Виховна робота "Робота з батьками"

Про матеріал
Матеріал стане в пригоді класним керівникам 1 - 11(12) класів для ознайомлення з деякими формами та методами роботи під час навчально - виховного процесу у школі.
Перегляд файлу

«Робота з батьками»

Батьки віддають дитину до школи з надією, що вона потрапить до рук розумного, гуманного вчителя, який забезпечить їх дитині належне виховання.                                        Та цього мало. Лише за умов спільної, узгодженої діяльності вчителів та батьків можна домогтися успіхів у виховній роботі.

 Але, всі ми розуміємо, що значна кількість батьків не має належної психолого-педагогічної підготовки і почуття громадянської відповідальності за належне виховання своїх дітей, тому класний керівник має бути саме той сполучною ланкою між школою та сім'єю, який візьме на себе відповідальність у вдосконаленні виховання дітей, що потрапили до нього в клас. Та  ще паралельно, скоріше за все, стане організатором підвищення педагогічної культури батьків.

У роботі з батьками я дотримуюсь певної тематики виховної роботи:

«Створення сприятливо-стимулюючих умов для розвитку життєвих компетентностей школярів на всіх етапах становлення особистості»

Для того, щоб досягти своєї мети в роботі з учнями, класний керівник може використовувати різноманітні форми і методи роботи.

Особисто я віддаю перевагу таким формам і методам виховної роботи:

  • індивідуальні (бесіди, відвідування сім'ї, телефонні розмови);
  • групові (залучення до культурно – масових заходів, допомоги в ремонті класу, закупівля різноманітного обладнання для навчально –виховного процесу, створення груп в Вайбері та Телеграмі – це додатки - месенджери, які дозволяють відправляти відео, аудіо, голосові повідомлення) ;
  • колективні (батьківські збори, тренінги, урочисті лінійки, виїзди на природу).

Але спочатку, перш ніж обрати ту, чи іншу форму роботи з батьками потрібно ретельно ознайомитись із соціально-економічними умовами виховання дитини в сім'ї, відчути і зрозуміти психолого-педагогічний клімат у сімейному колективі.

Тільки тоді ви зможете адекватно обрати форми і методи роботи,  дуже тактично дати поради батькам щодо створення сприятливих умов для навчально-виховної діяльності учня, інформувати їх про успішність і поведінку дитини.

А вони, батьки, будуть уходити з відчуттям задоволення після ваших бесід, розмов, чи зборів. Та обов’язково відреагують на наступне запрошення чи зніматимуть трубку, коли ви їм телефонуєте.

 

   Для формування і чіткого функціонування колективу батьків необхідно створювати органи самоврядування - батьківський комітет.  Чіткий, чесний і серйозний  батьківський комітет - сприятиме роботі класного керівника  Батьківський комітет повинен користуватися авторитетом у батьків, мати організаторські здібності, бути сумлінним, відповідальним, делікатними, чесним.

 

Налагодженні добрі та гідні відносини з батьками дають свої плоди:

  • сприяють  формуванню згуртованого батьківського колективу та дітей;
  • забезпечують наступність у розв'язанні виховних питань;
  • усвідомлення громадянської позиції;
  • сприяють  забезпеченню єдності виховних впливів школи та сім'ї на вихованців.

 

кл. керівник 11 класу:  Трофімова Оксана

 

docx
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку