свічку - символ пошуку істини. Адже вогонь здатен розтопити  кригу. Вогонь може освітити шлях. Вогонь може зігріти і вселити надію світлим і добрим людям.  Нехай же на вашому шляху зустрічаються тільки хороші, добрі люди, і тоді кожен ранок для вас розпочнеться веселкою.

     Я впевнена, що це полум'я свічки зуміє зігріти наше "Велике людське серце". І воно наповниться ще більшим теплом, любов'ю, в ньому запалають сотні нових іскринок, які зможуть обігріти ближнього, зробити його душу добрішою, щедрішою, милосерднішою.

   У народі кажуть: «Добро творить дива». Уявімо , що ця свічка магічна, і відтепер всі, хто візьме її в руки, перетворюються на чарівника. Включіть свою фантазію, уявіть, що кожен з вас став добрим чарівником. Щоб ви зробили, ставши чарівником? Почніть так:

 - Якби я став чарівником, я б зробив би …

Вчитель.  Хто перший у Вашому житті допомагає пізнати суть Добра? У кого найдобріші очі, найласкавіші в світі руки?

Мати це перше слово, яке з радістю і посмішкою вимовляє дитина. Мама це те слово, яке найчастіше вимовляє людина у хвилину горя і страждання.. Кожна мама несе в своєму серці любов. Безмежна її ніжність та вірність. Якби стільки доброти, скільки випромінює серце мами, розповсюдилось на всіх, зло загинуло б на землі.

Вчитель. А зараз я б хотіла показати вам  чудовий відеоролік про материнську турботу, про безкорисливість, про красу людської душі. Він називається «Мамы».                                 Перегляд  Ролика

То ж кажіть своїм матерям ласкаві слова щодня і щогодини, бо хто ж боронить вас від бід, та й від самого себе. Недаремно, в народі кажуть «Болить у дитини пальчик, а в матері   серце». Отже, віддячте мамі своєю Добротою, щоб у неї менше було сивих волосинок.

Учитель:

Кодострічка

Перед вами презентація з видрукуваними словами з наказу молодим людям, який написав Василь Сухомлинський. Я хочу, щоб ви не просто ознайомились із цим наказом, а щоб взяли його в життя як пам'ятку.

(Учні по черзі читають рядки з наказу).

- Бути хорошими дітьми - означає не допустити, щоб старість батька й матері була отруєна твоїми поганими вчинками.

- Вмій відчувати найважчі душевні муки матері й батька, їхня хвороба - твоя біда.

- Вмій бути добрим у думках і почуттях.

- Бережи здоров'я батьків.

- Пам'ятай, що ранню старість і хвороби батькам приносять не лише праця та втома, а й хвилювання, переживання, тривоги, прикрощі.

- Найбільше вражає батьків дитяча невдячність, байдужість сина чи доньки.

- Будьте гідними своїх батьків!

Учень: Вшанування батьків - один із найсвятіших обов'язків людини і неоплатний борг дітей. Батьки нас ростять, виховують, навчають добра, люблять. Як же їм не відплачувати пошаною, любов'ю, ласкою, допомогою, гарними словами?

Коло думок  Притча «Лісоруби»

Двоє лісорубів рубали дерева. Обидва працювали з неабиякою вправністю, проте кожен робив це у свій спосіб. Перший рубав дерево вперто і завзято, зупинявся лише на якусь хвилинку аби передихнути!

Другий же щогодини робив собі тривалу перерву. Коли почало смеркати, перший зробив тільки половину справи, а другий таки зрубав своє дерево.

Перший не повірив своїм очам: «Як тобі вдалося закінчити так швидко?»

Другий усміхнувся й відповів: «Ти бачив, що я кожної години робив собі перерву. Проте ти не помітив, що перепочинок я використовував для того, аби підгострити сокиру».

Мораль. Твоя душа – мов гостра сокира. Не дозволяй, щоб вона затупилася. Щодня гостри її потроху.

- Що значить «гострити душу»?  Отже, гострити душу – значить збагачувати свою духовну силу добрими справами, хорошою поведінкою, моральними поступками. А що таке духовна сила? Це вміння приймати рішення. Кожна хвилина нашого життя – це вибір. Вибір як повестися, що зробити, як сказати. І все починається з малого: чому надати перевагу – перегляду фільму чи вивчити уроки, зробити комплімент однокласниці чи мовчки обманювати сусіда по парті?

Тому важливо, щоб кожна дитина докладала зусиль для формування своєї духовної сили, свого розуму, бо саме розум людини є тим «директором», який керує кожним із нас.

  Психологічна гра

Перевіримо, як ви «гострите свої душі». Я зачитую твердження, а ви говорите, « не потрібно» чи « потрібно ».

1. Керувати своїми емоціями, незалежно від того, яким темпераментом наділила тебе природа.

2. Спокійно й байдуже ставитися до товаришів, які глумляться над іншими, вживають алкогольні напої, палять.

3. Проявляти свої найкращі людські якості, стати справжньою людиною, яку поважатимуть і яка сама поважатиме себе й своїх товаришів.

4. Не ображати іншого, без крику і галасу довести, що його думка – хибна, а ваша – правильна.

5. Піклуватись про матір, батька, бабусю, молодших братів і сестер. Берегти рідних – найдорожче, що у вас є.

6. Відмовитися від дорогих подарунків, які батьки готові вам зробити, відмовляючи собі в найнеобхіднішому.

7. Переглядаючи фільми,телепередачі, брати для себе те, що наймодніше, навіть якщо воно суперечить нашим поглядам моралі.

8. Намагаючись виховувати в собі найкращі риси людяності, не забувати про оточуючих тебе людей. Пам’ятати, що існує розум, честь, совість.

 Ведучий: Гете писав: «Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим серцем – стати на коліна.» Доброта – це ознака сили, а не слабкості. І нехай завжди супроводжують вас слова геніального поета Т. Шевченка: «Раз добром нагріте серце – вік не прохолоне.» Ми з вами з листопада по лютий працювали над проектом «Поспішайте творити добро». Основною метою якого було розширити поняття про Людину – творця добра, про справжні людські цінності, формуючи в  учнів моральні чесноти: добропорядність, доброзичливість, взаємодопомогу,милосердя і дружелюбність.

Перегляд слайд-фільму Даруймо доброту

 

 На цьому проект «Поспішайте творити добро» не завершується, так як у

перспективі будуть організовані проекти «Благоустрій школи», «Ветеран живе поруч» та інші. Адже недаремно ,українська поетеса Ліна Костенко писала: «Бо кожний фініш – це, по суті, старт.                         

Вчитель.Давайте познайомимося з народною мудрістю про сутність добра, його роль в житті людини. Допоможе нам в цьому  «Скринька мудрості»

                             Добро людину величає, їй силу прибавляє.

        Добрих справ не цурайся, а зробиш - не зазнавайся.

 Добре роби, добре й буде.

                                          Добре ім'я - найкраще багатство.

 Добро довго пам'ятається, а лихо ще довше.

Хто людям добра бажає, той і сам собі має

 Доброму скрізь добре.

 Робиш добро - не кайся, робиш зло - зла й сподівайся.

Добрі вісті не лежать на місці.

До доброї криниці стежка утоптана.

Світ не без добрих людей.

Добрий чоловік - надійніше кам'яного мосту.

Все добре переймай, а зла уникай.

                 З добрим поживеш - добре й переймеш, з лихим зійдешся - й свого позбудешся.

Не одежа красить людину, а добрі діла.

       Поводься з людьми так, як хотів би, щоб вони поводилися з тобою.

                           Не золото треба заповідати дітям, а чесне ім'я .

                             Усяку людину слід судити за її справами .

                    Люди не народжуються, а стають тими, ким вони є

          Тоді людина стане кращою, якщо ви покажете їй, якою вона є.

    Заключне слово вчителя. Вправа «Побажай добра собі і всім» (10 хв.)

Запам'ятайте такі слова: «Людина живе лише один раз, і так хочеться залишити добрий слід на згадку про себе. І що б не сталося в житті у кожного з вас, завжди пам’ятайте, що ви живете на планеті Земля і носите ім'я Людина. А людина починається з добра. І творити добро - значить бути щасливим.» Отже, я бажаю собі і вам всім щастя. А зараз продовжуйте по колу бажати собі та один одному добра. Фраза «Я бажаю собі і всім вам…

Слово вчителя.

Поспішаймо, друзі, робити добро. Хай тепло ваших сердець зігріває усіх добрими вчинками. Життя – це джерело, а що ж слід робити, щоб воно було чистим і прозорим? І чи завжди воно є таким? У когось життя щасливе, бурхливе, творче…

Яким є ваше життя?

Пропоную вам подивитися ролик про  історію одного мудреця.

    Запитання до учнів.

  • Як ви гадаєте, що мав на увазі мудрець, коли так відповів чоловікові? (Що від самої людини залежить, житиме метелик, чи помре).

Слово вчителя.

Правильно, але в цих мудрих словах є ще один зміст: від людини залежить, чого у світі більше – добра чи зла. Запам’ятайте: ваші добрі безкорисливі вчинки – це радість не лише для тих, кому їх адресовано, але й для вас. І ще треба завжди пам’ятати, що на добро, зроблене для вас іншими, треба відповідати також добром.

 

 

 

                                               Вірші учням                                   Додаток

Учениця

Поспішайте творити добро на землі.

Щиру шану знаходить людська доброта.

Поселились літа на лелечім крилі,

Повернулись лелеки та забули літа.

Поспішайте любити всю землю свою -

І не треба за це ні хули, ні хвали.

Бо вода найсмачніша у ріднім краю -

Із криниці, що батько і мати пили.

До зернини зернятко   засіяний лан,

І земля відчуває довіру людську.

Відженіть, як полуду, безсмертя туман,

Бо життя нам дасться лиш раз на віку.

                                                  Огляніться назад,   швидкоплинний цей світ                  

                                                  Поспішайте творити добро на землі!

                                                  Прокидається сонце — спішить до Дніпра,

                                                  І світає над світом у місті, в селі.

                                                  Це для творчості, кажуть, найкраща пора:

                                                  Поспішайте творити добро на землі!

 

                                               “Янгол добра”

Сьогодні я прийшла у божий храм

І добротою храм душі відкрию

Життя – любов, любов – це є життя

І відокремити добро від зла зумію.

Я вірю, вірю в силу доброти,

Добро завжди сильнішим було від злого,

Не варто в серці зло лихе нести

Ми маєм право жити і без нього

Благаю всіх – тримайтесь, щоб не впасти,

Піднятись буде набагато важче

Чи бути добрим? – то є наша справа

І бути добрим ми маємо право.

Тож пам’ятаєм – час настав для дій.

І наше право забирать не смій.

Нас не дамо зламати й підкорити

На світі треба гідно вік прожити

Якщо ти злий зміни своє життя

Не будь байдужим і сумним і гордим,

Прийди у храм душі, а звідтіля

Ти вийдеш ніжний, лігідний і добрий.

 

Учень.

Чого ми всі такі жорстокі?

Ще й злішаємо з кожним днем.

І загубивши власний спокій,

Спокою іншим не даєм.

Чого забули милосердя

І заповідь святих небес?

Ой, перед віщим оком смерті

Чим зможем виправдать себе?

Душа з начинкою лихою

Втрачає людяне тепло,

Ніяк не стане добротою

Зло, перемножене на зло.

Хіба ми будемо багатші,

Коли розпустим люті дим?

Хай краще серце вже заплаче,

Ніж в грудях стане кам'яним.

Іду навстріч - тож посміхніться,

І я всміхнуся, мов дитя.

Ні, ще не висохла криниця,

Людська криниця співчуття.

У істини слова не пишні,

Щоб кожен зміг до них дійти,

Бо ж нас усіх створив Всевишній

З живої плоті доброти.

 

        Учениця

          Чи знаєш ти, що оцей ти, це ти?

Чи відшукав же ти оту дорогу,

Якою можна все життя пройти

Не зрадивши ні другові, ні Богу!

Чи ти замислювався про ціну буття

Про те, що і від тебе теж залежить,

Яким же буде наше майбуття?

Про що ти мрієш, те тобі й належить!

Широким шляхом дуже просто йти

Ані тобі законів, ані спину,

Бути сіреньким, жити як усі,

Бути гріхові донькою, чи сином!

А ти зумій, розправить крила і злетіть

У височінь блаженства і свободи.

І чистим серцем світло запалить

Переборовши опір зла, життя турботи.

Зумій в нікчемності побачити красу,

Чужу біду всім своїм серцем пережити,

Зумій тому, від кого відвернувся світ

Подати руку і по справжньому любити!

Знайди себе, посій і прорости

Зійди зорею над землею ясно,

Адже залишити у вічності сліди

Добра, Любові, Миру так прекрасно!

 

          Учень

Знайомим, друзям і коханим.

Нехай комусь тепліше стане

Від зливи наших почуттів.

Нехай тих слів солодкий мед

Чиюсь загоїть рану,

(Чи перший біль, чи то останній)

Коли б то знати наперед,

Кажімо більше ніжних слів,

Комусь всміхаймось ненароком,

То не життя людське коротке,

Короткі в нас слова черстві!

Кажімо більше ніжних слів.!

 

    Учениця

    До всіх сердець як до дверей

    Є ключики малі.

    І кожен легко підбере

              Ти, друже, мусиш знати їх,

     Запам´ятать неважко –

     Маленькі ключики твої –

     «Спасибі» і «Будь ласка».

     Зеленіє навіть пень

     Як почує «Добрий день».

    Коли згасає сонце у росі

    й зоря лягає лагідно на плечі,

    серед знайомих рідних голосів

    ми чуємо привітне «Добрий вечір».

    Щоб знову зустрітись в годину призначену

    Щиро кажу я усім: «До побачення».

    Будь ласка, спасибі і Будьте здорові-

    Слова необхідні й корисні у мові.

    Приємно їх чути і в школі, і  вдома,

    Від мами, учителя й просто знайомих.

    Тож радьмо частіше їх, друзі, вживайте,

     Даруйте сміливіше радісний настрій.

Завантаження...