Виховна година "З Україною в серці"

Про матеріал

Дана розробка – виховна година.

Тема виховної години «З Україною в серці».

Мета - виховувати любов до історії, до мови, до народу, до культури української держави; викликати інтерес до вивчення минулого нашого народу; сприяти вихованню та та розвитку патріотичних почуттів, національної гідності.

Перегляд файлу

Копия 142x189-images-stories-Collective-Роззавко

 

Автор: Роззавко Аліна Олексіївна, викладач історії та правознавства, голова циклової комісії суспільно – гуманітарних та соціально – економічних дисциплін, ДНЗ «Київське обласне Вище професійне училище харчових технологій та ресторанного сервісу».

Адреса: 02099 м. Київ, вул. Зрошувальна 3а, к. 76/2

Rubka30@mail.ru

 

Відкритий виховний захід: «З Україною в серці»

Мета:

  • Виховувати любов до історії, до мови, до народу,  до культури української держави;
  • викликати інтерес до вивчення минулого нашого народу;
  • сприяти вихованню та розвитку патріотичних почуттів, національної гідності;
  • стимулювати прагнення до глибшого і детальнішого вивчення унікальності нашої держави, природних ресурсів, культури;
  • виховувати почуття гордості та    бажання стати  справжнім громадянином України.

Форма проведення: виховна година

Місце проведення:  актовий зал

Обладнання: проектор, екран, комп’ютер, музичний супровід, мультимедійна презентація.

Оформлення: національні символи, національні сорочки, українські рушники, вишиванки.

 

(Звучить національний гімн України)

Дівчина – українка:

Якщо маєш в серці Україну,

То живи для неї неодмінно,

І любов синівську невгасиму

До людських сердець неси невпинно.

 

Ведучий. Замріяний вітер шепоче слова кохання річці синьоокій а день стоїть у шелестах золота та яскравих кольорах осінніх квітів.

Україна… І переді мною постає блакитне небо, палке сонце, найкращі зорі, степи і річки.

Широкий Дніпро, відомі на всю Україну Святі гори, які постають серед дивовижних пейзажів  Сіверського Дінця, а ще «піраміди степів» - кургани, що дивом лишили по собі кочові племена та народи..

Учень. Я люблю свою Україну в різні пори року. Взимку вона вкривається білим пухнастим снігом, річки замерзають і молодь прямує на каток..

Люблю українську весну: її квітучі сади з гудючими хрущами та бджолами, щебет птахів, які повертаються з теплих країн, перші проліски у лісі…

Учениця. Люблю милуватися палким літом із зухвалими горобцями і тополиним пухом. Насолоджуюся полуницею, люблю море..слухати шум прибою ..

А яка прекрасна українська осінь!

Дерева вкриті золотом та багрянцем, надворі вранці лежить легкий туман над  опустілими галявинами.

Учень. Я люблю свою Україну і пишаюся, що народилася, виросла і живу саме в цій мальовничій країні серед неповторної краси.

Вона – найсвятіша для кожного з нас. Це наш рідний край. Він починається з батьківського порога, зеленої стежини, стрункої тополі.

Дівчина – українка:

                    Мій край чудовий ― Україна!

  Тут народились ти і я.

  Тут над ставком верба й калина,

  Чарівна пісня солов’я.

  Все найдорожче в цілім світі,

  Бо тут почався наш політ.

  Цвітуть волошки сині в житі,

  Звідсіль веде дорога в світ.

  Усе найкраще і єдине,

  І радощі всі, і жалі.

  Мій рідний краю, Україно,

  Найкраще місце на землі.

 

Ведучий. Україна – рідна, священна земля наших дідів та прадідів. Тут ми народились і виросли, тут вперше побачили сліпучу синь українського неба і золоті розливи пшеничних ланів.

Як лагідний промінчик, що заглядає до вашого вікна кожного ранку, є маленькою частиною великого сонця, так і ми є невідємною частиною славного народу України.

Наш український рід справді прекрасний. Тут споконвіку шанували працю, хліб на столі, рушники на стіні, мамину пісню, яворову колиску, криницю з журавлем.

Тут здавна понад усе любили волю…

Вчитель історії.  Пройдемо тернистими шляхами історії сивої давнини. Віддавна на землі нашій існували держави скіфів, сарматів, готів та інших народів, але відправним пунктом української державності і культури вважається Київська Русь.

Формування новітньої нації припало на часи Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Результатом стало заснування першої християнської республіки – Запорізької Січі. Під час української революції початку XX століття утворилась УНР. Сучасна держава народилась 24 серпня 1991 року, що підтверджено Актом проголошення незалежності.

Щасливі ми, що народились і живемо на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні!

Україна – європейська держава з величезним потенціалом та геніальними здобутками нашої нації.

Ведучий. Згадаємо ж ті унікальні причини пишатися Україною і з гордістю носити ім’я – українець!

Учень. Професіоналізм і наукові досягнення. Так у 2013 році Україна стала єдиною країною Східної  Європи, яка потрапила в рейтинг найкращих систем вищої освіти. Українці розробили літак з найбільшою в світі вантажопідйомністю АН 225 Мрія.

Учениця. Україна – сильна нація. Ми завжди славились не тільки розум, а й фізичною силою. Власник титулу «найсильніша  людина світу» народився в Україні.

Василь Вірастюк – багаторазовий чемпіон світу в силовому багатоборстві.

Учень. Музика української душі. Найкраща українська оперна співачка, якій аплодував весь світ – Соломія Крушельницька. Прославили Україну її нащадки в інших країнах.

Учениця. Український театр і кіно. Українці пишаються і акторською майстерністю. Якщо говорити про кіно, то стрічку «Земля» Олександра Довженка було відзначено серед найкращих фільмів  усіх часів і народів на всіх континентах. Наша країна може пишатися і сучасними акторами, такими як Богдан Ступка. Метр виконав близько 100 ролей на кіноекрані і понад 50 на театральній сцені. Варто згадати і Івана Миколайчука, який був кінозіркою 60 – 70 –х років минулого століття, захоплення яким не приховував великий  Параджанов.

Учень. Українці подарували світові талановитих художників. Серед них Марія Примаченко, геніальна народна художниця, картинами якої  Пабло  Пікасо.

Учениця. Ми пишаємося українськими поетами і письменниками. Відомий на весь світ геній української поезії – Тарас Шевченко. Наша країна гідно представлена в світі такими талантами як  Юрій Роздобудько, Оксана Забужко, Василь Шкляр, Марія Матіос.

Учень. Королева української книги – Острозька Біблія, датована 1581 роком. Це перше повне друковане видання  всіх книг святого письма. Опублікував книгу Іван Федоров. Одним із символів української нації є Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна пам’ятка мистецтва XVI століття.

Учениця. Ми пишаємося щедрою культурною спадщиною у вигляді найкрасивіших храмів і церков. Статус Лаври мають тільки шість монастирів у світі, три з них в Україні. Це  Києво – Печерська, Почаївська, Святогірська Лаври.

Особливе місце серед українських святинь займає Десятинна церква – храм, зведений в Києві наприкінці X століття.

Учень.  Ми любимо свою мову. Українська мова утискалась протягом останніх кількох століть.  Але, немов парость виноградної лози, вона пробивалась і розросталась все більше і більше.

Учениця. Вклоняємося і державним символам. Герб і прапор – геніальна простота. У нелегкий час саме прапор і герб стали одним з головним джерел наснаги боротьби за суверенність і неподільність. Цей прапор надихає  не тільки українців, синьо – жовті флешмоби та акції проводяться в усіх куточках світу.

Учень. Ми пишаємося українською вишиванкою. Національний одяг – вишиванка є не просто елементом українського ладу, а й повноцінним символом незалежності і багатства культурної спадщини.

Національний одяг – вишиванка є не просто елементом українського традиційного ладу, а й повноцінним символом незалежності і багатства культурної спадщини. Вона істинно перейшла в міську українську культуру і послужила натхненням для багатьох дизайнерів. Мистецтво вишиванки в Україні своїм корінням сягає в дохристиянський період.

Учениця. Ми пишаємося українською кухнею.  Українська народна кухня – привід для гордості кожного українця. Вона бере свій початок від простих  у приготування сільських страв, основою яких є злакові та овочі. В Україні домашнім вогнищем споконвіку була піч, то наші предки готували переважно варену, тушковану і смажену їжу.

Ми пишаємося жінками України. Найкрасивіші жінки України славилися на весь світ своєю красою і підкорювали нею не лише серця, а й цілі держави.

Учень.  Україна – годувальниця Європи. Україна – один з найбільших виробників сільськогосподарської продукції . Аграрна галузь переживає розквіт, іноземні інвестори полюють за родючою землею.

Українці можуть пишатися і створеною ними  унікальною колекцією вин Масандри, в яку входять близько одного мільйона пляшок. Це найбільше зібрання вин у світі, воно занесене до книги рекордів Гінеса.

Учениця. Ми пишаємося традиціями та звичаями українського народу. Колоритні звичаї українців перш за все пов’язані  з традиційним світоглядом, який формувався протягом багатьох століть і зберіг чимало ознак дохристиянських вірувань.

В даний час пишатися українцям  варто й багатими сімейними обрядами. При цьому кожне традиційне календарне свято тісно пов’язане з народними віруваннями, повірями, як то ворожіння на Івана або пошуки квіток папороті на Івана Купала.

Учень. Ми пишаємося скарбами  української архітектури. Архітектурна традиція пройшла довгий історичний шлях розвитку, перебуваючи під різними  впливами  європейських і світових стилів.

В Україні розташовано понад 125 тисяч археологічних, історичних пам’яток, безліч музеїв, які зберігають більше 10 мільйонів експонатів та 14 тисяч пам’яток архітектури.

До переліку світової культурної спадщини ЮНЕСКО  занесені Софія Київська, Печерська Лавра, фортеця у Кам’янці – Подільському.

Учениця.  Ми пишаємося українською природою.

Українська природа – це унікальний привід  пишатися своєю країною. Немає нічого прекраснішого за українські краєвиди. Яке серце не сповниться радістю, доторкнувшись до краси України?  Золотом котяться пшеничні хвилі на степових просторах української землі. Чистим блиском сліплять очі під блакитно – бездонним небом. Душа народжує пісню і ти раптом розумієш, що мелодію  до неї творять дзвінки потоки великих і малих річок.

Вони розкинули свої срібні стрічки серед зелених дібров, серед квітучих степів у сивих горах.

Дівчина – українка:

Мій край чудовий – Україна!

Тут народилась ти і я.

Тут над ставком верба й калина,

Чарівна пісня солов’я.

Все найдорожче в цілім світі,

Бо тут почався наш політ.

Цвітуть волошки сині в житі.

Звідсіль веде дорога в світ.

І найдорожча рідна мова

Джерельцем радісно дзвенить,

І мила пісня колискова.

Чумацький шлях кудись зорить…

Усе найкраще і єдине,

І радощі всі, і жалі…

Мій рідний краю, Україно!

Найкраще місце на землі!

 

Учень.  Ми пишаємося українською армією!

Перемоги хоробрих воїнів проходять червоною ниткою в історії нашої держави, починаючи з часів Київської Русі до сьогодення.

Вчитель. Свідомість українців постійно змінюється. Плинуть роки, народжуються нові покоління. Майдан та Революція Гідності вразили весь світ. Зігріта палкими серцями мільйонів українців незалежна демократична держава показала Європі і всьому світові, що українці – міцна духом волелюбна нація. Сьогодення – це час єднання, пробудження і консолідації українського народу. Майдан став центром революції, місцем правди  і свободи, площею добра, тепла, дружби, любові, братерства.

Наші серця стали частиною могутнього серця, наші голоси – нотами потужного гімну волі.

Ведучий. Зовсім недавно ми не знали багатьох слів, пов’язаних з війною, тепер же мирне та рідне небо опалене полум’ям війни. Ще зовсім недавно ми не звертали особливої уваги на слова: « Слава Україні – героям слава», а у наш час вони набули нового реального непідробного святого змісту.

Ведуча. Наразі всім зрозуміло, кому ці слова присвячені і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – це наші хлопці чоловіки, це мужні воїни, що зі зброєю в руках  захищають східний кордон. Це лікарі, які виривають  ранених  з лап смерті, це волонтери. Зрештою, це всі ті, хто пожертвував  хоча б краплиною своїх статків  заради України.

 Єдина Україна..іншого шляху у нас не має. В цій війні народжуються герої. Час спливатиме, але дуже важливо, щоб ми знали і пам’ятали про тих, хто не жаліючи сил, здоровя і життя, воює за незалежність України.

Народжені жити, любити, творити, вони пішли з життя. Війна закінчилась для них не переможним салютом, а свинцем у серці. Вони заповіли нам берегти, пам’ятати і любити свою Батьківщину.

 

Вчитель. На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя, оголошується хвилина мовчання.

(Хвилина мовчання)

Ведучий. Герої не вмирають. Вони передають наступним поколінням  естафету своїх героїчних справ. Нехай минають роки, але ми будемо чути їхні голоси, що кличуть нас до боротьби за мир. Україну зламати не можна. Наче казковий птах, вона відроджується з попелу, розправляє крила і стає міцнішою  і сильнішою.

Хай живе Україна! Хочеться щоб кожен з нас відчував  себе частиною  нашої славної держави. Ми – її сьогодення і майбуття, ми творили долю Батьківщини.

Якщо будемо жити в злагоді та братерстві, в кожного в серці буде гордість і любов до своєї землі – Україна розквітне.

Ведуча. Усі ми повинні усвідомити: своє, рідне  - це не тільки хата і подвір’я, а й вулиця чи місто, де ти живеш, ліс і річка, степ і море.

Наша рідна Україна живе. Вона цвіте  каштановим цвітом, молодіє вербовими гілками, співає солов’їним голосом  і говорить рідною мовою.  Вона як тополя гордо стоїть серед Європи. Це наша рідна земля, яка дає  нам силу, наснагу  і життя.

Україна в нас одна, а сила наша в єдності!

Хай живе Україна в серці кожного з нас!

Слава Україні!

Дівчина – українка:

Любіть Україну, як сонце любіть,

Як вітер, і трави, і води,

В годину щасливу, і в радості мить,

Любіть у годину негоди.

Любіть Україну вві сні й наяву,

Вишневу свою Україну,

Красу її вічно живу і нову,

І мову її солов’їну.

 

Любіть у труді, у коханні, в бою

Як пісню, що лине зорею,

Всі серцем любіть Україну свою,

І вічні ми будемо з нею.

Юначе, хай буде для неї твій сміх,

І сльози, і все – до загину.

Не можна любити народів других,

Якщо ти любиш Вкраїну.

Звучить пісня  Тараса  Петриненка «Україна»

 

 

 

 

 

http://www.vpuht.org/images/stories/navch/009.jpghttp://www.vpuht.org/images/stories/navch/010.jpg

Завантаження...
docx
Додано
20 квітня 2018
Переглядів
1763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку