Виховна година-зустріч "Разом ми сила!" присвячена людям доброї волі-волонтерам,які серцем покликані до милосердя,добра,допомоги.

Про матеріал
Виховна година-зустріч з волонтерами,спілкування з ними,сприяє вихованню у підростаючого покоління почуття патріотизму до рідної УКРАЇНИ,поваги і вдячності всім ЗАХИСНИКАМ,розуміння,що ми нація нескорених,сильних,вольових людей.Нас не зламати!
Перегляд файлу

 ВИХОВНА ГОДИНА-ЗУСТРІЧ «РАЗОМ МИ СИЛА!»,ПРИСВЯЧЕНА ЛЮДЯМ  ДОБРОЇ ВОЛІ-ВОЛОНТЕРАМ,ЯКІ СЕРЦЕМ ПОКЛИКАНІ ДО МИЛОСЕРДЯ,ДОБРА,ДОПОМОГИ.

Враховано всі реалії повномасштабного вторгнення росії на УКРАЇНУ.

 

Мета:

- пропагування почуття патріотизму серед  підростаючого покоління;

- залучення учнів та батьків до благодійних акцій;

-виховання в здобувачів освіти почуття милосердя,доброти,співпереживання,підтримки,розуміння.

                                                                                             Милосердя і доброта- це два крила,

                                                                                                     на яких тримається людство!

(На сцені розміщені парти або столи  для різних представників громадськості з назвами- історик,законодавча служба,представник громади)

 

Ведучий.Вітаємо всіх присутніх на нашому заході.Сьогодні ми будемо говорити про тих,хто демонструє солідарність і відданість, про тих,хто є прикладом для наслідування іншим і надихає на допомогу тим,хто її потребує,хто рятує життя у важкі моменти.Вони-справжні герої,які дарують надію і допомагають відновити нормальне життя у найскладніших умовах. Це-Волонтери,воїни  світла,шляхетні воїни сьогодення.

 

Історик. В Україні поняття «волонтер» до 90х-ХХст. не існувало. Людей, що займалися суспільно-корисною справою, називали доброчинцями, благодійниками, альтруїстами, громадськими діячами, меценатами. Отже, волонтерська діяльність з давніх-давен була притаманна українському народу.  Такі слова як доброчинність, добродійство, благодіяння… мають однакове тлумачення: «надавати допомогу, сприяти кому-небудь у чомусь…».

Ведучий: А що нам скаже представник законодавчої служби?Може, підкажеш  нам,  хто ж це такий – волонтер?.

Законодавча служба: Якщо говорити мовою закону, то це фізична особа, яка добровільно здійснює благодійну неприбуткову та умотивовану діяльність, що має суспільно-корисний характер.

Ведучий: А особисто ти,як вважаєш?

Законодавча служба: Це, передусім, добра, милосердна людина, яка володіє неабиякими комунікативними навичками і приваблює до себе людей. Це людина, яка розуміє проблеми оточуючих, співчуває їм і має бажання безкорисливо допомогти вирішити проблеми інших.

 

Представник громади:

На мою думку, волонтери важливі для кожного суспільства тому, що вони працюють без користі для себе, показуючи цим суспільству, що є в житті речі більш цінніші, ніж отримання слави чи матеріальної нагороди І держава також повинна приділяти увагу волонтерському руху, виділяти кошти на проведення соціальних акцій, реклам. І тоді  волонтери отримають задоволення і безцінний життєвий досвід, набудуть професійних знаннь та навичок

Ти твориш добро, даруючи радість усім,

Ти ділишся щастям і серцем своїм.

Ти твориш добро, даруєш надію,

Ти твориш любов, ти здійснюєш мрії.

 Душею і серцем ти завжди із ними,

 Для них ти є друг, і сім’я, і родина.

 Ти наче те сонце, що гріє весною.

Для них ти як Ангел, що завжди з тобою.

 Ти рук не опустиш, ти йдеш до мети,

Щаслива дитина, щасливий і ти.

З дитячих сердець погане ти стер,

Ти добра людина, ти – ВОЛОНТЕР!

 

Ведучий. А що ви можете сказати про   волонтерський  рух в Україні сьогодні,адже ми знаємо,що йому зараз ,мало аналогів- навіть у світі?

 

Історик

З перших років незалежності в Україні волонтерство оживає і починає розвиватись. Початком цього процесу вважається 1992 рік, коли створюється служба «Телефон довіри», в якій працювали виключно волонтери. Згодом виникають організації, що реалізовують різні соціальні проекти допомоги  людям.

Проте в цілому до 2014 року волонтерський рух в Україні розвивався досить слабо, у порівнянні з іншими країнами світу. Згідно рейтингу World Giving Index в 2010 році Україна займала лише 150 місце (тільки 5 процентів населення було залучено до волонтерської роботи). Але Революція Гідності, анексія Криму  війна на Донбасі і зараз повномасштабне вторгнення - все змінили.

 

Представник громади

 Так,я згодна з вами(показує на ведучого) Про волонтерський рух в Україні, сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним.Якщо можна так сказати,то  розквіт волонтерської діяльності у нас припав  саме на час  подій на Майдані. У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

 

Законодавчий представник

Можливо, найбільш значущим результатом Революції Гідності, крім усвідомлення українцями необхідності побудови національної держави, стало виникнення волонтерського руху – важливої складової громадянського суспільства і головної рушійної сили реформування країни.

 

 Представник громади

 Сьогодні  говорять,що без волонтерів не було б Майдану. Вірніше, він би зібрався, але навряд чи вистояв без надійного по-справжньому народного волонтерського тилу. Всі пам’ятають, як кияни показали всій країні приклад дивовижної самоорганізації заради досягнення головної мети – змінити Україну, зробити її правовою європейською державою. Кожну добу на Хрещатик добровільно, за покликом душі приїздили і приходили тисячі містян, готових надати безкоштовну допомогу мітингувальникам. Волонтери взяли на себе велику частину роботи з облаштування комфортного перебування людей на Майдані. Вони організовували польові кухні, встановлювали намети, надавали необхідну інформацію. Волонтерами ставали також і професіонали – медики, юристи, психологи – що прагнули якось фахово допомогти однодумцям. За лічені дні виникли десятки волонтерських ініціатив та інтернет-проектів: наприклад, «#єврохостел» (допомога по розміщенню протестувальників в квартирах киян), «Євромайдан.SOS», «Майдан.Медик»...

Історик

Дозвольте привести   цитату з інтерв’ю, яке дав журналістам одного з українських видань захисник донецького аеропорту Дмитро: "Наша група трималася в аеропорту на одних волонтерах. У сам аеропорт вони не могли прорватися, але привозили допомогу на український блокпост в Піски. Вони везли їжу, предмети гігієни, одяг і взуття, тепловізори, приціли та інше спорядження. Все це нам передавали від простих українців. Держава, крім автоматів і патронів, нічого не давала. . Ми знали, що про нас пам'ятають, відчували підтримку народу".

 

Ведучий

З початку вторгнення рф на нашу територію в лютому 2022 року українці активізувалися ще більше. Благодійністю опікується чи не кожен, не звертаючи уваги на вік, сферу діяльності та досвід організації команд і процесів. 

Уже майже  два роки українці гуртуються громадами,, містами,вулицями,родинами щоб плести сітки, розшукувати дефіцитне обладнання та продукти й збирати мільйони на потреби військових за лічені дні.

 

Представник громади

Ви знаєте,мабуть  що років через двадцять  ми з величезним подивом будемо читати перелік речей, які гостро потребували наші захисники Ось список, розміщений на волонтерських сайтах в соцмережах : «Бронежилети, каски кевларові, розвантажувальні жилети, камуфляж, білизна, медикаменти, вітаміни, біноклі, тепловізори, берці, кросівки, футболки, шкарпетки…  список цей ще дуже великий» І все це діставали, а потім везли на лінію фронту добровільні помічники армії: вдень чи вночі, в негоду.під обстрілами,забуваючи про втому,сон…Головне-аби своєчасно доправити захисникам найпотрібніше,цивільним-найголовніше. І вони це робили.

Ведучий.

Мабуть зараз потрібно звернутися до нашого представника закону з проханням зачитати нам кодекс справжнього волонтера.

 

 Представник закону (читає)

Кодекс честі волонтера Маю честь бути волонтером. Я: чесний і завжди доброзичливий; Щиро радий завжди прийти на допомогу; Вважаю свою роботу не обов’язком, а покликом душі; Намагаюсь завжди одержувати від неї наснагу та насолоду; З повагою відношусь до тих, з ким працюю  Бути волонтером – це: Відповідальність за своє рішення та вчинки; Оптимістичний погляд на життя; Любов та співчуття до скривджених долею; Охорона прав дитини; Надія на перемогу; Талант бути потрібним людям; Енергійний спосіб життя; Радість спілкування!

 

Ведучий.

Війна  багато принесла горя та страждань багатьом українським родинам,змінила мрії дітей, зробила їх не за роками дорослими та мудрими. Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну мабуть саме вони здивували найбільше своїми вчинками та прагненням до перемоги. В усіх куточках України маленькі патріоти мобілізувалися на непереможному дитячому волонтерському фронті. Вони плетуть маскувальні сітки, підтримують переселенців, донатять на потреби військових, своєю творчістю допомагають Збройним силам України.До вашої уваги маленькі українські волонтери.

 

Представник громади

Софійка Подолянчук шестирічна хмельничанка видає казки, аби підтримати ЗСУ.

Свої книжки дівчинка продає у парках, на благодійних ярмарках та у соціальних мережах. Гроші від продажу збирає у скриньку, "хто скільки дасть".

Зібрані кошти віддає волонтерам. Маленька казкарка вже зібрала 12 400 гривень. На ці гроші було придбано кровоспинні джгути, термобілизну та усілякі смаколики для військових.

Восьмикласник  Олександр Посвістак передав волонтерам 70 тисяч гривень на придбання дрона для морських піхотинців.  Хлопець давно мріяв про свій дрон. Гроші накопичував два роки.

"Я збирав собі на дрон, щоб знімати мальовничі краєвиди нашої країни. Майже кожного дня я клав у скарбничку гроші. Але прийшла війна, і власну мрію довелося відкласти до перемоги", — розповідає Сашко.

Десятирічна Ксенія Сердюк щотижня проводить майстеркласи з бісероплетіння для дітей і дорослих та збирає кошти на допомогу ЗСУ. Маленька майстриня плете патріотичні прикраси, брелоки, іграшки. Своєю працею дівчинка заробила та передала українським воїнам 20 тисяч гривень. Частина цих грошей пішла на придбання антидронової рушниці, частина — коптера, частина — на теплі речі для військових.

Дев’ятеро дітей віком від 4 до 13 років з села Антонівка Чорноострівської громади  організували дитячий блокпост. У "військовій" формі зі "зброєю" зупиняли машини на в’їзді в село, розпитували водіїв, звідки та куди ті прямують, і пропонували задонатити для ЗСУ, скільки не шкода.

"Кожного водія ми перевіряли, чи він українець. Віталися із ним: "Слава Україні!", він відповідав: "Героям Слава!". Потім мав сказати слово "паляниця". О, тоді ми вже бачили, що це свій, і пропускали", —розповідає дванадцятирічний командир вартових блокпосту Даніл Батурко.Хлопці назбирали 11 тисяч та передали їх у фонд Сергія Притули.

Нашу Україну не перемогти, якщо у нас таке підростаюче покоління", — каже один із захисників, водій, який проїжджав повз дитячий блокпост.

 

Пишаюсь я козацьким духом,

Незламним, сильним та міцним,

Потужним волонтерським рухом,

Та як народ наш - вольовим.

Непереможним, нескоримим,

Що став під жовто-синій стяг,

Єдиним, як ніколи, вільним,

Твердим, немов сталевий цвях.

Тим, хто бере до рук не зброю,

І, ризикуючи життям,

Везе солдатам гумконвої –

Рідненькі, дякуємо вам.

Хто день і ніч плете та шиє,

Тушкує, смажить та пече,

Хто нагодує, обігріє,

Від Бога - волонтером є.

 

Ведучий.Сьогодні , а ми це вже всі зрозуміли, поруч із нами є люди, які іноді здаються справжніми атлантами, на чиїх плечах тримається наш світ. Тих, хто робить надзвичайне для бійців, поранених, сиріт, біженців, з ранку до вечора шукаючи можливості для допомоги: збирає гроші на ліки, надає притулок тим, хто залишив рідні домівки, годує, напуває, зігріває… Це волонтери. Мирні воїни світла. І вони сьогодні у нас вгостях.

Шановні наші  гості! Вам усім велика,щира  подяка від імені кожної людини, якій Ви допомогли, за Вашу людяність, безкорисливу працю.

Ось вже майже два роки наша країна веде бої не тільки на передовій, а й у повсякденному житті:у кожного свій фронт.А як все починалось? Як ви зрозуміли,що потрібно діяти?

(Питання від учнів)

Ведучий.Ми  вам дуже дякуємо!Нехай Ваша доброта повернеться до Вас сторицею. Завдяки Вам і тисячі таких як ви, наш народ вистоїть і переможе! Доземний уклін Вам, дорогі волонтери, за небайдужість й добросердечність!!Слава Україні!!! (дарує подарунок,можна долучитись іншим)

А зараз я запрошую всіх долучитися до акції «Подякуй волонтеру».Своїми долоньками ми висловимо вдячність і повагу всім воїнам світла по всій Україні,чия праця сьогодні наближає перемогу разом  із захисниками.

(жовтоблакитні долоньки на карту України.На кожній долонці написано слова вдячності)

(Всі учасники зустрічі встають,по черзі говорять слова)


1.Шановні друзі!Волонтерська діяльність має неоціненне значення, тільки добро збереже чарівний світ нашої рідної землі.

2.На ньому тримається все людство! Коли кожен із нас буде добрим і милосердним, справедливим, щирим, буде жити за правилами людяності і добра, наше спільне життя і майбутнє буде щасливим і прекрасним.

3. А наша рідна Україна стане багатою і незалежною державою, де в першу чергу будуть піклуватися про людину, її добробут. Велике починається з малого…

4.Тому ми закликаємо всіх: будьте щедрі серцем в ім’я добра і милосердя! Нехай не зачерствіють ваші душі, відкрийте свої серця для добра!

5.Нехай потреба робити добро стане вашою щоденною потребою!

 Гей! Волонтери, ну-мо до справи,

Ваша потрібна опіка.

Хай милосердя в нашій державі

 Стане престижним навіки.

Гей! Небайдужі, чуйними будьте,

 Поряд нужденних багато,

 Дуже важливо в свята і в будні

Серцем уміть відчувати.

Хай добро справжнє світом крокує,

 Всі подала перешкоди.

 Нашу державу ми побудуєм

 Затишну в різну погоду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 січня
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку