Виховне заняття екологічного спрямування "Бережіть ялинку"

Про матеріал
Знайомити учнів з використанням ялинки, зокрема під час новорічних свят. Сприяти усвідомленню учнями потреби захисту зелених насаджень. Розвивати вміння шанобливо і з повагою ставитися до природи.
Перегляд файлу

Тема. Бережіть ялинку.

Мета. Продовжувати знайомити учнів з використанням ялинки, зокрема під час новорічних свят. Сприяти усвідомленню учнями потреби захисту зелених насаджень. Розвивати вміння шанобливо і з повагою ставитися до природи.

 

Хід заняття

 

І Організаційна частина

 - Добрий день.  Рада вас бачити діти.

     Сьогодні ми поговоримо про об’єкт живої природи, який приносить людині багато користі та естетичної насолоди, але людина, не задумуючись нищить його. Щоб здогадатись що це, вам потрібно буде відгадати загадку.

Вона росте в лісах,

Гілочки всі у голках,

Взимку – як улітку,

Влітку – як узимку,

Прийде до хатинки Зелена …              (ялинка).

      Правильно, сьогодні ми будемо говорити про лісову красуню-ялинку

          

ІІ Основна частина

Вправа «Асоціативний кущ»

Скажіть, діти, а з чим асоціюється у вас ялинка?

Так, ялинка в нас більшою мірою асоціюється з новорічними святами.

    Незабаром свято, якого з нетерпінням чекають і дорослі, і діти - Новий рік, Різдво. Головним атрибутом новорічних свят до сих пір є ялинка. Адже кожна сім'я традиційно прикрашає свою оселю ялинкою чи сосною. Але чи замислювалися ви,  скільки це буде коштувати нашій природі? Якщо ми вирубаємо великі гарні ялинки , маленькі за рік великими не виростуть. А як же наша планета? Отже, сьогодні ми поговоримо про те як можна зберегти ялинки, про те яку користь вони приносять нам.

 

Які бувають ялинки?

      У хвойному лісі ростуть ялини і сосни. У цих дерев листочки у вигляді хвої. На зиму голки у хвойних дерев не опадають.Але якщо ми уважно придивимось під деревами у лісі, то побачимо голочки. Звідки вони там узялись, якщо дерево ніколи не буває «голим»? Виявляється, голки оновлюються поступово через 3-5 років, саме їх ми бачимо під деревом.

    Ялинка має багато родичів – хвойних дерев. Назвіть їх. (сосна, смерека, модрина, ялиця).

 

Як використовують ялинки?

  Люди здавна користуються щедрістб ялини. Вона дає деревину для будівництва, папір, штучний шовк, целофан, гліцерин, ліки. Із ялини роблять штучну шкіру.  А ще говорять що ялинка уміє співати. Якщо в стовбур ялини вдарить блискавка, він стає чарівним. Така ялинка називається «резонансною», з її деревини майстри виготовляють музичні інструменти: скрипки, гітари.

Отже, дійсно ялинки корисні людям, і чим довше вини живуть тим більше користі здатні принести.

 

Відео «Цікавинки про ялинку»

 

    Але чи завжди окрасою новорічних свят була ялинка? Чим її можна замінити? Нумо, відгадайте загадку:

 

Вже сіно під обрусом білим,

від страв — святочний дух,

на покуть сніп усівся чинно,

як пращур наш... (дідух)

 

    Дідух – це унікальний, дуже важливий для нас, українців, символ, котрий з давніх-давен прикрашає покуть кожної оселі на Різдвяні свята. Сніпочок з жита прикрашають польовими квітками й вплітають у нього різнобарвні стрічки. Дідух – це добрий Дух, котрий завжди за усім пильнує, а господарі вшановують його на знак вдячності за минулий врожай. А ще раніше на Русі прихід нового року у березні відзначали з квітучою черешнею або вишнею, яку напередодні свята вирощували в приміщенні у діжці.

 

    А ось мені попало до рук звернення ялинок до людей. Давайте його прочитаємо. Для цього нам потрібно замість зірочок всавити пропущені літери.

Різдвяна легенда «Золоте павутиння»

Звернення ялинок

Ми  р*дість  в*м  даруєм*!

М*  ро*темо  д*я  втіхи,

Не  рубайте.  Н*  губ*ть –

Н*шу  гір*у  долю,

Завжд*  сер*е  в  нас  трем*ить

П*ред  Но*им  р**м!

        

Як можна зберегти ялинки?

   Ялинка - не головне, можна придумати цілий ряд виробів з гілок сосни, поєднавши їх з новорічними прикрасами, варто лише використовувати фантазію. Таким чином ми подбаємо про природу. Можна прикрасити будинок оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево. Новорічні композиції прекрасно вписуються в сучасний інтер'єр. Вони прикрашають новорічні столи, підносяться як подарунки. Їх можна поставити на обідній чи книжковий стіл, сервант, книжкову полицю, телевізор. Маючи свій будинок та двір, можна виростити свою власну ялинку чи сосну і прикрашати її на новорічні свята. Останнім часом за кордоном з'явилася нова послуга - продаж ялинок в горщиках. Живу ялинку навесні можна висадити в грунт.

IІІ Підсумок

 

Вправа «Мікрофон»

- Діти спробуйте переконати усіх присутніх, що ялинки не можна рубати.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
25 грудня 2021
Переглядів
551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку