Виховна година: Житя в темряві

Про матеріал
Виховна година «Життя в темряві» Мета: Формувати і розвивати в підростаючого покоління моральні чесноти, шляхетність, почут¬тя милосердя, здатність до альтруїзму, гармонійне поєднання особистих, індивідуальних і загально¬національних державних потреб та інтересів, відчувати себе невід'ємною складовою часткою цілого і вічного - української нації і держави.
Перегляд файлу

Виховна година «Життя в темряві»

Мета: Формувати і розвивати в підростаючого покоління моральні чесноти, шляхетність, почут­тя милосердя, здатність до альтруїзму, гармонійне поєднання особистих, індивідуальних і загально­національних державних потреб та інтересів, відчувати себе невід'ємною складовою часткою цілого і вічного - української нації і держави.

Настя:

Табличка в старця коло ніг:

Подайте щось сліпому

Люд в шапку кидав, хто що міг, 

Нещасному слабому.

Прохожий коло старця став, 

Щоб милостиню дати, 

Купюру з гаманця дістав

І напис став читати.

– Убогий, – мовив, – твій дохід!

Заглянувши в скарбничку.

– Твій напис замінити слід...

Узяв до рук табличку, 

Слова якісь там змудрував, 

Поставив жирну крапку

Та й зник, а старець грошей мав

На вечір повну шапку.

Порахувати – ого-го!

Незрячий мав мороки!

Ба! Враз рятівника свого

Впізнав ледь чутні кроки.

– Впаду, – сказав, – до твоїх ніг, 

Дозволь лиш запитати, 

Скажи мені, чудес яких

Ти в напис зміг додати?

– В табличці, – чоловік сказав, 

Й не пахне чудесами!

Слова лиш інші я вписав, 

По суті ж все те саме.

Кричала всім табличка та

Сліпому на удачу:

Навколо осінь золота,

Та я її не бачу.

Ведучий5:

Ми недаремно розпочали наш захід цим віршем. Надворі золота осінь, ми милуємося розмаїттям барв та насолоджуємося красою довколо. Але є люди, які позбавлені цього щастя. Вони не мають змоги відчути красу, адже позбавлені головного – зору. Сьогодні, 13 листопада, ми не  випадково почали говорити про людей, які позбавлені зору, адже, саме цей день є Всесвітнім днем сліпих.

Чому саме цей день?

Інформаційна довідка

Ведучий (Діана)

13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї - відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме ця дата відзначається як День сліпих.

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. У 1784 році в Парижі без підтримки уряду та благодійних товариств, на свої власні кошти в своєму власному будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Першим учнем Валентина Гаюї був підібраний на церковній паперті хлопчик Франсуа де Лезюер. Потім в школу поступили ще 11 його безпритульних однолітків.

Навчання та виховання сліпих дітей Валентин Гаюї поставив на наукову основу. Валентин Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів. Цьому ремеслу він навчав і своїх вихованців. Ідея створення книг для сліпих також належить Валентину Гаюї.

У 1803 році Валентин Гаюї отримав пропозицію російського імператора Олександра I відкрити в Санкт-Петербурзі навчально-виховний заклад для сліпих. У 1807 році Олександром I були затверджені Статут, штати і бюджет Санкт-Петербурзького інституту робочих сліпих. У пам’ять про перших зачинателів перших навчальних закладів для незрячих в світі і відзначається Міжнародний день сліпих.

 

Ведучий:

Зараз ми проведемо вікторину і побачимо, що ми знаємо з цього питання

1). Як перекладається слово толерантність? (Терпимість)

3). Що є символом сліпоти? (біла тростина)

4). Коли відзначається Всесвітній день сліпих? (13 листопада)

5). Як називається спеціальний шрифт для сліпих? (Шрифт Брайля)

6). Скільки, приблизно, в світі незрячих людей? (124 мільйони)

7). Яка порода собак більше придатна для роботи собакою-поводирем? (Лабрадор)

8). Як виглядає дорожній знак "Обережно, сліпі пішоходи!"? (темні окуляри)

9). Що допомагає сліпим переходити дорогу на перехресті? (звуковий сигнал)

10). Яке пристосування для сліпих є на платформі метро? (Шуц-лінія вздовж краю платформи)

Ведучий:

Чому зір є найважливішим органом чуттів? Як влаштоване наше око? Які таємниці приховує цей орган?

 З самого раннього дитинства ми звикли до того, що очі постачають нас потоком інформації, кольором, рухом в навколишньому світі. Очі - найважливіший орган почуттів. З їх допомогою ми отримуємо 80% інформації про оточуючий світ

 

Ведучий : (Таня )

 

 Око за формою схоже на кулю і називається очним яблуком. (демонструє макет). У діаметрі очне яблуко має всього 2,5 сантиметра. Зовні око покрите прозорою тонкою оболонкою - рогівкою. Рогівка покриває кольорову частина очі - райдужну оболонку. У центрі райдужної оболонки знаходиться чорний кружок, який називається зіницею. Саме через нього всередину ока проходить світло. Якщо світло яскраве, зіниця звужується. Якщо світло слабке, тьмяне - розширюється. Оболонка ока білого кольору - склера.

Крізь неї ми нічого не бачимо. Її завдання - захищати ті частини ока, які знаходяться всередині очного яблука.

 У центрі ока, позаду райдужної оболонки і зіниці, розташована овальна лінза - кришталик. Він схожий на лінзу фотоапарата і так само, як вона пропускає через себе світло. Світло спочатку проходить через рогівку і зіницю, потім через кришталик, потім крізь прозору рідину, що заповнює очне яблуко всередині і досягає сітківки.

Ведучий: (Віка) 

Сітківка - саме та частина очі, за допомогою якої ми бачимо. Сітківка містить світлочутливі клітини - палички і колбочки. Сто двадцять п'ять мільйонів тонких паличок очей бачать тільки чорно - біле зображення. Сім мільйонів товстеньких колб бачать кольори, однак найкраще вони працюють при яскравому світлі. Тому при слабкому світлі ми втрачаємо кольоровий зір.

 Сітківка покриває задню частину ока так само щільно, як шпалери покривають стіни кімнати. Вона так само важлива, як плівка у фотоапараті. Якщо у фотоапараті немає плівки, то ніякої фотографії не вийде. Те ж саме з очима: якби в них не було сітківки, ми б нічого не бачили. Коли світло досягає сітківки, вона передає сигнал по особливому зоровому нерву в спеціальний відділ мозку. А коли наш мозок отримує сигнал, ми, нарешті бачимо те, на що дивляться наші очі.

Ведучий:

 А чи знаєте ви, які таємниці приховують наші очі?

(перегляд відео)

Про очі слід турбуватися. Чи знаєте ви, що потрібно робити?

Ведучий :(Володя)

Ці правила повинні знати все:

1. Коли умиваєшся вранці або перед сном увечері, ретельно промивай повіки. І зрозуміло, роби це в будь-який інший час дня, коли відчуваєш, що на віки потрапила бруд. Якщо ми утримуємо повіки в чистоті, то тим самим захищаємо від запалення кон'юнктиву - оболонку, що вистилає внутрішню поверхню століття і передню частину очного яблука. Крім того, хто часто промиває повіки чистою водою, має менше шансів захворіти блефаритом - так називається запалення країв повік.

2. Якщо у тебе сверблять очі, скажи про це мамі чи татові. Сверблячка може означати, що починається запалення кон'юнктиви. Якщо відразу ж почати лікування очними краплями або мазями, воно пройде дуже швидко - через кілька днів.

3.Якщо ти відчуваєш, що щось потрапило в око, скажи батькам.

4.Ніколи не слід сильно терти очі, особливо небезпечно терти їх брудними руками. На руках знаходиться безліч мікробів, які так і норовлять залізти на повіки, і тоді там може утворитися ячмінь або вони викличуть кон'юнктивіт. Краще ніколи не чіпати очі брудними руками.

5. Ні в якому разі не грай і не бігай з ручкою, олівцем, палицею або іншим загостреним предметом в руках. Ти можеш посковзнутися і потрапити вістрям прямо в око.

6. Якщо ти став гірше бачити, ніж раніше, скажи про це батькам. Може бути, тобі потрібні окуляри. Щоб дізнатися, чи потрібно тобі носити окуляри, досить піти до офтальмолога і перевірити зір.

7. Дуже важливо читати при хорошому освітленні, щоб не перенапружувати очі.

8. Сітківка, розташована в задній частині очного яблука, дуже чутлива. якщо довго

дивитися на сонце, можна нанести їй непоправної шкоди. Дітям не можна дивитися на сонце довше декількох секунд, навіть в сонцезахисних окулярах.

9. Кожен, хто збирається провести тривалий час на сонці, повинен надіти сонцезахисні окуляри.

10. Не дивитися без міри телевізор, не працювати на комп'ютері. Перенапруження очей може наступити щоразу, коли людина щось довго розглядає.

 Начало формыФізхвилинка для очей:

• Міцно заплющити очі на 3-5 секунд, потім відкрити їх. Повторити 6-8 разів.

Вправа зміцнює м'язи повік, розслаблює м'язи очей і покращує їх кровопостачання.

• Швидко моргати протягом 15 секунд. Повторити 3-4 рази.

Вправа покращує кровообіг м'язів очей.

• Закрити очі і масажувати повіки круговими рухами пальця протягом 1 хвилини.

Вправа розслабляє м'язи очей, покращує кровопостачання.

  Ми всі проводимо багато часу перед моніторами, екранами, користуємося технічними засобами, які втомлюють наші очі. Для відпочинку очей  створюють спеціальні руханки

 

Відео

 Отже, наші очі настільки дорогоцінні, що ми просто зобов'язані їх берегти. У світі величезна кількість людей, які мають слабкий зір або зовсім сліпі. Як ви думаєте, легко їм живеться? Як ви себе почуваєте, як ви себе ведете, якщо стикаєтеся з такими людьми?

 

Завязати очі учням. Та запропонувати назвати предмети на столі

 

 Звичайно, таким людям потрібно по можливості допомагати, наша держава піклується про людей зі слабким зором: для сліпих і слабозорих дітей створені спеціальні школи, навіть працювати на комп'ютерах можуть, використовуючи спеціальну клавіатуру

(перегляд відео про Брайля)

 

Сліпота не є першкодою для досягнення успіху. Чи знаєте ви відомих та успішних людей, які є незрячими?

Андрій

(перегляд відео)

Коли людина втрачає зір, інші органи чуття загоструються. Давайте спробуємо, чи відчуєте ви , що ви триматимете вруках.

(завязати очі, і на нюх пробують фрукти)

А тепер погляньте на ці картини. Яке враження вони справляють на вас?

(перегляд картин)

Важко повірити, але всі вони створені сліпим художником Джоном Брамбліттом, одним з найуспішніших художників сучасності.

Ведучий  (Настя)
           Коли Джону Брамблітту, що живе в Далласі, було трохи за 30, через ускладнення, викликаних тяжкою хворобою, він втратив зір. Після чого у нього почалася сильна депресія, і недивно, адже він далі не міг жити звичним життям, не міг читати, писати, гуляти і вільно переміщатися по своєму власному будинку. Він, як сам зізнається, відчув себе викинутим у відкритий океан без рятувального круга.

 Але Брамблітту вдалося знайти в собі сили жити далі і впоратися з депресією. Здолати душевні переживання йому допомогло мистецтво. Ще до втрати зору він займався малюванням і вирішив втілювати свої відчуття і почуття в картинах

 Звичайно, все це здається немислимим, адже живопис - це все-таки візуальне мистецтво, і те, що творить цей художник-сліпець, просто не вписується ні в які рамки людського розуміння.

 Але це реальність! Коли доля відвернулася від Джона, він не став нити склавши руки, а знайшов шлях, який допоміг йому займатися улюбленою справою навіть при таких нелегких обставин. Хвороба і втрата зору привели Джона до розкриття несподіваних для нього здібностей до малювання і самовираження через мистецтво.

 

Сподіваюся, що приклад цієї людини завжди нагадуватиме вам, що ніколи не можна опускати руки

 

Зараз ми переконаємося, наскільки важко сприймати цей світ, не бачачи його.

(малюнок із закритими очима)

 

Конец формыНачало формы  Пам'ятатайте, що вуха дані людині, щоб чути і слухати, зір - щоб дивитися і бачити, а мова - щоб спілкуватися, розуміти через мову іншого і бути зрозумілим.

 

Відео «Небайдужість»

 

 

Конец формы 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мусійко Ірина Богданівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 листопада 2020
Переглядів
543
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку