Виховна година «Здоров’я дітей - здоров'я нації»

Про матеріал
Виховна година для учнів 7-го класу на тему «Здоров’я дітей - здоров'я нації» Мета: виховувати в учнів почуття відповідальності за майбутнє нашої нації; дати розуміння важливості здоров’я для людини і для нації в цілому; формувати вміння цінувати життя, здоров’я в усіх його аспектах.
Перегляд файлу

Виховна година «Здоров’я дітей - здоров'я нації»

 

Мета: виховувати в учнів почуття відповідальності за майбутнє нашої нації; дати розуміння важливості здоров’я для людини і для нації в цілому; формувати вміння цінувати життя, здоров’я в усіх його аспектах.

Обладнання: мультимедійна презентація, плакат з висловами відомих людей про здоров’я, заготовки з кольорового паперу, розрізані прислів'я та приказки, на окремих аркушах, кульки.

Епіграф: «Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях. Головним скарбом життя є здоров'я, і  щоб його зберегти, потрібно багато що  знати». (Авіцена)

Хід заняття

І. Вступне слово.

 Здоров’я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. З давніх-давен у нашій країні цінували здоров’я. Здоров’я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя. Тому про нього складено так багато прислів’їв. У багатьох піснях, новорічних засіваннях, привітаннях і прощаннях ми висловлюємо побажання міцного здоров’я: «Доброго вам здоров’я!» «Бувайте здорові!» тощо.

II. Народна мудрість про здоров'я.

Робота з афоризмами

(Вивішується на дошці плакат )

  • «Здоров’я – дорожче золота» (В. Шекспір)
  • «Здорова людина є самий дорогоцінний витвір природи»(Т. Карлейль)
  • «Здоров’я – мудрих гонорар» (П. Ж. Беранже)
  • «Природа хоче, щоб усі діти були дітьми, перш ніж бути дорослими» (Ж.-Ж. Руссо)
  • «Хто не цінує життя, той його не заслужив» (Леонардо да Вінчі)
  • «Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти» (Сократ)
  • «Люди не вмирають. Вони вбивають самі себе» (Сенека)
  • «Пияцтво є вправляння у безумстві» (Піфагор)
  • «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації» (Оноре де Бальзак)

Робота з прислів’ями

Знання нашого народу про здоров'я відобразилися в усній народній творчості: прислів'ях і приказках. (Діти поділені на дві групи). Кожна група повинна відновити розрізані прислів’я

  • Здоровому все здорово.
  • У здоровому тілі – здоровий дух.
  • Бережи одяг, доки новий, а здоров’я – доки молодий.
  • Як на душі, так і на тілі.
  • Весела думка – половина здоров’я.
  • Якщо дитина бігає й грається, то їй здоров’я усміхається».
  • Здоров'я не купиш — його розум дарує.
  • Як немає сили, то й світ немилий.
  • Подивися на вид, та й не питай здоров'я.
  • Без здоров'я немає щастя.
  • Хвороб безліч, а здоров'я одне.
  • Бережіть здоров'я — його в крамниці не купиш.
  • Тримай голову в холоді, а ноги в теплі — будеш вік жити на землі.
  • Здоров'я входить золотниками, а виходить пудами.

Давайте перевіримо і проаналізуємо прислів’я і приказки.

III. Слово вчителя

Охорона здоров’я людини та виховання здорових дітей були основними проблемами в усі часи.

Конституцією України визначено, що найвищою соціальною цінністю у державі є людина, її життя і здоров’я. У Статуті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) записано: «Здоров’я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад». Таке визначення поняття «здоров’я» є загальновизнаними у міжнародному спілкуванні.

Діти – майбутнє нашої нації. Саме дітям належатиме важлива роль у розбудові нашої держави. А що потрібно для цього? Ну звичайно ж, у першу чергу здоров’я!

За козацьких часів люди були здоровіші за сьогоднішнє покоління. Вони багато часу проводили на свіжому повітрі, працювали фізично, вели рухливий спосіб життя, мали повноцінне харчування, жили серед природи, яка позитивно впливала на духовність, фізичне і психічне здоров’я.

Доведено, що стан здоров’я на 50% залежить від умов та способу життя, на 20% - від впливу навколишнього середовища, на 20% - від спадковості і лише на 10% - від рівня розвитку медицини.

А що ж відбувається в Україні на початку XXI століття?

Сьогодні  в Україні складна демографічна ситуація. Протягом 1991-2015 років народжуваність у нашій країні зменшилася на 35%, а смертність – зросла на 18,6%. Дитяча захворюваність, яка часто призводить до інвалідності, зросла майже на 20%.

Здоров’я не існує саме по собі, воно не дається на все життя, не є постійним і незмінним. Воно потребує турботи протягом усього життя людини. Тому треба з раннього дитинства загартовувати свій організм спортом, заняттями фізкультурою, обтиратися мокрим рушником, обливатися водою, щоб організм звикав до посильних навантажень і ставав дедалі міцнішим і здоровішим.

Значний відсоток виникнення хвороб залежить від шкідливих звичок самої людини, порушення санітарно-гігієнічних норм, неправильного харчування, відсутності режиму праці й відпочинку.

Дуже часто діти хочуть стати дорослими, а дорослість свою вбачають у тому, щоб закурити, випити пива на людях, як це показують у фільмах і як це роблять батьки.

Такі діти із задоволенням спробують викурити цигарку із наркотичною травкою чи нанюхатись різних речовин, щоб «зловити кайф». Вони знищують не тільки своє здоров’я а й здоров’я своїх майбутніх дітей.

Паління вражає генетичний апарат, затримує фізичний і психічний розвиток підлітка. Адже до складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин. Англійський філософ Томас Пен вважав, що у людства є три вороги, які забирають більше життів і приносять більше лиха, ніж усі війни разом узяті. Це алкоголізм, тютюнопаління і наркоманія.

Чи будемо ми здорові — великою мірою залежить від нас.

Назвіть чинники, від яких залежить здоров'я людини (відповіді учнів).

Отже, наше життя в наших руках.

Ученими доведено, що людині відпущено для життя на землі від 150 років і далі. А чому ми живемо в кращому випадку 70 і вже в 50—60 років маємо десятки хвороб, які заробили через своє безвідповідальне ставлення до власного здоров'я, лінощі і небажання працювати над собою.

IV. Вправа «Квітка»

Давайте визначимо компоненти здорового способу життя.

Напишіть на пелюсточках, які, на вашу думку, є компоненти здорового способу життя.

Складання квіток. Аналіз компонентів.

1. Заняття спортом, висока рухова активність.

2. Збалансоване харчування та дотримання режиму харчування.

3. Загартовування, яке особливо цінне в дитячі та юнацькі роки.

4. Сприятливий психологічний клімат у стосунках з людьми (тобто збереження психічного здоров'я, що є основою духовного життя).

5. Бережливе ставлення до природи.

6. Улюблена робота.

7. Відмова від шкідливих звичок.

V. Гра-змагання «Хто швидше?»

Часто показником здоров'я людини є здоров'я легень. Якщо легені здорові, у них вміщується багато повітря. Зараз ми проведемо своєрідне тестування. Для цього потрібно троє бажаючих.

(Дітям роздаються кульки. За командою вони починають їх надувати. Перемагає дитина, яка швидше надує кульку.)

VI. Підсумок заняття .

Заключне слово вчителя

Якщо ти віриш у майбутнє,

В його прийдешність, у життя,

Дзвони у дзвони, кричи людям,

Бо більш не буде вороття.

Віддай забуту свіжість травам,

Відмий від бруду всі хмарки,

Від реставруй нам синє небо

І дощ крізь сито проціди.

Хай ожива вода Дніпрова,

Правічні височать дуби,

І хай полин, трава-чорнобиль,

Не стане іменем біди.

Близько десяти державних програм спрямовані на пропаганду здорового способу життя дітей та молоді. Особлива увага цьому питанню приділена в Указах Президента України « Про невідкладні додаткові заходи щодо зміцнення моральності у суспільстві та утвердження здорового способу життя» від 15 березня 2002 року і «Про додаткові заходи щодо поліпшення медичної допомоги населенню України» від 8 серпня 2000 року. 

Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам'ятайте, що здоров'я — найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки. Тільки спільними зусиллями, усім миром зможемо забезпечити здоров’я і силу нашої нації.

Я бажаю вам  життєвої наснаги, сили волі для гідного життя,  щастя, яке неможливе без здоров’я і пам’ятати завжди, що існують тисячі хвороб, а  здоров’я лиш одне.

Всього найкращого вам!

Описание: ГЕРБ УКРАЇНИ

УКРАЇНА

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

СПЕЦІАЛІЗОВАНА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №7

СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему:

«Здоров’я дітей – здоров’я нації»

 

Підготувала

класний керівник

7-А класу

Ткаченко М. В.

 

 

 

м. Світловодськ 2020 р.

 

docx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
2150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку