Виховне заняття: Моя Україна

Про матеріал
Мета: Розповісти дітям про народні свята та символи. Виховувати любов до Батьківщини, повагу до українських символів та свят. Виховувати почуття гордості за свою країну, прагнення бути її гідними громадянами.
Перегляд файлу

Тема:   «Моя Україна»

(Орієнтовано на 2 клас)

Мета:  Розповісти дітям про народні свята та символи. Виховувати любов до Батьківщини, повагу до українських символів та свят. Виховувати почуття гордості за свою країну, прагнення бути її гідними громадянами.

Обладнання: презентація, zoom, вебсайт “Wordwall”, пк.

 

Форма проведення: Виховне заняття

 

Проводили: Дармограй Поліна

 

                                             ХІД УРОКУ

  1. Організаційна частина

Привітання.

Доброго ранку, сонце привітне!
Доброго ранку, небо блакитне!
Доброго ранку, у небі пташки!
Доброго ранку тобі і мені!

 

       Бесіда з учнями про Батьківщину

Доброго ранку, люби дітки, сьогодні ми дізнаємося багато нового про наш рідний край! Спочатку подумаємо, що означає слово "Батьківщина"? Може, хтось з вас хоче поділитися своїми думками?

 

Батьківщина - Це наш дім, наша історія, наші коріння. Це країна, яка дала нам перші уроки, перші літа і перші спогади. Батьківщина - це місце, де ми вчимося любити, шанувати та рости.

 

Й як ви гадаєте, чому важливо любити свою Батьківщину?

 

Любити свою Батьківщину – це значить берегти її, піклуватися про неї, шанувати її символи, традиції та історичне минуле.

Тому сьогодні ми дізнаємося багато цікавого про нашу неньку.

 

  1. Основна частина

       Розповідь про Україну

 

Отож, дорогі діти! У світі немає нічого вищого, дорожчого, як рідна Вітчизна, бо вона дала нам крила для польоту, відкрила цей чарівний дивосвіт, вона, як мати у світі – одна.

Україна – це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля, де ми народилися, уперше побачили й пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову, відчули любов і ласку – це наша найдорожча у світі Батьківщина. Вона для кожного з нас одна,.

Кожен народ любить свою батьківщину, робить усе для процвітання своєї держави, для її слави, свободи, незалежності. Ми живемо в Україні, волелюбній, мирній державі, і теж усім серцем любимо нашу милу, дорогу країну, хочемо, щоб вона стала процвітаючою, сильною, завжди була вільною і незалежною, бо всі ми громадяни нашої неньки, патріоти, люблячі сини і дочки України.

 

       Відеоперегляд про державні символи України

Щоб краще зрозуміти нашу країну, давайте спочатку поглянемо на її символи. Дивіться та слухайте уважно, це інформація яку повинен знати кожен патріот своєї країни

(Знайомство учнів з державними символами України: прапором, гербом та гімном)

https://youtu.be/ZegU1xdY65c?si=qT82-v4f9QGemk3y

 

       Вікторина

Сподіваюся вам було цікаво дивитися, отож, дітки, нумо перевіримо наскільки гарно ви запам’ятали державні символи нашої рідної Україні!

https://wordwall.net/uk/resource/31296807

( Доповнення слів вчителя до wordwall)

Вчитель: Прапор України – це синьо-жовтий стяг. Синій колір символізує небо, а жовтий – пшеничні поля.

Вчитель: Герб України – це тризуб. Він символізує силу, єдність та волю українського народу.

Вчитель: Гімн України – це урочиста пісня, яка прославляє нашу Батьківщину.

 

Україна – це велика і прекрасна країна. Вона має багату історію та культуру. Наші предки здавна жили на цій землі, берегли її та захищали.

 

       Розповідь учителя про українські народні свята (за допомогою презентації та відеороликів).

Також, Україна, як й інші країни, має багату культуру та традиції. Одним із найважливіших елементів української культури є народні свята. Ці свята протягом століть формували український менталітет, звичаї та вірування.

 

Існує багато різних українських народних свят. Деякі з них присвячені релігійним подіям, інші – порам року, а ще інші – історичним подіям. Ми повинні знати та берегти їх.

Наша ненька має багато свят та традиції й про них можна казати дуже та й дуже довго. Кожна традиція має багато унікального та цікавого, а чи знали ви:

 

Різдво: Це одне з найважливіших релігійних свят в Україні. Різдво святкують 7 січня. У цей день люди колядують, ходять один до одного в гості та дарують подарунки.

 

Великдень: Це ще одне важливе релігійне свято в Україні. Великдень святкують навесні. У цей день люди печуть паски, крашанки та ходять до церкви.

 

Трійця: Це релігійне свято, яке відзначають на п'ятдесятий день після Великодня. У цей день люди прикрашають свої домівки зеленню та квітами.

 

Івана Купала: Це давнє язичницьке свято, яке відзначають 7 липня. У цей день люди купаються в річках, стрибають через багаття та ворожать.

 

День Незалежності України: Це державне свято, яке відзначають 24 серпня. У цей день люди святкують незалежність України від Росії.

( цікаві факти про українські свята та звичаї)

 

Й тепер я хочу у вас запитати:

Які з цих свят ви святкуєте у вашій родині??

 

       Руханка

Було дуже цікаво послухати ваші відповіді.

Після продуктивної роботи, пропоную нам взяти невелику перерву. Час для фізичних вправ! Якщо ви можете встати - чудово! Але якщо ні, то немає проблеми, можна і залишитися сидіти.

https://youtu.be/Hxaxd229Kt8?si=2BadM6ss3ce1vIQz

 

 

       Творча робота

Закінчуючи, запрошую вас на маленьку паузу для розслаблення і малювання. Ви можете обрати будь-який колір і розфарбувати обрані малюнки. Щоб не затягувати, пропоную відвести на це десь п'ять хвилин.Готові розпочати?

Учні розмальовують малюнок на тему "Моя Україна".

 

. III.  Заключна частина

  1. Рефлексія

У підсумку я хочу задати вам усього три питання:

Що нового ви дізналися про Україну?

Що вам найбільше сподобалося на занятті?

Які українські народні свята вам здались цікавими?

 

  1. Підсумок

Пам'ятайте, що Україна – це не просто місце на карті. Це ваш дім, ваша колиска, ваша душа. Це земля, де жили ваші предки, де ви народилися і виросли. Це мова, якою ви говорите, пісні, які ви співаєте, казки, які вам розповідали в дитинстві. Любов до Батьківщини – це не просто почуття. Це дія. Це те, що ви повинні нести в собі протягом усього життя.

 

docx
Додано
14 квітня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку